HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 svi 2025, 22:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Obljetnica pada Vukovara, 18.11.2011
PostPostano: 15 stu 2011, 09:59 

Danas čitam jedan članak o Srebrenici i vidim sliku obješene djevojčice od 14 godina, silovane i mučene, a pored nje visi njen dvije godine mlađi brat. Onda naletim na par priča o Vukovaru povodom obljetnice dana Heroja i mislim da bi to svi trebali pročitati.

Pogotovo tu mislim na mlađe generacije ljudi koji to nisu prošli, a nemaju pojma kakvi su zločini počinjeni za vrijeme Domovinskog rata, pogotovo u Vukovaru i Srebrenici, ali i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske i BiH!

Ostatak teksta pročitajte ovdje:
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ubijte_nas_samo_pustite_da_iznesemo_ranjenike_zar_ne_vidite_da_ce_zivi_izgorjeti/444458.html

Vukovar, grad HEROJ, treba imati svoj dan, a svi bi trebali znati što su sve prošli naši stari kako bi mi živjeli u slobodi i u ovome što imamo danas.
Nikakav cilj, pa ni ulazak u EU, nesmije biti dovoljan za kažnjavanje naših generala, istih onih bez kojih ove države nebi ni bilo!

:hrvatinic

Vrh

Naslov: Re: Obljetnica pada Vukovara, 18.11.2011
PostPostano: 15 stu 2011, 11:36 

Pošto živim u Vinkovcima,gradu pokraj Vukovara,često odem u Vukovar.
Nažalost tko je prolazio ,vidio je ,da je i danas nakon toliko godina 20 % Vukovara još uvijek u ruševinama.
Često svjedočim o čudnom mentalitetu u Vukovarskih Hrvata . Tamošnji Srbi bruje svoje ,ekavica i to ,pozdravlja se sa "ćao" umjesto sa "bog" kao u ostatku Vukovarsko-Srijemske županije. A naši ih slijede ,ne žele se zamjerat,tolerantni su ,isto ubace ekavicu ponekad ,a Srbi kao inače prkosni ljudi ,guraju svoje .Nacionalnih incidenata i nema baš,mada se ponekad desi što je razumljivo uzevši u obzir šta su sve prošli .
Preporučio bih svima knjigu od Petra Janjića - Tromblona Žedni Krvi - Gladni Izdaje ,pročitao sam ,i dobit ćete posve drugu dimeziju tog sukoba.
Toliko od mene ...i evo i jedna pjesma posvećena gradu-heroju ! :hrvatinic
Zlatni Dukati - Vukovar

http://www.youtube.com/watch?v=EXm0wV_Bk4Y

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 11:37 

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/vukovar-grad-oznacen-suzom-2369.html

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 11:47 

Ministry of Sound je napisao/la:

Pošto imam kuma ,natporučnik HOS-a u Maloj Bosni (predgrađe Vinkovaca ,u smjeru Cerića) ,bila je priča o tome kako je 200-ak hosovaca se skupilo i krenulo u ispomoć Vukovarskim Braniteljima ,al je u zadnji tren stigla naredba o povlačenju .
Dobro ovo je za neku drugu raspravu ,nije mjesto ni vrijeme za ovo.

Čitavši ovaj tekst u kolumni ,ja bi dodao da je jedna od ljepših građevina "Palača Pravde" ,sagrađena za vrijeme Austro-Ugarske... Danas je to županijski sud.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 11:55 

Preporučujem svim forumašima serijal "Heroji Vukovara" ,ima ga na youtubu u partovima .Natjerat će vas da se dobro zamislite.
Evo prva Epizoda ,prvi Part ,ostatak ćete naći sa strane .

http://www.youtube.com/watch?v=uHPTMnqgynY

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:06 

...tragedija hrvata u BiH,kao i udruga je da, recimo svake godine je sve manje predstavnika iz BiH!? Isti je slucaj i u obrnutom smjeru. Osobno sam nesto pokusavao ali je ostalo samo na pokusajima, jer NEMA INTERESA od strane udruga!? Pa se svelo na osobnu razinu, upoznavanja hrvata RH, sa polozajem istih u BIH. Nemogu sebi doci kolika je doza neznanja u RH, ili e neko pravio lud,sto mislim da nije bio slucaj.
Vukowar,je po meni ostao nekako kao spomenik, u cjelini ili je topsljedica svega sto je prozivio. Ali zaista, ako nekome nije nesto jasno u zivotu, obavezno neka obide stratista,kako groblje,tako ovcaru,...

Za one koji nemogu otici,upalite svjecu;
http://www.spomenik.info/?id=0

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:14 

zomby je napisao/la:
...tragedija hrvata u BiH,kao i udruga je da, recimo svake godine je sve manje predstavnika iz BiH!? Isti je slucaj i u obrnutom smjeru. Osobno sam nesto pokusavao ali je ostalo samo na pokusajima, jer NEMA INTERESA od strane udruga!? Pa se svelo na osobnu razinu, upoznavanja hrvata RH, sa polozajem istih u BIH. Nemogu sebi doci kolika je doza neznanja u RH, ili e neko pravio lud,sto mislim da nije bio slucaj.
Vukowar,je po meni ostao nekako kao spomenik, u cjelini ili je topsljedica svega sto je prozivio. Ali zaista, ako nekome nije nesto jasno u zivotu, obavezno neka obide stratista,kako groblje,tako ovcaru,...

Slažem se ,pogodio si u srž .
Jedino mi koji smo porijeklom ,znamo da u BiH žive tri naroda. Za većinu domačih Hrvata u RH ,pričam o momcima i curama ,mlađe generacije,mi smo "bosanci" ,a ne razlikuju HDZ BiH i ovaj u HR (stariji ljudi su opet druga priča) .Ne znaju za ikakve političke probleme u BiH ,a da budem iskren ne znaju ni u svojoj zemlji .U Republici Hrvatskoj vlada tolika pasivnost da je to za nepovjerovat,pa sustavno zaglupljivanje ljudi kroz školstvo,mogao bi pola sata pričat...ali neću .Tema je Vukovar...

Ono što sam ja primjetio je da dosta momaka ,koji su djeca poginulih branitelja po Vukovaru i Vinkovcima ,jedva izvlače kraj sa krajem ,po mom zaključku 60-70 % se drogira,a ostalih 40-30 % uče do besvjesti (valjda će im se isplatit ,al sumnjam ,imajući u vidu da se nemoguće zaposlit za bilo koga) samo da ne izgube pravo na mirovinu ,jer im je to jedini izbor prihoda.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:20 

slika

Bukte polja, dime se gradovi i sela. Domovina je crna od bola što sve više boli. Cijela naša zemlja digla se da gine da očuva grudu pradjedova.
Samo je jedan život, samo je jedna domovina¨, govorili su borci Vukovara, ranjenici, djeca, starci koji su istjerani iz svojih domova da se nikada ne vrat. Plač zida, simbol majčine boli za izgubljenim sinovima, kćerima i muževima budi u nama sjećanje na junake koji su na putu do pobjede položili svoje kosti. Junaci ne umiru. Padajući oni su uzletjeli i zaplovili beskrajnim visinama slobode.
Mi rat nismo doživjeli, ali su nam rekli: "Sretne su generacije koje ga nisu doživjele." Rat je nešto najgore što se može dogoditi jednom naraštaju. Rat je osakatio mnoga djetinjstva, pokosio mnoge mladosti, stoga želimo da naša generacija i mnoge buduće ne zaborave Vukovar - grad junak, grad u kojemu je branjena i obranjena domovina.
Prehladno jesenje jutro. Svi sveti su. Nepregledne kolone hodoćasnika uputile su se u Vukovar. Vidjeli smo ga mnogo puta i uvijek želimo da mu ponovo dođemo. Posjet Vukovaru je hodočašće mrtvima koji "žive u nama", rastu mladi i raspjevani.
Na vukovarskom smo groblju. Palimo svijeće za naše očeve, njihove prijatelje, susjede, djevojke, mladiće i mnoge znane i neznane koji pokloniše domovini ono najvrjednije - život. To je najteže ispisana stranica u našim životima koju nam ispisaše roditelji da se zna i da se ne zaboravi.
Ovdje u Vukovaru, u gradu junaka Domovinskog rata, leže mnogi junaci koji su dokazali da smo uspravna zemlja, da smo nepobjedivi. Hvala Vukovaru, hvala onima koji su položili svoje živote na Oltar domovine u velikom plamenu da se osvijetli put budućim naraštajima.
Na svijetu je mnogo lijepih i velikih spomenika. Vukovaj je jedan. Na ovom spomeniku od zemlje, trave i neba, na ovom stradalištu i prkosištu čovjek pomisli: "Ni smrt ih nije zaustavila u letu koji još traje", jer razrušen i uništen grad treba obnoviti, treba izgraditi.
Vukovar, taj divni spomenik strave i zločina, treba vidjeti, čuti i osjetiti. Vukovar - heroj, nije samo vojnička bitka, nego općečovjelanska pobjeda, a cijena pobjede bila je vrlo visoka.
Teče život za nas i za one koji se nisu za života nauživali sunca i života. Smrt su vrata kroz koja svatko mora proći. Oni su prošli uspravno kao da su bili svjesni "Opomene" A.B. Šimića:

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:25 

emt je napisao/la:
slika

Bukte polja, dime se gradovi i sela. Domovina je crna od bola što sve više boli. Cijela naša zemlja digla se da gine da očuva grudu pradjedova.
Samo je jedan život, samo je jedna domovina¨, govorili su borci Vukovara, ranjenici, djeca, starci koji su istjerani iz svojih domova da se nikada ne vrat. Plač zida, simbol majčine boli za izgubljenim sinovima, kćerima i muževima budi u nama sjećanje na junake koji su na putu do pobjede položili svoje kosti. Junaci ne umiru. Padajući oni su uzletjeli i zaplovili beskrajnim visinama slobode.
Mi rat nismo doživjeli, ali su nam rekli: "Sretne su generacije koje ga nisu doživjele." Rat je nešto najgore što se može dogoditi jednom naraštaju. Rat je osakatio mnoga djetinjstva, pokosio mnoge mladosti, stoga želimo da naša generacija i mnoge buduće ne zaborave Vukovar - grad junak, grad u kojemu je branjena i obranjena domovina.
Prehladno jesenje jutro. Svi sveti su. Nepregledne kolone hodoćasnika uputile su se u Vukovar. Vidjeli smo ga mnogo puta i uvijek želimo da mu ponovo dođemo. Posjet Vukovaru je hodočašće mrtvima koji "žive u nama", rastu mladi i raspjevani.
Na vukovarskom smo groblju. Palimo svijeće za naše očeve, njihove prijatelje, susjede, djevojke, mladiće i mnoge znane i neznane koji pokloniše domovini ono najvrjednije - život. To je najteže ispisana stranica u našim životima koju nam ispisaše roditelji da se zna i da se ne zaboravi.
Ovdje u Vukovaru, u gradu junaka Domovinskog rata, leže mnogi junaci koji su dokazali da smo uspravna zemlja, da smo nepobjedivi. Hvala Vukovaru, hvala onima koji su položili svoje živote na Oltar domovine u velikom plamenu da se osvijetli put budućim naraštajima.
Na svijetu je mnogo lijepih i velikih spomenika. Vukovaj je jedan. Na ovom spomeniku od zemlje, trave i neba, na ovom stradalištu i prkosištu čovjek pomisli: "Ni smrt ih nije zaustavila u letu koji još traje", jer razrušen i uništen grad treba obnoviti, treba izgraditi.
Vukovar, taj divni spomenik strave i zločina, treba vidjeti, čuti i osjetiti. Vukovar - heroj, nije samo vojnička bitka, nego općečovjelanska pobjeda, a cijena pobjede bila je vrlo visoka.
Teče život za nas i za one koji se nisu za života nauživali sunca i života. Smrt su vrata kroz koja svatko mora proći. Oni su prošli uspravno kao da su bili svjesni "Opomene" A.B. Šimića:

Ovo boldano ,živa istina,ne ponovilo se ... :no

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:26 

Ni Hrvatima Vukovar, a ni Bošnjacima Srebrenica.Ali tekst je prelijep taj.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 12:31 

emt je napisao/la:
Ni Hrvatima Vukovar, a ni Bošnjacima Srebrenica.Ali tekst je prelijep taj.

Ne ponovilo se ..
Često se zapitam kakve su to zvijeri od ljudi ,mislim na one što su vršili likvidacije ,da li danas mogu mirno spavat... :rolleyes

Vrh

PostPostano: 15 stu 2011, 14:44 

zomby je napisao/la:

Ovo je jako zanimljiva stranica kao znak potpore hrvatskim braniteljima putem virtualne svijeće..

http://www.facebook.com/groups/288350734532191/

eto ima i grupa na fejsu, pa ako je netko na njemu neka se pridruži grupi

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 11:26 

http://www.dnevno.hr/kolumne/tvrtko_dol ... 48479.html

Zašto današnji dan slavimo? Zašto slavimo PAD Vukovara? Šta to nebi trebao biti dan žalosti u RH?

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 11:38 

Stoji grad. :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 11:40 

Najdraži grad u Slavoniji.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 20 stu 2011, 21:16 

Jučer u Vukovaru najviše me pogodio ovaj čovjek na groblju u kolicima:
slika
Kako jedne obične stepenice mogu biti prepreka da se dođe gdje se želi:
slika

Vrh

PostPostano: 24 stu 2011, 00:43 

Tuđmanova izdaja Vukovara

Citat:
Zoran Jovanović - Šprajc nije jedini koji se povodom godišnjice pada Vukovara bavi revidiranjem novije hrvatske povijesti. Jutarnji je objavio i reprint dojmljive reportaže Borisa Dežulovića koja opisuje izmasakrirani grad, ali isto tako odiše bezočnom i zastrašujućom neutralnošću. Dežulovića za ovu zemlju i njene ljude u emocionalnom pogledu ne vezuje ništa. Grad je sravnjen sa zemljom, a što se zapravo desilo? Pa, primitivci s obje strane se potukoše... Slobo i Franjo zavadiše miroljubiv narod.
Pri čemu se, jasno, obavezno zaboravlja da je Tuđman došao u priču tek nakon što je Slobo javno obećao da će biti rata. Dežulović dobro piše, spretno artikulira rečenice i zna dočarati atmosferu, ima stila.... no ja bih ipak volio čuti i kako se jedan splitski novinar, danas doduše beogradski, našao na strani JNA? Tko je Bogoljub koji poznaje sve "osloboditelje" Vukovara i koji je njemu garantirao sigurnost? Pa taj Dežulović zajedno s cijelom ekipom takvih novinara danas maše Glavaševićem kao krunskim dokazom da je grad izdan, a s njegovim ubojicama je šetao ulicama grada isti dan kad je Glavašević ubijen? Dežuloviću, par pitanja za tebe: zašto su ubili Glavaševića, a tebe počastili i prošetali gradom? Zašto se nisi kod Bogoljuba i 'antifašista' raspitao za svog kolegu, koji je ubijen kao pas u nekom podrumu na par metara od tebe, dok si ti smišljao kako ćeš ga mrtvog upotrijebiti za propagandu protiv Tuđmana? Tko je i zašto osvajao Vukovar a tko ga je branio? To u tekstu ne piše, a to je osnov neke informacije? I da, kad već kažeš da ti danas ne bi objavio reprint ovog teksta... zašto ne kažeš da taj tekst 1991. nije nigdje objavljen? Ako je i nastao 1991., prvi put je objavljen mnogo, mnogo kasnije... i da, usput, Vukovar nikad nije imao ni blizu 80 tisuća stanovnika.

Ali dobro Dežuloviću, dosta smo pričali o tome, idemo malo pričati o Aleksandri Zeci i o tome kako je Tuđman izdao Vukovar. Ni jednom riječju u svom tekstu ne spominješ JNA. A što se samog Tuđmana tiče, moram priznati da sam bitno izmijenio svoj stav o njemu u zadnjih desetak godina, zahvaljujući tebi i tvojima. Smatrao sam ga napola diktatorom, a Feral dobrodošlim demokratskim korektivom u autoritarnoj atmosferi kasnih devedesetih. No, posljednje godine su pokazale da je zalaganje feralovaca i većine naših novinara za demokraciju bilo lažnije od Severinine čednosti.

:klanjam

http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=221

Vrh

PostPostano: 24 stu 2011, 15:53 

http://www.uhd91.com/vijesti/71-arhiva/ ... ovaru.html

UHD91 je napisao/la:
Hrvatske su službe, razotkrivši 1991. «Operu», dokazale da je tajnica Radio Vukovara, a supruga glavnog aktera operacije, KOS-ovca uhićenog tada u Zagrebu, predala u dogovoru sa suprugom, onaj govor što ga je proćitao pok. novinar Siniša Glavašević posljednjih dana prije pada Vukovara. Ono što je pročitano kao Glavaševićev tekst jest pismo nastalo u KOS-ovoj propagandnoj akciji «Opera» sa svrhom da se demoraliziraju branitelji Vukovara.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2011, 18:52 

Sokol je napisao/la:
Jučer u Vukovaru najviše me pogodio ovaj čovjek na groblju u kolicima:
slika
Kako jedne obične stepenice mogu biti prepreka da se dođe gdje se želi:
slika

U Vukovaru je još dobro jer je grad u ravnici pa je sve ravno.
Naravno, nadam se da se je netko našao da pomogne čovjeku.
Ali zbilja je nelogično postaviti stepenice ovdje.
Mogli su misliti da će ga vojni invalidi i ostale osobe s invaliditem posjećivati. :001_rolleyes :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 24 stu 2011, 18:55 

Medijske gluposti su me toliko iživcirale ovih dana da je to neopisivo.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2011, 21:15 

snowflake je napisao/la:

Dobrodošo/la u klub ! :palacgore1

Vrh

PostPostano: 25 stu 2011, 15:37 

mario_cro je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

:yes

Dobrodošla.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2011, 18:05 

Pessimus dux je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

:yes

Dobrodošla.

Hvala, dečki.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2011, 19:15 

Citat:
HTV EMITIRAO KOS-OVU "ISTINU" O VUKOVARU!

Povodom najnovijih manipulacija o obrani Vukovara u režiji glavnog TV dnevnika hrvatske televizije

Hrvatske su službe, razotkrivši 1991. "Operu", dokazale da je tajnica Radio Vukovara, a supruga glavnog aktera operacije, KOS-ovca uhićenog tada u Zagrebu, predala u dogovoru sa suprugom, onaj govor što ga je proćitao pok. novinar Siniša Glavašević posljednjih dana prije pada Vukovara. Ono što je pročitano kao Glavaševićev tekst jest pismo nastalo u KOS-ovoj propagandnoj akciji "Opera" sa svrhom da se demoraliziraju branitelji Vukovara.

Premda je Domovinski rat već davno završio propagandne rakete i dan danas padaju po Hrvatskoj. Svjedoci smo i prošlotjednih koje su imale zadatak poništiti grandioznu proslavu 20-godišnjice herojskog otpora grada Vukovara. Usprkos svakodnevnim podmetanjima tko je agresor, a tko branitelj, najnoviji medijski linč izveden je dva dana u izvještajima glavnog Dnevnika HRT-a u prijenosima trodnevnih proslava iz Vukovara.

U prilogu Dnevnika HRT-a je objavljeno kako se ni nakon 20 godina još ne zna je li se Vukovar mogao obraniti, te izvješće novinara Siniše Glavaševića, u kojem za izdaju Vukovara proziva predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, Vladu Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru. K tome je dodan i manipulativni Dedakovićev razgovor s Tuđmanom o proboju preko Marinaca.

MANIPULACIJE RAŠETE I TUSA

Prvog dana manipulacija Vukovarskom proslavom HRT-a započela je sudjelovanjem generala Andrije Rašete iz Beograda koji je nudio hrvatskoj javnosti tvrdnju da premda je postojao plan okupacije Hrvatske, te da su hrvatske vlasti bile spremne na trgovinu teritorijem, da su mu čelni ljudi u Hrvatskoj tada otvoreno govorili da su spremni žrtvovati ako treba ne samo Vukovar, nego i Osijek, Dubrovnik, Split po cijenu samostalnosti. U istom Dnevniku HRT-a sudjelovao je i general Tus tvrdio da je znao za plan okupacije Hrvatske početkom 1991. i da je zbog toga napustio JNA.

Osim toga dodao je da se Hrvatska nije na vrijeme pripremila na srpsku agresiju jer je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman vjerovao Veljku Kadijeviću i Slobodanu Miloševiću da će kriza biti riješena mirnim putem, a da su ga na kraju oni prevarili.

Kome danas trebaju takve podvale protiv predsjednika Tuđmana? Očigledno to se sve događa u vrijeme izbora na samom početku kampanje, ali i uz 20-obljetnica pada Vukovara. Ono što ovdje zabrinjava je da se HRT stavila u funkciju propagandnog rata i amnestiranja Srbije i njene agresorske i genocidne politike u Vukovaru. Zastrašujuće je da se u dva dana u glavnom dnevniku upucava u hrvatski medijski prostor nikoga drugog nego agresorskog generala Rašetu, a potom generala Tusa, da bi to opet dan kasnije ponovilo da je Tuđman taj koji je kriv za tragediju Vukovara.

Očito radi se o tipičnoj situaciji specijalnog ratovanja koja je ne samo u funkciji da su Hrvati zločinački narod, nego da je i sama tadašnja hrvatska politika bila izdajnička, te da je Tuđman naprosto izdao Vukovar. Tragično je da u tome sudjeluje HRT i pojedini hrvatski generali, u ovom slučaju general Tus. Nema nikakve dvojbe da je postojao srpski plan. Admiral Davor Domazet Lošo opisao je u svoje dvije knjige taj plan koji je postojao pod imenom "S2", koji je planiran i uvježbavan sredinom osamdesetih godina, dakle puno prije 91.

- U pripremi tog plana za Hrvatsku i BiH s obzirom na dužnost koju je obnašao tada, sudjelovao je i sam general Tus, koji je u to vrijeme bio zapovjednik ratnog zrakoplovstva JNA. Bili su sigurni da će taj plan ostvariti za 14 dana, jer su sa strateškog stajališta Milošević i JNA imali sve u svojim rukama, i vojsku i policiju i diplomaciju i tajne službe i partiju i upad u monetarni sustav, a k tome i potporu međunarodnih čimbenika, prije svega Velike Britanije i jednim dijelom Francuske, kaže danas admiral Domazet. - I kad su se stvorili ti uvjeti nakon memoranduma SANU i kad je Hrvatska proglasila svoju samostalnost, onda su nakon demokratskih izbora u Hrvatskoj krenuli u ostvarivanje svojeg plana "S2".

TUĐMAN PORAZIO "PUZAJUĆU AGRESIJU"

Taj plan je imao svoje dvije dionice, prva je bila tzv. "puzajuća agresija", a druga otvorena agresija na Hrvatsku.

- Mislili su da će to ostvariti prvo "puzajućom agresijom", balvanima, događanjima naroda, jogurt revolucijama, a to su bile Plitvice, Pakrac, Petrinja, To su sve rasporedili na granicama Velike Srbije, dok Tuđman nije imao nikakvu organiziranu snagu, oružja, - tvrdi danas Domazet Lošo. - Od 1991. uveden je embargo na uvoz oružja, najsramotnija odluka zaslugom Britanaca i Budimira Lončara. I Hrvatska i BiH ostale su bez oružja, pa i onog teritorijalne obrane. Zahvaljujući Tuđmanovoj politici "puzajuća agresija" je propala. Kadijević najmjerodavniji vojni dužnik naznačuje kao ministar obrane, u svojoj knjizi "Moje viđenje raspada", pa i general Mamula, da ih je Tuđman prešao jer nije nasjeo na onaj plan tzv. Špegeljov, koji u ustvari nije ni postojao. Tako je dobio na vremenu da bi se JNA pokazala kao agresor.

Kad su Srbi vidjeli da nisu uspjeli s "puzajućom agresijom", a to je bilo 7. listopada, odlučili su ubiti Tuđmana napadom na Banske dvore. Kad im ni to ne uspijeva, još istog dana na zajedničkoj sjednici krnjeg Predsjedništa i Zajedničkog vijeća CK donosi se odluka o otvorenoj agresiji na Hrvatsku.

- U to vrijeme, a oni su već jednu trećinu Hrvatske okupirali, a general Tus je mirno sjedio i kao što piše Tanja Torbarina, čekao da mu se riješi mirovina, - nastavlja Domazet. - Ako je taj čovjek doista znao, a morao je to znati, onda je on kao moralni i pošten čovjek trebao doći na vrijeme i pripremiti Hrvatsku, jer je umjesto da čeka vremena imao. On se priključio tek onda kad smo mi krenuli na vojarne. A i tada svojim potezima ne pridonosi obrani Hrvatske već upravo destrukciji, u kojoj sve to vrijeme do danas javno obznanjuje kako u ratu politika treba slušati vojsku, a u miru vojska politiku. Dakle govori antidemokratski, jer ne poznaje temelje demokracije.

OPERACIJE SPECIJALNOG RATOVANJA I DANAS

O Rašetinoj "istini" da je opsada Vukovara bila pogreška. Na već spomenutoj sjednici 7. listopada donesena je i odluka da im treba bar jedna velika bitka, jer se već JNA razotkrila kao agresorska zločinačka vojska. Vukovar su odabrali za veliku bitku iz dva razloga, jedan da ne padne Milošević i njegova politika, a drugi da pokažu svijetu kako se oni bore protiv tzv. novih ustaša. Zbog toga paralelno pokreću operacije specijalnog ratovanja, "Labrador" i operacija "Opera", kojima se htjelo pokazati kako je hrvatska politika izdajnička, jer brani Vukovar u kojem su svi branitelji ustaše. Čini se da se ta operacija specijalnog ratovanja manifestira do dana današnjega.

Hrvatske službe sigurnosti već su razotkrivši 1991. "Operu" dokazale da je tajnica radio Vukovara, a supruga glavnog aktera operacije, kosovca uhićenog tada u Zagrebu predala u dogovoru sa suprugom, onaj govor što pročitao pok. novinar Siniša Glavašević posljednjih dana prije pada Vukovara da su izdani.

- Ono što je pročitano kao Glavaševićev tekst jest pismo nastalo u KOS-ovoj propagandnoj operaciji "Opera" sa svrhom da se demoraliziraju branitelji Vukovara koji su se borili ne samo u vojnoj blokadi nego i u potpunoj informacijskoj izolaciji - sjeća se danas i Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj Hrvatske izvještajne službe. Po njegovim riječima, Vukovar je tada bio u informativnoj blokadi pa ljudi uopće nisu znali što se događa u ostalim dijelovima Hrvatske, a istodobno, trajali su napadi na Dubrovnik.

PLANIRANO UBIJANJE ISTINE

- Zato su tada KOS-ove dezinformacije mogle imati neki učinak, ali danas, kad se zna istina, onda je to planirano ubijanje istine, a od toga u konačnici neće biti pošteđen niti Domovinski rat, - zaključuje dr. Tuđman. Komentirajući prikazani razgovor između generala Dedakovića i predsjednika Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman je rekao kako se izvadak razgovora predsjednika Tuđmana sa zapovjednikom vukovarske obrane odnosio na poruku da se treći put ne ide u uzaludni proboj preko Marinaca, a ne na evakuaciju djece iz opkoljenoga Vukovara, kako to sugerira HRT.

Proboja preko Marinaca sjeća se i admiral Domazet Lošo. Kaže, da svi spominju kako je Vukovar napadalo 30.000 srpskih i paravojnih vojnika, stotine zrakoplova, više stotina tenkova.

- Kakav je to odnos snaga, Hrvatska je trebala imati za proboj najmanje tri puta veće snage, a nije ih imala, to bi značilo da smo trebali žrtvovati i ono malo operativne sposobnosti koju smo imali. Osim toga rat se ne može gledati samo u Vukovaru, rat je jednako bio i u Dubrovniku i u Zadru i Šibeniku, sve nam je prijetilo pasti, i Karlovac, Sisak, Zapadna Slavonije. Znači ratište se moralo gledati u cjelini, a ne samo jedan segment, kao u ovom slučaju. To su znali srpski stratezi, - nastavlja Domazet. - I onda da bi uvalili kukavičje jaje govore o izdaji Vukovara i koje čega. Prema načelu taktike, da se i malo snaga istrošilo u Vukovaru, tada bi se omogućilo da srpske snage izbiju na liniju na liniju Virovitica Karlovac Karlobag.

HRT-ov NASTAVAK OPERACIJE "OPERA"

Čini se da je priča o trgovanju teritorijem, još jedno Rašetino kukavičje jaje, koje HRT nije prepoznao. Zamislimo predsjednika Tuđmana koji hoće samostalnu Hrvatsku državu, a onda nudi dvije trećine te države. No, to je također bio davne 1991. dio operacije "Opera". Nakon što su vidjeli što narod misli o svemu onda su dva dana kasnije sustavno pokrenuli operaciju koja je po svim elementima nastala u Beogradu. Kao što je nastala i 1991. godine u vrijeme obrane Vukovara.

U cijeloj toj priči koja se stalno ponavlja, a nije niti slučajno odabrana sada 20 godina kasnije kada je u Vukovar vidjeti strahotu i zločin srpskih snaga na jednom hrvatskom gradu došlo 50.000 ljudi, uskače hrvatska televizija sa svojim specijalnim operacijama koje nisu ništa drugo nego nastavak operacije "Opera" iz te 1991. godine. Zašto baš Andrija Rašeta priča o Vukovaru, a imamo niz hrvatskih generala koji znaju o tome više od njega. Zašto general Tus priča istu priču koju priča i Rašeta.

Niti jedan niti drugi nisu se maknuli od mentalnog sklopa koji je vladao u JNA. Obojica ne mogu oprostiti Tuđmanu što je pobijedio JNA. A HRT? Nakon što su vidjeli grandioznu povorku 50 tisuća ljudi u Vukovaru, bez srama nastavljaju s operacijom ubijajući ponovno i Vukovar i istinu. Dokle?

Autor: Tomislav Držić
Hrvatski list
http://www.hkz-kkv.ch/htv_namjestaljke.php

To sam i mislio:
Rat još traje, samo na drugi naćin!

Vrh

PostPostano: 02 pro 2011, 20:22 

slična prila se priča i oko bosanske posavine, a nitko neće realno sagledati ili ne zna realno sagladati odnos snaga na operativnoj, taktičkoj i strateškoj razini u to vrijeme. radilo se ono što se moglo, dakako da je bilo i grešaka, ali lako je biti general poslije bitke....

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: