HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 kol 2026, 13:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku
PostPostano: 25 ožu 2012, 19:31 

Bobovac je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

Kad pomilis da su bili HVO i HOS u Sarajevo organizovani, onda je to dobar broj Hrvata u "muslimanskoj" Armiji. A naravno da je u Tuzli bilo prozentualno vise Hrvata u ARBIH nego u Sarajevu, pored toga sto je i tamo bila HVO i HOS.

A to "sto su im se oci otvorili..." Aha zato je se im brojka svake godine povecala

Promašio si rupu Mujo. Brojka se povećala jer je HVO ukinut i njegovi pripadnici silom ubačeni u ABiH.

92 HVO silom ukunito? Jesil ti prisebi?? Uostalom HVO nije ukinuta vec je usla pod komandom ARBIH. Ova brojka 1. Korpusa a HVO jedinice nisu ni uracuna te. Da su izbrisane i prisvojene 1. Korpusu ARBIH sigurno nebi bilo samo 4000 Hrvata.

Vrh

Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom pre
PostPostano: 25 ožu 2012, 19:41 

92. Je bilo puno vise Muslimana u HOS-u i HVO-u nego Hrvata u ABiH. Meni se cini da se ovdje broje HOS-ovci pod ABiH.

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2012, 20:08 

Junuz Djipalo je napisao/la:
92. Je bilo puno vise Muslimana u HOS-u i HVO-u nego Hrvata u ABiH. Meni se cini da se ovdje broje HOS-ovci pod ABiH.

Naravno posto 92 nije ne bilo organizovana odbrana, dok su Hrvati u BiH se vec spremali na rat i organizovali HVO u BiH. HOS je bio pod komandom ARBIH to se vec od uvjek zna, a po jedInacne jedinice HVO-a isto, a ima toga da su se neke HVO pritvorile u ARBIH jedince, naprimjer ova

slika

Al posavci su uvjek bila prica sa sebe...

Vrh

Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu
PostPostano: 25 ožu 2012, 21:02 

Da, ta se pripojila tako što su Harmijaši iz Tuzle s puškama zauzeli komandu... :laugh "Posavci priča za sebe..." =))

Ljudi iz HVO-a ih obrane u prvim danima i oni iz zahvalnosti kad su ojačali pošalju postrojbe na njih. :D

Vrh

Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku
PostPostano: 25 ožu 2012, 21:08 

Zenicanin je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Promašio si rupu Mujo. Brojka se povećala jer je HVO ukinut i njegovi pripadnici silom ubačeni u ABiH.

92 HVO silom ukunito? Jesil ti prisebi?? Uostalom HVO nije ukinuta vec je usla pod komandom ARBIH. Ova brojka 1. Korpusa a HVO jedinice nisu ni uracuna te. Da su izbrisane i prisvojene 1. Korpusu ARBIH sigurno nebi bilo samo 4000 Hrvata.

Nije 1992 već 1993 HVO ukinut i na silu stavljen pod zapovjedništvo ABiH, zato se broj Hrvata formalno povećao, silom...

Vrh

Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu
PostPostano: 25 ožu 2012, 21:09 

Odakle ti ovaj naslov, Bobovac?

Sad kapiram, citirao si Zeničanina pa se njegov naslov ponovio. Ali, odakle njemu taj naslov? :zubati

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2012, 23:34 

Bobovac je napisao/la:

Nije 1992 već 1993 HVO ukinut i na silu stavljen pod zapovjedništvo ABiH, zato se broj Hrvata formalno povećao, silom...

Znači bilo još takvih slučajeva.. ?
Ja sam mislio da je Tuzla izuzetak.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2012, 00:35 

Zenicanin je napisao/la:

Naravno posto 92 nije ne bilo organizovana odbrana, dok su Hrvati u BiH se vec spremali na rat i organizovali HVO u BiH. HOS je bio pod komandom ARBIH to se vec od uvjek zna, a po jedInacne jedinice HVO-a isto, a ima toga da su se neke HVO pritvorile u ARBIH jedince, naprimjer ova

slika

Al posavci su uvjek bila prica sa sebe...

Vidi Zeničana što laže :evotigana

Muslimani 93. napuštaju 108. HVO brigadu i organiziraju 108. brigadu ABIH Brčko. Bojovnici 115. bigade "Zrinski" iz Soli, nakon što je brigada rasformirana, pralaze u 108. HVO Ravne-Brčko, a Hrvati s područja Srebrenika su isto bili u 108. HVO (Špionička bojna)

slika

slika

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2012, 01:03 

2:55 min.- zanimljivo

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 14:14 

Sjećanje na rhmetli Aliju Izetbegovića i jedan dan odluke
Gdje će vam duša

Piše: Sead Zubanović

Od kada je nametnut Dejtonski sporazum ne prestaju svakodnevni napadi na rahmetliju Aliju izetbegovića, potpisnika ovog dokumenta i prvog predsjednika države Bosne i Hercegovine. Što je najžalosnije, ovog skromnog, ali velikog čovjeka, najviše napadaju eminentni Bošnjaci, ljudi koji kriju istinu da su bili učesnici jednog povećeg skupa, sazvanog i održanog par dana uoči puta naše delegacije u grad Dejton, odnosno njegovu sad već čuvenu vojnu bazu.

Pošto ni nakon mnogobrojnih sjednica državnih organa nije iskristalisan jasan stav kojim bi se naša delegacija mogla rukovoditi, kao njen vođa, predsjednik Predsjedništva se našao u jako delikatnoj situaciji. Svjestan težine političkog momenta i odgovornosti koja ih čeka u pregovorima, pogotovo nakon Holbrukove prijetnje da će SAD bombardovati položaje Armije BiH ukoliko ona ne prekine svoje napredovanje prema Banja Luci, čime se i najjača zemlja svijeta stavila na stranu agresora, Izetbegović zakazuje ovaj prošireni sastanak sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda. Rat ili mir, potpis ili ne? Ta sjednica je bila u stvari njegov iskren nijjet i želja da se kroz diskusiju pronađe jedno zajedničko, preovladavajuće mišljenje eminentnih Bošnjaka koje će pomoći kod zauzimanje stava ove državne delegacije u odnosu na nastavak rata ili prihvatanje mira pod uslovima koji će s obzirom na licemjernu svjetsku, posebno evropsku politiku, biti sigurno bolan kompromis za naš hrabri, ali napaćeni narod i domovinu, žrtvu trostruke agresije. Kao i mnogo puta do tada nije ga bilo stid savjetovati se i čuti različite stavove, tražeći među njima one koji su najbolje argumentovani.. Slijedio je, kao i u mnogim slučajevima prije, sunet učitelja svih svjetova!

Bošnjacima, ljudima od ugleda iz svih oblasti društvenog života, najviše ih normalno bi iz Sarajeva koji su se sigurno svjesni važnosti te odluke zaista odgovorno odazvali pozivu, data je prilika da obrazlože svoje mišljenje. Diskusija se protegla kroz čitavu noć i trajala je čak do pet sati ujutro kada je pomenuta dilema o dva dijametralno suprotna stava data na glasanje. Ispostavilo se da je za potpisivanje mira, ali i nastavak rata, bio skoro isti broj glasova. Sve prisutne učesnike, već dobro umorne i pospane, iznenadio je prijedlog Alije Izetbegovića da se zbog jasnije slike odnosa veličine na desnu stranu sale izmjeste oni koji su za ratnu, a na lijevu pristalice mirne opcije rješenja. Nastalo je gunđanje, žamor i škripa stolica, a poslije toga se ponovo i vizuelno ispostavi da je odnos „snaga" skoro pa indentičan. Činilo se da će se skup ovako nedorečen i završiti. Međutim, predsjednik, koji je čitavu noć samo šutio, pisao zabilješke i pažljivo slušao sve diskutante, tada zamoli da podignu ruku oni prisutni čije su porodice tokom agresije ostale ovdje. Skoro svi ljudi koji su zagovarali potpisivanje ugovora, odnosno bili za završetak rata, a nalazili su se lijevo, to učiniše. Na zahtjev predsjednika da sada podignu ruku oni čije se porodice nalaze u inostranstvu, desna strana, oni koji su zagovarali nastavak rata, to učini listom. Tihim glasom on tada izgovori samo ove riječi čija je poruka svima bila kristalno jasna : "Sastanak je završen"!

Razumijem donekle istupe u javnosti i ljutnju, zbog potpisanog Dejtonskog sporazuma, onih učesnika te debate, sa desne strane, koji su bili za nastavak rata u kojem bi ginuli tuđi, a ne njihovi sinovi. Ali mi nije jasno iz kojeg razloga su do danas još uvijek nijemi oni drugi, koji su imali suprotan stav i kako je to došlo do jedinstvene, zajednička šutnja svih pojedinaca, sa obadvije strane o njihovom prisustvu kao i toku, ali i završetku tog sastanka. Javnost nikada nije saznala da je on uopšte održan i ko su sve bili učesnicu. A, bilo ih je jako mnogo. Zajednički, krajnje nepošteno i jedni i drugi su svu odgovornost lukavo, da ne kažem pokvareno, na takav način prebacili na leđa i obraz rahmetlije. Zato im sada, treba javno postaviti pitanje: „Gdje će vam duša?" A, valja mrijet !

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 14:27 

Ja srceparajućeg prosera da opravda nesposobnost Izmetbegovića!!!!

Kao da je Dejtonski sporazum jedini njegov politički, vojni i strateški propust. Pa sad eto ako skinemo ljagu kako za potpisivanje Dejtona nije jedino on odgovoran i kako si ga vodili humani motivi i briga za tudje porodice to će njemu olakšati paklene muke.

Pa gdje je bila zena Alije I? U Turskoj! Zivjela bolje od Demirolove zene u to vrijeme.
A on se lafo solidarisao sa nečijom tudjom porodicom ili je imao osjećaj krivnje što je svoje izvukao u inostranstvo?

Uglavnom cijeli tekst je obični proser nesposobnjakoviću kojem su naši očevi povjerili da vodi drzavu u ključnom trenutku za bošnjački narod.

Trebao je dati ostavku. Pošteno kao čovjek i patriota.

Ako moze Papa dati ostavku što ne bi mogao Alija u nekoj balkanskoj Tunguziji.

Nisam dorastao zadaći i vozdra!

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 15:40 

Da ste našli još veću budalu imali bi svaki mjesec masovnu komemoraciju. Ajde ne serite.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 16:14 

Dok su oni bili u stanju išta uvjetovati...čuj propust...

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 16:46 

Da ste našli još veću budalu imali bi svaki mjesec masovnu komemoraciju. Ajde ne serite.

A što ti kenjaš iz Zenice kad si i sam zrtva politike.

Uspješnije ali ipak samo zrtva. Bosanski Hrvat - pušten ko Šteta Niz Vodu!

Zarad čega? Viših ciljeva, plemenitih.

Ali nisi u perspektivi da sereš ipak.

Kontaš?

U boljoj sam ja pa makar bila u Trokutistanu!

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 16:53 

vulgarna si,...kontaš?!?

žbanićka vas usfursetila, ajde smiri se i deder malo bečke škole, nije lijepo da tako cura za udaju priča.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 16:55 

Nije lijepo ni da oni mene kače na svakoj temi.

Namjerno.

Furam li ja velikobošnjačku politiku?

Bogami jok.

A opet imaju primjedbe i za Aliju ja imam pravo reći što hoću.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 16:59 

ideš na osobnu diskreditaciju sugovornika, a to moja hanuma ni lepo..., no bujrum ako ti je baš puko film, teŽka su vremena što bi Dane reko. :D

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 17:05 

Kad bi se išlo vagat kome je više zla donio Alija s svojom islamskom spikom i ekipom Hrvatima il Bošnjacima rezultat bi bio?

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 17:07 

A Doc i Juka idu na

Osobnu diskreditaciju

Diskreditiranje bošnjačkog naroda u cijelosti

Citat:
Dok su oni bili u stanju išta uvjetovati...čuj propust...

Docov post.

Citat:

Jukin post.

Plus prikriveno licemjerje.

To bi sad isto bilo da ja vama hvalospijeve o Budimiru ili Lijanoviću pišem.

U stilu, što je dobro ste prošli, mogli ste postati nacionalna manjina, spasili vas ljudi iseljavanja i sl..

Što kazeš teška su vremena.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 17:42 

I 19. godina nakon, nije lahko odlučiti se jel trebalo potpisati ili ne?

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 18:19 

Lako za AHliju, što ćete uraditi sa njegovim sinom. Sve živo vam je pokrao.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 19:26 

Lahko je tebi zezat

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 19:32 

Bečo, kakav je osjećaj bezperspektive kad znaš da će za koji mjesec SDA opet pomesti na izborima ?

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 19:37 

Pitanje iako provokativno nije lišeno svakog smisla.
Kako odgovoriti. Buduči je pitanje u svezi situacije u BiH a to znači još jedno bosansko pitanje na njega se mora dati i bosanski odgovor. Osobno, iako rođen u BiH, i živio cijeli život u BiH, ovu zemlju i ovaj narod nisam nikada do kraja spoznao. Stoga ja ne mogu dati adekvatan odgovor. Sory

Vrh

PostPostano: 20 vel 2014, 20:39 

SarajkaDjevojka je napisao/la:

U boljoj sam ja pa makar bila u Trokutistanu!

Jesi li se ti rodila na Sirokaci,Hridu, Toki/Dzeki ili Mahmutovcu ili jos vise prema Trebevicu?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: daramo, Majestic-12 [Bot], Naša Kvačica i 38 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: