HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 ožu 2024, 05:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) | Građevinski fakultet (GF) | Agronomija
PostPostano: 06 ožu 2010, 12:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilište u Mostaru
Bosna i Hercegovina

Biskupa Čule b.b. , 88000 Mostar , BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102
Fax.: +387 (0) 36 337 105

Stranice fakulteta:
http://apfmo.org/

O fakultetu:
Agronomski fakultet je visokoškolska institucija Sveučilišta u Mostaru koja educira i usavršava kadrove za potrebe poljoprivredne i prehrambene industrije. Nastanak ovog fakulteta je rezultat naraslih potreba za obrazovanjem kadrova za poljoprivredu kao vrlo važnu djelatnost u okviru strategije razvitka ovog područja i šire, kao i važnog segmenta nacionalne ekonomije.

U nastavnom planu i programu projiciran je studij općeg smjera, što u ovim uvjetima odgovara realnim potrebama. Planiran je i poslijediplomski studij koji će pružiti mogućnost daljnjeg usavršavanja kadrova koji će jednim dijelom vezati svoj budući rad za ovaj fakultet.

Podružnica: stručna nastava u Livnu

Promotivni video svih fakulteta Sveučilišta, pa tako i ovog, možete pogledati na: http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... r-485.html

slika
slika

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Fakultet strojarstva i računarstva (FSR) | Građevinski fakultet (GF)
PostPostano: 13 ožu 2010, 00:53 
Offline

Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:46
Postovi: 1701
Lokacija: Tamo gdje viori crven-bijeli plavi!
Fakultet strojarstva i raćunarstva
Sveučilište u Mostaru
Matice Hrvatske bb, BiH - 88000 Mostar

Stranice fakulteta
http://www.fsr.ba/

Ukratko o Fakultetu

Povijest Fakulteta strojarstva i računarstva u Mostaru datira od 1959. godine, utemeljenjem Visoke tehničke škole strojarske struke. Prvotni motivi utemeljenja škole su povezani sa željama da se u Mostaru i Hercegovini omogući izobrazba inženjera strojarstva, utemelji jezgra znanstvene misli i omogući transfer novih znanja gospodarstvenicima na ovom izuzetno značajnom zemljopisno-gospodarskom prostoru. Vođena ovim idejama škola je doživljavala različite transformacije dok nije 1976. godine postala samostalnom visokoškolskom institucijom u okviru Sveučilišta u Mostaru.
Svjesni činjenice kako je sustav obrazovanja s jedne strane u uskoj vezi s tehnološkim razvitkom, a s druge strane sa socijalnim promjenama koje se neminovno stalno događaju u svijetu Fakultet je akademske 2002./2003. okrenuo novu stranicu svoje povijesti. Pokrenut je studij računarstva uz postojeći studij strojarstva, što je uvjetovalo i promjenu naziva fakulteta u Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Danas kada živimo u vremenu tehnološki ovisnog svijeta više nego ikada dolazi do izražaja svrsishodno i blagovremeno prilagođavanje visokog obrazovanja potrebama društva općenito. Otvaranjem studija računarstva i osuvremenjivanjem studija strojarstva, poštujući načela Bolonjske deklaracije, nastojimo odgovoriti izazovima nadolazećeg vremena.
Prepoznatljiv po znanju, kao najmoćnijoj stvaralačkoj snazi, Fakultet strojarstva i računarstva je već 50 godina istinski pokretač gospodarskog razvitka, ne samo Mostara nego i šireg okruženja. Dostignuti stupanj razvitka u izobrazbi, istraživanju i pružanju usluga svrstao je naš Fakultet u red respektabilnih obrazovnih i znanstvenih ustanova, i to ne samo na lokalnoj razini već i u međunarodnim relacijama.
Znanstveno–istraživački rad se osobito intenzivira utemeljenjem Zavoda za strojarstvo, koji 1993. godine prerasta u Institut za strojarstvo. Institut za strojarstvo, registriran za fundamentalna, razvojna i primijenjena istraživanja iz područja strojarstva i njemu srodnih područja permanentno pruža značajnu znanstveno-istraživačku potporu svim oblicima izobrazbe na Fakultetu strojarstva i računarstva. Iako dvije samostalne ustanove, Fakultet strojarstva i računarstva i Institut za strojarstvo djeluju kao jedan organizam, nedjeljiva cjelina, obrazujući gospodarstvu potrebne stručnjake na sveučilišnom dodiplomskom i stručnom studiju, diplomskom i doktorskom studiju.
Povijest ovog fakulteta je neupitna, ali i njegova budućnost. O njoj najbolje svjedoče naši studenti, koji su danas uspješni i ugledni inženjeri, direktori ili menadžeri diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Europe i svijeta. Neupitna je uloga i požrtvovnost svih djelatnika ovoga fakulteta koji su dio svojega života ugradili u njegove rezultate i uspjehe. Istodobno je ugodna spoznaja kako ovaj fakultet može odgovoriti izazovu 21. stoljeća suvremenom koncepcijom obrazovanja temeljenom na znanju i stručnosti vlastitog kadra.


Organizacija fakulteta

Fakultet strojarstva i računarstva je organiziran prema vrsti djelatnosti koju obavlja kroz zavode matične katedre, laboratorije, računski centar i prateće tehničke službe. Ustrojbene jedinice fakulteta su: Zavodi, Katedre, Računski centar i Tajništvo.
Iz djelokruga rada ustrojbenih jedinica izdvajamo: organizacija, praćenje i razvoj nastavne djelatnosti, praćenje znanstvenog i stručnog razvoja područja, znanstveno–istraživačkih i stručnih aktivnosti, uspostavljanje i razvijanje međunarodne suradnje, te usavršavanje kadrova.


Uprava i službe fakulteta

Tijela i uprava fakulteta uz Fakultetsko vijeće su: Dekan, Prodekani i Tajnik fakulteta.


Prateće službe fakulteta

Dekanat je zbirni naziv za sve popratne službe na Fakultetu. Sastoji se od: ureda Dekana, tajništva, računovodstva i ureda urudžbenog zapisnika. Studentska služba je mjesto gdje se upisuje na Fakultet ili slijedeću godinu studija, ispisuje s Fakulteta, rješava većina studentske papirologije. To je mjesto gdje se mogu dobiti odgovori na većinu studentskih pitanja.


Oprema, učila i pomagala

Knjižnica

Studenti Fakulteta imaju slobodan pristup literaturi, znanstvenim i stručnim časopisima u knjižnici Fakulteta i u sveučilišnoj knjižnici. Radno vrijeme knjižnice je od 8.00 – 14.00 sati. U knjižnici studenti također mogu kupiti skripte, knjige i ostala izdanja izložena na fakultetu, kao i koristiti usluge fotokopiranja.Računski centar
Suvremeno opremljeni računski centar se koristi za izvođenje nastave iz različitih područja od opće informatičke naobrazbe, programiranja, baza podataka do računalom podržanog dizajniranja, projektiranja i proizvodnje. Studenti imaju na raspolaganju računski centar opremljen suvremenim CAD/CAM/CAP/CAQ programskim aplikacijama i računalnom mrežom koja je uključena u Internet okruženje putem akademskih mreža BIHARNET i CARNET, što omogućava suvremeno obrazovanje. Laboratoriji
Na Fakultetu strojarstva i računarstva postoji veći broj laboratorija potrebnih za izvođenje znanstveno-nastavnog i znanstveno–istraživačkog rada. Tijekom ratnih zbivanja većina laboratorija je uništena. U poslijeratnom razdoblju je pokrenuta inicijativa za ponovno stavljanje laboratorija u funkciju nastavnog procesa i znanstveno–istraživačkog rada.


Obrazovanje, istraživanje, kadrovi

Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru organizira i provodi nastavni, znanstveni visokostručni rad u obrazovnim znanstvenim područjima strojarstva i računarstva.
Studij na Fakultetu strojarstva i računarstva dijeli se na: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski-doktorski studij.
Fakultet ispunjava uvjete i provodi postupak stjecanja doktorata znanosti iz znanstvenog polja strojarstva. Studenti svojim radom nastoje se dodatno obrazovati kroz različite studijske boravke na europskim fakultetima i na taj način promicati međunarodnu i kulturnu suradnju.
Fakultet strojarstva i računarstva danas predstavlja značajnu ustanovu koja zapošljava 40 djelatnika u stalnom radnom odnosu i 30 vanjska suradnika. U znanstveno – nastavni proces i znanstveno – istraživački proces je uključeno 60 djelatnika. Fakultet je prepoznatljiv i po vlastitom kadru koji se upućuje na školovanje i usavršavanje na renomirane fakultete diljem Europe. Od osnutka do danas osobita je uloga Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru u znanstveno-istraživačkom radu na rješavanju različitih razvojnih zadaća Mostara, Hercegovine i šireg okruženja. Mnoštvo realiziranih znanstveno–istraživačkih projekata, plodno učešće djelatnika u znanstveno–istraživačkim projektima međunarodnog karaktera, znanstvenim konferencijama i simpozijima širih europskih razmjera, sposobnosti organiziranja međunarodnih skupova i konferencija najbolji su pokazatelj znanstvenog jezgra na fakultetu. Ovaj Fakultet je svojim dosadašnjim djelovanjem na polju izobrazbe, te znanstvenim i stručnim projektima, zasigurno ostavio neizbrisiv trag u znanstveno–tehnološkom nasljeđu na ovom području.


Međunarodna suradnja i znanstveni skupovi


Fakultet je do sada ostvario i ostvaruje brojne kontakte s fakultetima i drugim institucijama u inozemstvu. Konkretna suradnja uspostavljena je s institucijama i fakultetima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Češke. Efekti te suradnje su nabavka suvremene informatičke opreme i stručne literature, višemjesečni stručni boravci u inozemstvu, donacije za stručna usavršavanja, stipendije za studente, poslijediplomce i doktorante.
U okviru međunarodne suradnje Fakultet strojarstva i računarstva je u suradnji s DAAAM International Wienna iz Beča utemeljio formu u obliku međunarodne konferencije UPS (Upravljanje proizvodnim i poslovnim sustavima). Pored nastavka dugogodišnje tradicije organiziranja znanstvenih konferencija na ovom fakultetu glavni ciljevi UPS-a su:· Organiziranje redovitih međunarodnih znanstvenih konferencija za znanstvenike i stručnjake iz gospodarstva na kojim bi predstavljali svoja znanstvena i stručna postignuća, razmjenjivali iskustva i informacije, organizirali suradnju.· Povezivanje Sveučilište u Mostaru s međunarodnom asocijacijama i institucijama i njegovo profiliranje u prepoznatljivo europsko Sveučilište unutar međunarodne DAAAM mreže, za područje upravljanja proizvodnim i poslovnim sustavima.

Promotivni video svih fakulteta Sveučilišta, pa tako i ovog, možete pogledati na: http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... r-485.html

slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 17 ožu 2010, 00:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2009, 18:40
Postovi: 669
Lokacija: ŠB
moj efeser :D (barbie fax, ebla ih roza boja na fasadi ^^)

_________________
oj široki u srcu te nosim


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 17 ožu 2010, 00:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
A na kojoj si godini?

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Građevinski fakultet
PostPostano: 17 ožu 2010, 01:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Građevinski fakultet (GF)
Sveučilište u Mostaru
Matice hrvatske bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 355000
fax: +387 36 355001
e-mail: [email protected]
web: http://www.gfmo.ba

Nova zgrada Građevinskog fakulteta:.
slika

slika

Impozantna i moderna unutrašnjost:
slika

slika

slika

1. OSNOVNI PODACI
.
Građevinski fakultet u Mostaru osnovan je 1978. godine kao rezultat udružene inicijative vodećih stručnih i gospodarskih čimbenika regije koja je proistekla iz naraslih potreba regije za obrazovanjem visokoškolskih kadrova građevinske struke i razvijanja znanstveno-istraživačkog i stručnog rada iz područja građevinarstva. Fakultet je započeo s djelovanjem 1. rujna 1978. godine, a službeno je registriran 11. svibnja 1979. godine Rješenjem Privrednog suda u Mostaru broj U-1248/79. U vrlo kratkom vremenu Fakultet se afirmirao i dokazao opravdanost svoga formiranja i postojanja. Fakultet je postao i do današnjih dana ostao nositelj znanstveno-istraživačke aktivnosti u područjima građevinskog konstrukterstva, hidrotehnike, geotehnike te komunalnog inženjerstva za ovu regiju. Na Fakultetu studira oko 400 studenata, a nastavu izvodi 60 nastavnika i suradnika u stalnom radnom odnosu ili u svojstvu vanjskih suradnika.
Fakultetom upravlja dekan i Fakultetsko vijeće čije su nadležnosti definirane Statutom Građevinskog fakulteta.
Sve aktivnosti u vezi nastavnih planova i programa studija u dodiplomskoj nastavi, usvajanja Statuta Fakulteta i drugih akata o provođenju obrazovne djelatnosti, o izboru profesora i suradnika u znanstvena i nastavna zvanja i sl. provodi Fakultetsko vijeće uz suglasnost Senata Sveučilišta. Dekan se bira natpolovičnom većinom tajnim glasovanjem članova Fakultetskog vijeća, a izbor potvrđuje Upravno vijeće Sveučilišta uz prethodnu suglasnost rektora Sveučilišta. Prodekani se biraju natpolovičnom većinom članova Fakultetskog vijeća na prijedlog dekana Fakulteta.
Svi akti o ustroju, organizaciji i upravljanju Fakultetom usvojeni su na Fakultetskom vijeću uz suglasnost Senata, čime se osigurava akademska autonomija Fakulteta što je temeljni preduvjet za bavljenje znanstvenom i obrazovnom djelatnošću i eliminaciju političkih utjecaja.
U komuniciranju i odnosima s okruženjem Fakultet je samostalan, a veći dio međunarodne i međusveučilišne suradnje ide preko zajedničkih tijela Sveučilišta, odnosno Ureda za međunarodnu suradnju.
Od početka djelovanja Fakultet nastoji u svakom pogledu postati dio jedinstvenog europskog visokoobrazovnog sustava i prostora. Fakultetu predstoji, sukladno načelima i odredbama Bolonjske deklaracije, izjednačiti svoje norme i standarde s europskim normama i standardima u području visokog obrazovanja kako bi se studenti mogli jednako kvalitetno obrazovati kao i njihovi kolege na elitnim europskim fakultetima.

2. AKTIVNOST U NASTAVNOM PODRUČJU
.
Od akademske 2005./2006. godine nastava na Građevinskom fakultetu kao i na cijelom Sveučilištu u Mostaru započela je po novom sustavu usklađenom s načelima Bolonjske deklaracije. Taj je sustav definirao trajanje preddiplomskog i diplomskog studija na tri, odnosno dvije godine. Nakon završetka trogodišnjeg preddiplomskog studija student stječe zvanje prvostupnika građevinarstva, a nakon završetka dodatnog dvogodišnjeg diplomskog studija stječe zvanje magistra građevinarstva. Novi sustav školovanja usklađen s načelima Bolonjske deklaracije omogućava našim studentima, a kasnije prvostupnicima i magistrima građevinarstva, potpunu izjednačenost i sukladnost sa studentima iz drugih europskih sveučilišta koja su započela s novim sustavom obrazovanja. Također im omogućava prohodnost za vrijeme studiranja unutar europskih sveučilišta i obrnuto, prihvat studenata izvana u okružje našeg Fakulteta. Bitna je činjenica i dobivanje istovrsnih kvalifikacija i diploma po svršetku studija kao i na ostalim sveučilištima potpisnicima Bolonjske deklaracije.
U sljedećem razdoblju nastava će se održavati najvećim dijelom usklađena po svome programu s referentnim Građevinsko arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, odnosno s građevinskim fakultetima unutar Delta University iz Nizozemske i ETH Zuerich iz Švicarske. Ova kakvoća i raznovrsnost usvojenih planova i programa jamči u startu dobru podlogu za izrastanje nastavnog procesa na razinu najeminentnijih europskih fakulteta.
Da bi se ostvario zacrtani nastavni proces cilj je omogućiti u sljedećem dvogodišnjem razdoblju, a također i kasnije, što bolje uvjete za održavanje nastave. Naravno, moramo se prilagoditi postojećoj situaciji u ovome prijelaznom razdoblju i pokušati zadržati ili čak povećati ionako veliki postotak realizacije nastavnog procesa (od preko 90 % održanosti nastave) u okolnostima kada imamo dosta teškoća s osiguranjem adekvatnog prostora za kvalitetno održavanje nastave. Konačni plan rješavanja prostornog problema detaljnije će se iznijeti u nastavku.
Trenutačno je zaokruženo programsko, a najvećim dijelom i kadrovsko rješenje preddiplomskog i diplomskog studija, a što se tiče uvođenja poslijediplomskog studija još uvijek ne postoje ni prostorni ni kadrovski uvjeti za početak poslijediplomskog studija na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Dobra je politika Fakulteta bila stvoriti vlastiti kadar slanjem na poslijediplomske studije u Split, Zagreb i Skopje čime se stvara vlastiti kvalitetan kadar. Kada se taj bazični kadrovski potencijal konačno zaokruži u sljedeće dvije, tri godine tek će se tada stvoriti preduvjeti za pokretanja vlastitog poslijediplomskog doktorskog studija. S tim će se planom vjerojatno razvijati i prostorno rješenje u budućnosti našeg Fakulteta.
Predloženi plan uvođenja poslijediplomskog studija zasigurno je puno realniji put nego umjetno povlačiti poteze koji bi kvalitativno vratili unatrag Građevinski fakultet. Međutim, naznačeni argumenti nas ne priječe da u što skorijem roku izradimo plan i program poslijediplomskog studija ponovno se rukovodeći modelima naših referentnih europskih fakulteta. Nakon što se stvore odgovarajući prostorni i kadrovski uvjeti taj se unaprijed pripremljeni program može vrlo lako realizirati.
Također i danas djeluje Povjerenstvo za nastavu sastavljeno od dekana, prodekana za nastavu, asistenta za nastavu i predstavnika studenata svih godina koje svakoga drugog tjedna kontinuirano rješava preko Knjige nastave sve probleme i nejasnoće vezane za nastavni proces i ostala područja studentskog djelovanja.


3. AKTIVNOSTI U STRUČNOM PODRUČJU
.
Na zavidnoj razini već sada egzistira stručna djelatnost najvećeg broja nastavnog osoblja Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Sve katedre na Fakultetu imaju dostatan broj stručnih poslova na kojima je angažirana većina djelatnika. Međutim, ono što bi bilo značajno izmijeniti u sljedećem razdoblju je selektivnost ovih poslova.
Naime, u okviru stručne djelatnosti potrebno je uvesti što više znanstveno stručnih poslova i projekata koji bi pored materijalne obogatili i znanstvene i stručne reference, kako djelatnika na ovim projektima, tako i cijeloga Građevinskog fakulteta. Potrebno je pokušati iskoristiti prigodu za dobivanjem ove vrste poslova unutar privrede i javnih struktura pošto Građevinski fakultet ne bi trebao imati konkurenciju u ovim visokospecifiranim znanstveno stručnim projektima na našem području.
Također u ovome segmentu treba ostvariti još veću suradnju s tvrtkama iz privrede pošto se određeni broj stručnih poslova može riješiti samo u suradnji sa specijaliziranim poduzećima. Ovakva suradnja bila bi u interesu svih zainteresiranih strana.
I na kraju svakako ne treba zanemariti značenje stručnog rada u ukupnom financiranju i uopće opstanku Fakulteta, jer značajan dio ostvarenih prihoda od stručnih poslova osigurava neophodna sredstva za plaće, opremu i izvođenje nastave. Na žalost ovaj je segment neophodan u sadašnjoj strukturi unutar Sveučilišta i u sadašnjem stanju u našem visokom obrazovanju.
.
4. AKTIVNOST U ZNANSTEVENOM PODRUČJU
.
Okruženje na Sveučilištu kao i u cijelom sustavu vrlo teško pruža mogućnosti za aktivnim sudjelovanjem u znanstvenoj djelatnosti. Kadrovski, materijalno i strukturalno ne može se ostvariti sustavno znanstveno djelovanje na razini zapadnoeuropskih sveučilišta, ali to ne umanjuje mogućnost šireg znanstvenog rada od strane većine nastavnika i asistenata. Potrebno je iskoristiti još više prilika koje pružaju natječajni znanstveni projekti u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, ali se prije svega potrebno još značajnije uključiti u znanstveno istraživačke projekte u suradnji sa znanstvenicima iz Hrvatske u okviru njihovih redovitih aplikacija prema ministarstvu znanosti. To je jedan neiskorišteni znanstveni prostor.
Naime, neophodno je da svaki nastavnik, asistent i znanstveni novak sudjeluje u nekom znanstvenom projektu, piše znanstvene članke, objavljuje radove u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima, sudjeluje u radu znanstvenih skupova i simpozija. I one rijetke prilike što nam se same pružaju često se ne koriste.
Također je dobro da pored projekata znanstvenici već u prvoj fazi svoga djelovanja započnu s pisanjem skripti, skupa zadataka i nastavnih jedinica, a kasnije i knjiga. U svojoj profesorskoj fazi potrebno je raditi na izdavanju znanstvenih knjiga, a zatim i udžbenika. To bi bila obaveza svih sudionika u znanstvenom procesu, a ujedno i uvjet za izbor u znanstveno nastavno zvanje. Naime, pored većeg ili manjeg broja stručnih i znanstvenih projekata problem je većine naših znanstvenika što vrlo malo pišu i ne ostavljaju često traga o svome radu.
rađevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru bez obzira na tešku materijalnu situaciju na Sveučilištu mora ustrajati na organizaciji znanstvenih događanja počevši od tradicionalnih predavanja u okviru znanstvenih sati, preko okruglih stolova organiziranih od strane svih katedri, pa sve do organiziranja znanstvenih skupova, a kao kruna toga djelovanja bilo bi organiziranje jednoga znanstvenog simpozija međunarodnog karaktera što bi okrunilo znanstvenu aktivnost Fakulteta.
Inače, u proteklih godinu dana Građevinski je fakultet sudjelovao u organizaciji brojnih znanstvenih skupova i simpozija poput Prvog međunarodnog znanstvenog simpozija ''Blidinje 2005'', Međunarodnog znanstveno stručnog skupa ''Sto godina nove crkve na Širokom Brijegu'', Znanstveno stručnog skupa ''Dani fra Didaka Buntića'' u Gradnićima… Uvijek je bio na raspolaganju skupovima sa znanstvenim predznakom i tim će putem nastaviti i u sljedećem razdoblju.

Promotivni video svih fakulteta Sveučilišta, pa tako i ovog, možete pogledati na: http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... r-485.html

slika
slika

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 17 ožu 2010, 19:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2009, 18:40
Postovi: 669
Lokacija: ŠB
3. godina, smjer računarstvo. ako je netko zainteresiran za nešto vezi nastave, materijala ili općenito nek pita :D

_________________
oj široki u srcu te nosim


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 02 tra 2010, 21:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
aha, kakve su sanse za jednog 38godisnjaka , gladnog informatickih znanja, da se upise na taj fax?

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 03 tra 2010, 15:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Nikad nije kasno, obrazovanje danas ionako traje cijelog života, i ovako i onako.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 03 tra 2010, 22:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2009, 18:40
Postovi: 669
Lokacija: ŠB
Robbie MO je napisao/la:
Nikad nije kasno, obrazovanje danas ionako traje cijelog života, i ovako i onako.


točno to. već sam viđao ljude starije dobi koje dolaze ili na stručni studij ili kao vanredni, neke pojedince sponzoriraju njihove firme. a od svih znanosti u ovom nikad obrazovanje ne prestaje, svaki dan se širi i povećava, ni mi koji diplomiramo jednog dana opet nećemo puno toga znat, svega ćemo imat za naučit.

_________________
oj široki u srcu te nosim


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
PostPostano: 30 ruj 2010, 21:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -2036.html

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 13 stu 2010, 21:24 
Offline

Pridružen/a: 26 lis 2010, 12:18
Postovi: 12
kikx_sb je napisao/la:
3. godina, smjer računarstvo. ako je netko zainteresiran za nešto vezi nastave, materijala ili općenito nek pita :D



Baze podataka :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 22 pro 2010, 18:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2009, 18:40
Postovi: 669
Lokacija: ŠB
komentar.ba je napisao/la:
kikx_sb je napisao/la:
3. godina, smjer računarstvo. ako je netko zainteresiran za nešto vezi nastave, materijala ili općenito nek pita :D



Baze podataka :D


šta treba :D

_________________
oj široki u srcu te nosim


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 22 pro 2010, 18:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2009, 18:40
Postovi: 669
Lokacija: ŠB
napokon promocija i na ef es er-u :D

http://pogled.ba/novosti/8039-foto-odra ... aunarstva-

Citat:
Promocija svih studenata koji su završili studij na Fakultetu strojarstva i računarstva u akademskoj 2009./2010. godini održana je danas u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Na početku promocije minutom šutnje odana je počast nedavno preminulim djelatnicima FSR-a, Ivanu Salaiu i asistentu mr.sc. Andriji Tomasu, te svim poginulim i umrlim profesorima, studentima i djelatnicima Fakulteta strojarstva i računarstva.



Na Fakultetu strojarstva i računarstva u akademskoj 2009/2010. godini dipl. inž. strojarstva Miroslav Grubišić obranio je svoju magistarsku radnju. Grubišiću je danas promoviran u akademski naziv magistra tehničkih znanosti.



Diplome o završenom studiju na Fakultetu strojarstva i računarstva uručene su 133 studenata. Promovirano je 50 bachlera računarstva, 13 bachlera strojarstva, 17 magistara računarstva, 2 diplomirana inženjera računarstva, 23 diplomirana inženjera računarstva i 28 inženjera računarstva.



U prigodi svečane promocije na Fakultetu strojarstva i računarstva dodijeljene su Dekanove nagrade najboljim studentima Fakulteta. Dobitnici Dekanove nagrade za akademsku 2009/2010. godine su Ana Knezović, student 1. godine diplomskog Studija računarstva ( prosjek ocjena 5.00), Ivan Vučina, student 2. godine diplomskog Studija računarstva ( prosjek ocjena 4.91), Marin Glavina, student 2. godine diplomskog Studija računarstva ( prosjek ocjena 4.83), Ines Lovrić, student 1. godine diplomskog Studija računarstva ( prosjek ocjena 4.50), Sanja Antolović, student 1. godine diplomskog Studija strojarstva ( prosjek ocjena 4.83), Karlo Ćorić, student 7. semestra preddiplomskog Studija strojarstva ( prosjek ocjena 4.75), Davor Nedić, student 7. semestra preddiplomskog Studija računarstva ( prosjek ocjena 4.66).



Uz dodjelu tradicionalne Dekanove nagrade posebnom Odlukom dekana na današnjoj svečanosti najbolji studenti sveučilišnog Studija računarstva nagrađeni su oslobađanjem obveza plaćanja studija u akademskoj 2010/2011. godini. To su Ivan Duspara, student 2. godine preddiplomskog Studija računarstva i Marko Novak, student 3. godine preddiplomskog Studija računarstva.



Svake godine Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru dodjeljuje Jubilarne nagrade svojim zaposlenicima. Ove godine dobitnici Jubilarnih nagrada su: prof.dr.sc. Vojo Višekruna, za 35 godina rada na fakultetu, prof.dr. Remzo Dedić, za 30 godina rada na fakultetu, prof.dr.sc. Vlado Majstorović, za 30 godina rada na fakultetu, viši predavač mr.sc. Karmela Miletić, za 25 godina rada na fakultetu, mlađi asistent Danijel Šogorović, za 15 godina rada na fakultetu i Marina Bogdan, za 10 godina rada na fakultetu.



Popis diplomanata Fakulteta strijarstva i računarstva možete pogledati ovdje:

foto:
http://pogled.ba/fotogalerija/category/86-dodjela-diploma-studentima-fsr-a

_________________
oj široki u srcu te nosim


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva (FSR)
PostPostano: 24 srp 2011, 15:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Jedino što još fali je studij elektrotehnike i energetike.
EP HZHB prošle godine imala 40 milijuna KM dobiti, pliva u parama i može bez problema stipendirat masu studenata.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva (FSR)
PostPostano: 10 kol 2011, 15:06 
Offline

Pridružen/a: 10 kol 2011, 15:03
Postovi: 1
E ovako.Sad ću u 4. razred gimnazije i razmišljam da se upišem na ovaj fax dogodine.Brat mi je magistrirao računarstvo prije godinu,a meni je preporučio da se upišem na strojarstvo.Pregledao sam neke stranice i velika je mogućnost da se odlučim za strojarstvo.Molio bih da mi netko kaže koji je smijer najbolji,je li težak,isplati li se ići na natjecanje iz matematike ili fizike pa se sa onom nagradom upisat i kakve su mogućnosti s tim fakultetom poslije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva
PostPostano: 21 ruj 2011, 18:14 
Offline

Pridružen/a: 21 ruj 2011, 18:10
Postovi: 1
kikx_sb je napisao/la:
3. godina, smjer računarstvo. ako je netko zainteresiran za nešto vezi nastave, materijala ili općenito nek pita :D



kralju imaš li možda ikakve scripte za prijemni ispit na ovome fakultetu?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 15 stu 2011, 13:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009, 19:58
Postovi: 149
Lokacija: Mostar,Herceg-Bosna
najbolji fakultet ,imaju najbolje profesore

_________________
S Mostarom je drugačije,snjim se nikad ne opraštam.Jer,Mostar možeš napustiti ,al on ne napušta tebe.Uvuče ti se pod kožu,protiče ti kroz vene i sjedini s tobom,a da nisi ni svjestan toga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 15 tra 2012, 12:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 lis 2009, 20:15
Postovi: 914
Lokacija: Dobretići
ja vec slao upit da nastavim tamo, pa cemo vidit, sta Bog da i sreca junacka :zastava_Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 15 tra 2012, 20:23 
Offline

Pridružen/a: 13 srp 2009, 21:54
Postovi: 294
Ja kao diplomant ovog fakulteta mogu ponosno preporučiti. Kao i na svakom drugom fakultetu u okruženju ima i loših stvari, poneki loš i pokvaren profesor(ica) ali generalno sigurno jedan od najboljih fakulteta na sveučilištu,a možda i u državi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva (FSR)
PostPostano: 15 svi 2012, 21:08 
Offline

Pridružen/a: 15 svi 2012, 21:03
Postovi: 2
Imam puuuno materijala sa FER-a, svi predmeti njih oko 400 ako kome šta treba neka se javi na mail [email protected]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Fakultet strojarstva i računarstva (FSR)
PostPostano: 22 svi 2012, 16:06 
Offline

Pridružen/a: 15 svi 2012, 21:03
Postovi: 2
Robbie MO je napisao/la:
Jedino što još fali je studij elektrotehnike i energetike.
EP HZHB prošle godine imala 40 milijuna KM dobiti, pliva u parama i može bez problema stipendirat masu studenata.

FSR nema dovoljno kadra ni za sadašnje kolegije kamoli još za elektrotehniku, a EP već se već zasitila energetičara
ni za one koje stipendira nije sigurno dali će ih primiti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 08 srp 2012, 16:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Građevinski fakultet u Mostaru - rezultati prijemnog ispita:

http://www.gfmo.ba/Razredbeni%20postupa ... 2-2013.pdf

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 22 srp 2012, 19:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009, 19:58
Postovi: 149
Lokacija: Mostar,Herceg-Bosna
prosle godine 13 magistara građevinarstva i 13 inženjera građevinarstva. i siv su uspjesno zaposleni,to nesto i govori o ovome fakultetu i kvaliteti

_________________
S Mostarom je drugačije,snjim se nikad ne opraštam.Jer,Mostar možeš napustiti ,al on ne napušta tebe.Uvuče ti se pod kožu,protiče ti kroz vene i sjedini s tobom,a da nisi ni svjestan toga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 22 srp 2012, 19:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58216
Lokacija: DAZP HQ
i o potrebama Mostara za stručnjacima.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Građevinski fakultet
PostPostano: 26 srp 2012, 13:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009, 19:58
Postovi: 149
Lokacija: Mostar,Herceg-Bosna
dobro ,dosta ih je zaposljeno u hrvatskoj,a najveci broj u sarajevskoj tvrtki euro asfalt,koja trenutno gradi autoput u bih,i oni su prepoznali kvalitetu gradj.fakulteta u mostaru

_________________
S Mostarom je drugačije,snjim se nikad ne opraštam.Jer,Mostar možeš napustiti ,al on ne napušta tebe.Uvuče ti se pod kožu,protiče ti kroz vene i sjedini s tobom,a da nisi ni svjestan toga.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO