HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 06:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: SIMPATIČNI REIS: Bosna treba biti bošnjačka država, a Hercegovina pokrajina
PostPostano: 10 tra 2012, 15:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
slika

Hercegovina je pokrajina u državi Bosni, a Bošnjaci moraju imati svoju bošnjačku državu. Ovo je, u najkraćem, nova poruka reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, koju je poslao preko Nedžada Latica i njegovog magazina “PanBošnjak”. Nema dvojbe, radi se o izjavi, zapravo ponovnom reisovom stavu i zahtjevu koji će dodatno radikalizirati situaciju u BiH i izazvati nove političke i druge sukobe koji ničeg dobrog ne mogu donijeti državi, nego samo zakomplicirati odnose i stanje nacionalističke pripravnosti podići na viši stupanj, navodi Dnevni list.

- Sve više Bošnjaka misli da je vrijeme da se kaže da je Bosna zemlja Bošnjaka i ostalih koji je vole i prihvaćaju kao svoju jedinu domovinu i državu te da su spremni boriti se za jedinstvenu i suverenu bosansku državu kao što su Poljaci spremni boriti se za svoju Poljsku, Mađari za svoju Mađarsku, Srbijanci za svoju Srbiju, Hrvati za svoju Hrvatsku, Danci za Dansku – poručuje reis Cerić i dodaje da su svi napadi koji se događaju u funkciji “slabljenja do uništenja bosanske države, a time bosanskog, odnosno bošnjačkog naroda”.

- Bosnu stalno treba predstavljati kao “ničiju zemlju” oko koje se svađaju dva njezina susjeda i rade joj o glavi, kaže reis i podvlači: – Treba pokazati da Bosna nema “domaćina”, da njezina kultura nema “vlasnika”, da njezina vjera “nije poželjna”, da je njezina sloboda “opasna”, a njezina neovisnost “neodrživa” te da joj treba “tutor” koji će je stalno udarati po glavi da ne bi ustala, da se ne bi osvijestila, da ne bi napredovala i da ne bi bila samosvjesna. I, naravno, to nije sve, on, pojednostavljeno rečeno, ne prihvaća ni ime države Bosna i Hercegovina jer kaže: – Bosna je država, a Hercegovina je pokrajina kao što je i Sandžak pokrajina u Srbiji i kao što je Dalmacija pokrajina u Hrvatskoj… Razumljivije je da se za Srbiju kaže “Srbija i Sandžak”, a za Hrvatsku “Hrvatska i Dalmacija”, nego za Bosnu “Bosna i Hercegovina” zato što su mnogo veće povijesne, geografske i kulturološke razlike između Srbije i Sandžaka, Hrvatske i Dalmacije, nego između Bosne i Hercegovine. Pa zašto se onda samo oko bosanske države prave takve jezičke i druge podjele?, pita se reis.

U svemu je posebno bitan njegov stav koji se tiče regije budući da se u zahtjevima za bošnjačkom državom ne ograničava samo na Bosnu i Hercegovinu: – Zar ne vidite da su jedino Bošnjaci na Balkanu “ničiji” narod! Bošnjaci su jedina nacionalna grupa o kojoj nijedna država ne vodi brigu, ni povijesno ni konstitutivno, ni kulturno ni jezični – nikako! Bošnjaci na Kosovu, u Makedoniji, u Albaniji, u Srbiji, u Hrvatskoj, u Crnoj Gori, pa i u Turskoj, prepušteni su sami sebi, o njima se nitko ne brine, ovise o milosti i nemilosti svakog pojedinog režima koji ih obmanjuje tražeći od njih da se odreknu osnovnih ljudskih prava, kaže reis i naglašava: – Bošnjaci su autohtoni narod koji ima prirodno pravo na sve što imaju drugi narodi u Europi, uključujući svoju nacionalnu državu… Bošnjaci moraju napraviti svoju mapu puta za sigurniju budućnost koja nije ni žalom opčarana ni žalbom zamračena!, naglašava reis Cerić.

Može li se sve ovo što govori reis Cerić nazvati samo porukama ili se radi o njegovom ozbiljnom političkom programu? Prije će biti da je riječ o ovom drugom i vjerojatno neće proći puno vremena da se potvrdi da je riječ o opasnom programu. Opasnom tim prije i utoliko više što uspostavljanje nacionalne države Bošnjaka podrazumijeva podjelu države Bosne i Hercegovine, odnosno secesiju na čemu odavno inzistiraju aktualne vlasti Republike Srpske, navodi Dnevni list.

Sasvim sigurno to bi izazvalo i eksploziju nacionalističkog balkanskog bureta baruta. Ne treba posebno naglašavati da su Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, i najodgovorniji za budućnost ili kraj ove države koja je i hrvatska i bošnjačka i srpska i svih ostalih koji u njoj žive.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SIMPATIČNI REIS: Bosna treba biti bošnjačka država, a Hercegovina pokrajina
PostPostano: 10 tra 2012, 15:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Već postavljena vijest na pdf Politika pod staru temu "Ajatollah Cerić"

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SIMPATIČNI REIS: Bosna treba biti bošnjačka država, a Hercegovina pokrajina
PostPostano: 29 tra 2012, 15:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 14:09
Postovi: 2416
Lokacija: HR
Bosna i treba biti bošnjačka država ali samo tamo di su većina. Di nisu nek kupe prnje!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SIMPATIČNI REIS: Bosna treba biti bošnjačka država, a Hercegovina pokrajina
PostPostano: 30 tra 2012, 18:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 tra 2011, 19:31
Postovi: 695
a di su one "multietniĆne" stranke da osude ovakve nacionalističke ispade jednog vjerskog poglavara

_________________
CENZURA


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 131 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO