|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Real gone
|
Naslov: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:02 |
|
|
Šta će se desiti sa arbitražnim? Janša diže frku u medijima oko referenduma.. U Hrvatskoj se sumnja u Kosoricine dogovore. Kad očekujete kraj ove sapunice, i sa kojim ishodom? Najnovija vest: Citat: Arbitražni sporazum: Velika Britanija, Švedska i SAD uhvatile Kosoricu u laži
LJUBLJANA - Izlaganje premijerke Jadranke Kosor u Hrvatskom saboru, kao i njena izjava od 9. studenoga da Hrvatska sporazumom sa Slovenijom nije pristala na ustupak teritorijalnog izlaza na more Sloveniji te da je to sadržano u Arbitražnom sporazumu, kao i da je to dogovoreno sa Slovenijom, bila je, prema tvrdnjama britanskih, švedskih i američkih veleposlanika, u najmanju ruku - lažna.
Naime, veleposlanici tih zemalja u Sloveniji potvrdili su kako je tvrdnja da su Slovenija i Hrvatska o toj izjavi zajednički obavijestile SAD potpuno kriva. To je prvo potvrdio i zaposlenik američkog veleposlanstva u Ljubljani Bradley Freden za slovensku državnu televiziju. Istu izjavu potvrdila je i Švedska, odnosno veleposlanica u Sloveniji Inger Ultvedt, koja je u trenutku potpisivanja arbitraže predsjedala EU-om, a kaže da Hrvatska i Slovenija nisu obavijestile o sastavljanju jednostrane izjave.
Veleposlanstvo Velike Britanije također je odgovorilo u istom tonu sada zahtijevajući da bi bilo dobro da se srpski predsjednik Boris Tadić angažira oko promicanja Arbitražnoga sporazuma između Hrvatske i Slovenije. Nitko iz Vlade o ovim izjavama nije se želio izjasniti; iako smo upite poslali na adrese Kosoričinog ureda i Ministarstva vanjskih poslova, odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.
Slovenski premijer Borut Pahor već je prije govorio da to nije zajednička izjava, odnosno izjava koja je zajednički odaslana tim zemljama, te smatra kako ne može biti predmetom Arbitražnog sporazuma. Pahor je pak više puta naglasio da je premijerka Kosor pristala na ustupak, a to je da će se odreći dijela hrvatskog teritorija u zamjenu za ulazak u EU.
Podsjetimo, hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisala je 9. studenoga Izjavu Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije u kojoj se ističe da se ništa u tom Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.
"Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom tijekom pregovora, a o čemu su hrvatska i slovenska strana zajednički izvijestile švedsko predsjedništvo Europske unije i Sjedinjene Američke Države, predsjednica Vlade potpisala je Izjavu Republike Hrvatske nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži, a prije njegove ratifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji, u skladu s člankom 11., stavkom 1. Sporazuma o arbitraži", stajalo je u priopćenju Vlade od 9. studenoga 2009. godine, no prema izjavama veleposlanika, lažna je tvrdnja da su Slovenija i Hrvatska nekoga zajedno obavijestile o tome.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:11 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
Očekujem da će arbitraža završiti nepovoljno za Hrvatsku jer to proizlazi iz same njene biti. Po pravu RH ima pola Piranskog zaljeva, ali po ex bono et eaquo jako teško jer će arbitri (koji se nisu dužni držati međ. prava) zaključiti kako je pravednije da Slovenija dobije više kad je njena obala i teritorijalno more znatno manje od hrvatskog. U najboljem slučaju bit će uspostavljen kondominij, ali bojim se da ništa od toga. Ništa čudno da laže, iz HDZ-a je.
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:17 |
|
|
Inače bi se htio osvrnuti na bolesne izjave nekih SLO političara po kojima bi granica trebala ići Mirnom, a ne Dragonjom ili bi čak cijela Istra trebala pripasti njima. Po kojim kriterijima?? Sadašnja granica je etnička, prirodna i jedina moguća. Kakve veze ima Istra sa Slovenijom? Tamo se govori čakavica, koristila glagoljica, svi istarski preporoditelji (Dobrila, Laginja, Spinčić) bili su Hrvati i to su naglašavali, dio Istre je bio i u sastavu srednjovjekovne Hrvatske, dovoljno je vidjeti popise stanovništva pa zaključiti kako se tamo govori hrvatski i kako žive Hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:17 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Očekujem da će arbitraža završiti nepovoljno za Hrvatsku jer to proizlazi iz same njene biti. Po pravu RH ima pola Piranskog zaljeva, ali po ex bono et eaquo jako teško jer će arbitri (koji se nisu dužni držati međ. prava) zaključiti kako je pravednije da Slovenija dobije više kad je njena obala i teritorijalno more znatno manje od hrvatskog. U najboljem slučaju bit će uspostavljen kondominij, ali bojim se da ništa od toga. Ništa čudno da laže, iz HDZ-a je. Ne mora da znači, mada je jasno da se od početka ide ka tome zarad EU-integracija, i verovatno bi u RH to radila bilo koja vlada. Boldano - Imliciraš li da u HDZ-u nema onih koji govore istinu?
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:27 |
|
|
U vodstvu nema, bar mi sada ne padaju na pamet. Ali posebno treba istaći negativnu ulogu HSS-a u cijeloj priči. Oni su u postavili uvjete za koaliciju, a nisu izašli iz vlade kad im obećanja nisu ispunjena. Tu posebno mislim na ZERP, njegova važnost je također izuzetna (ili može postati), a ni od toga u praksi ništa.
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 00:51 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Inače bi se htio osvrnuti na bolesne izjave nekih SLO političara po kojima bi granica trebala ići Mirnom, a ne Dragonjom ili bi čak cijela Istra trebala pripasti njima. Po kojim kriterijima?? Sadašnja granica je etnička, prirodna i jedina moguća. Kakve veze ima Istra sa Slovenijom? Tamo se govori čakavica, koristila glagoljica, svi istarski preporoditelji (Dobrila, Laginja, Spinčić) bili su Hrvati i to su naglašavali, dio Istre je bio i u sastavu srednjovjekovne Hrvatske, dovoljno je vidjeti popise stanovništva pa zaključiti kako se tamo govori hrvatski i kako žive Hrvati. Istra se može smatrati čistim povesnim dobitkom Hrvatske, s obzirom na njenu etničku strukturu do 16-17 veka. A glagoljicu ne baštine samo Hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 01:29 |
|
|
Uglata glagoljica je gotovo isključivo hrvatska baština. Slovenci nemaju značajnih izvora na tom pismu.
|
|
Vrh |
|
 |
mirv
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 29 svi 2010, 19:11 |
|
|
Kada se odlučivalo u kojoj će državi biti područje Istre nije se gledalo čije su vojne jedinice zaposjele što, nego kojim jezikom govori domaći čovjek, kojim pismom piše, čiji su nazivi planina, brda, rijeka, gradova i slično. Utvrđeno je da je u Istri nakon Rimljana autohton jedino narod koji se zove Hrvatima. Nije da Slovenci nisu profitirali, štoviše! Nikada nisu imali izlaz na more a sada ga imaju, čak su dobili i onaj dio obale sjeverne Istre gdje se nalazi jedino mjesto neromanskoga naziva - Hrvatini. Dakle, imaju biti kuš.
|
|
Vrh |
|
 |
Starfucker226
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 14 lip 2010, 08:23 |
|
|
mirv je napisao/la: Kada se odlučivalo u kojoj će državi biti područje Istre nije se gledalo čije su vojne jedinice zaposjele što Šteta što se nije gledalo, jer tada bi Hrvatska trebala dobiti cijelo "slovensko primorje", većinski hrvatske partizanske jedinice osvojile su sve do Trsta. Dalmatinska udarna divizija najviše je zaslužna za osvajanje Istre, "slovenskog primorja" i Trsta, kada je ona već ušla u Trst, slovenske partizanske jedinice bile su 20 km daleko od obale, nisu uopće sudjelovali u presudnim borbama.
|
|
Vrh |
|
 |
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 14 lip 2010, 15:18 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
Real gone je napisao/la: divlja svinja je napisao/la: Inače bi se htio osvrnuti na bolesne izjave nekih SLO političara po kojima bi granica trebala ići Mirnom, a ne Dragonjom ili bi čak cijela Istra trebala pripasti njima. Po kojim kriterijima?? Sadašnja granica je etnička, prirodna i jedina moguća. Kakve veze ima Istra sa Slovenijom? Tamo se govori čakavica, koristila glagoljica, svi istarski preporoditelji (Dobrila, Laginja, Spinčić) bili su Hrvati i to su naglašavali, dio Istre je bio i u sastavu srednjovjekovne Hrvatske, dovoljno je vidjeti popise stanovništva pa zaključiti kako se tamo govori hrvatski i kako žive Hrvati. Istra se može smatrati čistim povesnim dobitkom Hrvatske, s obzirom na njenu etničku strukturu do 16-17 veka. A glagoljicu ne baštine samo Hrvati. Istra je vas srpski dobitak,nigdje ne vidjeh vise Srba nego u Istri, kad sam naletio na vrhu Motovuna gdje ima jedna tristotinjak stanovnika cak na Srpce ibretio sam se pola sata...
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 14 lip 2010, 19:49 |
|
|
Tako je i za Srbe dobitak Šumadija (nekad bila pusta), "Toplički arnavatluk" (naseljen Albancima) te Vojvodina (konstantna srbizacija od Arsenija Čarnojevića do danas). A ni Beograd nekad nije bio naseljen Srbima.
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 14 lip 2010, 19:55 |
|
|
Inače su slovenske pičke odavno igrale prljavo:
"Začudio sam se kad me u ono doba posjetio prijatelj Janko Kralj, gorički Slovenac, te mi je ponudio veliku svotu ako javno izjavim da bi Istru trebalo priključiti slovenskoj republici. Ja sam to odmah odbio"
fra Božo Milanović
|
|
Vrh |
|
 |
Starfucker226
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 14 lip 2010, 22:27 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Istra je vas srpski dobitak,nigdje ne vidjeh vise Srba nego u Istri, kad sam naletio na vrhu Motovuna gdje ima jedna tristotinjak stanovnika cak na Srpce ibretio sam se pola sata... Jesi bio ikad u Sarajevu, tamo imaš Srba više nego u Istri  Istarska županija: Hrvati 148.328 ( 71,9 % ) Talijani 14.284 ( 6,9 % ) Srbi 6.613 ( 3,2 % ) Bošnjaci 3.077 ( 1,5 % ) Albanci 2.032 ( 1 % ) Slovenci 2.020 ( 1 % )
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 02 pro 2011, 23:01 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Starfucker226 je napisao/la: mirv je napisao/la: Kada se odlučivalo u kojoj će državi biti područje Istre nije se gledalo čije su vojne jedinice zaposjele što Šteta što se nije gledalo, jer tada bi Hrvatska trebala dobiti cijelo "slovensko primorje", većinski hrvatske partizanske jedinice osvojile su sve do Trsta. Dalmatinska udarna divizija najviše je zaslužna za osvajanje Istre, "slovenskog primorja" i Trsta, kada je ona već ušla u Trst, slovenske partizanske jedinice bile su 20 km daleko od obale, nisu uopće sudjelovali u presudnim borbama. Đilasova komisija je u mnogim određivanjima granica dosta naštetila Hrvatskoj tako da me ovaj nastavak ne čudi .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 00:14 |
|
|
Na našu sriću, Slovenija nemože dobit izlaz na otvoreno more po nijednome međunarodnome pravu, pošto je jasna granica na kopnu, i sve da se pomakne malo livo il desno ništa se nemože prominit, punta vale je dovoljno daleko od granice i nikako nemože doć u teritorij Slovenije a bez toga nemaju šanse, inaće bi se stvorili teški presedani u svitu, koji bi mogli dovest do nesagedivih posljedica, to je jednostavno ćinjenica.... Zanimlivo je da sjevernije di graniću sa talijanima je skoro pa identićna situacija na granici, i tu in svakako odgovara ono šta in neodgovara južno na granici sa nama, malo kompromitirajuće.... Slovenija i Hrvatska su priznale Badinterovu komisiju ćime su republičke granice postale državne, ćime se granica na moru određiva prema granici na kopnu po međunarodnome pravu mora, i to je sadašnja granica, ne postoji slućaj da je nećije kopno ulazi direkt u tuđe more.... 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 16:41 |
|
|
pinco je napisao/la: Na našu sriću, Slovenija nemože dobit izlaz na otvoreno more po nijednome međunarodnome pravu, pošto je jasna granica na kopnu, i sve da se pomakne malo livo il desno ništa se nemože prominit, punta vale je dovoljno daleko od granice i nikako nemože doć u teritorij Slovenije a bez toga nemaju šanse, inaće bi se stvorili teški presedani u svitu, koji bi mogli dovest do nesagedivih posljedica, to je jednostavno ćinjenica.... Zanimlivo je da sjevernije di graniću sa talijanima je skoro pa identićna situacija na granici, i tu in svakako odgovara ono šta in neodgovara južno na granici sa nama, malo kompromitirajuće.... Slovenija i Hrvatska su priznale Badinterovu komisiju ćime su republičke granice postale državne, ćime se granica na moru određiva prema granici na kopnu po međunarodnome pravu mora, i to je sadašnja granica, ne postoji slućaj da je nećije kopno ulazi direkt u tuđe more....  Pričao sam s profesorom na pravnom fakultetu u Zagrebu, čovjek kaže da se Slovenija sa ovom komisijom dostojno izvukla iz govana što je napravila blokirajući nas na putu u EU. Ovaj ugovor o arbitraži je dobar za nas jer ne obvezuje ni jednu državu na poštovanje zaključaka komisije , a odblokirao nam je pregovore s EU, ugl. win-win situacija za nas.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 18:29 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6614 Lokacija: Izvan sebe
|
Zadar1993 je napisao/la: pinco je napisao/la: Na našu sriću, Slovenija nemože dobit izlaz na otvoreno more po nijednome međunarodnome pravu, pošto je jasna granica na kopnu, i sve da se pomakne malo livo il desno ništa se nemože prominit, punta vale je dovoljno daleko od granice i nikako nemože doć u teritorij Slovenije a bez toga nemaju šanse, inaće bi se stvorili teški presedani u svitu, koji bi mogli dovest do nesagedivih posljedica, to je jednostavno ćinjenica.... Zanimlivo je da sjevernije di graniću sa talijanima je skoro pa identićna situacija na granici, i tu in svakako odgovara ono šta in neodgovara južno na granici sa nama, malo kompromitirajuće.... Slovenija i Hrvatska su priznale Badinterovu komisiju ćime su republičke granice postale državne, ćime se granica na moru određiva prema granici na kopnu po međunarodnome pravu mora, i to je sadašnja granica, ne postoji slućaj da je nećije kopno ulazi direkt u tuđe more....  Pričao sam s profesorom na pravnom fakultetu u Zagrebu, čovjek kaže da se Slovenija sa ovom komisijom dostojno izvukla iz govana što je napravila blokirajući nas na putu u EU. Ovaj ugovor o arbitraži je dobar za nas jer ne obvezuje ni jednu državu na poštovanje zaključaka komisije , a odblokirao nam je pregovore s EU, ugl. win-win situacija za nas. daj boze da je to tako, mislio sam a i sada mislim da je hrvatska zarad ulaska u idotsku eu samo skidala gace i davala svakom.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 19:20 |
|
|
Old Fridolin je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Pričao sam s profesorom na pravnom fakultetu u Zagrebu, čovjek kaže da se Slovenija sa ovom komisijom dostojno izvukla iz govana što je napravila blokirajući nas na putu u EU. Ovaj ugovor o arbitraži je dobar za nas jer ne obvezuje ni jednu državu na poštovanje zaključaka komisije , a odblokirao nam je pregovore s EU, ugl. win-win situacija za nas.
daj boze da je to tako, mislio sam a i sada mislim da je hrvatska zarad ulaska u idotsku eu samo skidala gace i davala svakom. Vjeruj mi ovaj čovjek je pouzdan doc. iur. , kada on kaže da su Slovenci gaće skinuli, a ne mi onda je to tako  .
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 20:43 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hr-Slo: teritorijalni spor Postano: 03 pro 2011, 23:03 |
|
|
pinco je napisao/la: Evo sa Slovenske strane, ista stvar...... Neko je oćito tija prikupit bodove sa time, ustvari pravno Slovenci dobro znaju da nemaju šanse u sporu.... http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/4716/Ne-moze-cijeli-Piranski-zaljev-biti-slovenski.htmlUpravo ono o čemu sam govorio u prošlim postovima. To što netko kupi političke poene na ovoj arbitraži, potpuno je jasno. Samo što taj netko sa slovenske strane ima opravdane argumente, onaj drugi sa hrvatske strane ili je neupućeni populist, ili lažljivi populist  .
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Neznam i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|