HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 stu 2024, 16:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1912 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 77  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 19 pro 2011, 00:40 

Pokenjam se na državu kojoj stranci moraju nametati budžet ili pak najminimalniju koheziju koja i nije kohezija već prisila, da bi ta država uopšte postojala =))

Ipak ćemo je na kraju morati dostojanstveno otpratiti na đenazu, izučiti joj dovu i u miru ispratiti meita na ahiret :D

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 18:58 

glavno je dešavanje da se tope ko snijeg na Grenlandu

I - IX mjesec

slika

kao i bratija preko Drine
srbija 1-8 mjesec minus od 27.208 !!!!!!!
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... 199&t=2001
2002-2010
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... 199&t=1967

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 19:08 

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/67865/lat/Amor-Masovic-trazio-mrtve-Srbe-za-razmjenu.html

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 19:46 

Mujaga je napisao/la:

Dobro došli po ko zna koji put, gospodine Bošnjo :D

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 20:17 

Agathonikos je napisao/la:
Mujaga je napisao/la:

Dobro došli po ko zna koji put, gospodine Bošnjo :D

Falio nam je sa svojim apokaliptičnim najavama za Hrvate i Srbe :D , gospodine Aga ja se sada tresem ko Banja Luka , opet će nam opet pokazati kako nas poklapaju . Nas u Mostaru , Grudama i Neumu , vas u Banja Luci, Trebinju i Laktašima =))

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 20:47 

Zadar1993 je napisao/la:
Falio nam je sa svojim apokaliptičnim najavama za Hrvate i Srbe :D , gospodine Aga ja se sada tresem ko Banja Luka , opet će nam opet pokazati kako nas poklapaju . Nas u Mostaru , Grudama i Neumu , vas u Banja Luci, Trebinju i Laktašima =))

Valja nam pakirati kufere, gospodine Zadar :D

Čim ugledam gospodina Bošnju na forumu, momentalno spakiram najnužnije a onda se vratim na forum i s velikom zebnjom nastavim s čitanjem njegovih upisa :D

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 20:56 

Zadar1993 je napisao/la:

Valja nam pakirati kufere, gospodine Zadar :D

Čim ugledam gospodina Bošnju na forumu, momentalno spakiram najnužnije a onda se vratim na forum i s velikom zebnjom nastavim s čitanjem njegovih upisa :D

Ja kada ga vidim poželim skočiti u more i utopiti se u zadarskom plićaku. Čim vidim sve te silne podatke znam da će i Zadar kad-tad pasti pod Novootomansku invaziju =)) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 21:16 

Nemojte još skakati, gospodine Zadar.

Osluškujte situaciju ovde pa ako puknu širokobriješka i banjalučka bojišnica pod naletom gospodina Bošnje, onda se đipnite u vodu jer tad ni Zadru nejma spasa jer će biti zasut bitnicama sa razarača 5. mornaričkog puka Bošnjačke neumske flote =))

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 21:57 

Osluškujte situaciju ovde pa ako puknu širokobriješka i banjalučka bojišnica pod naletom gospodina Bošnje, onda se đipnite u vodu jer tad ni Zadru nejma spasa jer će biti zasut bitnicama sa razarača 5. mornaričkog puka Bošnjačke neumske flote =))

Ajme već sanjam taj razarač =))

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 23:11 

Citat:
MILIĆ: Sve teže stanje u privredi RS-a
Ponedjeljak | 19.12.2011.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Ranko Milić potvrdio je da postoje veliki problemi u privredi u tom entitetu

Ranko Milić„Bit ćemo srećni ukoliko uspijemo sačuvati BDP na nivou koji smo imali u prethodnom periodu“, kazao je Milić i naglasio da je u RS-u sve teže “privređivanje”, a sve je manje zaposlenih.

Zbog takve situacije poslodavci su i protiv predloženih novih rješenja u zakonu o PIORS-a, kojim je Vlada RS-a pooštrila odlazak radnika u penziju.

Citat:
NELIKVIDNOST POSLOVANJA:
U 2012. godini masovna otpuštanja radnika u Željeznicama RS
Ponedjeljak | 19.12.2011.

Željeznice Republike Srpske već duže vrijeme ne mogu da izmiruju sve dospjele obaveze te se suočavaju s konstantnom nelikvidnošću zbog čega je predložen plan smanjenja oko 1.000 radnika u tom javnom preduzeću.

U planu kratkoročnih mjera za otklanje teškog stanja u Željeznicama RS-a je otpuštanje radnika, kojih je sada oko 3.600, navedeno je kao “neophodna” mjera i trebala bi se okončati do jula 2012.godine.

“Kada su u pitanju mjere štednje, treba sačiniti rigorozan operativni plan štednje na svim nivoima te predvidjeti sankcije za nepoštivanje tih mjera. Ipak, realno najveće uštede se moraju ostvariti na troškovima radne snage. Pri tome ne treba ići u narušavanje standarda radnika, već se smanjenje troškova mora postići značajnim smanjenjem broja radnika. Broj radnika treba u što kraćem periodu svesti na oko 2.500, što su evropski standardi za veličinu željeznica kao što su ŽRS. Sve dok se ne izvrši smanjenje radne snage na ovaj broj, ne može se očekivati ni konsolidacija ŽRS”, navodi se u prijedlozima odluka za petu vanrednu sjednicu Skupštine akcionara tog javnog preduzeća koje je dovedeno pred rub propasti.

U ovom dokumentu se priznaje da su Željeznice godinama poslovale s nepokrivenim gubicima.

“Iz godine u godinu se povećavala finansijska nelikvidnost, koja je kulminirala početkom 2011. godine i praktično paralisala normalnu poslovnu aktivnost ŽRS. Da bi uspostavile kakvu-takvu finansijsku ravnotežu ŽRS su u tom periodu u nekoliko navrata kod domaćih banaka uzimale vrlo nepovoljne finansijske kredite. Efekti takvih poteza su bili veoma ograničeni, tj. u trenutku uzimanja kredita dio obaveza je servisiran, da bi s početkom otplate tih kredita finansijska kriza postajala veća. Kao neminovnu posljedicu loše poslovne politike u posmatranom periodu sada imamo situaciju da ŽRS nisu sposobne uredno izmirivati obaveze prema dobavljačima, radnicima, budžetu, kreditorima, niti prema drugim povjeriocima”, precizira se uprava tog javnog gubitaša.

Naime, obaveze ŽRS-a prema zaposlenim do 30.septembra ove godine iznose 28,6 miliona maraka, uprava priznaje da više ne može da otplaćuje inokredite, a u pitanju je i otplata domaćih zaduženja.Po osnovu podignutih kredita, dugovanja prema dobavljačima, zaposlenim i Vladi RS-a dospjele obaveze željeznica RS-a popele su se na 83,5 miliona maraka, dok potraživanja preduzeća iznose 20 miliona maraka.

Međutim, u ovom dokumentnu se priznaje da su se, samo od oktobra do decembra ove godine, obaveze Željeznica povećale za oko dva miliona maraka.
Od Vlade RS-a za trenutno saniranje stanja uprava će zahtijevati pomoć od najmanje 60 miliona maraka.

Izvršna vlast bi iz budžeta, po ovom planu, trebalo da izmiri obaveze prema zaposlenim u iznosu od 28,5 miliona maraka, da otpiše potraživanja od 25 miliona maraka, nađe sredstva za zbrinjavanje tehnološkog viška radnika.

Interesantno je da se u ovom dokumentu priznaje da pojedini poslovi, iako obavezni, nisu rađeni, pa se tako navodi da je sada potrebno “u najkraćem roku razvrstati teretne vagone, koji od početka rata propadaju po stanicama, te izvršiti opravku onih za koje se utvrdi da je rentabilna da bi se stavili u saobraćaj”.

Uprava smatra i da za stanje u koje su ŽRS dovedene treba utvrditi odgovornost svih relevantnih faktora, a sve s ciljem da se označe krivci za nesumnjivu štetu s jedne strane, kao i da se u budućnosti eliminišu slična ponašanja upravljačkih i kontrolnih struktura, s druge strane

Da vas izvijestim kako prosperitet vlada u naprednijem entitetu.Šteta da ne znate :zubati

Vrh

PostPostano: 20 pro 2011, 23:15 

Citat:
Tadić: Cerićev zahtjev da Dodik bude proglašen "personom non grata" je stravičan

Nadam se da tako nešto nije rekao jer, ako jeste, pogriješio je prostor na kojem živi, ustvrdio je Tadić
Autor Redakcija | Objavljeno 20.12.2011. u 08:41
Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font
Tadić: Cerićev zahtjev da Dodik bude proglašen "personom non grata" je stravičan

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Novom Sadu da se iskreno nada da poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nije zatražio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude proglašen "personom non grata" u islamskim zemljama, ocijenivši da su takve izjave "stravične" i, po njemu, apsolutno "neprihvatljive".

"Nisam pročitao pismo Cerića, ali se iskreno nadam da tako nešto on nije rekao, niti napisao. Ali, mogu reći da svako ko na takav način 'prijeti' u današanja vremena, onda je jednostavno pogriješio prostor na kojem postoji i živi. Nešto tako stravično, apsolutno je neprihvatljivo i, ponavljam, nadam se da to Cerić nije izrekao", rekao je novinaru Srne Tadić.

Podsjetimo, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić pozvao je islamske zemlje da Dodika proglase za "personu non grata" zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrijednostima islama.

Zabrinuo se Tado ode mu marioneta, ako reis sihire nabaci :sega

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 14:12 

Gospođa Doris: "Federalni političari treba da se ugledaju na gospodina Milorada" :D

(24SI) - Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak poručila je da nadležni u Federaciji BiH treba da potraže savjete evropskih partnera kako da usklade zakonodavstvo i standarde sa EU, kao što to čini predsjednik RS Milorad Dodik.

slika

Gospođa Doris i gospodin Milorad

"Pogledajte, Dodik traži savjete evropskih partnera, Italije, kako da se uskladi sa EU u zakonodavstvu i standardima. To je dobro. I Federacija bi trebalo da potraži takve savjete. Ali, morate znati uskladiti se i međusobno. Ovako, razgovarate kao na arapskom bazaru", rekla je Doris Pak za Srnu.

Ona je naglasila da smatra da, ipak, ima nade, te pozvala parlamente entiteta i BiH da insistiraju na formiranju efikasnog Savjeta ministara BiH. "Potrebna je koordinacija, saradnja, jer na kraju krajeva ljudi će ostajati zbog nedostatka koordinacije bez svojih radnih mjesta", rekla je Doris Pak, navodeći da je "formiranje Savjeta ministara" osnovna poruka evropskih parlamentaraca nakon sastanka sa parlamentarcima BiH.

Komentarišući juče završeni sastanak Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH i Delegacije EP odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom, Pakova je ponovo naglasila važnost rješavanja problema u vezi sa poljoprivredom. Јedan od razloga je to što taj sektor omogućuje mnogo veće zapošljavanje i zato je važno da postoji koordinacija.

"Znamo da je to teško, ali koliko je važan dogovor o poljoprivredi vidi se i po tome da je u EU, od svih oblasti, daleko najvažnija upravo poljoprivredna politika. Potreban je ogroman rad da se to sve uskladi, ali to je više nego neophodno", rekla je Pak.

I bivši ministar spoljnih poslova Mađarske Kinga Genc pozvala je vlasti u BiH na koordinaciju u pitanjima poljoprivrede. "Pitanje je kako obezbijediti da se zadrži dio poljoprivredne proizvodnje i izvoza u Hrvatsku nakon skorog članstva te zemlje. Apsolutno je neophodno urediti sva pitanja vezana za fitosantarni i veterinaski dio", rekla je Kinga Genc.

http://www.24sata.info/vijesti/politika ... odika.html

Očekujmo orkestrirani napad minder-političara na izjavu ove Srbočetnikinje =))

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 14:34 

Evo i Bakira! :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakir Izetbegović osudio Dodikovu izjavu da će se bez podrške međunarodne zajednice BiH raspasti

sreda, 21. decembar 2011.

ANKARA – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović oštro je reagovao na izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će se BiH raspasti ukoliko međunarodna zajednica prestane da podržava tu zemlju.

„BiH neće biti deo velike Srbije i oni koji traže to suočiće se sa velikim problemima”, izjavio je Bakir Izetbegović turskoj novinskoj agenciji Anadolija.

On je dodao da Bošnjaci „nisu dali svoju zemlju 1992. godine i neće je dati ni posle 20 godina”.

Predsednik Dodik je nedavno listu „EuroBlic” izjavio da će se „BiH podeliti i prirodno raspasti” i ocenio da je BiH u „fazi raspadanja i da joj niko ne može pomoći, pa čak ni Amerikanci”.

„Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj meri izražena prema Srbima i Hrvatima da niko ozbiljan ovde ne veruje u mogućnost opstanka BiH”, rekao je Dodik.

(Tanjug)

http://www.nspm.rs/hronika/bakir-izetbe ... pasti.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daćeš, daćeš.... :D

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 15:47 

Dobra vijest za Brčake.

Monika Simonović je svaki dan premlaćivala ljude i tražila novac
Vijest o hapšenju Monike Simonović, koja je mučila zatvorenike u logoru Luka, obradovala je danas mnoge Brčake koji su prošli kroz pakao u proljeće 1992. godine, nad kojima su se iživljavali upravitelji i stražari. Jedan od njih je Džafer Deronjić, zatvorenik logora Luke i haški svjedok, koji je za Sarajevo-x.com ispričao svoja sjećanja na dane provedene u logoru.Deronjić je jedan od prvih ljudi koji su dovezeni u zloglasni logor iz bolnice u Brčkom, gdje je bio na liječenju početkom maja 1992. godine.

"Osim ženskog imena Monika Simonović nije imala ništa drugo što je ukazivalo na to da se radi o ženi, odnosno, tada 16-godišnjoj djevojci. Imala je nešto u sebi što je vrlo teško iskazati riječima. Ne znam kako opisati tu ženu koja je htjela ubiti, zaklati, otimati... Sa njom su uvijek bila dva čuvara, jedan čupo Ivan, za kojeg mi znamo gdje je i ko je, tu je bio i Goran Jelisić, njen ljubavnik, a brat joj je bio upravnik logora (Konstantin Simonović). Neću pretjerati ako kažem da je dva-tri puta dnevno ulazila u hangar i birala ljude koje će tući. Ja sam bio očevidac mnogih događaja, ali jednog detalja se dobro sjećam. Na ulazu u hangar vjerovatno je htjela jednog čovjeka razbijenom flašom zbosti u stomak, ali kako se se sagnuo cijelo lice mu je isjekla. Njega više nismo vidjeli, možda je i ubijen. Ja nisam saznao više ništa o njemu", ispričao je Deronjić za Sarajevo-x.com.
Znali lokaciju gdje se nalazila zločinka

Deronjić je bio svjedok mnogih ubistava u ovom logoru, a mnoga od njih je opisao tokom svjedočenja na suđenju Goranu Jelisiću u Hagu. Prenio nam je i svoja sjećanja kada je Monika Simonović svoj bijes iskaljivala na njemu.

"Početkom maja ja sam iz bolnice doveden u logor i bio sam u pidžami. U bolnici smo svi dobili otpusnice kao da idemo kući, međutim odvedeni smo na užasna mučenja. Sve su nas potrpali u kombi, vozač kombija se zvao Dragan i porijeklom je iz Bijeljine, ali to nije bitno, on nam ništa nije uradio. Umjesto kućama, nas osam je odvezao u Luku. U kombiju je bilo sedam muškaraca i jedna žena, Suada Nezirović. Kada sam došao tamo zatekao sam tadašnje pripadnike policije Dragišu Tešića, Petra Kaurinovića, Gorana Jelisića, Konstantina Simonovića...Tada me Monika Simonović ošamarila pitajući zašto sam u pidžami i tražila je novac. Svaki dan je ulazila, prislanjala nas uz zid raširenih nogu i tražila novac. Drago mi je da je napokon uhapšena iako smo i prije nekoliko godina znali lokaciju gdje se ona nalazi", rekao nam je Deronjić.
Silovali žene i djecu

Torture u logoru Luka prošao je i Fadil Redžić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta, zajedno sa još nekoliko članova svoje porodice 8. maja 1992. godine. Torture i mučenja je prošao i na još nekoliko mjesta u okolici Brčkog.

"Zarobio nas je samozvani major Ljubiša Savić Mauzer. On je tog dana u jednom podrumu u logoru postrojio svoje ljude i rekao im: 'Danas nema zarobljenih!', što je značilo da trebaju pobiti sve u naselju Mujkići, gdje su otišli tog dana. Mauzer je isti dan ispred bolnice postrojio sve zatvorenike, sjećam se da je doktoru Muftiću udario nekoliko šamara. Jedan dio ljudi je poslat kući, jedan u Luku, a jedan dio je poslat u Brezovo Polje, mjesto iz kojeg niko nikada nije mogao izaći. I ja sam prebačen tamo. Svaki dan dvojica su nas ispitivala ujutro i popodne, a nakon ispitivanja odvozili su te ljude crnim mercedesom. Tukli su me i tada sam izgubio oko. U Luku sam doveden 17. juna i bio do 1. jula. Žene i djeca koji su ostali u Brezovom Polju su prebačeni u jednu prodavnicu namještaja kod Brčkog, gdje su ih silovali. U više navrata su silovali djecu pred roditeljima", ispričao nam je Redžić.

Međunarodnu potjernicu za Monikom su raspisale policijske agencije na osnovu naredbe Osnovnog suda Brčko distrikta, a uhapsili su je pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, i policije Brčko distrikta.

Žrtve koje su maltretirane tih ratnih dana u Brčkom se nadaju da će Monika Simonović napokon biti izvedena pred lice pravde i da će odgovarati za monstruozne zločine koje je počinila.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 15:50 

emt je napisao/la:
Citat:

Nadam se da tako nešto nije rekao jer, ako jeste, pogriješio je prostor na kojem živi, ustvrdio je Tadić
Autor Redakcija | Objavljeno 20.12.2011. u 08:41
Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Novom Sadu da se iskreno nada da poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nije zatražio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude proglašen "personom non grata" u islamskim zemljama, ocijenivši da su takve izjave "stravične" i, po njemu, apsolutno "neprihvatljive".

"Nisam pročitao pismo Cerića, ali se iskreno nadam da tako nešto on nije rekao, niti napisao. Ali, mogu reći da svako ko na takav način 'prijeti' u današanja vremena, onda je jednostavno pogriješio prostor na kojem postoji i živi. Nešto tako stravično, apsolutno je neprihvatljivo i, ponavljam, nadam se da to Cerić nije izrekao", rekao je novinaru Srne Tadić.

Podsjetimo, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić pozvao je islamske zemlje da Dodika proglase za "personu non grata" zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrijednostima islama.

Zabrinuo se Tado ode mu marioneta, ako reis sihire nabaci :sega

stvarno je reis malo prekardašio, baš me zanima kako bi reagirao da neki crkveni velikodostojnik, da "fetvu" da je isti nepoželjan, svugdje gdje ima više kršćana, pa ne bi iz sarajeva mogao izaći, čovjek na toj poziciji s ne bi trebao ponašati kao zadnja budala...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 15:52 

Vidi ovo za Tadića, kakva je ovo skupština zaboga.Isto babe narikače :)

Nek mu je proklet rod i porod LOL

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 16:14 

Ma nemate vi pojma, glavni pravci napada ne idu iz Bošnjakistana, nego sa sjevera tj. sa slovenskih gradilišta i bauštela gdje je znatan broj vojnih obveznika Republike, tako da bolje obranu formirat na potezu od Bregane, Macelja, hrvatskog Zagorja :zubati

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 16:18 

Mjesec dana stara vijest ali mene baš razveselila pa eto da podjelim :)

u ZTC Banja Vrućica, najljepšem kutku RS, nakon nogometnog terena sa umjetnom travom otvorili i sportsku dvoranu za tenis i mali nogomet

http://www.nezavisne.com/novosti/gradov ... 15121.html

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 16:51 

Doris Pack za Srnu: Političari iz Federacije trebaju se ugledati na Dodika

Pogledajte, Dodik traži savjete evropskih partnera, i FBiH bi trebala učiniti isto, kazala je Pack

"Pogledajte, Dodik traži savjete evropskih partnera, Italije, kako da se uskladi sa EU u zakondavstvu i standardima. To je dobro. I Federacija bi trebala potražiti takve savjete. Ali, morate znati uskladiti se i međusobno. Ovako, razgovarate kao na arapskom bazaru", navodno je Srni izjavila Doris Pack.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... odika.html

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 23:27 

slika

Banja Luka: Pogledajte korpu za smeće koja košta više od 200 KM

Poslednjih dana u Banjoj Luci je na stubove javne rasvjete postavljeno 165 novih korpi za smeće, koje su prema podacima gradske Administrativne službe koštale 33.313 KM.

Prostom računicom dolazi se do zaključka da je za nabavku i postavljanje jedne korpe izdvojeno nešto više od 201 KM, da budemo precizni 201,80 KM.

Iako na zvaničnoj internet prezentaciji banjalučke gradske uprave nisu objasnili koliko je koštala nabavka, a koliko postavljanje korpica za smeće, teško se oteti utisku da se one nisu mogle naći po povoljnijoj cijeli.

Istim projektom, kako je saopšteno, završeno je postavljanje i 30 nadstrešnica na autobuskim stajalištima u 16 mjesnih zajednica, za šta je izdvojeno 100.000 KM.

U ovom slučaju, računica kaže da je svaka autobuska nadstrešnica, s nabavkom i montažom, koštala nešto više od 3.330 KM.

Ne želeći da prosuđujemo da li su cijene korpi i nadstrešnica realne ili ne, stanovnicima Banje Luke savjetujemo da se, ukoliko imaju vremena, o cijenama korpi za smeće i nadstrešnica raspitaju u firmama koje se bave njihovom proizvodnjom.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 16:08 

Gospodin Ognjen čestitao 9. januar, Dan Republike Srpske :D

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić uputio je najvišim zvaničnicima Republike Srpske - predsjedniku Miloradu Dodiku, premijeru Aleksandru Džombiću i predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću čestitku povodom 9. januara, "Dana Republike i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana".

slika

Gospodin Ognjen

"Republika Srpska je u očima njenog naroda i njenih prijatelja izraz najviših ljudskih i civilizacijskih vrijednosti i ugaoni kamen mira i stabilnosti na ovim prostorima", istakao je Tadić.

On je poželio da se takva vizija Republike Srpske ostvari, uz nadu da će svako ko radi za Republiku Srpsku dati odgovarajući doprinos, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... rpske.html

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 20:45 

po kojem je to kalendaru aga, da nije ognjen ,malo uranio....

Vrh

PostPostano: 31 pro 2011, 02:41 

Milorad Dodik: Republika Srpska je bastion srpstva

petak, 30. decembar 2011.

U Bosni se danas ne puca. Dvadeset godina od nastanka Republike Srpske, kao bunta protiv nasilne bosanske državnosti, to je jedini napredak. Bosna i dalje želi da prigrabi monopol suvereniteta, i dalje ne priznaje da je mirovni dokument garantovao postojanje srpskog entiteta, i dalje svu snagu troši na to da zadrži tutora koji će udarati šamare svakom ko je popreko pogleda. Ali dvadeset godina kasnije, potpuno je jasno da to sve teže prolazi.

Jer, dok se Bosna lomi hoće li imati vlast po kojoj glas svakog od tri naroda ima istu težinu i gde nema preglasavanja, ili će pritiscima nametnuti princip ”jedan čovek, jedan glas” i omogućiti bošnjačkom narodu da nadvlada, Srpska se polako zaokružuje.

Nezadovoljan što sarajevski politički vrh ne uspeva da se odupre, Mustafa Cerić, poglavar Islamske zajednice, zavapio je kod verske sabraće: ”Zaustavite Milorada Dodika!”

slika

Na kampanju da mu se zabrani ulazak u islamske zemlje, Dodik uzvraća:

- Ja u islamske zemlje nemam nameru ni da idem, tako da me neće oštetiti. A i u tu poslednju, zvanu Federacija, idem samo kad moram. A ne moram ni ovoliko. Ionako je to za mene samo gubljenje vremena.

* Verski poglavari su, očigledno, preuzeli da završe ono što političari nisu uspeli. Mislite li da je ujedinjenje islamskih zajednica pod palicom reisa Cerića deo strategije?

- Cerić je odavno izašao iz okvira delovanja verskih zajednica. On sada otvoreno determiniše politiku bošnjačkog naroda. Njegovi stavovi su se pokazali obavezujućim za sarajevske partije, ali i za nevladin sektor. Savršeno je jasno da je ovo vapaj islamskim zemljama da se pomogne Sarajevu u nastojanju da Bosnu centralizuju i Srpsku bace na marginu. Najlakše je tako što ćete napasti Dodika, jer nemate koga drugog.

* Taman kad ste uspeli da zbacite sa sebe evropske pokušaje da vas izoluju stavljanjem na razne liste nepoželjnih, sad vam preti ne baš mala islamska grupa. Da li je razlog vaše odbijanje priznavanja Palestine, što vam je, možda, skinulo jedne, a nametnulo druge ”okove”?

- Činjenica je da smo dominantno uticali na to da BiH ne prizna Palestinu. Ovo jeste neka vrsta osvete. Ali nije zanemarljiv ni razlog što reis Cerić ima izbore u islamskoj zajednici, pa mu u kampanji treba plen.

* Turske namere na ovim prostorima uglavnom se tumače kao dobronamerne. Mislite li da će biti kasno obuzdati ih ako se njihovi stvarni interesi počnu ostvarivati?

- Naravno da nisu naivni, a ni dobronamerni. Nisu, čak, ni prikriveni. Oni otvoreno pokazuju nameru da preuzmu dominaciju. A versku zajednicu koriste kao važan faktor uređivanja odnosa u regionu. Njihova stvarna želja je da ovde grade neoosmanizam. Opet prodaju priče kako je ovde 500 godina vladao mir, dok su oni uništavali naše nacionalno biće. Turska je u to vreme izvršila genocid nad Srbima, u pravom smislu te reči. To treba otvoreno reći. I nikada za to nije odgovarala. Srbi moraju da se ujedine da se taj period rasvetli pred međunarodnom zajednicom.

* Srbija prva na to neće pristati, Turska je u Beogradu viđena kao važan partner...

- Srbija ima pravo da gradi svoje odnose sa Turskom onako kako ona to želi. Mi to ne možemo da sprečimo. Ali mora da bude jasno svima, pa i Srbiji, da to neće biti otvoren prozor za delovanje na našem terenu. Jer, Turska u BiH zloupotrebljava svoju poziciju i isključivo brani interese muslimana.

* Očekujete li, ipak, podršku Srbije ako budu u pitanju interesi RS?

- Srbija je do sada uvek bila sprečena da preuzme svoju ulogu kao garant Dejtonskog sporazuma. Kad god je to pokušala, bila je napadnuta. A niko ne reaguje na ekspanzionizam Turske, koja zapravo čini napor koji će biti presudan za raspad BiH. Jer, mi nećemo trpeti nastojanja da se BiH pretvori u neoosmansko carstvo. To neka je svima jasno, ukoliko misle da će, gradeći dobre odnose sa Srbijom i sprečavajući je da brani srpske interese u BiH, dovesti nas u manjinu. Kao što su već uspeli sa Hrvatima u Federaciji. Njih su već izolovali. Situacija je ozbiljna i ne dozvoljava površnost.

* Vi ste odavno evropski proces otpisali kao nešto što je ”na dugom štapu”, a sada je očigledno da ne bi bilo drugačije ni da ste tom projektu bili više posvećeni, jer su uslovi i za Srbiju, koja za taj put ne nalazi alternativu, postali neostvarivi?

- Ovo je trenutak kad se Srbi iz celog regiona moraju politički okupiti oko zajedničkog cilja. Ovako smo isuviše rascepkani i slabi, kao takvi predmet različitih pritisaka. Srbi iz RS su u tome najvažniji za Srbiju, jer nas je 1,2 miliona. A nismo zadovoljni ni kako nas Srbija, ni mediji iz Srbije podržavaju. Mi smo danas bastion srpstva, odbrane nacionalnog identiteta. Zato, mislim da ćemo biti korisni Srbiji, da joj možemo pomoći.

* Srbiji sledi težak period, sve su otvoreniji zahtevi da odustane od borbe za Kosovo, da se odrekne Rezolucije 1244... Treba li tražiti partnere mimo Evrope?

- Ne mislim da je gospodin Tadić naivan. Ali deluje potpuno naivno od Evrope da očekuje od njega da odustane od Rezolucije 1244. Srbija sada treba da utvrdi druge prioritete, a EU da ostavi za neku dalju perspektivu. Dignitet srpske politike se donekle izgubio u stalnom ispunjavanju zahteva Evrope.

* Šta bi bili ti prioriteti?

- Pa, neko mora da sedne i vidi šta je to sa Evropskom unijom. Ako se sami raspadaju, valuta i privrede im propadaju, zašto nam i dalje pričaju o priključenjima i prave nas ludima. Hajde da sačekamo da se ta Evropa redefiniše, da vidimo šta je od nje ostalo, pa da ocenimo gde mi možemo da se ”udenemo”. Imamo, valjda, i drugih resursa, osim evropskih.

* Kažu da su vaši resursi ruski, izraelski... Da li je to poštenije partnerstvo?

- Bilo bi interesantno videti koliko loši efekti evropske privrede utiču na Srbiju i na njenu privredu. Mislim da su ti negativni uticaji daleko veći od svih povlastica koje smo do sad imali. Mi smo veoma jasno videli da se podaništvo nikad ne isplati. Zato smo galamili. Uljudnost u ovakvom svetu ne igra nikakvu ulogu. Morali smo da galamimo i tek ćemo galamiti. Gde god stignemo reći ćemo šta su naši interesi i šta je protiv naših interesa. Radilo se o Americi, Evropi ili Rusiji. Ni zbog čijih globalnih interesa nećemo žrtovati svoje. I sve više se pokazuje da to svet poštuje.

* Da li je Rusija vaša ”glavna karta” u smelosti da se odupirete Zapadu?

- Rusija je naš partner. Ona nam je, kupovinom rafinerije nafte, pomogla da opstanemo. Baš kao i Srbija investicijom u ”Telekom”. Tu nema nikakve misterije. Izrael je zemlja koja pokazuje interes za RS. To je ono što se nama nudi, to prihvatamo kao partnerstvo. One koji su negativno usmereni ne vredi menjati. Možda će se tek posle smene generacija nešto promeniti, jer ako je glavni diplomata ove Evrope ratni huškač Jelko Kacin, onda ja odbijam takvu diplomatiju i takvu Evropu. A da pokušavamo da promenimo Jelka Kacina i slične? Pa, to je glupo u startu. Lično sam mu zabranio i da ulazi u RS.

* Utisak je da je narod u RS shvatio da je politički opstanak važniji od borbe za socijalni položaj i da su to interesi koji se ne prodaju za bolji život...

- Uveren sam da je tako. Moj narod ne pristaje na podvale liberalnog kapitalizma po principu: Zašto je važno u kojoj državi živiš, granice se brišu? Važno je. Važnije je ko si i gde živiš nego da obučeš firmirano odelo. A vidim da srpski mediji, koje vodi strani kapital, formiraju stav da više ništa nije važno sem para. Ja ne mislim da je tako. Ovde je borba za nacionalnu poziciju prioritet. Mi smo toga svesni, od nas zavisi sve. Znam šta znači kad sretnem čoveka koji nema, a kad ga pitam kako je, on ne kaže ”loše živim”, nego ”čuvajte mi Srpsku”. To je za mene zavet. Ja drugačije ne smem i neću. Hoću da doživim da, jednom kada ne budem predsednik, hodam Banjalukom i Trebinjem i srećem ljude koji kažu: ”Poštovanje, gospodine Dodik.” A ne da okrenu glavu.

* VI ste poslednji evropski političar kome u 21. veku stalno nad glavom visi neka vrsta progona - od pretnji smenom, do zabrana kretanja. Kakva je to pozicija?

- Mislite, da li se osećam neugodno? Nimalo. Ovde su dolazili predstavnici Kuvajta, Irana, te kontakte ćemo nastaviti da održavamo. Svi koji žele, dobrodošli su. A oni koji poslušaju Cerića neće mi nedostajati. Od svih islamskih zemalja bio sam samo u Maroku, i nemam potrebu da idem bilo gde. A Ceriću neću uzvratiti istom merom: može slobodno da uđe u Srpsku, da promoviše veru, ali ako pokuša da uđe u političku sferu, nećemo preći ćutke preko toga. To neka zaboravi.

* Kakav plan imate za Srpsku u sledećoj godini?

- Nastavićemo bitku za status. Nećemo žrtvovati nijedno naše pravo za BiH. Bosna će za nas postojati samo dok nam ne smeta, a od nje ćemo uzimati samo ono što nam treba. Svaka drugačija nam nije potrebna. A, po hiljaditi put ću ponoviti da, uprkos svim infuzijama koje dobija, to nije održiva zajednica.

(Večernje novosti)
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... on-srpstva

Vrh

PostPostano: 31 pro 2011, 09:56 

emt je napisao/la:

Vidi ovo za Tadića, kakva je ovo skupština zaboga.Isto babe narikače :)

Nek mu je proklet rod i porod LOL

sta je ovo majke ti mile? kakve su ovo babaroge? :osama
i onda se kao pitaju tko stoji iza ubistva djindjica!? pa ove azdaje sigurno slave godisnjicu ubistva djindjica.
jel barem dobiju i kakvu opomenu od predsjednika skupstine, onako, reda radi?

Vrh

PostPostano: 31 pro 2011, 11:32 

teranova je napisao/la:
Milorad Dodik: Republika Srpska je bastion srpstva

Apsolutno gospodine Milorade, jer mi smo narod najprvi :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1912 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 77  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav, Naša Kvačica i 456 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: