|
|
Stranica: 29/39.
|
[ 960 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:09 |
|
|
Mrzi me. Uostalom, ne prizivaju Srbi danas Tursku, već naše drage komšije.
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:23 |
|
|
Sarajevac je napisao/la: Nisam nešto uvjeren da postoji takvo nešto kao kobna privlačnost među narodima i u politici - sve je goli interes. To što mi uglavnom nacional-romantiziramo - to je druga stvar. Uopćeno se može reći da su sva tri naroda bliski jedni drugima prije svega zbog jezika koji je u Europi znao dovesti do ozbiljnih podjela, pa i ratova, iako se dijelila ista vjera.
Mislim da Bošnjaci muslimani gaje sa Srbima pravoslavcima kulturnu, a sa Hrvatima katolicima racionalno-sudbinsku srodnost.
Srbi su čak i kojih 50 do 100 godina bili pod Turcima dulje nego Bošnjaci iz BiH i prihvatili su mnoge značajke orijentalne kulture. U dijelovima Srbije se koristi više turcizama (često iskvarenih) nego kod Bošnjaka muslimana, prevladava mentalitet turske palanke, orijentalnog ponašanja i hohštaplerskog i neuređenog shvaćanja života, sve do srcedrapateljske zavijajuće muzike "oplemenjene" balkanskom golotinjom i "strašću za životom" - pa su samim tim bliski neobrazovanom i onom primitivnijem muslimanskom sloju koji preovladava među Bošnjacima muslimanima.
Hrvati katolici su drugi padež, jer je sjećanje na tursku okupaciju dijelova Hrvatske davno izbrisano,a većina današnje Hrvatske nikada nije bila okupirana, a namjesto Orijenta kod Hrvata izvan BiH prevladava srednje-europski ili mediteransko-katolički kulturni kontekst, koji je muslimanima većinskog najnižeg sloja potpuno stran. Hrvati sve rade drugačije nego Bošnjaci muslimani, pa se čak i na drugačiji način vesele, što priznat ćete ne doprinosti kulturnoj bliskosti. Najbliži muslimanima su katolički hercegovački gorštaci, jer barem sa njima dijele ljubav prema janjetini na ražnju, alkoholu, razdrljenim košuljama sa dlakavim prsima i bijelim čarapama (barem najniži sloj).
Sa Hrvatima Bošnjaci dijele istu sudbinu samo sa druge strane zrcala, iste probleme i neprijatelje - pa se na tome zasniva i taj odnos koji je više poslovan i supatnički. Ipak će Bošnjak zažaliti zbog sudbine Vukovara ili Dubrovnika, ili bratovog djeda koji je stradao na Bleiburgu ili bespućima Rusije, a Srbi to ne razumiju.
Sa Hrvatom će Bošnjak rado poslovati i popiti pivo i svako na svoju stranu, dok će sa Srbinom popiti Savu i Dunav uz "pevaljku", izgrliti se i izljubiti - a onda izvaditi nož i izbosti se na smrt. Karikiram - ali računam da razumijete moju metaforu. Dugo su bili u zajednici, te služili Turcima kao pogranična vojska. Martolozi, zatim akindžije. Nisi daleko od istine. Manje više bih se složila s tobom. Zaboravio si dodati da Krajišnici nemaju nikakve veze sa stanovnicima srednje Bosne. A kako će Hrvat sa Srbinom?
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:25 |
|
|
Ibar je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: A da se obnove malo ti casovi istorije, promasio si ove godine Gde se koristi vise turcizama, daj primer, koji kraj, koji turcizmi?! Ovaj nastavak je vec bedan, licis mi na trola... Kosovo 1389 Bosna 1453 Hercegovina 1481 Bosna pada 1463. godine, Hercegovina 1482. godine. Smederevo 1459. godine i Srbija postaje pašaluk.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:26 |
|
|
Vii je napisao/la: Sarajevac je napisao/la: Nisam nešto uvjeren da postoji takvo nešto kao kobna privlačnost među narodima i u politici - sve je goli interes. To što mi uglavnom nacional-romantiziramo - to je druga stvar. Uopćeno se može reći da su sva tri naroda bliski jedni drugima prije svega zbog jezika koji je u Europi znao dovesti do ozbiljnih podjela, pa i ratova, iako se dijelila ista vjera.
Mislim da Bošnjaci muslimani gaje sa Srbima pravoslavcima kulturnu, a sa Hrvatima katolicima racionalno-sudbinsku srodnost.
Srbi su čak i kojih 50 do 100 godina bili pod Turcima dulje nego Bošnjaci iz BiH i prihvatili su mnoge značajke orijentalne kulture. U dijelovima Srbije se koristi više turcizama (često iskvarenih) nego kod Bošnjaka muslimana, prevladava mentalitet turske palanke, orijentalnog ponašanja i hohštaplerskog i neuređenog shvaćanja života, sve do srcedrapateljske zavijajuće muzike "oplemenjene" balkanskom golotinjom i "strašću za životom" - pa su samim tim bliski neobrazovanom i onom primitivnijem muslimanskom sloju koji preovladava među Bošnjacima muslimanima.
Hrvati katolici su drugi padež, jer je sjećanje na tursku okupaciju dijelova Hrvatske davno izbrisano,a većina današnje Hrvatske nikada nije bila okupirana, a namjesto Orijenta kod Hrvata izvan BiH prevladava srednje-europski ili mediteransko-katolički kulturni kontekst, koji je muslimanima većinskog najnižeg sloja potpuno stran. Hrvati sve rade drugačije nego Bošnjaci muslimani, pa se čak i na drugačiji način vesele, što priznat ćete ne doprinosti kulturnoj bliskosti. Najbliži muslimanima su katolički hercegovački gorštaci, jer barem sa njima dijele ljubav prema janjetini na ražnju, alkoholu, razdrljenim košuljama sa dlakavim prsima i bijelim čarapama (barem najniži sloj).
Sa Hrvatima Bošnjaci dijele istu sudbinu samo sa druge strane zrcala, iste probleme i neprijatelje - pa se na tome zasniva i taj odnos koji je više poslovan i supatnički. Ipak će Bošnjak zažaliti zbog sudbine Vukovara ili Dubrovnika, ili bratovog djeda koji je stradao na Bleiburgu ili bespućima Rusije, a Srbi to ne razumiju.
Sa Hrvatom će Bošnjak rado poslovati i popiti pivo i svako na svoju stranu, dok će sa Srbinom popiti Savu i Dunav uz "pevaljku", izgrliti se i izljubiti - a onda izvaditi nož i izbosti se na smrt. Karikiram - ali računam da razumijete moju metaforu. Dugo su bili u zajednici, te služili Turcima kao pogranična vojska. Martolozi, zatim akindžije. Nisi daleko od istine. Manje više bih se složila s tobom. Zaboravio si dodati da Krajišnici nemaju nikakve veze sa stanovnicima srednje Bosne. A kako će Hrvat sa Srbinom? Hrvati su uvezli psovke iz Srbije il bolje rec Srbi su ih izvezli Hrvatima
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:34 |
|
|
Koliko su značajni delovi BiH pod turskom vlašću?
Imaju li današnji Bošnjaci neki veliki centar izvan BiH i gde on/oni nalazi/e?
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:36 |
|
|
Ibar je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: A da se obnove malo ti casovi istorije, promasio si ove godine Gde se koristi vise turcizama, daj primer, koji kraj, koji turcizmi?! Ovaj nastavak je vec bedan, licis mi na trola... Kosovo 1389 Bosna 1453 Hercegovina 1481 Srbija konacno potpada pod vlast Turaka padom Smedereva 1459. godine, znaci otprilike kad i Bosna. Od prve polovine 19. stoleca ima znacajnu autonomiju, potpuno se oslobadja Turaka 1878, kad Austrija anektira BiH, ali ne i Sandzak.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 12:36 |
|
|
Ibar je napisao/la: Vii je napisao/la: Dugo su bili u zajednici, te služili Turcima kao pogranična vojska. Martolozi, zatim akindžije. Nisi daleko od istine. Manje više bih se složila s tobom. Zaboravio si dodati da Krajišnici nemaju nikakve veze sa stanovnicima srednje Bosne. A kako će Hrvat sa Srbinom? Hrvati su uvezli psovke iz Srbije il bolje rec Srbi su ih izvezli Hrvatima Po ovome ispada da sve što je loše dolazi iz Srbije.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 14:32 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ibar je napisao/la: Kosovo 1389 Bosna 1453 Hercegovina 1481
Srbija konacno potpada pod vlast Turaka padom Smedereva 1459. godine, znaci otprilike kad i Bosna. Od prve polovine 19. stoleca ima znacajnu autonomiju, potpuno se oslobadja Turaka 1878, kad Austrija anektira BiH, ali ne i Sandzak. Bihac 1526
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 14:33 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ibar je napisao/la: Kosovo 1389 Bosna 1453 Hercegovina 1481
Srbija konacno potpada pod vlast Turaka padom Smedereva 1459. godine, znaci otprilike kad i Bosna. Od prve polovine 19. stoleca ima znacajnu autonomiju, potpuno se oslobadja Turaka 1878, kad Austrija anektira BiH, ali ne i Sandzak. i BiH 1878 Sandzak nije u BiH il tvrdis da ste to oteli ?
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 14:35 |
|
|
Vii je napisao/la: Ibar je napisao/la: Hrvati su uvezli psovke iz Srbije il bolje rec Srbi su ih izvezli Hrvatima Po ovome ispada da sve što je loše dolazi iz Srbije. Pa po meni psovke Jagnje ce nadodat Sloba i turbo folk ostaje da jos desifriramo od kud kuga potice trece od tri najveca zla ikad po Jagnjeu
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 14:42 |
|
|
Jagnjetu.
Inače @Ibar, danas si se prosrao nešto više nego obično.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 14:42 |
|
|
znam pisem na lapu u dubrovniku sam nemam svoj komp pa mi se omakne koje slovo zivila
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:02 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Tipično muslimanski a i katolički ,izjednačiti orijentalnu kulturu s Turcima a pritom zaboraviti da je i Bizant bio dio orijenta koji na ove prostore ima kud i kamo veći uticaj od Osmalija (koji su muslimanski Bizantinci ,hint: pogledajte zastavu Turske i zastavu bizantskog Carigrada)
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:05 |
|
|
Bizant po meni nije bio orijent. On se temeljio na grčkoj kulturi (i latinskoj) i bio dio eurpskog kulturnog kruga.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:10 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Bizant po meni nije bio orijent. On se temeljio na grčkoj kulturi (i latinskoj) i bio dio eurpskog kulturnog kruga. Bizant nije bija nista drugo nego istocni rim. Istocno rimsko carstvo. Ako se ne varan i sam izraz bizant znaci tako nesto.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:10 |
|
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:47 |
|
|
Vii je napisao/la: Ibar je napisao/la: Kosovo 1389 Bosna 1453 Hercegovina 1481
Bosna pada 1463. godine, Hercegovina 1482. godine. Smederevo 1459. godine i Srbija postaje pašaluk. Gđice. Vii ,vi bi ste trebali znat da Srbija nije postojala a ne da je bila pašaluk ,isto tako Židovski Cionizam vuče korijene iz Prvog Srpskog ustanka čime su Srbi i Židovi uspostavili vezu koja traje do dan danas ,naime jedan od očeva Cionizma je bio stanovnik Zemuna koji je u ponovnom rođenju Srbije našao inspiraciju za ponovnim rođenjem Izraela. Da se vratimo na temu orijenta; http://www.youtube.com/watch?v=U0lAV6CLaB8Grupa američkih Grka je osnovala ensambl Romeiko (Rimljanin) , napravili su odjeću na temelju one bizantskih srednovijekovnih horova
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:55 |
|
|
Ibar je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Srbija konacno potpada pod vlast Turaka padom Smedereva 1459. godine, znaci otprilike kad i Bosna.
Od prve polovine 19. stoleca ima znacajnu autonomiju, potpuno se oslobadja Turaka 1878, kad Austrija anektira BiH, ali ne i Sandzak.
Bihac 1526 šta miješaš tadašnje dijelove hrvatske s padom bosne, bihać nam oteli, i vidjesmo na tom primjeru da se zločin i genocid isplati...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 17:58 |
|
|
Sarajevac je napisao/la: Nisam nešto uvjeren da postoji takvo nešto kao kobna privlačnost među narodima i u politici - sve je goli interes. To što mi uglavnom nacional-romantiziramo - to je druga stvar. Uopćeno se može reći da su sva tri naroda bliski jedni drugima prije svega zbog jezika koji je u Europi znao dovesti do ozbiljnih podjela, pa i ratova, iako se dijelila ista vjera.
puno puta na sarajevu-x napisah, da mi nikad nije bila jasna mržnja srba i bošnjaka, kad su toliko slični, kulturološki, povjesno, porjeklom, žive(živjeli su) izmješani, oboma im je pasala jugoslavija, govore istim jezikom itd.itd.....
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:09 |
|
|
osa je napisao/la: Sarajevac je napisao/la: Nisam nešto uvjeren da postoji takvo nešto kao kobna privlačnost među narodima i u politici - sve je goli interes. To što mi uglavnom nacional-romantiziramo - to je druga stvar. Uopćeno se može reći da su sva tri naroda bliski jedni drugima prije svega zbog jezika koji je u Europi znao dovesti do ozbiljnih podjela, pa i ratova, iako se dijelila ista vjera.
puno puta na sarajevu-x napisah, da mi nikad nije bila jasna mržnja srba i bošnjaka, kad su toliko slični, kulturološki, povjesno, porjeklom, žive(živjeli su) izmješani, oboma im je pasala jugoslavija, govore istim jezikom itd.itd..... Prilično naivan pogled na stvari koji zanemaruje činjenicu da su Srbi i tzv Bošnjaci u svakom ratu bili na različitim stranama. Oni mnogo više pasaju uz vas, vi ste im uzor u svakom pogledu. Dovoljno je prisetiti se pojedinih forumaša i njihovog uvlačenja vama da ne kažem gde. I bolje je što je tako, lišeni smo dilema.
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:15 |
|
|
teranova je napisao/la: osa je napisao/la: puno puta na sarajevu-x napisah, da mi nikad nije bila jasna mržnja srba i bošnjaka, kad su toliko slični, kulturološki, povjesno, porjeklom, žive(živjeli su) izmješani, oboma im je pasala jugoslavija, govore istim jezikom itd.itd.....
Prilično naivan pogled na stvari koji zanemaruje činjenicu da su Srbi i tzv Bošnjaci u svakom ratu bili na različitim stranama. Oni mnogo više pasaju uz vas, vi ste im uzor u svakom pogledu. Dovoljno je prisetiti se pojedinih forumaša i njihovog uvlačenja vama da ne kažem gde. I bolje je što je tako, lišeni smo dilema. puno puta su hrvati i hrvati te srbi i srbi bili na različitim stranama, nije to poanta, nego je poanta sličnost kako napisah. nemoj zanemariti i stotine godina zajedničkog ratovanja u turskim četama, često protiv hrvata, ne mogu to pokvariti par incidentnih situacija u 20. stoljeću. a ako smo im mi uzor, onda su otišli da ne kažem gdje, kome mi možemo uzor biti...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:15 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25836 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
teranova je napisao/la: Prilično naivan pogled na stvari koji zanemaruje činjenicu da su Srbi i tzv Bošnjaci u svakom ratu bili na različitim stranama. Oni mnogo više pasaju uz vas, vi ste im uzor u svakom pogledu. Dovoljno je prisetiti se pojedinih forumaša i njihovog uvlačenja vama da ne kažem gde. I bolje je što je tako, lišeni smo dilema.
Nemoj tako, znam ja da bi vi Srbi htjeli nama da utrapite muslimane ali oni su ipak od vašega roda, a krv nije voda.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:21 |
|
|
osa je napisao/la: teranova je napisao/la: Prilično naivan pogled na stvari koji zanemaruje činjenicu da su Srbi i tzv Bošnjaci u svakom ratu bili na različitim stranama. Oni mnogo više pasaju uz vas, vi ste im uzor u svakom pogledu. Dovoljno je prisetiti se pojedinih forumaša i njihovog uvlačenja vama da ne kažem gde. I bolje je što je tako, lišeni smo dilema.
puno puta su hrvati i hrvati te srbi i srbi bili na različitim stranama, nije to poanta, nego je poanta sličnost kako napisah. nemoj zanemariti i stotine godina zajedničkog ratovanja u turskim četama, često protiv hrvata, ne mogu to pokvariti par incidentnih situacija u 20. stoljeću. a ako smo im mi uzor, onda su otišli da ne kažem gdje, kome mi možemo uzor biti... Srbi su, koliko ja znam, ratovali u austrijskim četama protiv Turaka, ali ti vidim sve znaš bolje.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:24 |
|
|
Bobovac je napisao/la: teranova je napisao/la: Prilično naivan pogled na stvari koji zanemaruje činjenicu da su Srbi i tzv Bošnjaci u svakom ratu bili na različitim stranama. Oni mnogo više pasaju uz vas, vi ste im uzor u svakom pogledu. Dovoljno je prisetiti se pojedinih forumaša i njihovog uvlačenja vama da ne kažem gde. I bolje je što je tako, lišeni smo dilema.
Nemoj tako, znam ja da bi vi Srbi htjeli nama da utrapite muslimane ali oni su ipak od vašega roda, a krv nije voda. Oni su izabrali vas i tu sad nema nazad. A sad što ste vi labilni pa danas jedno a sutra drugo...Najbolje da se žalite upravi vodovoda.
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 03 svi 2012, 18:29 |
|
|
teranova je napisao/la: osa je napisao/la: puno puta su hrvati i hrvati te srbi i srbi bili na različitim stranama, nije to poanta, nego je poanta sličnost kako napisah. nemoj zanemariti i stotine godina zajedničkog ratovanja u turskim četama, često protiv hrvata, ne mogu to pokvariti par incidentnih situacija u 20. stoljeću.
a ako smo im mi uzor, onda su otišli da ne kažem gdje, kome mi možemo uzor biti...
Srbi su, koliko ja znam, ratovali u austrijskim četama protiv Turaka, ali ti vidim sve znaš bolje. ne napisah li da su često ratovali srbi i srbi, nego kako napisa čovjek "krv nije voda", a realno velika većina bošnjaka su islamizirani srbi....
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 59 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|