HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 vel 2025, 13:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Investicije u BiH (all inclusive)
PostPostano: 30 ruj 2011, 16:23 

Samo mi nemojte o investicijama u BiH. Ja sam 2x dovodio strane biznismene da prave proizvodne objekte u Čapljini i faca-Načelnik Općine se jedva udostojio da ih primi ( prvi put je primio a drugi put nije ni imao vremena!!?). A da ne govorim o odnosu ostalih službi... katastrofa.

I onda su nam opet kao neki drugi krivi za sve naše probleme, opet su to neki muslimani, Srbi, komunisti, platformaši...

Hebo ovo sve...

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 16:42 

Bobovac je napisao/la:
Samo mi nemojte o investicijama u BiH. Ja sam 2x dovodio strane biznismene da prave proizvodne objekte u Čapljini i faca-Načelnik Općine se jedva udostojio da ih primi ( prvi put je primio a drugi put nije ni imao vremena!!?). A da ne govorim o odnosu ostalih službi... katastrofa.

I onda su nam opet kao neki drugi krivi za sve naše probleme, opet su to neki muslimani, Srbi, komunisti, platformaši...

Hebo ovo sve...

Jel te pitao nacelnik hoce li on imati sta od toga?

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 16:44 

FIPA predstavila Poslovnu mapu

Citat:
Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Jelica Grujić, u okviru II Kongresa o katastru u BiH koji se održava u Sarajevu, predstavila je u četvrtak Poslovnu mapu koju je FIPA razvila u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Kako se navodu u saopćenju iz FIPA-e, u kontaktu s investitorima iskazala se potreba za jednostavnijim pristupom podacima o zemljištu i prostornim podacima u BiH, što je Poslovnom mapom omogućeno.

Mapa predstavlja središte informacija o zemljištu koje je od interesa za ulagače i poslovnu zajednicu, otvorena je za dodavanje novih digitalnih podataka i omogućava da zainteresovane institucije i općine učine svoje podatke javno dostupnim kroz ovaj sistem i na taj način unaprijede promociju investicionih potencijala BiH.

Mapa je prikazana u slojevima s različitim dostupnim javnim podacima, a tu su osnovne karte (ortofoto, topografija, hidrologija...), infrastruktura, političke karte, socio-ekonomske karakteristike, itd.

Podaci su dostupni u naprednom geoprostornom informacionom sistemu (GIS) i web-baziranim tehnologijama baza podataka, kaže se u saopćenju FIPA-e.

slika

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 16:56 

Bišćanin je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Hebo ovo sve...

Nešto je spominjao kao... gdje sam ja tu?
A ja mu kažem: - vaša najveća nagrada i zadovoljstvo će ležati u tomu da ste pomogli svojemu narodu i omogućili da deseci ljudi dobiju kruh u ruke!
Onda je on rekoa da žuri na neki sastanak... tako nešto, ali da će možda već prekosutra o tomu razgovarati njegova tajnica.
A ljudi došli iz Britanije, milijunaši, puni ko brod, traže samo lokaciju, imaju već tvornice po cijelom svijetu.
Al` jbg, ništa ih nije moglo pripremiti na BiH.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 16:59 

Bobovac je napisao/la:
Bišćanin je napisao/la:

A ja mu kažem: - vaša najveća nagrada i zadovoljstvo će ležati u tomu da ste pomogli svojemu narodu i omogućili da deseci ljudi dobiju kruh u ruke!
Onda je on rekoa da žuri na neki sastanak... tako nešto, ali da će možda već prekosutra o tomu razgovarati njegova tajnica.
A ljudi došli iz Britanije, milijunaši, puni ko brod, traže samo lokaciju, imaju već tvornice po cijelom svijetu.

Taj nacelnik je onda malo teza budala, sto ih nisi poslao u Bihac? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 17:00 

Bobovac je napisao/la:
Bišćanin je napisao/la:

Kriminalno. Baš za strijeljanje. On je doslovno ljudima oteo kruh iz usta.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 17:03 

Bišćanin je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Taj nacelnik je onda malo teza budala, sto ih nisi poslao u Bihac? :biceovodobro

Nema problema, poslaću ih ja u Bihać ako dođu i po treći put... samo... gdje sam tu ja?

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 17:06 

Bobovac je napisao/la:
Bišćanin je napisao/la:

Nema problema, poslaću ih ja u Bihać ako dođu i po treći put... samo... gdje sam tu ja?

Nacice se nesto...kakav fin boravak, mozda i sebe zaposlis? Ludih 7 dana u Bihacu u sred jula (a tad gori :zubati ).

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2011, 17:19 

Ministry of Sound je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Kriminalno. Baš za strijeljanje. On je doslovno ljudima oteo kruh iz usta.

Dobro, ono je bilo malo karikirano jer je Bišćanin to spomenuo. Nije baš doslovce tako bilo, nije bilo takve konverzacije, ali naposljetku to i nije toliko bitno jer je rezultat bio isti.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2011, 14:57 

Nakon priprema na radilištu: Počeli prodaja i odvoz s Rače
Citat:
Preduslov za prodaju bio je završetak certifikacije materijala po evropskim normama kazao je Sadik Čolić

Zagrebački Mlm group, koji je dobio pravo upravljanja, obrade i eksploatacije na bivšoj deponiji industrijskog otpada Rača kod Zenice, saopćio je jučer da je zvanično počeo s prodajom i odvoženjem starog željeza i zamjenskog agregata kamena s deponije Rača kraj Zenice domaćim i stranim kupcima.

- Preduslov za prodaju bio je završetak certifikacije materijala po evropskim normama. Rezultati potvrđuju da su sekundarne sirovine dobivene preradom troske s deponije Rača vrhunskog kvaliteta te se mogu koristiti u raznim granama industrije, kao što su beton, asfalt, cement, cestogradnja, gdje zamjenjuju kamene agregate, pa se njihovom upotrebom smanjuje vađenje kamena iz prirodnog okoliša. Tokom septembra zaposleno je za potrebe proizvodnje još dvadeset radnika, čime se broj zaposlenih na deponiji Rača popeo na 45 - kazao je Sadik Čolić, direktor Mlm groupa.

slika

Vrh

PostPostano: 02 lis 2011, 14:59 

Sve spremno za 18. generalni bh. sajam ZEPS: Stigao 421 izlagač iz 25 država

Citat:
Sedam kolektivnih izložbi

Osamnaesti generalni bh. sajam ZEPS i Osmi sajam ZEPS Intermetal bit će otvoreni za posjetioce od 4. do 9. oktobra na Kamberovića polju u Zenici.

Saudijci dolaze

Kako je istakla direktorica marketinga Dževdana Hukeljić, izlagači su zauzeli više od 19.000 kvadratnih metara prostora, od čega dvije trećine u zatvorenim halama. Ukupno je prijavljen 421 izlagač iz 25 država, a prijavljeno je i sedam kolektivnih nastupa.

- Kolektivne izložbe imaju naše zemlje partneri Češka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora te ZDK i Komorski sistem BiH, koji obuhvata komore iz BiH, Vanjskotrgovinsku komoru BiH, privredne komore FBiH, RS, Brčko Distrikta i ZDK - kazala je Hukeljić.

Prvi put na ZEPS stiže i jedna kompanija iz Saudijske Arabije, iz koje je najavljen mogući kolektivni nastup na jednom od sljedećih sajmova.

ZEPS Intermetal bit će ove godine uskraćen za nastup Arcelor Mittala Zenica, koji je odlučio da se pojavljuje bijenalno, svake druge godine, a njihov nedolazak slijedili su i njihovi dobavljači.

Očekivano smanjenje

- Ipak ćemo imati kolektivni nastup deset metaloprerađivačkih firmi, pomognutih od USAID/SIDA FIRMA projekta, koji organizira i najveći prateći program Forum metalske industrije BiH - kazao je Kasim Sarajlić, projekt-menadžer Sajma.

Abdulah Serdarević, direktor Poslovnog sistema RMK, koji organizira ZEPS, kazao je da je smanjenje broja učesnika od pet posto očekivano s obzirom na privredna kretanja te da je organizator spreman za doček svih učesnika, iako radovi na nekoliko saobraćajnica oko sajmišta uveliko ometaju dolazak eksponata i gostiju.

Prateći programi

Uz Forum metalaca 4. oktobra, bit će organizirani Regionalni susreti preduzeća metalskog i elektrosektora, Dan čeških firmi, prezentacija sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Berza rada u zeničkoj Areni održat će se 7. oktobra.

slika

Vrh

PostPostano: 04 lis 2011, 12:56 

04. 10. 2011.
BiH počinje izvoziti ribu i riblje proizvode u Ukrajinu

Citat:
Od ovog mjeseca riba i riblji proizvodi bh. proizvođača naći će se i na tržištu Republike Ukrajine.

Kako se ističe u saopćenju Ureda za vetrinarstvo BiH, na osnovu inicijative domaćih proizvođača ribe i ribljih proizvoda, Ured je uspješno obavio svu potrebnu administrativno - protokolarnu i međunarodnu proceduru za usaglašavanje izvozne dokumentacije koja prati pošiljke ribe prilikom plasmana na tržište Republike Ukrajine.

Time se stvara dodatna mogućnost izvoza za domaće proizvođače čiji su objekti registrirani i odobreni i kao takvi uvršteni na evropsku listu izvoznih objekata.

"Ovo je dobar primjer kako nadležne institucije na inicijativu privrednika mogu efikasno izvršavati svoje obaveze i ispunjavati očekivanja korisnika njihovih usluga", kazao je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić.

On je naglasio da je Ured za veterinarstvo BiH uputio dopis Evropskoj komisiji da BiH želi izvoziti na tržište EU i druge proizvode kao što su med, mlijeko i proizvodi od mlijeka, jaja, meso i proizvodi od mesa.

"Očekujemo odgovor Komisije, a nadamo se da bismo već početkom sljedeće godine mogli dobiti nekoliko FVO inspekcija koje bi ocijenile stanje naše proizvodnje hrane životinjskog porijekla. Ova inspekcija podrazumijeva uvid u stanje i funkcioniranje svih nadležnih organa, kao i objekata u kojima se proizvodi određena vrsta namirnica", kazao je Nedić.

slika

Vrh

PostPostano: 05 lis 2011, 15:54 

05. 10. 2011.
Snažan prodor: Ruska naftna kompanija "Zarubezhneft" širi prodajnu mrežu u FBiH
Citat:
Ruska naftna kompanija "Zarubezhneft" najavila je milionska ulaganja u Rafineriju Brod do 2015. godine, a samim tim i širenje prodajne mreže u BiH, potvrdio je nedavno ruskim medijima Nikolay Brunich, direktor kompanije.

Rade Vidaković, načelnik Odjela za marketing "Optima grupe" u razgovoru za ekapija.ba potvrdio je informaciju i istakao kako je u "Rafineriji Brod" nedavno završena prva etapa rekonstrukcije kojom je omogućen rad nove linije, odnosno podizanje kapaciteta proizvodnje.

"Ovo predstavlja vrlo važnu razvojnu tačku, posebo što smo jedina kompanija na prostoru bivše Jugoslavije koja zahvaljujući novoj liniji proizvodi benzin Euro 5", kaže Vidaković, naglašavajući kao proizvodnja benzina Euro 5 kompaniji daje konkurentnu prednost, odnosno kvalitetom Euro 5 benzina pruža se mogućnost prodaje ne samo na tržištu BiH već i na tržištu EU.

Dosadašnja ulaganja u naftni sektor u BiH iznosila su oko 150 miliona eura. Kompanija se neće zaustaviti poručuju iz Moskve. Ulaganja u BiH će biti nastavljena. Prema investicionom programu koji je uradila "Zarubezhneft" ukupna ulaganja u naftni sektor BiH do 2015. godine iznosit će oko 700 miliona eura.

Vidaković kaže kako kreću sa širenjem prodajne mreže u Federaciji, te se trenutno vode pregovori oko otvaranje prve benzinske pumpe u Sarajevu, nakon čega će uslijediti širenje u ostalim gradovima, odnosno Zenici, Mostaru...

"Imamo u planu desetak lokacija, još uvijek sa preciznošću ne možemo potvrditi gdje će se nalaziti prva benzinska pumpa u Sarajevu, koja bi ako sve bude išlo kako smo planirali trebala biti otvorena za četiri mjeseca", kaže Vidaković.

Ruski mediji prenose kako će već otvorenom proizvodnom linijom u Rafineriji Brod osim poboljšanja kvalitete benzina i tekućeg naftnog plina koji zadovoljava EU standarde, doći do povećanja kapaciteta prerade od 1,2 miliona do tri miliona tona godišnje.

Nikolay Brunich izjavio je kako očekuje da do 2014. godine Rafinerija nafte u BiH proizvoditi sve vrste naftnih derivata u skladu sa standardom "Euro 5".

slika

Vrh

PostPostano: 14 lis 2011, 16:16 

14. 10. 2011.
"Piemonte" otvara tržni centar u Kalesiji: Posao za 40 novih radnika
Citat:
Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić i pomoćnik ministra Elsajed Fatušić primili su danas u posjetu Kasima Selimovića, Direktora firme "Piemonte".

Tema sastanka bila je otvaranje novoizgrađenog tržnog centra u centru Kalesije u kojem će zaposlenje dobiti 40 novih radnika.

Zajednički je ocijenjeno da jedino otvaranjem novih radnih mjesta i zapošljavanjem mladih ljudi, Tuzlanski kanton ima izvjesnu perspektivu i može računati na brži ekonomski razvoj.

Ministar je ovom prilikom čestitao Selimoviću na ostvarenju zavidnih rezultata u radu i zaželio mu da nastavi sa razvojem ovog privrednog društva.

Inače, tržni centar će biti otvoren u utorak 04. novembra 2011.godine.

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 02:41 

Saldo sa Srbijom:

slika

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 12:27 

Hrvatska jedini pozitivan odnos uvoz-izvoz ima sa BiH. Trebali bi ih Hrvati u BiH malo bojkotirati, pa početi kupovati sve iz Azije.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2011, 21:20 

28. 10. 2011.
Završni radovi na novom proizvodnom pogonu Prevent Goražda

Citat:
U firmi "Prevent Goražde" u toku su završni radovi na izgradnji novog pogona.

Kako je Feni kazao direktor Haris Rahman, proizvodnja u novoj hali trebala bi početi već za 15-ak dana.

"Prvi radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona počeli su u julu ove godine, a već narednog mjeseca krenulo se i sa montažom savremene hale. U rekordnom vremenu stiglo se i do završnih radova na izgradnji i uređenju a uporedo s njima vrši se i instalacija opreme, tako da ćemo dobiti savremenu šivaonicu auto presvlaka u objektu površine oko 8.000 metara kvadratnih dok se ukupan kompleks prostire na 15.000 kvadrata", pojasnio je Rahman.

U izgradnju i opremanje novog proizvodnog pogona do sada je uloženo preko 6 miliona KM, a proširenje proizvodnje znači i povećanje broja uposlenih.

"U firmi „Prevent Goražde“ trenutno imamo oko 500 radnika i to je dinamičan proces s obzirom da se svakodnevno primaju novi. U novoj hali predviđen je angažman oko 650 šivača a tu treba dodati i proizvodnu režiju tako da će po mojoj procjeni u ovom objektu raditi ukupno između 800 i 900 radnika", kazao je Rahman, naglasivši da je u svemu posebno bitna uloga vlasti koje su prepoznale značaj novih investicija i radnih mjesta.

Na ovaj način firma "Prevent Goražde" uspješno ispunjava obaveze iz ugovora sa Bosanskopodrinjskim kantonom (BPK) Goražde od kojeg je državno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići kupila po simboličnoj cijeni od 1 KM. Zauzvrat se obavezala na višemilionsku investiciju i nova upošljavanja koji će značiti veliki iskorak za goraždansku privredu.

Kako bi za novi pogon bila obezbjeđena i adekvatna radna snaga, u saradnji sa nadležnim institucijama, u srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" u Goraždu organizovana je i prekvalifikacija za zanimanje krojač za 600 nezaposlenih osoba.

U martu ove godine Vlada BPK-a utvrdila je a Skupština nakon toga i prihvatila Zakon o imovini kojim se omogućava ustupanje imovine kantona po najpovoljnijim uslovima potencijalnim investitorima koji će ulagati u privredu BPK-a. Firma "Prevent-Goražde" prva je iskazala interes.

slika

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 23:44 

Bobovac je napisao/la:

Hebo ovo sve...

Sto ih nisi u Kakanj doveo pa neka tamo u Sutjesci ili Caticima nesto naprave. Dobro i Kaknju i Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2011, 08:34 

I tako, nakon te čapljinske bruke, ponovno proradiše željezara u Zenici i cementara u Kaknju... :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: