Već duže vrijeme mislim napisati jednu kolumnu o stadionu HŠK Zrinjski i pošaljem je na internet portale.
Evo o čemu se radi, stadion Zrinjskog pod Bijelim Brijegom takav kakav je već duže vrijeme propada i ne ulaže se u njega osim kad dođe koja Europska utakmica pa se stavi par stolica (cijena karte 20 KM a stolice 30 KM pa se nekako uspije).
Uprava jednostavno nema novaca, naravno država i grad ne bi prstom mrdnuli da se nešto uloži (svi znamo razlog), a Zrinjski kao klub iz stolnog grada Hrvata BiH zaslužuje moderan stadion koji bi zadovoljio sve navijače i simpatizere ovoga kluba.
Ne znam jeste li upoznati ali prije nekog vremena prodan je plac u centru Mostara na kojemu je dugo godina bila Stara Bolnica jednome poduzetniku iz Hercegovine. Plac je (lako se može vidjeti na Google Earth) površine 12000m2, i na njemu će se gaditi stambeno poslovni centar. Cijena po kojoj je prodan je 12 mil. KM.
Površina stadiona pod Bijelim Brijegom, pomoćnog terena i prostorija kluba (ugl. čitavog toga kompleksa) bez tribine Zapad (koja je naslonjena na brdo pa se teško može ubrojiti u površinu iako i to nebi bilo nemoguće), izračunato na Google Earthu je minimalno 30000m2.
Slika:
Prema nekakvoj osnovnoškolskoj računici (a budući da je i ovo zemljište jednako atraktivno kao i zemljište Stare Bolnice), dobijemo da se za isto može dobiti bar 30 mil. KM !
Zrinjskom i Mostaru, što se tiče kapaciteta ne treba stadion veći od 20 000 mjesta,a evo jedan konkretan primjer stadiona u Poljskoj
Korona Kielce Stadion koji ima kapacitet od 15500 mjesta i koji je koštao, PAZI SAD : 10 mil. funti ili cca
22 mil. KM !!!Ostalo bi cca 8 mil. KM, što bi bilo dovoljno da se uredi okolina i napravi parking, i naravno, da se na Heliodromu (bivša vojarna koja je odnedavno Sveučilište) napravi staza na stadionu i svlačionice i popratni stadion za Atletski Klub Zrinjski (jer novi stadion ne bi imao stazu).
Ostaje samo još pitanje lokacije novog stadiona. Naravno trebalo bi ga napraviti na državnoj zemlji koju bi darovao Grad (barem toliko mogu uraditi).
Moj osobni je prijedlog da se stadion napravi :
Radi se o prostoru Vihovića na kojem je sanirana deponija i koji je u državnom vlasništvu koliko ja znam, mjesto je na uzvisini i stadion bi drama fercerao, pogotovo navečer kad bi bile utakmice.
Razlog je što je u "kotlini" (dosta ljudi ne bi voljeo da se premjesti s onu stranu Huma).
Inače, otvorio sam temu na
http://forum.zrinjski.info//index.php?showtopic=752 i dosta su dobre reakcije, ovo je samo jedan prijedlog, ali pokazuje kako mi praktično imamo nov stadion (jer se ne bi uložilo ni 1 KM iz proračuna, niti od investitora da se ovakva ideja ostvari).