HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 sij 2025, 16:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Živi i mrtvi (2007)
PostPostano: 09 svi 2009, 13:46 

Živi i mrtvi (2007)

slika

Živi i mrtvi
Redatelj Kristijan Milić
Producent Igor Nola
Domagoj Pavić
Marijo Vukadin
Miro Barnjak
Scenarist Josip Mlakić (roman)
Miro Barnjak
Glavne uloge Filip Šovagović
Velibor Topić
Slaven Knezović
Marinko Prga
Robert Roklicer
Glazba Andrija Milić
Enes Zlatar
Godina izdanja 2007.
Trajanje 90 min.
Država Hrvatska
Bosna i Hercegovina
Jezik hrvatski
Budžet 1.5 milijun €

Živi i mrtvi je antiratni dugometražni igrani film rađen po romanu pisca Josipa Mlakića rađen u koprodukciji Hrvatske i Federacije BiH. Ratna drama koja isprepliće dvije priče – jednu iz domovinskog rata 1993. godine u Bosni i Hercegovini i drugu koja se odvija na istom mjestu ali 1943. godine.

Radnja

Negdje u Bosni 1993. grupa vojnika HVO-a dobiva zadatak držati jedan od najvažnijih položaja prema srpskim snagama, u brdima kod lovačke barake. No iste večeri po dolasku na položaj, njima iza leđa izbija hrvatsko-bošnjački sukob čime ostaju odsječeni od svojih suboraca. Tada se moraju provlačiti preko srpskih i bošnjačkih položaja da se dokopaju spasa – Crnih voda. Pri povlačenju nailaze na kolibu u kojoj su vojnici Armije BiH, te ih napadaju i ubijaju. Slijedeće jutro, Robe ubija zapovjednika Ivu, misleći da je vojnik ABiH, te malo kasnije i on gine stavši na minu. U noći kada su krenuli iz kolibe vojnike HVO-a napadaju Bošnjaci. Nakon tog napada, samo Tomo, Ćoro i Vijali ostaju živi, te kasnije krenu i dođu do groblja gdje ginu Ćoro i Tomo. Vijali biva ranjen te mu se pričinjavaju domobrani, vojnici ABiH, partizani i njegovi mrtvi suborci.

U Bosni 1943. dvojica ustaša vode grupu domobrana u akciju protiv manje skupine partizana. Među domobranima je Martin, te Ferid koji upropašten viješću da mu je čitava obitelj pomrla od tifusa, odlučuje dezertirati. No to mu neuspijeva pošto njega, Martina i Stojana koji su ga tražili napadaju partizani. Ferid i Stojan u okršaju ginu, kao i partizani koji su ih napali. Krenuvši dalje, domobrane ponovno napadaju partizani, dio ih pogiba, a ustaškog satnika Danu Boru partizani zarobljavaju. Martin ostaje sa natporučnikom Knezom i ustašom Seminom koji mu kaže da pobjegne, što Martin i učini.
Glumci po ulogama

Filip Šovagović kao Tomo i Martin
Velibor Topić kao Vijali
Slaven Knezović kao Ćoro
Marinko Prga kao Mali
Borko Perić kao Robe
Miro Barnjak kao Ivo
Božidar Orešković kao Zapovjednik
Enes Vejzović kao Ferid i Vojnik ARBiH u kolibi
Izudin Bajrović kao Stojan
Ljubomir Jurković kao Semin
Robert Roklicer kao ustaški satnik Dane Boro
Zvonko Zečević kao domobranski natporučnik Knez
Nino Sorić kao Pejo
Nermin Omić kao Masni i Domobran

Nagrade

Pula 2007 - Zlatna Arena za:
Specijalni efekti: Goran Rukavina i Branko Repalust
Posebna Zlatna Arena: Ivica Vidović, dizajner, Damir Valinčić i Igor Fabris, za ton
Galzba u filmu: Andrija Milić
Montaža: Goran Guberović - posthumno
Kamera: Dragan Marković i Mirko Privčević
Sporedna muška uloga: Borko Perić
Režija: Kristijan Milić
Međunarodni festival filmske kamere Bitola
Glavna nagrada - Zlatna kamera 300
FEST 2008 Beograd
Nagrada - Europa izvan Europa
Grossmannov festival filma i vina 2008 Ljutomer
Glavna nagrada - Hudi maček

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

Naslov: Re: Živi i mrtvi (2007)
PostPostano: 09 svi 2009, 14:33 

Radnja razvodnjena. specijalni efekti kastastrofa ( ona scena kad partizani napadaju iz šume ko pokemoni), dijalozi tako-tako jedino je kamera dobra.

Po meni loše.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 14:34 

Koliko para toliko i muzike :mrgreen:
Ne može se puno napraviti sa 1.5m EUR

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 14:59 

Dragovoljci s kojima sam ja govorio hvale film, a i meni je dobar.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 12:04 

Prvi film koji sam gledao u kinu i iskreno ostao mi je u jako lijepom sjećanju. Uistinu mi se svidio. :)

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 12:09 

To je zato jebiga jer imamo visok prag tolerancije kad je riječ o hrvatskim filmovima..pogotovo ratnim.. :roll:

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 13:21 

S obzirom kakav je hrvatski film inace, posebno ratni sto kaze ink, ovo je kao podnosljivo.

A film je onako, realno, nije nista posebno. Sa strucne strane gledista nisam kvalificiran, ali laicki, meni je suvise amaterski uradjen.

Gledao sam ga prije cirka godinu i malo vise, i eto, zaista ne sjecam nijedne scene vrijedne paznje. A bogami ni radnje.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2009, 13:50 

Film je dobar za sredstva koja su dali za njega! ;)

Vrh

PostPostano: 11 svi 2009, 13:58 

Nego, tko je ona bista na kojoj onda dvojica na početku filma vježbaju gađanje?

Vrh

PostPostano: 11 svi 2009, 22:50 

slikopis je jos i ok za hr okvire...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2009, 10:01 

Sa čime je raspolagala ekipa, dobro su i napravili...

Radnju, scenario i ostale filmske mirođije ne bih puno komentirao, ali za moj ukus prosječan filmić, nakićen motivima "ko nas zavadi?". Fali mu dosta toga.

Svejedno, mislim da je zapeo i ponižen na Sarajevskom festivalu gdje praktično nije ništa osvojio, a došao je u Sarajevo sa nekoliko Arena, poslje čega je otpao za većinu festivala.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2009, 22:01 

RajvoSa je napisao/la:
Koliko para toliko i muzike :mrgreen:
Ne može se puno napraviti sa 1.5m EUR

Pa ne znam, meni je odlčan ovaj ruski film o monasima:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Island_(2006_film)

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 23:14 

film barem meni odličan nisam želio da zavrsi jer sam se uživio u radnju i u too doba
jebem ti grobničko polje :((

Vrh

PostPostano: 30 lip 2009, 20:06 

meni film nije los,najbolja mi je ona scena "ja mislio to je supa" i "hvaljen isus jarane".ko je gleda film zna sto mislin.ima dosta cinizma u filmu,ali i neki crni humor,svidja mi se. :-top

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

PostPostano: 14 srp 2009, 14:23 

Meni su scene iz drugog svitskog rata najbolje ikad napravljeno u hrvatskom filmu!
Posebno ono sa onim starim "skrtim" ustasom!
Prilaz na "sadasnjost" je slampavo uradjena
a Vijali je izvrstan!
Borbe i kamera su bezveze, posebno kad triba docarat napetost!
Mozda nie Mlakic tribo sudilovat u snimanju!
Jedno je knjiga (koja je izvrsna) a drugo pokretne slike!

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 13:13 

TomislavM je napisao/la:
Nego, tko je ona bista na kojoj onda dvojica na početku filma vježbaju gađanje?

Savo Kovačević

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 15:49 

Ne znam za druge, ali ja kad vidim ustasu u filmu, ocekujem nesto zestoko... recimo Krvavi Stipe, se sjeca neko tog lika iz Divljih svinja, ta scena mi je odlicno uradjena.

Ma mislim da danas nedostaje jedan Siba Krvavac, pa da sa nekog ideoloskog odmaka snimi jedan WWII western. Siba nikada nije imao tu slobodu, jer je bio obavezan predstaviti partizane kao dobre decke (moja mama je Sibu znala jako dobro, i po njenim rijecima zakljucih da on nikada nije bio bas 100% zadovoljan sto je ideologija zahtjevala da mu karakterizacija likova bude limunada, partizani moraju biti bezgresni i tako dalje)

Ali jedan takav reziser, sa danasnjim mogucnostima filma, i sa slobodom u ideoloskom pristupu, pa da vidis kako prsti na sve strane. Recimo naslov filma Bitka za Kupres :D

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 15:58 

vanjushka je napisao/la:
Ne znam za druge, ali ja kad vidim ustasu u filmu, ocekujem nesto zestoko... recimo Krvavi Stipe, se sjeca neko tog lika iz Divljih svinja, ta scena mi je odlicno uradjena.

Ma mislim da danas nedostaje jedan Siba Krvavac, pa da sa nekog ideoloskog odmaka snimi jedan WWII western. Siba nikada nije imao tu slobodu, jer je bio obavezan predstaviti partizane kao dobre decke (moja mama je Sibu znala jako dobro, i po njenim rijecima zakljucih da on nikada nije bio bas 100% zadovoljan sto je ideologija zahtjevala da mu karakterizacija likova bude limunada, partizani moraju biti bezgresni i tako dalje)

Ali jedan takav reziser, sa danasnjim mogucnostima filma, i sa slobodom u ideoloskom pristupu, pa da vidis kako prsti na sve strane. Recimo naslov filma Bitka za Kupres :D

Bitka za Busovaču...malo ljudi zna koliko je tu partizana zaleglo :ujko

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 16:45 

gde se ima skinuti ovaj film?

nije ga bilo ranije na domaćim torrent portalima.

slika

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 16:50 

Real gone je napisao/la:
gde se ima skinuti ovaj film?

nije ga bilo ranije na domaćim torrent portalima.

Po BiH je bilo kupiti na kiosku.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 18:56 

Onda, sta se meni ne svidja u danasnjem filmu, napose hrvatskom, uvijek isti glumci (citaj uvijek isti antitalenti za posao kojim se bave)

Onaj Mishko, Knezovic kako se preziva vec, Mishko iz one limunade sa HRT-a pamtim ga po toj ulozi... zatim Filip Sovagovic (kako je samo taj covjek propao kao glumac, Filip iz Sokola i Filip danas kao dva razlicita covjeka)... zatim Emir Hadzihafizbegovic (jos jedan propali glumac, plus sto se radi o covjeku koji je ne tako davno drzao monoloske predstave po tuzlanskim kazalistima u kojima je otvoreno pozivao muslimane na mrznju prema komsijama i susjedima, na rat, na krvoprolice, danas je neizostavna pojava u svakom hrvatskom filmu, naprosto nevjerovatno da je covjek okupirao i hrvatski film i marketinski prostor)... zatim Semso debil, Enis Beslagic, ja ne znam ko tog covjeka protazira, ali lik je hodajuca enciklopedija, poglavlje "humor na silu"... pa citava plejada glumaca kojima je krajnji domet sapunica prije dnevnika na HRT-u ali nekim slucajem su dosli do filma, valjda ne postoji bolja konkurencija... pa sve to uporedim sa Fabijanom, Rokom, pa da predjem granicu, Ademom Cejvanom, Zvonkom Lepeticem, Batom Stojkovicem, Petrom Kraljem, Borom Todorovicem... pa smijesno, zaista.

Jos kad vidim onog Nuica, wanabe Guy Ritchie... pa ova dva lika sto su rezirali te nekakve Crnce, sudeci po nagradama na SFF cijenim da se radi o jos jednom "i mi smo radili zlocine i to je tako fuj" uradku.. ne mozes ni ocekivati bolje. Samo cekam da se Modni macak dohvati rediteljske palice. to bi jos moglo i biti sadrzajno, bar za ********.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 21:25 

vanjushka je napisao/la:
Onda, sta se meni ne svidja u danasnjem filmu, napose hrvatskom, uvijek isti glumci (citaj uvijek isti antitalenti za posao kojim se bave)

Onaj Mishko, Knezovic kako se preziva vec, Mishko iz one limunade sa HRT-a pamtim ga po toj ulozi... zatim Filip Sovagovic (kako je samo taj covjek propao kao glumac, Filip iz Sokola i Filip danas kao dva razlicita covjeka)... zatim Emir Hadzihafizbegovic (jos jedan propali glumac, plus sto se radi o covjeku koji je ne tako davno drzao monoloske predstave po tuzlanskim kazalistima u kojima je otvoreno pozivao muslimane na mrznju prema komsijama i susjedima, na rat, na krvoprolice, danas je neizostavna pojava u svakom hrvatskom filmu, naprosto nevjerovatno da je covjek okupirao i hrvatski film i marketinski prostor)... zatim Semso debil, Enis Beslagic, ja ne znam ko tog covjeka protazira, ali lik je hodajuca enciklopedija, poglavlje "humor na silu"... pa citava plejada glumaca kojima je krajnji domet sapunica prije dnevnika na HRT-u ali nekim slucajem su dosli do filma, valjda ne postoji bolja konkurencija... pa sve to uporedim sa Fabijanom, Rokom, pa da predjem granicu, Ademom Cejvanom, Zvonkom Lepeticem, Batom Stojkovicem, Petrom Kraljem, Borom Todorovicem... pa smijesno, zaista.

Jos kad vidim onog Nuica, wanabe Guy Ritchie... pa ova dva lika sto su rezirali te nekakve Crnce, sudeci po nagradama na SFF cijenim da se radi o jos jednom "i mi smo radili zlocine i to je tako fuj" uradku.. ne mozes ni ocekivati bolje. Samo cekam da se Modni macak dohvati rediteljske palice. to bi jos moglo i biti sadrzajno, bar za ********.

zaboravio si kuhanu glavu s blagim telećim pogledom..onog...Leona Lučeva..

Inače film je teški amaterizam..osim starog ustaše koji je strava faca..

A Slaven Knezović...svašta..onaj što je Vialija glumio nije loš.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 22:30 

Ameri bi dosad snimili x filmova na temu rata da su i blizu imali takve predloške , kod nas ništa , ne znam niti jedan HR film da mogu reći eto to je to.Sve na neku zajebanciju.A na sve je ličilo , osim na zajebanciju...

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2009, 14:33 

Ne znam za Amere, mene je recimo zacudilo, iskreno, kako su tako malo filmova snimili o bombardiranju Srbije. Ok, vjerovatno je ta akcija za njih napeta koliko i kolicina uroda kukuruza u Kanzasu, ali ipak neiskoristena tema, mogao je bar Dudikof ili Cak Noris tu i tamo skociti iz aviona bez padobrana i osloboditi taoce u Cacku, i Cacak i Kraljevo pride, sa jednim redenikom metaka.

Ali da imaju marketing preko filma, imaju, sto bi rekao Pervan blesavi, od obicnih kravara su napravili ikone svoje povijesti i cijeli jedan filmski zanr... a za Alamo je cuo i Ju Heng Po iz provincije Hoangho.

Znaju ljudi, uvijek je tu negdje americka zastava a uz zastavu pateticna placljiva muzika, kokakola je sveprisutna, Fedex je dobio i svog oskarovca, Indijanci su sretni u rezervatima, crnci su lijecnici i odvjetnici i imaju superuspjesnu djecu i to obavezno po pet-sest djece koja su turbo socijalno osjetljiva, nacisti pustaju kosu i dolaze pameti, ET ih je posjetio i pricat ce unucima o njima, kometa kad jurisa na Zemlju obavezno prijeti New Yorku i Washingtonu, i svemir zna gdje je Zemlja najjaca i gdje treba prvo udariti, americki predsjednik vozi F-18 i unistava svemirske brodove, imaju i Supermena. Jedino nemaju Slavena Knezovica.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2009, 14:40 

Kad si već spomenuo bombardovanje Srbije , bilo je par emisija o tome na RTS na temu zračnog rata , RTS je to malo naivno uradio u odnosu na recimo temu o početku rata na Kosovu i "masakr" u Račku gdje su kudikamo bolje odradili dokumentarni dio.
Ni Srbija nije ništa snimala glede 99.?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: