HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 vel 2025, 06:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ugaseno vijece za normu standardnog hrvatskog jezika
PostPostano: 28 svi 2012, 23:21 

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=358
Sa strane ministra znanosti, gospodina Jovanovica.

Vrh

Naslov: Re: Ugaseno vijece za normu standardnog hrvatskog jezika
PostPostano: 29 svi 2012, 11:04 

Znam, ogorčena sam još od jučer.
Još jedna pobjeda politike nad strukom, koja, nadam se, neće dugo trajati.
Samo da nam ministar ne tiska još jedan pravopis.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 13:34 

To je napravljeno da ne bi stajali na putu ponovnom pokušaju uvođenja novosadskog pravopisa i to ovaj put u službene dokumente EU jer će nas tražiti pravopis kojim će pisati na hrvatskom jeziku. Uglavnom, ponovno su stigla zanimljiva vremena a ovo je vijesnik tog proljeća, ili bolje reći sumraka ovoga što ste do sada poznavali kao svakodnevni život. Kriza je sve počela a sada se nastavlja na drugim poljima. Cijela Europa se radikalizira i bit će svega a kod nas kreće nova runda stare pjesme. Evo što običan hrvatski čovjek može učiniti protiv toga na jezičnom bojištu:

predak - predci
svitak - svitci
otac - otci
strijela - strjelica
spriječiti - sprječavati

Za one koji se žele riješiti jedinog nehrvatskog oblika u pravopisu:

nad- , pred - , pod- , od-

otpor - odpor
natprosječno - nadprosječno
pretpostavka - predpostavka
pothodnik - podhodnik

Za sve ostalo - drugi puta ne birajte KPJ na vlast.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 13:58 

Žalosno.

Evo jedna reakcija profesorice Ham na cijelu situaciju:

http://www.glas-slavonije.hr/167996/5/J ... podobnosti

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 18:13 

Još jedna stvar - treba pisati

ne ću, a ne novosadski neću.

Akademik Katičić: Ugasili su nas jer im smeta duh hrvatskog jezika

- Stavovi koje je Vijeće zastupalo mnogima su bili problem. A takva situacija, da se razumijemo, nije od jučer. Duh hrvatskoga jezika koji smo zagovarali očito im nije odgovarao, bio im je smetnja, pa su nas onda i raspustili. Naravno, to je njihovo pravo, ali minimum korektnosti smo valjda zaslužili, pa su nas o svom naumu mogli obavijestiti - smireno nam objašnjava Katičić.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/175926/Default.aspx

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 20:19 

Pessimus dux je napisao/la:
Žalosno.

Katastrofa , Jovanović je lud to znam od prije jer imam informacije kako se ponašao na jednom saborskom vijeću što se može opisati jedino kao slučaj za Vrapče .
Samo što ja ne znam tko je tu luđi , on ili Milanović koji mu daje ministarstvo da se s njim igra .

Vjerujem da će struka pobijediti, ako ne odmah onda za 4 godine kada dođe smjena vlasti , a ne novosadske pristaše poput Jove , dizača tegova .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 20:47 

=)) =))

Eh što mi je milo & drago! :zubati

Velikosrpski program uništenja hrvatskog jezika i kulture konačno daje rezultate i van Jugoslavije , a sad je na redu da se ovede ne hrvatskosrpski već srpskohrvatski jezik u Hrvatskoj, gde će se uvesti sve srpske reči i postojeće hrvatske proglasiti srpskima tj.srpskohrvatskim. :zubati

A sad šalu na stranu a paranoju po nacionalnom ključu prepuštam drugima.

Gospođica Snowflake je dala neverovatnu izjavu da je politka pobedila nad strukom. :ucelo

Upravo su ovakva veća za normu jezika politička tvorevina i nemaju nikakve veze sa strukom.

Takva veća ne postoje ni kod nas u Srbiji , ne postoje ni u Nemačkoj , ni u svim zemljama EU sem Francuske ali tamo je kod njih to veće drugog tipa i većina lingvista ih izruguju i smeju im se zbog ne lingvističkih razloga postojanja tog veća.

Da ljudi znaju ištao jeziku i šta je lingvistika i da nisu na nivou dece znali bi da je hrvatski standardni jezik normiran još u 19.veku, i da svaka interevencija u današnjici je čista politčka priča i nema veze sa strukom.

Ovakva veća su se zadržala u fašističkoj Nemačkoj a posle i u komunističkim zemljama , tako da je ovakvo veće njihova zaostavština i isključivo je političke prirode.

Tako da ukidanje tog veća je upravo skidanje političkog tereta na jeziku , koji će konačno početi samostalno da živi u svom prirodnom putu , a lingvisti-puristi i njihovi podržavatelji koji su se time koristili isključivo za politička i nacionalna podkusurivanja će umreti usamljeni i žalosni jer neće imati više prilike kao nekad da svoj rođeni narod prave glupim i nepismenim i da se izdrkavaju nad jezikom iz sebičnih,političkih i nacionalnih razloga.

Što se mene lično tiče ja sam za to da ostane to veće i da se održava još duuugooo vremena jer ću imati čemu da se smejem i da uživam kako se Hrvati pate kako ih autistična grupa nacionalnih lingvista i nacionalističkih politčara zajebava u zdrav mozak i stvara im bezpotrebnu paranoju.

Živelo vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika! :zubati

Moderna lingvistaika ne počiva na standardizaciji jer ona je kod svih evrospkih zemalja odrađena davno , ona se danas bavi opisivanjem jezika a ne nametanjem nečega što kvari prirodni tok već standardiziranog jezika.

Ovakav tip veća je bio potreban u 19.veku kad je 95% ljudi bilo nepismeno pa su se morali približavati govornici da bi država i kuturna politka mogla početi funkcionistati.
Ali kad se stanovništvo opsimenilo ovakva veća i budalasti lingvisti tog zastarelog tipa su postali izlišni.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 21:49 

Ha ja, zbog toga su Nijemci izveli pravopisnu reformu prije par godina. A Francuzima se rugaju svjetsko poznati srpski lingvisti ko gospodja vladisavljevic iz banja luke.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 21:50 

Zadar1993 je napisao/la:
Pessimus dux je napisao/la:
Žalosno.

Katastrofa , Jovanović je lud to znam od prije jer imam informacije kako se ponašao na jednom saborskom vijeću što se može opisati jedino kao slučaj za Vrapče .
Samo što ja ne znam tko je tu luđi , on ili Milanović koji mu daje ministarstvo da se s njim igra .

Vjerujem da će struka pobijediti, ako ne odmah onda za 4 godine kada dođe smjena vlasti , a ne novosadske pristaše poput Jove , dizača tegova .

Ma on je, takav kakav je, postavljen da se obračuna s Mamićem. Mene više brinu neki Zokijevi savjetnici iz znanstvenih krugova.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 21:54 

SDB je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ma on je, takav kakav je, postavljen da se obračuna s Mamićem. Mene više brinu neki Zokijevi savjetnici iz znanstvenih krugova.

Gospodin Goldstein iz sektora za povijest (povijesni revanšizam prije) npr. :D ?

Da , on ima tu funkciju za obračun sa Mamićem, u čemu uživa svesrdnu pomoć dr.sc. Josipa Kregara sa njegovima strukturama.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 21:59 

Zadar1993 je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Gospodin Goldstein iz sektora za povijest (povijesni revanšizam prije) npr. :D ?

Da , on ima tu funkciju za obračun sa Mamićem, u čemu uživa svesrdnu pomoć dr.sc. Josipa Kregara sa njegovima strukturama.

Ne Goldi, nego jedan njegov kolega. Goldi kao osoba i nije tako loš (ideološki određen, naravno, ali ima i gorih).

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:02 

SDB je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ne Goldi, nego jedan njegov kolega. Goldi kao osoba i nije tako loš (ideološki određen, naravno, ali ima i gorih).

Budak ? On je za znanost savjetnik .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:27 

puntar2.0 je napisao/la:
Ha ja, zbog toga su Nijemci izveli pravopisnu reformu prije par godina. A Francuzima se rugaju svjetsko poznati srpski lingvisti ko gospodja vladisavljevic iz banja luke.

Prvo , pravopis je sasvim nešto drugo i on se gotovo prestao izučavati na zapadu i nije osnovica standarda jer je po tom pitanju velika sloboda , u engleskom jeziku je tako.

što se tiče nemačkog tu si fulao zbog same teme , jer u Nemačkoj je sasvim druga priča , a to je da se vremenom pravopis promenio kod samih Nemaca ali prirodnim putem , pa zato su došle zvanične promene jer država i lingvistika prati narod koji piše i govori a ne narod ludorije i frustracije lingvista koji ljudima govore kako treba pisati i govoriti , jel kapiraš razliku?!
I pravo pis još nije zvanično uspostavljen jer je u tranziciji , to znači da ima dugi niz godina prostora(meni se čini 10) da se krene sve po novom pravopisu.

Na primer ovaj Mirv bi hteo da vrarti stari korienski hrvatski pravopis , što ga automtski postavlja kao diletanta za jezik jer ne možeš nešto veštački(umjetno) vratiti i to nabaciti govornicima i piscima istog jezika.
Ali on je tako neuk da ne kapira kao i Snowflake da upravo slobodom što znači ukidanjem svih cenzora i tih blesavih veća se dolazi do toga da ti pišeš pravopsiom kojim hoćeš , naravno ako ti u interesu da te ljudi razumeju.
Sloboda ti daje da koristiš leksi koji hoćeš a ne da ti neko govori koju treba i gde treba napisati jer tako propisuje standard.

Lepo sam napisao da je hrvatski jezički standard već uspostavljen u 19.veku , i on sad samo treba ići svojim tokom a da se niko ne meša , a naročito ne neko ko nema ligvističke razloge.

Kako da ti pojasnim šta je prirodan tok jezika?! , evo to je slučaj sad sa nemačkim pravopisom , znači narod počne sam od sebe da koristi nešto onda to posle određenog vremena kad se dovoljno uvreži postane i zvanično , ali ne odmah nego kad se u potpunosti sve posloži.
Tako će i hrvatski jezik isto biti , ako sami Hrvati počnu da menjaju pravopis spontano i da gramatički npr.menjaju jezik(takođe spotnatno) , onda dolazi struka i kaže državi da je potrebno neke stvari menjati jer je delovi pravopisa i gramatike zastareli.

Ali ako to rade ovako umjetno i veštački , to je silovanje sopstvenog jezika i maltretiranje govornika i smatranje rođenog naroda glupim i nepismenim , jer eto ti lingvisti sebi daju za pravo da menjaju po svom nahođenju ne slušajući narod.

Što se tiče ovog izjave neke Vladisavljević iz Banja Luke , nemam pojma o čemu je reč , ali pretpostavljam da je neka budala , a ti si još veća ako meni nju spočitavaš a ne znam ni ko je ona.
Ti bi trebao malo više da čitaš knjige i da se okaneš jezika.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:32 

slika

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:42 

Kako je ta reforma u Nijemaca proizasla iz naroda? O cemu ti pricas? Odlucila drzava, i tako je bilo. I da, u Njemackoj vlada velika sloboda pravopisa, culi su i oni za sjajnog vuka i njegovo geslo "pisi kako pricas" :zubati Kod Njemaca to nema, apsolutni no go, da uvedemo i engleski. Nijemci su itekako specijalni, mali milijun dijalekata, da ne forsiraju cisti knjizevni, neko iz Hamburga, i neko iz Muenchena bi se tesko razumili. U usporedbi su stokavski, cakavski i.kajkavski u Hrvata minorni problem. Sad, sto bi se desilo, cijenjeni Hobby lingvistu, da se u Nijemaca puste da se jezik razvija kako hoce, mozes mi objasniti? i

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:43 

I daj mi priporuci koju knjigu, bas me zanima.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:51 

puntar2.0 je napisao/la:
Kako je ta reforma u Nijemaca proizasla iz naroda? O cemu ti pricas? Odlucila drzava, i tako je bilo. I da, u Njemackoj vlada velika sloboda pravopisa, culi su i oni za sjajnog vuka i njegovo geslo "pisi kako pricas" :zubati Kod Njemaca to nema, apsolutni no go, da uvedemo i engleski. Nijemci su itekako specijalni, mali milijun dijalekata, da ne forsiraju cisti knjizevni, neko iz Hamburga, i neko iz Muenchena bi se tesko razumili. U usporedbi su stokavski, cakavski i.kajkavski u Hrvata minorni problem. Sad, sto bi se desilo, cijenjeni Hobby lingvistu, da se u Nijemaca puste da se jezik razvija kako hoce, mozes mi objasniti? i

Šta odlučila država?! , pa odlučila iz određenih razloga , nije valjda joj palo napamet tek tako?! :ucelo
I ti razlozi su upravo oni koje sam naveo.

Kakav sad Vuk ima veze sa ovim?! , i nije piši kao što pričaš , već piši kao što govoriš , jer ljudi govore jezik a ne pričaju ga.

Pa Nemci imaju svoj standard već odavno , a ujedno ga kombinuju sa svojim dijalektima , i postoji potpuna sloboda , jer nemaju cenzore i lingviste koji ispravljju i seru , jer to je prevaziđeno.

Reko sam ti već knjigu u šake , i okani se ovakvih tema jer prvo nisi upućen a razlozi zbog kojeg si otvorio temu i raspravljaš nisu lingvistički već politički tj.nacionalni.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 22:53 

puntar2.0 je napisao/la:

Nemoj se obazirati na turkociganske imbecile iz Srbistana koji još na šajkači nose crvenu zvezdurinu pored kokarde. Uvijek je društvo politički oblikovalo jezik jer je to važna stvar. Da je to tako nebitno niti bi itko ikada pokušao drugima nametnuti svoj jezik niti bi se Židovi trudili vratiti hebrejski umjesto jidiša. Ovo što ovi jugočetnici predlažu je da se mi svi prepustimo zbivanjima i za 50 godina popišemo koliko je stranog sranja ušlo u hrvatski jezik dok nam se u međuvremenu rečenice ne svedu na one poput engleskog gdje je jedina germanska riječ "the". To je isto ono što je ta gomila ološa htjela silom, samo ovaj put na podmukliji način. Mi ćemo raditi kako mi smatramo da treba a oni sa svojim jezikom neka rade što žele, niti ih je itko pitao što misle niti nas boli *** za njihovo mišljenje. Da sutra krepaju bilo bi nam svima izuzetno drago.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 23:03 

=))

Srdce me boli , a milokliz jošte više. :zubati

Ja sam napisao da će mi biti drago da to veće ostane i da se još više radikalizira i to sa frikovima i nepismenjakovićima kao što je Mirv , jer humora nikad dosta.
Zabava u regionu je zagarantova sa time.

p.s
Turkocigan =))

I sad bi ja trebao da se uvredim i da prijavim moderatorima , međutim neću jer upravo je prisutvo takvih reči dokaz ko se "bori" za hrvatski jezik i ko mu daje oreol mučenika.

Teška šizofrenija.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 23:05 

Joe gledaj svoja posla. Nije ovo tema za tebe.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 23:18 

Crnogorski mlatimudan koji je zabrijao da je Srbin soli pamet i s visine docira o hrvatskom jeziku na forumu Hrvata Bosne i Hercegovine, koja perverzija... :smijeh

Istočna varijanta tuzlanskog poštara. :osama

Diližansa crew. :aleale

slika

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 23:24 

http://de.m.wikipedia.org/wiki/Reform_d ... g_von_1996
Jovo, pojma nemas. Diskusija oko te reforme traje od devedesetih, kriticari su iztakli da je reforma ne odrziva, jer se javnost nije pitala, i izradjena je od grupe eksperata, citaj lingvista. Potpisane su peticije, lokalne vlade kao u Schleswig-Holsteinu su bojkotirale reforme i ostali na staron pravopisu neko vrime itd. Znaci tvoje tvrdnje da je to kao samo u Hrvatskoj usus, su cisto smisne. I druge drzave odredjuju kako ce se jezik razvijati, tvoje izrugivanje je tendenciozno i prozirno. Negiras sve sto ti ne ide uz ruku, i glorificiras tvoj srpski vid na stvari. Dobro kaze Mirv, proslo vrime da ce Srbi odredjivati Hrvatima kako ce oblikovati jezik. To za mene nije vazno, moj hrvatski je hrdjavi dalmatinski, ni blizu knjizevnon. Meni kao dijasporcu ni iz dzepa, ni u dzep, po tome su smisne tvoje spice u vezi moga pravopisa, svijestan san da ima gresaka, a dobar je posto se moje skolovanje odvilo u Njemackoj. Sto se tice knjiga u saci, pitan se sto si ti po struci.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2012, 23:42 

puntar2.0 je napisao/la:
http://de.m.wikipedia.org/wiki/Reform_der_deutschen_Rechtschreibung_von_1996
Jovo, pojma nemas. Diskusija oko te reforme traje od devedesetih, kriticari su iztakli da je reforma ne odrziva, jer se javnost nije pitala, i izradjena je od grupe eksperata, citaj lingvista. Potpisane su peticije, lokalne vlade kao u Schleswig-Holsteinu su bojkotirale reforme i ostali na staron pravopisu neko vrime itd. Znaci tvoje tvrdnje da je to kao samo u Hrvatskoj usus, su cisto smisne. I druge drzave odredjuju kako ce se jezik razvijati, tvoje izrugivanje je tendenciozno i prozirno. Negiras sve sto ti ne ide uz ruku, i glorificiras tvoj srpski vid na stvari. Dobro kaze Mirv, proslo vrime da ce Srbi odredjivati Hrvatima kako ce oblikovati jezik. To za mene nije vazno, moj hrvatski je hrdjavi dalmatinski, ni blizu knjizevnon. Meni kao dijasporcu ni iz dzepa, ni u dzep, po tome su smisne tvoje spice u vezi moga pravopisa, svijestan san da ima gresaka, a dobar je posto se moje skolovanje odvilo u Njemackoj. Sto se tice knjiga u saci, pitan se sto si ti po struci.

Pa šta sam ja rekao u vezi nemačke reforme pravopisa?!

Ja sam rekao da se kod Nemaca menja pravopis tj.predlaže se zbog zastarelosti a ne tzv.ispravnosti koju određuju jezikoslovci ne slušajući narod.
Jel kontaš razliku?!

To će biti svugde u svakoj državi tako i to nije nikakav problem da postoji i da se standardni jezik menja , ali uz poštovanje prirodnog toka i naroda koji taj jezik govori i piše , e tu je razlika jer deo hrvatski jezikoslovaca se ne ponaša tako već oni ne šljiveći narod govore šta treba a šta ne , a to u lingvisti je nestručno tj.silovanje jezika i govornika.
Ta veća i te stručne grupe koje postavlja država upravo su zaostatak iz fašističke Nemačke i komunističke Jugoslavije.

Uostalom pravopis je nešto drugo , i nemačka reforma ovde nije bitna i samo skrećeš od teme koju si sam postavio.

Kod Nemaca kao što sam već rekao nema takvih veća ni državnih tela , tako da poređenje u startu nema osnove.

Ko ti određuje kakav će biti jezik?1 , pa jesi li ti lud?! , sa kime se ti boriš u 21.veku u slobodnoj Hrvatskoj?! , sa nekim imaginarnim Srbima koji hoće da ti unište jezik?!
Ako zaista slušaš Mirva slobodno uzmi neki antidepresiv ili litar rakije da te paranoja i ludilo prođe.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2012, 13:31 

Još neke reakcije.
http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=358
http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/h ... zikom.html

Dakle, Vijeće je bilo sastavljeno od ljudi stručnih za problematiku, najrazličitijih uvjerenja, a odluke je donosilo konsenzusom.
Svakome malo informiranijem to je jasno već iz sastava Vijeća.
U tom svjetlu izjave ministra Jovanovića vrlo su cinične.

Posebno zato što je na mjestu na kojem jest, i što očito nema poštovanja ni prema struci, a o prethodnicima i kontinuitetu da se i ne govori.
Ali i ja kažem, ništa čudno, s obzirom od koga jest.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2012, 13:34 

SDP-ovci su poznati po tome. Predugo u oporbi pa kad dobiju vlast kao slonovi u staklari, podivljaju. Samo da im je nešto mijenjati, ukidati.
Da se osjećaju bitni. Nema veze, sljedeća vlast će vratiti to Vijeće, kao i prošli put.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: