HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 22:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvati i Kršćanske sekte?
PostPostano: 01 ruj 2011, 10:30 

Naletih na ovo.

Prozelitizam (od grč. proselythos - pridošlica, došljak) označava nametljivo i nasrtljivo, nasilno i fanatično vrbovanje za jednu vjersku zajednicu, političku grupaciju ili za određene svjetonazore. Pojam također označava i gorljivost novoobraćenika te njegova često fanatična nastojanja da se na bilo koji način privoli što više novih pristaša (prozelita).

Pojam prozelitizam usko je povezan s bitnim pojmovima kršćanske teologije, kao npr. misijski nalog, jedinstvo Crkve, zajedničko kršćansko svjedočenje, ekumenizam, dijalog. U posljednjih nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, pojam je poprimio potpuno negativno značenje.

U Starom zavjetu i Novom zavjetu prozelitizam se shvaća u pozitivnom kontekstu. Prozelit je bio poganin koji je prešao židovskom vjerskom, a često i nacionalnom zajedništvu.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2011, 15:08 

Pessimus dux je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Crkva je moj dečko jedna insititucija koja je sebi dala za pravo da daje moralne pridike i meša se u politiku a usput celibati u uniformi 'vataju mlade dečačiće i prolaze nekažnjeni zbog takvih kao što si ti,Pesisimus,.. sa svojim komformističkim duhom.

Velika mi je čast biti spomenut u tvom upisu. :D

P.S. I mene su silovali pokvareni mantijaši kad sam bio mali, ali psssssst, nemoj nikome reći! :wink

Zato i jesam takav. :smajl034
joe enter je napisao/la:
I tako je "dole" crkva , i naročito "dole" njihovo obrazovanje i škola gde zaluđuju decu svojim izopačenostima!

Činjenice i rezultati pokazuju kako su u pravilu u obrazovnim institucijama koje vodi Crkva ili neki od crkvenih redova (isusovci, franjevci) viši kriteriji, kvalitetniji nastavnički kadrovi i obrazovni programi, te veća međusobna povezanost i sinergija između nastavničkog kadra, učenika i roditelja. Učenici iz tih škola najčešće se bolje snalaze na fakultetskim ustanovama i dobivaju čvršće temelje za daljnje obrazovanje.

Primjer Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku; u popodnevnim satima su se održavale besplatne instrukcije za učenike koji su imali potrebu za tim, postoji udruga bivših učenika koji se redovito sastaju, organiziraju razne humanitarne akcije i sudjeluju u kreiranju izvannastavnih i izvaškolskih programa za učenike svoje bivše škole, imaju vjerojatno najjaču novinarsku ekipu i školski časopis među srednjim školama u gradu i županiji, filmsku ekipu koja je pobrala nagrade na festivalima dokumentarnog filma i sudjelovala na istim festivalima po Europi, njihovi učenici redovito osvajaju prva mjesta na županijskim natjecanjima iz mnogih predmeta i odlaze na državna natjecanja, organiziraju vrlo sadržajne projekte poput dana otvorenih vrata škole jednom godišnje, drže do bivših učenika i informiraju se o njihovom životu i obrazovanju i nakon završetka škole te su spremni za razgovor praktički bilo kad, učenicima slabijeg imovinskog stanja izlazi se u susret na način da ne plaćaju putovanja i ekskurzije ili plaćaju dio itd.

Bitno je da vera i religija ima direktne veze sa obrazovanjem , i kako tu Bog direktno ima uticaj?! , famozna priča!
Ma ne treba ni da se ide u školu , samo se pomole zajjedno sa isusovcem ili nekim vladikom , i eto pametno dijete ka' 'čelica!

Indoktrizacija dece religijom kroz škole ili bilo koje vancrkvene ustanove je po meni u ravni sa ratnim zločinom.

Nego nešto mi pade napamet , jako mi se sviđa vaša dalmoško-hercegovačka psovka : " 'bem ti krv Isusovu" pošto je mi Srbi nemamo , mi samo opalimo po Bogu,svecima i ponekad po Bogorodici(djevi mariji)! :zubati

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2012, 20:28 

Crkva ujedinjenja ili moonijevci je novi religijski pokret koji se pojavio u 20. stoljeću.
Osnivanje [uredi]

Osnivač i vođa ove crkve je korejanski pastor, prezbiterijanskog zaleđa, Sun Myung Moon. Sa šesnaest godina je tvrdio da je dobio viziju dok je bio na nekoj korejanskoj planini. Rekao je da mu se ukazao Isus Krist nagovarajući ga da dovrši zadaću koju on nije uspio dovršiti. Nakon nekog vremena Isus ga je uspio uvjeriti i Moon je pristao dovršiti zadaću. Onda je proveo nekoliko godina pripremajući se za "veliku duhovnu bitku" koja je bila pred njim.

Nakon početnog uspjeha pokreta na Dalekom istoku, Moon je 1971. god. stigao u Ameriku gdje je je kult, također, cvjetao. Pokret danas ima dva milijuna sljedbenika. Nema sumnje da Moon tvrdi da je Mesija svog doba. On također tvrdi da nam predstavlja "novu objavu" i daje isključive tvrdnje u vezi svog pokreta: "Mi smo jedini ljudi koji uistinu razumiju Isusovo srce i Njegovu nadu" Moonovo glavno djelo, "Božanski princip", smatra se važnijim od Biblije.
Doktrina: [uredi]
1) dualizam: postoje Bog Otac i Bog Majka, muško i žensko, svjetlo i tama, yin i yang (usp. taoizam), duh i tijelo.
2) Čovjekov pad: prema Moonu dogodila su se dva pada: jedan duhovni i jedan tjelesni. Oba su pada po svojoj prirodi bila seksualna. Dvostruki pad zahtijeva i dvostruko spasenje, a Moon tvrdi da posjeduje to drugo spasenje.
3) Kristov dolazak: kada je Isus došao na zemlju, postigao je duhovno spasenje za čovječanstvo (na križu) ali ne i tjelesno.
4) Ivan Krstitelj: Moon vjeruje da je osnovni razlog za neuspjeh Isusove misije (da uspostavi kraljevstvo Božje – milenij) bio nedostatak vjere Ivana Krstitelja. Ovo je značilo da su stvari krenule loše: ljudi su napuštali Krista, te je on, na kraju bio razapet. Moon tvrdi da je on "treći Adam", onaj koji je pozvan tjelesno otkupiti čovjeka.
5) Isus: Moon negira njegovo božanstvo, tvrdeći da je Isus bio "vrijedan čovjek.
6) Mesija Moon: Moona njegovi sljedbenici štuju.

Moon je odgovorno izjavio: "Bog sada odbacuje kršćanstvo i uspostavlja novu religiju, a ta nova religija je Crkva ujedinjenja." Moon za sebe tvrdi da je Mesija, ali nema nikakvog biblijskog dokaza kako bi potkrijepio tu tvrdnju, te ga zato neki smatraju lažnim prorokom.

Svojim je sljedbenicima otvoreno rekao "Ja sam vaš mozak."[1]

"Godine 1994. vlč. Moon je ustanovio Federaciju obitelji za jedinstvo i za svjetski mir. Po nekim procjenama, ta bi organizacija mogla biti sve važnija u budućnosti, moguće i na štetu same Crkve ujedinjenja i njezina ustroja".[2]

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2012, 20:35 

TAE-KWON-DO kršćani ! :sega

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2012, 20:39 

Mar-kan je napisao/la:
TAE-KWON-DO kršćani ! :sega

Imaš ti i Crkvu Jedi ratnika u Australiji =))

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2012, 21:03 

slika

slika

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 15:06 

Regionalni kongres Jehovinih svjedoka počeo u Sarajevu

http://www.klix.ba/vijesti/bih/regional ... /140801074

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 15:13 

ima li muslimana u Jehovinim svjedocima?

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 15:20 

dudu je napisao/la:
ima li muslimana u Jehovinim svjedocima?

Ima li kršćana u sufizmu?
Kakvo je to pitanje.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 15:36 

pitanje je vrlo jednostavno, ima li (ex)muslimana medju ovih 3 tisuce u Sarajevu? ako ima, pozdravlJam.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 16:06 

Eto dokle kršćani srljaju a ne znaju da je slovo N simbol Islama i Nasr tj naše stilizovano mjesec i zvijezda.
slika
slika
slika
:smijeh :smijeh

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 16:20 

Jel nam ISIL metnuo jaooo :sega

Kad smo kod teme, tri Crkve koje se prije mogu nazvati sektama, među njima i ona poznata Haleluja Riječ života, su zbog presude Europskog suda za ljudska prava izjednačene sa drugim religijama u RH i imaju pravo na proračunska sredstva.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 18:15 

Ček kako je ovo moguće neko te kidnapuje i odvede u crkvu i tako te rehabilitira.
Toliko o slobodi vjere ispovijedanja.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2014, 22:38 

Papa Franjo predstavio djelo Safeta Zeca

http://www.avaz.ba/clanak/138065/papa-f ... afeta-zeca

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: kainos, Majestic-12 [Bot] i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: