HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 sij 2025, 18:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ljubičić objavio kraj karijere
PostPostano: 08 ožu 2012, 11:23 

Ljubo, hvala za sve, a najviše za Davis Cup 2005, trofej za koji sam bio uvjeren da ga Hrvatska nikad neće osvojiti.

slika

Citat:
Ljubičić objavio kraj karijere: Nije ovo laka odluka

- Tenis mi je dao jako puno i želim ostati i sudjelovati u njemu na neki način i kad se umirovim - rekao je Ljubičić.

Ivan Ljubičić jučer je u Indian Wellsu najavio da će sljedećeg mjeseca na Mastersu u Monte Carlu završiti tenisku karijeru. Ljubo će 19. ožujka navršiti 33 godine, najviši renking bio mu je treće mjesto ATP ljestvice, s reprezentacijom je osvojio Davisov kup 2005., a s Mariom Ančićem u parovima brončanu olimpijsku medalju u Ateni. Osvojio je deset turnira, među kojima najveći značaj ima naslov iz 2010. kada je u Indian Wellsu pobijedio Nadala, Đokovića i Roddicka.

- Nikad nije lagana odluka profesionalnom sportašu da ode u u mirovinu. Veselim se novom dijelu svog života. Tenis mi je dao jako puno i želim ostati i sudjelovati u njemu na neki način i kad se umirovim - rekao je Ljubičić.

Ljubičić je bio izabran i u Vijeće ATP igrača, gdje je bio od 2002. do 2008., a zadnje dvije godine bio je u predsjednik.

Jedan od najboljih tenisača svijeta, Roger Federer, kojeg je naš tenisač pobijedio tri put u karijeri, odao mu je počast.

Federer: Teško je gledati kako odlazi

- Jako sam dobar prijatelj s Ljubičićem i tužno je znati i gledati ga kako odlazi s terena jer ga znam prilično dugo. Pričali smo o ovome dosta puta, no mislim da odluku donosi u pravo vrijeme za sebe i svoju obitelj jer je upravo dobio kćer. Imao je sjajnu karijeru - rekao je Švicarac i nastavio:

- On je jedan od igrača na Touru kojeg se najviše boje. Bio mi je divan prijatelj i doprinio je mnogo ovoj igri, ne samo na terenu, nego i jer je bio dio upravnog sustava. Ima sjajnu budućnost u tenisu ili u čemu god odluči biti jer je pametan čovjek i velika osoba. Tužno je vidjeti da odlazi, no treba mu čestitati na prekrasnoj karijeri - zaključio je Federer.

Vrh

Naslov: Re: Ljubičić objavio kraj karijere
PostPostano: 08 ožu 2012, 11:55 

Pomislih Ljubić, mostarski Walter.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2012, 04:40 

Osvajanje Davis Cupa je po nekakvim objektivnim kriterijima (kao što je snaga konkurencije u nekom sportu) možda i najveći sportski uspjeh Hrvatske od samostalnosti.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2012, 16:07 

Pozdrav Celavom Banditu... imao je odlicnu karijeru...

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 16:42 

Poslednji mec Ljubonje danas u Monte Carlu, celavi je zavrsio karijeru protiv zemljaka Dodiga.

slika

Zao mi ga, dugo je vec bio prepoznatljiva faca u svetu tenisa...al jbg, stigle godine...

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 18:36 

Uvek mi je bio simpatičan , i jako dobar igrač i čovek.

Vrh

PostPostano: 17 tra 2012, 00:56 

Sve dođe svome kraju pa su tako i Ljubu stigle godine. Ali ipak mu uvijek ostaje ova slika na vrhu, olimpijsko odličje i još štošta. Upisao se zlatnim slovima u hrvatsku ali i svjetsku tenisku povijest.

Vrh

PostPostano: 17 tra 2012, 07:51 

Ljubo je prva liga. Nikada nije, na zalost, uzeo grand slam, ali je bio vrlo dobar igrac. Zasigurno ce ostati upamcen, kod nas i to kako, ali i u svjetskim okvirima. Znam gdje je pocinjao igrati tenis. Zasigurno sam ga vidjao kao klinca kako udara loptice, nedaleko od moje zgrade, blizu dvorane Borik.
Svako dobro dragi moj Banjalucanine..

Vrh

PostPostano: 17 tra 2012, 09:55 

Fantastičan sportaš,gotovo bez skandala.
Sve je pokazao na terenu,gdje je i trebao.
Mada mislim da ga Dodig nije trebao onako razvaliti,trebao mu je pustiti :001_smile

Vrh

PostPostano: 17 tra 2012, 15:44 

Citat:
Velikani se poklonili Ljubičiću

Turnir u Monte Karlu bio je poslednji u karijeri Ivana Ljubičića, koji se oprostio od profesionalnog tenisa. Karijeri hrvatskog tenisera poklonili su se najbolji svetski igrači. Đoković: „Smatram ga učiteljem, o njemu sve najbolje". Federer: „Bio je jedan od najboljih servera i opasan protivnik".

Porazom od Ivana Dodiga na Mastersu u Monte Karlu, Ivan Ljubičić je okončao svoju tenisku karijeru. U igračkom stažu, koji je trajao 20 godina, Ljubičić je kao najsvetlije trenutke označio osvajanje olimpijske medalje u dublu, osvajanje Dejvis kupa sa Hrvatskom, pobeda na turniru u Indijan Velsu i treće mesto na ATP listi.

Hrvatski teniser otrkrio je i za čime žali u karijeri.

„Nema puno toga, ostao je grend slem, ali to je bilo nerealno očekivati. Najbolji tenis sam igrao 2005. i 2006. godine, a tada je dominacija Federera i Nadala bila prevelika... Možda sam na Australijen openu 2006. godine imao malu šansu, ali realno nisam bio ni blizu osvajanja grend slema", rekao je Ljubičić.

Od sjajnog hrvatskog tenisera oprostili su se i najbolji igrači. Rodžer Federer je rekao da je Ljubičić jedan od najboljih servera svih vremena i da je bio veoma opasan protivnik.

Federer: Bio je opasan protivnik

"S Ljubičićem sam imao velike mečeve i srećan sam što sam igrao u njegovo vreme... Dobri smo prijatelji, ima prekrasnu porodicu i želim mu sve najbolje", poručio je Federer.

Reči hvale imao je i prvi reket sveta Novak Đoković koji je istakao da mu je Ljubičić u karijeri mnogo pomogao.

Đoković: Bio mi je učitelj

"Smatram ga učiteljem. Kad sam počinjao, pomagao mi je savetima i postao je jedan od najboljih prijatelja. Dobro ga poznajem, govorimo isti jezik, o njemu mogu da kažem sve najbolje", rekao je Đoković.

Izvor: http://www.rts.rs/page/sport/sr/story/38/Tenis/1083972/Velikani+se+poklonili+Ljubi%C4%8Di%C4%87u.html

Vrh

PostPostano: 21 tra 2012, 14:40 

BH Dani:

Citat:
Sport: Odlazak sa teniskih terena

Od prognanika iz Banje Luke do olimpijske bronze

Ljubičić se oprostio od aktivnog igranja tenisa u dobi od 33 godine i to na turniru u Monte Carlu, gdje je i počeo ozbiljniju tenisku karijeru u kojoj je pobjeđivao gotovo sve najbolje na svijetu, počevši od Agassija, pa sve do Federerra, Nadala, Đokovića...

Ivan Ljubičić rekao je zbogom bijelom sportu. Neopterećen taktikom, rankingom i preciznošću svojih udaraca, Ivanu su posljednji treninzi postali uživanje, a ne teret.

“Super se provodim”, govorio je Ljubičić, svega nekoliko dana nakon prije nego će se oprostiti od aktivnog igranja tenisa...

Prvi put maksimalno opušten

“Ovo je prvi put u mojoj karijeri da sam maksimalno opušten. Uživam u svakom treningu u svakoj loptici, jer znam da je moja posljednja u aktivnoj karijeri”, govorio je rođeni Banjalučanin, koji nije imao tako bezbrižno djetinjstvo.

Za razliku od teniske karijere, gdje je ostavio dubok trag, Ivan nije imao lagodan život u djetinjstvu. Rođen je 1979. u Banjoj Luci, a zbog ratnih dešavanja morao je napustiti ovaj grad, ostavljajući oca i rodnu kuću.

U maju 1992. Ivanova porodica je odlučila kako je najbolje rješenje napustiti Banju Luku. No, nisu mogli iz grada izaći svi, otac Marko je morao ostati. Ivan se s majkom i bratom našao u autobusu, koji je samo žene i djecu vozio u zračnu luku, gdje je čekao avion za let prema Beogradu. Majka Hazira je plakala, znajući da je to definitivan odlazak. Putovanje do Aerodroma je bilo depresivno, s puno plača, te nekoliko zaustavljanja na barikadama, a kada je avion napokon sletio u Beograd, slijedio je put autobusom preko Mađarske prema Sloveniji. Autobus je zastao na granici, zbog registarskih oznaka nije mogao ući u Sloveniju, pa je porodica Ljubičić granicu prešla pješice, ukrcala se u drugi autobus te krenula prema Ljubljani, gdje su ostali sedmicu, dok se nije u Rijeci pronašao smještaj za njih.

Poslije mjesec dana provedenih u Rijeci, Ljubičići su završili u Opatiji, zajedno s ostalim prognanicima, s tim što se Ivan nije žalio. Nedostajao mu je jedino otac, a u to vrijeme tenis i nije bio prioritet, s obzirom na to da je Ljubičić trenirao samo povremeno, uz trenera Branka Picula.

U novembru je porodica ponovo bila na okupu, a njegova sportska priča lako bi se mogla pretvoriti u Hollywoodsku. Sa obrijanom glavom više liči na negativca, ali u njegovom slučaju izgled itekako vara.

Ivan je inteligentna, smirena i dobra osoba, a završna scena njegove aktivne karijere desila se proteklu subotu. Kraj na početku Ivan Ljubičić je stigao na turnir u Monte Carlu, a žrijeb je htio da mu protivnik bude sunarodnjak Ivan Dodig. Iako obojica nastupaju pod zastavom Hrvatske, i Ljubičić i Dodig su rođeni u Bosni i Hercegovini, a slavio je na kraju mladi Hercegovac.

Na prigodnoj svečanosti nakon meča na terenu su se Ljubičiću priključili direktor turnira Željko Franulović i te predsjednik ATP-a Brad Drewett da bi mu uručili pripremljena priznanja.

“Danas su mi misli bile svugdje samo ne na terenu. Bio je ovo težak dan za mene, kako na samom terenu, tako i izvan njega”, rekao je nakon meča, na konferenciji za novinare, Ivan Ljubičić, koji je profesionalnu karijeru zapravo i počeo u Monte Carlu.

Sa 33 godine na plećima Ivan je imao još mnogo toga reći u svijetu tenisa. Uostalom, prije Monte Carla bio je 41. teniser svijeta, ali kaže da njegovo tijelo više nije moglo izdržati napore. Često je imao problema sa skočnim zglobom, a mnogi su skloni tvrdnji kako se zapravo samo želi povući i imati miran porodični život, što je možda i bliže istini. Ivan je, naime, nedavno po drugi put postao otac. Prošle jeseni je dobio kćerku Zaru, a ovog ljeta bi morao putovati na turnire u Indian Wells i Miami, a želi biti sa porodicom. Sada napokon može biti uzoran suprug i dobar otac...

“Vjerujte, želim imati jednom u životu slobodno ljeto. Mislim da sam to zaslužio.”

Ljubičić ostavlja tenis sa 10 osvojenih naslova, uključujući i jedan iz Masters serije (Indian Wells, 2010). Osvojio je i olimpijsku bronzu u paru sa Marinom Ančićem, a u vrhunskoj karijeri u jednom trenutku je bio i broj 3 svjetskog tenisa, uz dodatak da je bio jedan od najboljih ikada u Davis kup mečevima.

Pobjeđivao najveće

Prilikom osvajanja turnira Masters serije 1000 u Indian Wellsu 2010, do finala je pobijedio Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i u finalu, rezultatom 7:6, 7:6 Andyja Roddicka, a za Hrvatsku Davis kup reprezentaciju 2005. zajedno s Ančićem, Goranom Ivaniševićem, Ivom Karlovićem i izbornikom Nikolom Pilićem, osvojio je naslov prvaka, što mu je i najveći uspjeh u karijeri.

Zaključno sa proteklom godinom, premašio je brojku od osvojenih 10 miliona dolara, a ako se tome doda podatak da je tenis počeo igrati sa devet godina, onda je ovo dostignuće itekako veliko. Naime, mnogi klinci koji su danas profesionalci, tenis su počeli igrati još u pelenama, a mnogi od njih nisu ni približno dobri poput Ivana.

“Definitivno sam ponosan na svoju karijeru i sve što sam napravio. Zapravo, sad kad vratim film unazad, bilo je prilično nevjerovatno. U Monte Carlu sam sve počeo. Tu sam 1999. odigrao prvi veliki turnir, prošao kvalifikacije, kasnije pobijedio Medvjedeva i Kafeljnikova. Da, Monte Carlo je pravo mjesto za oproštaj. Imao sam zadovoljstvo ponovno zaigrati na ovome prekrasnom terenu”, rekao je u emotivnom obraćanju publici Ljubičić, čija je adresa stanovanja zapravo Monte Carlo. Kaže i to da je imao osjećaj kako je mogao osvojiti svaki turnir u dvorani, osim kad bi preko puta njega bio Roger Federer, inače njegov veliki prijatelj. Nikad protiv Samprasa Jednom je Ivan čak i pobijedio Švicarca i to na njegovom terenu u Baselu. Odservirao mu je 27 asova i pomeo ga sa terena, bila mu je to, tvrdi jedna od najdražih pobjeda.

"Tri najdraže pobjede su mi ona nad Kafeljnikovim u Monte Carlu, s početka karijere, bila je to premijera nečeg važnog. Drugo mjesto pripada svim pobjedama u Lyonu 2001, a na trećem je mjestu Santoro s U.S. Opena 2002. Razlog? Bio je to meč koji sam odigrao najbolje u karijeri”, priznaje Ljubičić, koji je savladao sve igrače koji su bili u Top 10.

Pod njegovim reketom padali su Agasssi, Ferrero, Kafeljnikov, Safin, Moyá, Federer, Haas, Ivanišević, Đoković i s većinom njih ima pozitivan omjer pobjeda i poraza.

Međutim, ostaje žal što nikad nije imao priliku niti će je više ikad imati sastati se s Peteom Samprasom, igračem koji mu je bio najveći uzor i kojemu se najviše divio.

Životopis Ivana Ljubičića

Ivan Ljubičić rođen je 19. marta 1979. u Banjoj Luci kao drugo dijete u porodici oca Marka, majke Hazire i tri godine starijeg brata Vladana.

Upravo u krugu porodice donesena je odluka o bavljenju tenisom. U ljeto 1988, za školskih praznika, otac Marko je smatrao da je vrijeme da se sinovi počnu baviti sportom. Stariji brat Vladan se odmah odlučio za nogomet, a Ivan za – tenis. Nimalo slučajno, na televiziji se prenosio Wimbledon, pa je Ivan tako počeo trenirati s devet godina, a jedan od velikih uzora i razloga za početak bio je Stefan Edberg. Prve teniske korake Ivan je načinio u klubu Mladen Stojanović u Banjoj Luci, pod paskom svojih prvih trenera Vojina Sukala i Fahreta Bahtijarevića.

Kao i svi početnici, Ivan je krenuo s radom u grupi. Brzo je učio i napredovao, pa je time pokrio relativno kasniji početak druženja s tenisom. Ubrzo su krenule prve privatne “štunde”, a prvi naslov stiže upravo u rodnom gradu, gdje je Ivan osvojio turnir tenisača do 12 godina uz jednu zanimljivost. Zbog zanoktice morao je držati reket s četiri prsta.

Prvi pehar osvojen je 1990. u Prijedoru, na prvenstvu BiH, gdje je igrao završnicu, u kojoj je izgubio od Mirka Pehara, ljutog protivnika u ranim danima karijere, a prvi rezultat međunarodnog karaktera ostvaren je u Beogradu, gdje je Ivan postao pobjednik Rucanor Cupa, zaradivši tadašnjih 1.500 DM.

Bila je to prva Ivanova zarada na turnirima. Utrošena je na zlatni lančić, koji je za uspomenu zasjao oko njegovoga vrata.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2012, 22:58 

Evo najava za sutrašnji intervju sa Ljubičićem u Monte Karlu gde je u ulozi novinara Novak Đoković.

Sutra na "sport klubu" u 12h počinje , znači sat i po pre finala između ove dve mašine , e sad ne znam jel sport klub za sve isti u regionu preko kabla što se tiče rasporeda emisija i utakmica uopšte.

Dobri su!! :smajl007

Vrh

PostPostano: 22 tra 2012, 00:17 

joe enter je napisao/la:
Evo najava za sutrašnji intervju sa Ljubičićem u Monte Karlu gde je u ulozi novinara Novak Đoković.

Sutra na "sport klubu" u 12h počinje , znači sat i po pre finala između ove dve mašine , e sad ne znam jel sport klub za sve isti u regionu preko kabla što se tiče rasporeda emisija i utakmica uopšte.

:palacgore1

Komentator rece danas da sutra pustaju to u 13 casova... nije valjda u 12, necu biti kuci, ali bice valjda neki snimak...

U BiH preuzimaju srpski SportKlub, i u RS, i u Sarajevu kad sam bio nasi su komentatori, ne znam kako je u Hercegovini...Hrvatska vec ima SK sa svojim komentatorima, i oni imaju svoju tv shemu...

Vrh

PostPostano: 22 tra 2012, 00:35 

DzoniBG je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

:palacgore1

Komentator rece danas da sutra pustaju to u 13 casova... nije valjda u 12, necu biti kuci, ali bice valjda neki snimak...

U BiH preuzimaju srpski SportKlub, i u RS, i u Sarajevu kad sam bio nasi su komentatori, ne znam kako je u Hercegovini...Hrvatska vec ima SK sa svojim komentatorima, i oni imaju svoju tv shemu...

Kod mene na kablu(sbb) nekad puste hrvatske komentatore ali kad prenose hrvatsku košarku. :zubati
Meni drugar uz sve ove sportklubove iz osnovnog paketa ima i sportklub+ sa slovenačkim komentatorima , čisto nako ga častili time bez ikakvog razloga.

Vrh

PostPostano: 22 tra 2012, 00:40 

joe enter je napisao/la:

Kod mene na kablu(sbb) nekad puste hrvatske komentatore ali kad prenose hrvatsku košarku. :zubati
Meni drugar uz sve ove sportklubove iz osnovnog paketa ima i sportklub+ sa slovenačkim komentatorima , čisto nako ga častili time bez ikakvog razloga.

Ja imam 3 komada, obican, plus i prime...

Nisu mi nikad pustali slovence i hrvate, to mora da je ludnica :zubati

Bas me zanima ovaj intervju, mora da su se ekstra zezali... imali su istog trenera, radili u italiji pocetkom 2006. Znaju se dojaja...

Posle toga finale, bikcic ce biti nabrijan da odbrani vanvremensku vladavinu u Knezevini...bice vatromet. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 22 tra 2012, 02:20 

Stara mu je bila Muslimanka, to nisam znao.

pričešćene demonstracije
od vinotočnica do vinotočnica
svjetlošću krv časna
vijekom navikli trpeć
nasljeđivat pogrda balkana.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.