|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lijepi
|
Naslov: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 04 sij 2012, 11:41 |
|
|
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... -noci.htmlCitat: Mnogim gostima Sarajeva prisjela zabava: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći!
Mi smo pokradeni, jer ne znamo kako drugačije nazvati ovo što se desilo, kažu gosti iz Brčkog Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 03.01.2012. u 01:44 Turisti iz Zagreba odlučili pješačiti
Iako je Sarajevo za doček Nove 2012. godine posjetilo na hiljade turista, kako iz regiona i ostalih gradova BiH tako i iz Evrope i cijelog svijeta, mnogim gostima našeg grada novogodišnja zabava prisjela je zbog revizora u gradskom prijevozu.
Brojni turisti koji su do Trga djece Sarajeva, gdje je održan doček na otvorenom, odlučili doći vozilima GRAS-a, bukvalno su opljačkani i bili su žrtve revizora koji su u prepunim tramvajima ciljano birali strane goste kako bi im naplatili kazne jer nemaju karte.
Natjerali da plate
Bili smo svjedoci jedne takve situacije kada su posjetioci iz Brčkog i Zagreba platili visoke kazne, iako su se vozili svega 50 metara.
- Mi smo opljačkani, jer ne znamo kako drugačije nazvati ovo što nam se desilo. Prvi put smo u Sarajevu i rečeno nam da je prijevoz večeras besplatan. No, kada su nam revizori rekli da nije, htjeli smo kupiti karte, ali su odgovorili da moramo platiti kazne. Uzeli su nam 150 KM, ostali smo sa deset maraka i, umjesto da slavimo, nama se plače - rekli su nam u subotu navečer gosti iz Brčkog.
Gosti iz Hrvatske s kojima smo, također, razgovarali dolazak u Sarajevo dugo su planirali. No, umjesto dobrog provoda, dočekalo ih je proganjanje po tramvajima.
- Tačno je da nismo imali karte, ali umjesto da nas upute na mjesto gdje da ih kupimo, kontrolori su nas natjerali da im platimo na licu mjesta i rekli su nam da smo grubo prekršili pravilnik preduzeća. Dali smo na kraju 90 KM. Uopće ovako nismo zamišljali Sarajevo - ispričao nam je Marko iz Zagreba.
Pješke na stanicu
Navode Zagrepčana i Brčaka jučer je potvrdila i slika koju smo zatekli na Skenderiji. Turisti su, vukući torbe, s Baščaršije pješačili ka Autobuskoj stanici.
- Ne želim više ući u tramvaj. Ovo mi je prvi put da sam u Sarajevu, ali ću razmisliti hoću li opet doći - kaže Sonja iz Zagreba.
Ponašanjem zaposlenika GRAS-a razočarana je i Zagrepčanka Marinela.
- Njih ne zanima nikakva priča, ne žele nas ni uputiti gdje da kupimo kartu, samo nas izvedu iz vozila i naplate visoku kaznu - kaže nam Marinela.
Kulo: Brukaju nas
Midhat Kulo, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže za "Avaz" da su itekako upoznati sa "situacijama" s revizorima.
- Ovo je veliki problem za Sarajevo, ne samo ove nego unazad nekoliko godina. Sve dosadašnje ankete pokazuju da je neljubaznost zaposlenika GRAS-a na prvom mjestu kada su u pitanju žalbe gostiju. Ovakvo ponašanje revizora tjera turiste, na što iz Turističke zajednice ukazuju godinama. Oni bacaju ljagu na Sarajevo i brukaju nas. Godinama to pokušavamo na sve načine riješiti, ali nema efekta - ističe Kulo.
sve istina. revizori uvijek prvo pokusaju da nagovore da se kazne plate odmah, njima, na licu mjesta. iako putnici imaju pravo na uplatnicu, da kasnije plate kaznu u uplatnom uredu gras-a. a zasto insistiraju na uplati na licu mjesta? jer uzmu pare i otidju na cevape. sve kad bi kasnije i htio da provjeris jesu li te pare uplacene u gras-ovu kasu, a sta bi imao da provjeris? NISTA, nesto nazvrljano na papiru! revizori ne koriste mobilne kompjutorske uredjaje za naplatu koji su povezani na naplatni sistem. umjesto toga dobijes papir s nekoliko hijeroglifa.(prije nekoliko godina mi je jedan zaposlenik grasa-a ispricao da gras uopce nema funkcionirajuci naplatni sitem. sve ide rucno i nitko ne zna koliko su revizori zaista naplatili kazni.) svak zna da cesljaju putnike trazeci one koji imaju strah u ocima...da im odmah "naplate", iako pola putnika nema kartu. zato, ili kupi kartu ili ne pokazuj strah.
_________________ Old Fridolin: Ali minimalno, da imamo pravo birati svoje kandidate mi sami. BORG Pakšu Bosnensis: Gdje je to pravo i na cemu se temelji? Jel dovoljno nesto zeljeti da bi bilo pravo?
|
|
Vrh |
|
|
Kufi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 04 sij 2012, 15:00 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 14:34 Postovi: 62 Lokacija: Mahala na Miljacki
|
Sibicarska posla, to vam je Sarajevo danas.
|
|
Vrh |
|
|
Lijepi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 07 sij 2012, 10:07 |
|
|
ninđa revizori
_________________ Old Fridolin: Ali minimalno, da imamo pravo birati svoje kandidate mi sami. BORG Pakšu Bosnensis: Gdje je to pravo i na cemu se temelji? Jel dovoljno nesto zeljeti da bi bilo pravo?
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 07 sij 2012, 13:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11675 Lokacija: Varta drzava
|
Ma bezobrazna bagra... ne znaju ti s takvim. Na kraju, ne znam sto su im dali lovu. U krajnem slucaju mogli su izaci na sljedecoj stanici i cao. Nema ti on pravo nista traziti, a i da ima sta ti moze, kazes ne dam, odjebi i ti i 150 maraka, izaci cu na narednoj stanici i cao. Ja mislim da sam u zivotu kupio nekih cca 5 puta kartu, a vozio sam se redovno. Dodje pita ostale mene preskoci, ili me pitaju, "imas kartu", ja kazem "namam" i on nastavi dalje. Nekad bi malo procaskali, al da me trazi novac, Boze sacuvaj. Ja im nikad u zivotu vise necu kupiti kartu za ono smece sto oni nazivaju javnim prijevozom.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Lijepi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 07 sij 2012, 13:51 |
|
|
ja uzmem kartu kad idem duzu liniju. ali ovako za stanicu dvije ne uzimam ni ja nikad. ali iz mnogo razloga tu kartu ne bi trebalo ni kupovat. evo samo jedan primjer je dosta: -10 stepeni. smrzavas se na stanici, udjes u tramvaj - i sta se desi? pa u vecini tramvaja nije upaljeno grijanje. ma jebo im cuko guzicu. oce dvije marke a nece da upali grijanje. nije da je pokvareno - nego nece stoka bezobrazna da upali grijanje. takva im je naredba. "stedi, nek se bagra smrzava, ko ih jebe. nek se bolje obuku."
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 07 sij 2012, 13:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne kužim sve ovo. Kontrolori su samo radili svoj posao.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Lijepi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 07 sij 2012, 14:04 |
|
|
"U novogodišnjoj noći tramvajski prijevoz bit će besplatan za građane i goste našeg glavnog grada, kojih je, prema procjenama Turističke zajednice Sarajevo, iz godine u godinu sve više."Datum: 30.12.2011
|
|
Vrh |
|
|
Kufi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 10 sij 2012, 22:25 |
|
|
Aztec je napisao/la: Ma bezobrazna bagra... ne znaju ti s takvim. Na kraju, ne znam sto su im dali lovu. U krajnem slucaju mogli su izaci na sljedecoj stanici i cao. Nema ti on pravo nista traziti, a i da ima sta ti moze, kazes ne dam, odjebi i ti i 150 maraka, izaci cu na narednoj stanici i cao. Ja mislim da sam u zivotu kupio nekih cca 5 puta kartu, a vozio sam se redovno. Dodje pita ostale mene preskoci, ili me pitaju, "imas kartu", ja kazem "namam" i on nastavi dalje. Nekad bi malo procaskali, al da me trazi novac, Boze sacuvaj. Ja im nikad u zivotu vise necu kupiti kartu za ono smece sto oni nazivaju javnim prijevozom. Da su znali da je prevoz besplatan mozda bi i oni tako postupili. Trebas biti bas zesca sirovina da se svadjas sa soferom oko karte. Mada, bio ili ne bio u pravu, nije pametno kurciti se u stranoj drzavi. Uostalom (ne)placanje karte je stvar karaktera. Mos obraz to ne bi mogao podnijeti.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 11 sij 2012, 11:22 |
|
|
Kufi je napisao/la: Aztec je napisao/la: Ma bezobrazna bagra... ne znaju ti s takvim. Na kraju, ne znam sto su im dali lovu. U krajnem slucaju mogli su izaci na sljedecoj stanici i cao. Nema ti on pravo nista traziti, a i da ima sta ti moze, kazes ne dam, odjebi i ti i 150 maraka, izaci cu na narednoj stanici i cao. Ja mislim da sam u zivotu kupio nekih cca 5 puta kartu, a vozio sam se redovno. Dodje pita ostale mene preskoci, ili me pitaju, "imas kartu", ja kazem "namam" i on nastavi dalje. Nekad bi malo procaskali, al da me trazi novac, Boze sacuvaj. Ja im nikad u zivotu vise necu kupiti kartu za ono smece sto oni nazivaju javnim prijevozom. Da su znali da je prevoz besplatan mozda bi i oni tako postupili. Trebas biti bas zesca sirovina da se svadjas sa soferom oko karte. Mada, bio ili ne bio u pravu, nije pametno kurciti se u stranoj drzavi. Uostalom (ne)placanje karte je stvar karaktera. Mos obraz to ne bi mogao podnijeti. Moj obraz moze to podnijeti bez problema. Jednostavno ne volim da me se radi budalom, pa da je u pitanju pola marke, a kamo li 150 KM. Svakom njegovo. Ako tebi nije problem prijevoz di te voze ko stoku i naplacuju ne mal iznos to je tvoja osobna stvar. Jednostavno su mi iritanti i zivciraju me. Ako malo manje budu uposljavali rodjaka i po koju marku sto bi onda ostala uloze u infrastrukturu da ne kasne itd. ja cu im rado platiti. Ili npr. da naprave drugaciji sustav naplate, a ne da ja za jednu stanicu (pa tako svaki put kad udjem u tramvaj) placam iznos kao neko sto se vozi s Ilidje (tad je i ja kupim). Pa mislim da je stvarno sramota da u Sa. ima pruga za tramvaj gori - doli i nisu ni to u stanju sve ove godine sanirati... ili sustav naplate... Koliko se samo puta pokvario, kasnio, pa plati onda taksi, ili dodje pa ne mozes stati unutra, itd... ma bjezi... Pogledas prijevoz u ZG di su karte besplatne za studente (i mislim umirovljanike, ili imaju dobre popuste) i tramvaje i infrastrukturu, a onda pogledas GRAS. Ja ne znam kako ONI imaju obraz traziti ikog ista??? I ne vidim sta bi se imali oni "kurciti", kazu necu platiti, izaci cu na narednoj stanici i cao. Tim vise su imali opravdanje sto su im rekli da je za Novu prijevoz besplatan.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 11 sij 2012, 13:17 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3688 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Baš tako Aztec,potpisujem tvoj post. Platio bi im ja znaš kako...
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
Kufi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 11 sij 2012, 22:20 |
|
|
Aztec je napisao/la: Kufi je napisao/la: Da su znali da je prevoz besplatan mozda bi i oni tako postupili. Trebas biti bas zesca sirovina da se svadjas sa soferom oko karte. Mada, bio ili ne bio u pravu, nije pametno kurciti se u stranoj drzavi. Uostalom (ne)placanje karte je stvar karaktera. Mos obraz to ne bi mogao podnijeti.
Moj obraz moze to podnijeti bez problema. Jednostavno ne volim da me se radi budalom, pa da je u pitanju pola marke, a kamo li 150 KM. Svakom njegovo. Ako tebi nije problem prijevoz di te voze ko stoku i naplacuju ne mal iznos to je tvoja osobna stvar. Jednostavno su mi iritanti i zivciraju me. Ako malo manje budu uposljavali rodjaka i po koju marku sto bi onda ostala uloze u infrastrukturu da ne kasne itd. ja cu im rado platiti. Ili npr. da naprave drugaciji sustav naplate, a ne da ja za jednu stanicu (pa tako svaki put kad udjem u tramvaj) placam iznos kao neko sto se vozi s Ilidje (tad je i ja kupim). Pa mislim da je stvarno sramota da u Sa. ima pruga za tramvaj gori - doli i nisu ni to u stanju sve ove godine sanirati... ili sustav naplate... Koliko se samo puta pokvario, kasnio, pa plati onda taksi, ili dodje pa ne mozes stati unutra, itd... ma bjezi... Pogledas prijevoz u ZG di su karte besplatne za studente (i mislim umirovljanike, ili imaju dobre popuste) i tramvaje i infrastrukturu, a onda pogledas GRAS. Ja ne znam kako ONI imaju obraz traziti ikog ista??? I ne vidim sta bi se imali oni "kurciti", kazu necu platiti, izaci cu na narednoj stanici i cao. Tim vise su imali opravdanje sto su im rekli da je za Novu prijevoz besplatan. Ako mislis da je prevoz preskup onda se nemoj voziti. To mi je isto ko da udjem u samoposlugu, uzmem hljeb i kazem: Necu da vam platim! Jer nema smisla da prodaju hljeb za 1.50 km kad je u prodavnici prekoputa 1.20 km. I koje pare da uloze u infrastrukturu ako ce se svi svercovati i nece placati kartu?
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 12 sij 2012, 10:26 |
|
|
Kufi je napisao/la: Aztec je napisao/la: Moj obraz moze to podnijeti bez problema. Jednostavno ne volim da me se radi budalom, pa da je u pitanju pola marke, a kamo li 150 KM. Svakom njegovo. Ako tebi nije problem prijevoz di te voze ko stoku i naplacuju ne mal iznos to je tvoja osobna stvar. Jednostavno su mi iritanti i zivciraju me. Ako malo manje budu uposljavali rodjaka i po koju marku sto bi onda ostala uloze u infrastrukturu da ne kasne itd. ja cu im rado platiti. Ili npr. da naprave drugaciji sustav naplate, a ne da ja za jednu stanicu (pa tako svaki put kad udjem u tramvaj) placam iznos kao neko sto se vozi s Ilidje (tad je i ja kupim). Pa mislim da je stvarno sramota da u Sa. ima pruga za tramvaj gori - doli i nisu ni to u stanju sve ove godine sanirati... ili sustav naplate... Koliko se samo puta pokvario, kasnio, pa plati onda taksi, ili dodje pa ne mozes stati unutra, itd... ma bjezi... Pogledas prijevoz u ZG di su karte besplatne za studente (i mislim umirovljanike, ili imaju dobre popuste) i tramvaje i infrastrukturu, a onda pogledas GRAS. Ja ne znam kako ONI imaju obraz traziti ikog ista??? I ne vidim sta bi se imali oni "kurciti", kazu necu platiti, izaci cu na narednoj stanici i cao. Tim vise su imali opravdanje sto su im rekli da je za Novu prijevoz besplatan. Ako mislis da je prevoz preskup onda se nemoj voziti. To mi je isto ko da udjem u samoposlugu, uzmem hljeb i kazem: Necu da vam platim! Jer nema smisla da prodaju hljeb za 1.50 km kad je u prodavnici prekoputa 1.20 km. I koje pare da uloze u infrastrukturu ako ce se svi svercovati i nece placati kartu? To se zove ograniceno razmisljanje, i znao sam da ces potegnuti taj argument... Medjutim, postoji jedna bitna razlika, a to je da je GRAS javna firma, a trgovina privatna firma/obrt. To je jedna bitna razlika. To je kao da kazes ako ti je struja preskupa pa ne moras je ni imati itd... Druga stvar je sto nije stvar sverca, jer se zapravo jako malo ljudi sverca... Stvar je sto tamo izmisljaju radna mjesta da bi napravili mjesta za bratice, rodjake, prijatelje, djecu od prijatelja... I tako rade privatnu firmu od javne. Imali bi oni i vise no dovoljno za obnovu da umjesto sto se svi po uredima uguzuju uloze u vozni parke, nove rute, nove vozace itd... Al jbg. svaciji bi sin radio u uredu nista i sisao novce od tih karata... Da je cijena 2.5 KM, ti bi se vozio i dalje u istom krsu, samo bi se tamo naslo (izmislilo) jos par radnih mjesta za prijateljevog prijatelja...
|
|
Vrh |
|
|
Kufi
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 12 sij 2012, 20:28 |
|
|
Aztec je napisao/la: To se zove ograniceno razmisljanje, i znao sam da ces potegnuti taj argument... Medjutim, postoji jedna bitna razlika, a to je da je GRAS javna firma, a trgovina privatna firma/obrt. To je jedna bitna razlika. To je kao da kazes ako ti je struja preskupa pa ne moras je ni imati itd... Ovo je tipican primjer malogradjanskog razmisljanja: "Sve sto je drzavno to je alajbegovo". Kad si tako pametan sto ne prestanes placati struju (jer je preskupa), pa da vidimo kako ces proci. Ni privatne firme ne mogu lupati cijene kako hoce, drzava kontrolise i njih. Pa stoga i ove cijene karata su ustanovljene kao prihvatljive za veci dio gradjanstva. A tebi ako je doladilo voziti se u krsevima od autobusa, probaj se svercovati u taksiju. Ima i tamo drzavnih firmi.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Sarajevo: Revizori "pljačkali" turiste u novogodišnjoj noći! Postano: 14 sij 2012, 15:35 |
|
|
Kufi je napisao/la: Aztec je napisao/la: To se zove ograniceno razmisljanje, i znao sam da ces potegnuti taj argument... Medjutim, postoji jedna bitna razlika, a to je da je GRAS javna firma, a trgovina privatna firma/obrt. To je jedna bitna razlika. To je kao da kazes ako ti je struja preskupa pa ne moras je ni imati itd... Ovo je tipican primjer malogradjanskog razmisljanja: "Sve sto je drzavno to je alajbegovo". Kad si tako pametan sto ne prestanes placati struju (jer je preskupa), pa da vidimo kako ces proci. Ni privatne firme ne mogu lupati cijene kako hoce, drzava kontrolise i njih. Pa stoga i ove cijene karata su ustanovljene kao prihvatljive za veci dio gradjanstva. A tebi ako je doladilo voziti se u krsevima od autobusa, probaj se svercovati u taksiju. Ima i tamo drzavnih firmi. Placam struju jer bi mi je inace iskljucili. Al tu itekako postoje tijela koja kontroliraju (kao) tarife. Nema to veze iskljucivo s tim sto je drzavno, nego sto oni drzavno pretvaraju u svoju rodbinsku prciju. Da je privatno, to je njihovo, i oni s tim imaju pravo raditi sta zele, al nije pa se trazi odredjena odgovornost. Ti opet ponavljas iste stvari sto sam se vec dotakao... Nije bit cijene karte kao takve. I kakav taksi? Ti si malo potup, znas, oprosti, al jesi jer ponavljas vec predjene stvari, a ako me ista zivcira onda je ponavljanje. Ti si jedan od onih tipova sto su zadovoljni sa svim, sve ce prihvatiti, jer jednostavno nisu navikli na bolje, oprosti, ali ja jesam. Zato i je kako je. To da drzava kontrolira cijene privatnika ti si malo pobrkao s necim. Privatnik ako zeli moze ti prodavati cokoladu za 100 KM, a tvoje je hoces li ili ne to kupitit.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|