Fina tema, moram reći
Na Filipinima su katolici većina, prvenstveno zahvaljujući tome što su relativno dugo bili španjolska kolonija. U zadnje vrijeme ima sve više protestanata, koji se šire na račun katolika, ali i muslimana dosta (čuo od samih Filipinaca).
U Koreji (Južnoj) čine nekih 20% stanovništva.Zanimljivo je to što je nekada jedno od glavnih žarišta krščanstva u Koreji bilo nekoć na području koje je sada Sjeverna Koreja (Pyongjang npr.).Koliku populaciju tamo čine sada, ne zna se. Ali dočim su slali iz Južne Koreje balone sa Biblijama ( mislim da je bila ta vijest objavljena čak na ovom forumu), vjerojatno su prisutni. Zanimljivo je da su se lokalni krščani (i katolici i protestanti) bili skoro pa jedini realni faktor koji se odupirao Japanu tokom njegove okupacije Koreje. Na primjer, njegovali su korejski jezik ( koji je neko vrijeme bio zabranjen), i jedini su odbili štovati kapanskog cara kao boga. Zanimljiva paralela sa ranim krščanima... . Dan-danas su Korejci poznati kao jedni od najaktivnijih misionara, koji su spemni otiči i na kraj svijeta (ne mislim doslovce
![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
) da šire svoju vjeru. Kao znak zahvalnosti, vlada Južne Koreje ih sada štiti kao ličke medvjede, premda je sekularna. Danas su korejski krščani među najjaktivnijim misionarima, i u katoličkim, i u protestantskim ( posebno evangelističkim) denominacijama. Aktivni su npr. (bili) u Afganistanu ( gdje su neke talibani pogubili pred kamerom ima 10tak godina), Africi... .
Što se krščana u Japanu tiče, ne znam zbilja mnogo o njima. Jedino znam da su pravo dobro uklopljeni u društvo, i da su, premda ih je 1%, dosta aktivni u politici (dali 6 ministara vanjskih poslova).
Što se Kine tiče. tu je kolega Zadar sve rekao. Nešto kao što je Tito pokušao uraditi kod nas.
U Vijetnamu samo znam da evangeliste NVA nije baš voljela, jer su ih smatrali amričkim marijonetama. Za ostatak Indokine ne znam.
U Maleziji ih ima nemali broj, recimo, u pokrajini Saravak. Kada je Malezija postala samostalna, vlada je dovela tu Malajce (muslimane), da ih "poklope". Što je...neslavno završilo
. Mislim da i dan danas tu krščani imaju najveći natalitet, i još uvijek su večina.I naši idu ovakvim stopama
. O onoj "aferi" sa imenom "Allah" u malajskoj Bibliji ne treba nešto naročito komentirati, bilo je već govora na forumu. Kao i o situaciji o evangelistima i stanju na faxevima.
Na pacifičkim otocima su večina i nisu ugroženi. Na jednom su čak i Mormoni večina, ili bar značajan dio populacije ( ne znam kojem)... .
U Indoneziji ih nikada nešto nije ni bilo u značajnom broju. Znam samo da je nekolicina manjih sela relativno nedavno prešla na krščanstvo (ne znam na koji pravac), baš budem vidio.
Istočni Timor ( koji je donedavno bio dio Indonezije), je bio žarište mnogih progona krščana od Indonežana. Sada je samostalan, i večinom katolički (mislim zbog Portugalaca, jer im je bio kolonija).
Papua Nova Guineja je večinski krščanska.