HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ožu 2025, 22:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: "Sarajevski Romeo i Julija"- golema odurna muslimanska laž? Ko bi rekao? :))
PostPostano: 30 ožu 2012, 19:49 

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/8 ... -seva.html

Iskaz bivšeg agenta AID-a Edina Garaplije Tužiteljstvu BiH

BBC je napisao/la:

Iskaz bivšeg agenta AID-a Garaplije Tužilaštvu KS (II): Vrh države znao je za sve aktivnosti "Ševa"!

Kako je Herenda ubijao srpske zarobljenike kod Doma policije

Autor Istraživački tim "Dnevnog avaza" | Objavljeno 24.03.2012. u 06:16

Garaplija: Akcije u tajnosti

U nastavku iskaza koji je 23. aprila 2002. godine dao tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Vladimiru Špoljariću i Branku Šljivaru, bivši šef Podcentra za tajna praćenja u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID) Edin Garaplija opisao je kako je tajna bošnjačka policija 24 sata snimala kuću bivšeg pripadnika "Ševa" Faika Kulovića zvanog Inžinjer na Bakijama u Sarajevu.

Cilj je bio dokumentirati njegove veze s Nedžadom Herendom i, posredno, s kasnije ubijenim drugim čovjekom AID-a Nedžadom Ugljenom.

Organizaciona shema

Garaplija je kazao da je kuću snimao operativac AID-a Hasan Pervan. Snimana je i zgrada MUP-a kako bi se našli dokazi za kontakte Herende i Ugljena, kao i lokacija na Ciglanama gdje se Herenda najčešće pojavljivao.

- Radili smo po jednoj organizacionoj shemi praćenja, klasičnoj. Opservirali smo mjesto gdje se on pojavljuje, pratili njegove kontakte. Kada sam sva ta saznanja prezentirao Ademoviću (Kemal, bivši direktor AID-a), dakle o svim tim kontaktima Herende s Ugljenom, putevima nabavke oružja, kontaktima s Kulovićem, on mi je naredio da je došlo vrijeme za provođenje druge faze akcije. To je tajno hapšenje Herende. Ono je napravljeno jer je Herenda nesumnjivo i dalje imao kontakte s licima i rukovodiocima u AID-u. Akcija se držala u potpunoj tajnosti, jer je procijenjeno, što se pokazalo tačno, da je Herenda i dalje na vezi nekih najvećih rukovodilaca - ispričao je Garaplija tužiocima.

Osobno je kao mjesto hapšenja izabrao zatvoreni prolaz u sarajevskom naselju Ciglane. Pri izboru mjesta, vodio je računa o sigurnosti eventualnih prolaznika, jer je čovjek čije je hapšenje pripremano bio sklon upotrebi oružja. Tako su Herendi prišli Garaplija i operativac Haris Pezo. Ostali članovi grupe blokirali su ulaz i izlaz prolaza. Kada su mu rekli da imaju nalog za njegovo hapšenje, Herenda se nije opirao. Ponavljao je da je vjerovatno u pitanju neka greška i zabuna, jer je i on pripadnik Službe. Tražio je da pozovu Ugljena.

No, Ugljen nije pozvan. Herenda je prebačen u jednu od AID-ovih baza na Bjelavama. Odmah je o tome informiran direktor Ademović, koji je operativcima naredio da Herendu, radi sigurnosti, prebace u kuću jednog operativca u naselju Stup. Tu su započeli s uzimanjem iskaza od njega. Ademović je od agenata tražio da Herendu ispitaju o postojanju tajnih elektronskih punktova za prisluškivanje, o prijenosu novca i droge, pripadnicima "Ševa"... Planirali su ga zadržati 72 sata.

Garaplijino lukavstvo

Garaplija se poslužio lukavstvom, pa je informacije koje mu je dao Ademović prikazao kao saznanja dobivena od ostalih pripadnika "Ševa". Garaplija je, naime, slagao da su, osim njega, uhapšeni i rođaci Dragan i Josip Šošić, koji su radili pod pseudonimom Božić. Preporučili su mu da i on "progovori" o tome šta je radio u "Ševama".

- Herenda od samog početka nijednog momenta nije krio da je bio pripadnik jedinice "Ševe". Po mojoj procjeni, to je radio zato što je bio u dubokom uvjerenju da je dio jedne legalno uspostavljene grupe na najvišem nivou unutar SDB-a. Prilikom hapšenja Herende kod njega su nađene legitimacije SDB-a, AID-a, policijska značka, službeni pasoš, specijalne propusnice za prolazak kroz objekte DB-a, zgradu Centralne službe, pa čak i bjanko popunjene i potpisane zamolnice za donacije. U potpisu su bili Bakir Alispahić i Nedžad Ugljen - prisjetio se Garaplija.

Nadalje, prema Garaplijinom iskazu, Herenda, koji je tvrdio da je u "Ševe" dospio tako što se na početku agresije "vrzmao oko Doma policije", u maju 1992. godine navodno je dobio nalog od Asima Dautbašića i Ugljena da likvidira grupu zatvorenika koji su dovedeni u Dom.

- Na moje pitanje zašto je to uradio, zašto je likvidirao te ljude, Herenda mi je rekao: "Pa šta, to su bili četnici." Onda mi je precizirao da je taj dan likvidirano ukupno 12 ljudi, osam rezervnih pripadnika JNA i četiri civila, od kojih je bila jedna žena. Rekao je da ih je postrojio ispred Doma milicije i onda iz puškomitraljeza pucao u njih. Nakon što je pobio ove zarobljenike i civile, Herenda je svakom od njih pucao u glavu. Po nalogu šefova,
drugi pripadnici koji su se našli tu na okupu odvukli su te leševe na Darivu i spalili ih - kazao je Garaplija.

Babe u crnini

Prema Garapliji, nakon "vatrenog krštenja", krajem 1992. i početkom 1993. godine Herenda je upućen u kamp Hrvatske vojske (HV) i Sigurnosne službe (SIS) Hrvatske. Tamo je s ostalim pripadnicima "Ševa", odnosno Draganom i Josipom Šošićem - Božićem, te Slobodanom Šakotićem prošao kurs specijalističke obuke za likvidacije i upotrebu snajpera.

Od HV-a su dobili dvije specijalne puške za dalekometne likvidacije. Nadalje, Garaplija je ispričao kako mu je Herenda potvrdio da je po povratku u Sarajevo počeo izvršavati zadatke. Pored selektivnih meta, vježbali su pucajući sa sarajevskih zgrada i kota po Grbavici. Herenda je priznao da je gađao "babe u crnini", jer je znao da se tako ne nose Bošnjakinje!?

- To je meni kao čovjeku i istražitelju bio veliki udarac, jer mi je otvorio sliku monstruoznih zločina i s ove "naše strane". Kada sam ga pitao ko je stajao iza tih naredbi, on je uvijek na prvom mjestu navodio Ugljena. Zatim mi je rekao da su s aktivnostima "Ševa" bili upoznati Bakir Alispahić, Asim Dautbašić, Enver Mujezinović, pa čak u jednom momentu i vojna struktura, odnosno generali Fikret Muslimović i Jusuf Jašarević, kao šef vojne bezbjednosti - tvrdio je Garaplija.

Kako su stradali sarajevski Romeo i Julija

Zajedno s Božićem, odnosno Draganom Šošićem, pričao je Garaplija, Herenda je na Vrbanja mostu likvidirao jedan mladi par. Djevojku i mladića, koji su kasnije u medijima prozvani "sarajevski Romeo i Julija".

- Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane.
Herenda je bio precizan i rekao da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade Steleksa, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su Vrbanja most, jer su mladić i djevojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske - naveo je Garaplija.

Pucali na francuskog vojnika

Sljedeći u nizu zlodjela "Ševa" koje je Herenda priznao bilo je snajperisanje po snagama francuskog UNPROFOR-a! Herenda je, kako je prenio Garaplija, jednog francuskog vojnika gađao sa zgrade Izvršnog vijeća. Pucao je kroz prolaz između Muzeja i zgrade Izvršnog vijeća, stvarajući privid da je pucano iz okupirane Grbavice.

- Tada se digla velika prašina jer su snage bezbjednosti francuskog bataljona i UNPROFOR-a utvrdile da je hitac došao sa zgrade Izvršnog vijeća, a ne s Grbavice. Onda je Ugljen angažirao Borišu Delića da preko medija što više zamaskiraju to djelo. Međutim, činjenica je da se od tog momenta promijenila politika Francuske prema BiH - kazao je Garaplija.

Valjalo bi izmijeniti članak na wikipediji:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Romeo_i_Julija_u_Sarajevu
Članak se bome neće brisati, nego ga izmijeniti da ostane kao stećak najveće propagandne ljigavštine svih vremena.

http://www.bhraja.ca/Vijesti/BH-teme/%2 ... EO%11.html

PCM je napisao/la:
Znaci Romeo i Julija i sva ta multikulti isforsana ljigavstina je jedna golema odurna muslimanska laz... Ko bi rekao a :D

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

Naslov: Re: "Sarajevski Romeo i Julija"- golema odurna muslimanska laž? Ko bi rekao? :))
PostPostano: 30 ožu 2012, 19:57 

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_ ... n_Sarajevo

Vrh

Naslov: Re: "Sarajevski Romeo i Julija"- golema odurna muslimanska laž? Ko bi rekao? :))
PostPostano: 30 ožu 2012, 20:01 

jebo majku ovih muslimana,sami sebi ruse "Stari Most" sami sebi naprave "Markale" sami sebe pokolju u Srebrenici,sami sebe pozatvarase po logorima po Hercegovini,sami minirashe dzamije,evo sad i ubise i Romea i Juliju,mora da su roknuli i Dzemala Bijedica a i otrovali Jim Morrisona...kakva mraka ovi muslimani...

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:01 

Fatati Srbe koji su ostali po Sarajevu, njihovu smrt podmetnuti VRS, tako skupiti dodatne moralne poene u MZ, i na kraju deset godina iza rata po treći put eksploatirali sve zarađivajući na patetičnim filmovima? Trostruki dobitak!

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:07 

Nakon filma o Sarajevskom Romeu i Juliji, trebalo bi snimiti drugi dio filma gdje bi se otkrilo da se radi o golemoj odurnoj laži.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:10 

Imam utisak da je sve ovo za tebe novost? Pa mi to odavno znamo.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:13 

Kad tako vremenom krenu da isplivavaju prljave male tajne... biće veselo.

Možda nekom dođe do mozga da se par desetina hiljada Srba i Hrvata (a izgleda i Bošnjaka) nije slučajno okliznulo i palo niz stepenice dok su žurili u podrum na dogovor o zločinačkom i ničim izazvanom napadu na mirne Bošnjane.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:16 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
jebo majku ovih muslimana,sami sebi ruse "Stari Most" sami sebi naprave "Markale" sami sebe pokolju u Srebrenici,sami sebe pozatvarase po logorima po Hercegovini,sami minirashe dzamije,evo sad i ubise i Romea i Juliju,mora da su roknuli i Dzemala Bijedica a i otrovali Jim Morrisona...kakva mraka ovi muslimani...

Budi pametan, takvih stvari je bilo na svim stranama, negdje manje negdje više zavisi koliko su bivši kosovci bili infiltrirani, to je njihova škola. Uveličati broj žrtva, falsificirati dokazne materijale, podvaliti neprijatelju vlastita zlodjela, sve zbog jeftinih političkih poena

Kao što je bila mom djedu i meni.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:16 

Robbie MO je napisao/la:
Nakon filma o Sarajevskom Romeu i Juliji, trebalo bi snimiti drugi dio filma gdje bi se otkrilo da se radi o golemoj odurnoj laži.

Dobro ti Roberto kazes odurne lazi su sve to,isto kao i sve ostale lazi sto sam naveo u gornjem postu,samo ja koliko znam kompletan vojno-politichki vrh tzv RS-a a ubrzo i tzv HRHB-a se nalazi u Den Haagu pa ti sad vidi koje je kriv ,a ko prav ...Srbi i Hrvati zajedno 8000000 godina robije Bosnjaci kao najbrojni narod 18 godina...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:18 

vi i Albanci ste američko muslimansko cvijeće, neće na vas nitko. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:19 

Robbie MO je napisao/la:

Dobro ti Roberto kazes odurne lazi su sve to,isto kao i sve ostale lazi sto sam naveo u gornjem postu,samo ja koliko znam kompletan vojno-politichki vrh tzv RS-a a ubrzo i tzv HRHB-a se nalazi u Den Haagu pa ti sad vidi koje je kriv ,a ko prav ...Srbi i Hrvati zajedno 8000000 godina robije Bosnjaci kao najbrojni narod 18 godina...

damage control, zatrolaj i skreni sa teme, nice :palacgore1

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:20 

Evo MiB-u ideja, može snimit nastavak dokumentarca, kad već traži zanimljive povijesne teme... ovo bi bio bum dokumentarac, jači od Anđine drame...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:20 

Vi ste Vatikansko cvijece,a braca po krstu su vam Grchko cvece dodushe uvehnulo,sto reche Shaban uvenuce Narcis beli :zubati

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:21 

Robbie MO je napisao/la:

Jarane, to je viša matematika ;) olako shvaćaš rezultate, bez da si sagledao sve parametre koji su odlučivali o tome. Da je svijetu stalo do mira u Bosni, zatvori bi bili puni bosanskih muslimana ;)

Kao što je bila mom djedu i meni.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:22 

u Kur'anu piše da je dozvoljeno slagati, ako je na tvoju korist!

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:23 

ManInBlack je napisao/la:

Jarane, to je viša matematika ;) olako shvaćaš rezultate, bez da si sagledao sve parametre koji su odlučivali o tome. Da je svijetu stalo do mira u Bosni, zatvori bi bili puni bosanskih muslimana ;)

Ne znam haveru,nisam bas volio matish u skoli :zubati ali znam da sam legalist i vjerujem u pravnu drzavu kakva je "Niskozemska" kraljevina ,parlamentarna monarhija nema tu greske moj haveru ljuti... :kava

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

Objašnjeno je u komentarima

Vrh

POL_GASOL je napisao/la:
u Kur'anu piše da je dozvoljeno slagati, ako je na tvoju korist!

I ako lažeš "nevjerniku"....

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 20:28 

Inače prije par dana je objavjen članak u avazu, čitajte

Citat:
"Sarajevski Romeo i Julija" u režiji Claudija Faeha: Igrani film o tragičnoj ljubavi Admire i Boška

Priča o "Sarajevskom Romeu i Juliji", Admiri Ismić i Bošku Bati Brkiću, dvoje mladih koji su poginuli 18. maja 1993. godine kada su krenuli u slobodu iz opsjednutog grada Sarajeva, ponovo je u centru svjetske pažnje.

O njima su pisane knjige i pjesme, snimani filmovi, rađene pozorišne predstave, a nagrađivani švicarski reditelj Klaudio Fah (Claudio Faeh), inspiriran djelom "Shelter", koje su napisali Zoran Stevanović i Stiv Netlton (Steve Nettleton), na proljeće 2013. godine počet će sa snimanjem dugometražnog filma "Leaving Sarajevo".

http://www.dnevniavaz.ba/lifestyle/kult ... boska.html

Znači ovog čovjeka, režisera bi trebalo nekako kontaktirati, putem e-maila i proslijediti mu ove nove informacije
čisto da se ne falsificira povijest i igra sa žrtvama,
ovo bi trebali Srbi odraditi, a ako neće i ima i Hrvata koji hoće.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 22:16 

Muslimani vole da lazu u politici.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 23:13 

sami sebi ruse "Stari Most"

a kao nisu... :rolleyes

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2012, 00:51 

takodjer je u clanku naveden odlican primjer hrvatske agresije na bih, gdje se doticne sarajevske ubice obucavaju u hrvatskoj,opremaju naoruzanjem i salju u bosnu
da obrane svoje domove. medjutim navedeni likovi su radili sve drugo, osim branjenja domova.

jos kad se sjetim koliko je Harmijasa na splitskim firulama lezalo na lijecenju, a tek izbjeglica po hotelima..... klasicna agresija

trebala bi drugi put hrvatska da izvede neku neklasicnu agresiju, da se barem vide rezultati

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2012, 11:19 

pjosip je napisao/la:
sami sebi ruse "Stari Most"

a kao nisu... :rolleyes

ma jashta su ,da bi privukli pozornost medjunarodne zajednice :wink

samo bumo vidjeli koliko ce Pralja i ekipa fasovati za to sto muslije sami sebi srushise "Starog" jebem ti nepravdu :placipicka

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2012, 11:22 

u Haagu je dokazano da ga HVO nije srušio. upravo je Praljak zaštitio most nakon što ga je JNA oštetila, mislim da je pritom poginuo jedan vojnik HVO-a.

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2012, 11:24 

Ma sve za pet pasha moj solidni...vidjeces evo ja kazem Praljak 35 godina ostatak ekipe izmedju dvajes i trijes :biceovodobro

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Google [Bot], hoblatopla, kily, mrnjav, Naša Kvačica, Patriota, Ronaldinho, Teuton, VBA2024 i 341 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: