|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 140 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Carl Friedrich
|
Naslov: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 15 stu 2010, 02:48 |
|
|
Kemija (starofrancuski: alkemie; arapski al-kimia: umjetnost preobrazbe) je znanost koja proučava ustroj, osobine, sastav i pretvorbu tvari. Kemija se bavi kemijskim elementima i spojevima, koji se sastoje od atoma i molekula, kao i njihovim odnosima. Razlikujemo organsku i anorgansku kemiju. Biologija (od grčkog bios=život i logos=nauka, učenje) je znanost koja se bavi proučavanjem živoga svijeta. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša.
|
|
Vrh |
|
|
Carl Friedrich
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 15 stu 2010, 03:48 |
|
|
Periodni sustav elementata Za svaki je element naveden atomski broj i kemijski simbol. Elementi u istom stupcu (kemijskoj skupini ili kemijskom nizu) kemijski su slični.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 16:23 |
|
|
Okej, Google me je ljubazno podsjetio da je danas obljetnica rođenja znamenite kemičarke Marije Skłodowske-Curie. Hvala mu. Kako mi je kemija najdraža prirodna znanost, rekoh da se pridružim. http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Curiehttp://hr.wikipedia.org/wiki/Maria_Sk%C ... wska-CurieOva godina proglašena je od UN-a međunarodnom godinom kemije. A od tri hrvatska nobelovca dva su kemičara. Za mene je prirodni sklad svijeta nalakše vidljiv kroz tu znanost. Hvala svima koji uvećavaju naše znanje o tom divnom području. I sretna međunarodna godina kemije svim kemičarima i zaljubljenicima u tu znanost.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 16:28 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ta žena je na fešte dolazila u haljini premazanoj radioaktivnim materijalom. Svijetlilo u mraku. Navodno, pročitao sam na Google davno.
Život je nekad smiješan.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 16:40 |
|
|
BBC je napisao/la: Ta žena je na fešte dolazila u haljini premazanoj radioaktivnim materijalom. Svijetlilo u mraku. Navodno, pročitao sam na Google davno.
Život je nekad smiješan. Ne znam je li to istina. Ali tada se nije znalo koliko je radioaktivnost zaista opasna. A Marie i njezin muž, kao pravi znanstveni pioniri, nisu se ustručavali eksperimentirati na sebi. Smatra se i da su umrli od posljedica.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 19:25 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15313 Lokacija: Misao svijeta
|
snowflake je napisao/la: BBC je napisao/la: Ta žena je na fešte dolazila u haljini premazanoj radioaktivnim materijalom. Svijetlilo u mraku. Navodno, pročitao sam na Google davno.
Život je nekad smiješan. Ne znam je li to istina. Ali tada se nije znalo koliko je radioaktivnost zaista opasna. A Marie i njezin muž, kao pravi znanstveni pioniri, nisu se ustručavali eksperimentirati na sebi. Smatra se i da su umrli od posljedica. Čuješ, njih dvoje su nezaštićeni rukovali s Radijem, rezultat je mogao biti samo jedan .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 19:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75232 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ajmo pitanje: zašto su brom i živa na tom gore periodnom sustavu ofarbani u žuto?
Iščitajte najlakši radioaktivni element. (bez da znate)
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:03 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ajmo pitanje: zašto su brom i živa na tom gore periodnom sustavu ofarbani u žuto?
Iščitajte najlakši radioaktivni element. (bez da znate) Brom i živa su u prirodnom stanju tekućine, a za drugo pitanje jel važe i izotopi elementa ? Ako da onda je to Tricij (vodik sa 2 neutrona u jezgri ako se nevaram).
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75232 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zadar1993 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ajmo pitanje: zašto su brom i živa na tom gore periodnom sustavu ofarbani u žuto?
Iščitajte najlakši radioaktivni element. (bez da znate) Brom i živa su u prirodnom stanju tekućine, a za drugo pitanje jel važe i izotopi elementa ? Ako da onda je to Tricij (vodik sa 2 neutrona u jezgri ako se nevaram). 1. točno 2. pa podrazumijeva se najčešći izotop u prirodi, znači ne može tricij. Samo ovi koji su u periodnom sustavu. Hint: pogledaj oznake na tabeli.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:11 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Brom i živa su u prirodnom stanju tekućine, a za drugo pitanje jel važe i izotopi elementa ? Ako da onda je to Tricij (vodik sa 2 neutrona u jezgri ako se nevaram).
1. točno 2. pa podrazumijeva se najčešći izotop u prirodi, znači ne može tricij. Samo ovi koji su u periodnom sustavu. Aha dobro primljeno na znanje . Onda je Tehnicij Tc .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:15 |
|
|
Šta će se desit ako pomiješamo po jedan element iz stupaca 2, 5 , 16 i 18?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:20 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Šta će se desit ako pomiješamo po jedan element iz stupaca 2, 5 , 16 i 18? Sa elementima stupca 18 neće se ništa dogoditi jer su to plemeniti plinovi. Kad pomiješaš neki element iz stupca 2 i 5 dobiješ leguru metala. Kad pomiješaš neki element iz stupca 2 ili 5 sa nekim elementom stupca 16 dobit ćeš formulsku jedinku. A sve skupa ? Nemam pojma .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:21 |
|
|
Sjedi 5.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:23 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Nekad smo to morali napamet znati. Glupi paranoidni komunizam i "kad izbije rat nećeš imati knjigu i baterije za kalkulator".
Dobili su rat, samo im neprijatelj nije bio po želji.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:23 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Sjedi 5. Daj neki izazov ovo je bilo osnova, jest da sam na pravnom fakultetu, al jbg. imam i drugih strasti .
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:27 |
|
|
BBC je napisao/la: Nekad smo to morali napamet znati. Glupi paranoidni komunizam i "kad izbije rat nećeš imati knjigu i baterije za kalkulator".
Dobili su rat, samo im neprijatelj nije bio po želji. Jbg. ne ide uvijek sve kako je isplanirano .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:30 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Sjedi 5. Daj neki izazov ovo je bilo osnova, jest da sam na pravnom fakultetu, al jbg. imam i drugih strasti . Masa protona: 1.007 u (u je atomska jedinica mase) Masa neutrona: 1.009 u ------------------------ Masa deuterija (proton+neutron): 2.014 Kako to?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:36 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Daj neki izazov ovo je bilo osnova, jest da sam na pravnom fakultetu, al jbg. imam i drugih strasti . Masa protona: 1.007 u (u je atomska jedinica mase) Masa neutrona: 1.009 u ------------------------ Masa deuterija (proton+neutron): 2.014 Kako to? Svaka čast na pitanju, zamislio sam se bome..... mislim da ima veze s energijom vezanja, odnosno određeni dio mase se pretvara u energiju
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:47 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Masa protona: 1.007 u (u je atomska jedinica mase) Masa neutrona: 1.009 u ------------------------ Masa deuterija (proton+neutron): 2.014
Kako to?
Svaka čast na pitanju, zamislio sam se bome..... mislim da ima veze s energijom vezanja, odnosno određeni dio mase se pretvara u energiju
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:50 |
|
|
Evo lagano pitanje za ostale, zapalite ovo: C6H12O6
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:52 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Svaka čast na pitanju, zamislio sam se bome..... mislim da ima veze s energijom vezanja, odnosno određeni dio mase se pretvara u energiju E=mc2 samo sam zaboravio kako se zove energija u koju ide ta masa . Inače što se tiče kemijskog oružja preporučam VX , neću odgovarat na ovo pitanje da damo i ostalima šanse .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 07 stu 2011, 20:54 |
|
|
Nek nek, pusti da dođu @Leonardo, @dzoni i ostali...
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 08 stu 2011, 18:10 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Evo lagano pitanje za ostale, zapalite ovo: C6H12O6 Ne razumijem pitanje. C6H12O6 + 6O2 + energija → 6CO2 + 6H2O +energija Osnova metabolizma. Oslobađa se energija.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 08 stu 2011, 18:32 |
|
|
snowflake je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Evo lagano pitanje za ostale, zapalite ovo: C6H12O6 Ne razumijem pitanje. C6H12O6 + 6O2 + energija → 6CO2 + 6H2O +energija Osnova metabolizma. Oslobađa se energija. Kako ne razumijes, kad si odgovorila? Zapali = oksidiraj, valjda Trazilo se samo da napises reakciju.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Kemija, biologija i ostale prirodne znanosti Postano: 08 stu 2011, 18:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60658 Lokacija: DAZP HQ
|
Robbie MO je napisao/la: snowflake je napisao/la: Ne razumijem pitanje. C6H12O6 + 6O2 + energija → 6CO2 + 6H2O +energija Osnova metabolizma. Oslobađa se energija. Kako ne razumijes, kad si odgovorila? Zapali = oksidiraj, valjda Trazilo se samo da napises reakciju. to je na razini 7.og osnovne. evo što mene zanima. s obzirom da je u atmosferi najviše dušika, udisanjem kisika po svemu udišemo i dušik, a oslobađamo ugljični-dioksid. što se događa s dušikom i kakva zavjera je u pitanju, pa se o tom ne govori?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|