HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2025, 00:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska Putovnica
PostPostano: 21 ruj 2009, 19:57 

Mar-kan je napisao/la:
Der_Stürmer je napisao/la:

Dudu je u pravu, Švicarska primjenjuje Schengenski sporazum, iako nije dio EU.
Od država koje još nisu članice Schengenski sporazum primjenjuju Norveška i Island, a od država koje su članice djelomično Schengenski sporazum primjenjuju UK i Irska, nemam pojma zašto.

??

Markane sta je upitno?

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2009, 19:57 

Mar-kan je napisao/la:

Od država koje još nisu članice Schengenski sporazum primjenjuju Norveška i Island, a od država koje su članice djelomično Schengenski sporazum primjenjuju UK i Irska, nemam pojma zašto.

??

Švicarska i Norveška nisu u EU (ne žele ući u istu).

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2009, 20:01 

Mar-kan je napisao/la:
pogledaju te Slovenci i nema više granica do Minkena.Ulazi izlazi koliko hoćeš.Švicarci gledaju na granici jer nisu u EU , ali ulaziš normalno sa HR putovnicom.

Ništa , nešto me ispravljaju pa mi nije jasno što jer smo već pisali o tome.Granica postoji između EU i CH , fizička , sa zaustavljanjem.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2009, 09:12 

Mar-kan je napisao/la:

??

schengen nije isključivo dogovor zemalja EU.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2009, 09:13 

Mar-kan je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
pogledaju te Slovenci i nema više granica do Minkena.Ulazi izlazi koliko hoćeš.Švicarci gledaju na granici jer nisu u EU , ali ulaziš normalno sa HR putovnicom.

Ništa , nešto me ispravljaju pa mi nije jasno što jer smo već pisali o tome.Granica postoji između EU i CH , fizička , sa zaustavljanjem.

ne postoji, ukinuta je prije neku godinu. imam strica na tromeđi austrije, švicarske i njemčake, nema više granice sa švicarskom.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2009, 10:11 

Postoji granica , samo što putnike-turiste u globalu ne zaustavljaju , slučajnim odabirom zaustave i pregledaju (rumunske i naše tablice uglavnom , autobuse pogotovo).
Po pravilu ako imaš šta prijaviti, moraš se zaustaviti.

Teretni terminal radi normalno (Como-Chiasso):
http://www.migliavada.com/webcam/

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 19:28 

Biraj riječi kad pričaš o pokojnom dr. Franji Tuđmanu. Da njega nije bilo, pitaj Boga odakle bi ti sad pisao (ako bi uopće pisao po ovom forumu).

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 19:39 

MRSHO je napisao/la:
Biraj riječi kad pričaš o pokojnom dr. Franji Tuđmanu. Da njega nije bilo, pitaj Boga odakle bi ti sad pisao (ako bi uopće pisao po ovom forumu).

Haj sine bavi se karateom, treniraj kung-fu,mani se stvari koji te se ne ticu ,a titin general ima dovoljno odvjetnika to je dostatno ti mu nisi potreban ,stoga odleprsaj u troskoku...

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 19:56 

Beton,...evo ti upozorenje za izrugivanje mrtvom čovjeku...

Hoćeš da ja "ispravim" tvoj post ili ćeš ti?

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 20:01 

bumbar92 je napisao/la:

Cenzuriraj sta ti je volja,svakako sam odrastao u doba cenzure pa sam navikao, samo brisi u stilu pravog skojevca...

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 20:11 

Beton je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

Cenzuriraj sta ti je volja,svakako sam odrastao u doba cenzure pa sam navikao, samo brisi u stilu pravog skojevca...

Očito je da si u odrastanju izgubio odgoj i granice zajebancije pa ovo upozorenje shvati kao uvod u zajebanciju.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 20:17 

bumbar92 je napisao/la:
Beton je napisao/la:

Očito je da si u odrastanju izgubio odgoj i granice zajebancije pa ovo upozorenje shvati kao uvod u zajebanciju.

Laki je malo nervozan :osama

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 20:22 

Beton je napisao/la:
Laki je malo nervozan :osama

Ajdeeeee !!??!?!?!?!?!?

...i brz!

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 20:30 

Beton je napisao/la:
to je van svake pameti jer biti katolik nema nikakve veze sa biti Hrvat

Kako nema veze?...vi nas Hrvate u BiH zovete "katolicima", eto ti veze :smajl034

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 23:36 

bumbar92 je napisao/la:
Beton je napisao/la:
to je van svake pameti jer biti katolik nema nikakve veze sa biti Hrvat

Kako nema veze?...vi nas Hrvate u BiH zovete "katolicima", eto ti veze :smajl034

Mozda debili tipa akademika Tunje Filipovica i slicni kromanjonci nazivaju tako ,ali svaki normalan Bosnjak zna da u BIH zive tri konstitutivna naroda koja se zovu Hrvati koji imaju svoj jezik,Srbi koji imaju svoj ,isto tako Bosnjaci koji imaju svoj,ja se isto jezim kad neko namjerno ili nenamjerno Bosnjake naziva Muslimanima(ono fol veliko M u smislu nacije) musliman biti znaci biti mumin vjernik,obavljati redovno namaz,isto tako vrijedi za katolike i pravoslavce pa nije svaki Hrvat katolik ili svaki Srbin pravoslavac sta ako nije krsten,pa onda nije ni hriscanin...to su zlonamjerne trzavice nazivati nekog konfesionalnom pripadnoscu ,pa duhovnost je licna ,osobna stvar svakog pojedinca...

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 23:43 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Beton je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

Mozda debili tipa akademika Tunje Filipovica i slicni kromanjonci nazivaju tako ,ali svaki normalan Bosnjak zna da u BIH zive tri konstitutivna naroda koja se zovu Hrvati koji imaju svoj jezik,Srbi koji imaju svoj ,isto tako Bosnjaci koji imaju svoj,ja se isto jezim kad neko namjerno ili nenamjerno Bosnjake naziva Muslimanima(ono fol veliko M u smislu nacije) musliman biti znaci biti mumin vjernik,obavljati redovno namaz,isto tako vrijedi za katolike i pravoslavce pa nije svaki Hrvat katolik ili svaki Srbin pravoslavac sta ako nije krsten,pa onda nije ni hriscanin...to su zlonamjerne trzavice nazivati nekog konfesionalnom pripadnoscu ,pa duhovnost je licna ,osobna stvar svakog pojedinca...

Nemoj ti to na jednaku razinu. Na svim nacionalnim popisima Hravti i Srbi su se nacionalno izjasnili kao Hrvati Srbi. Muslimani su se izjašnjavali kao Muslimani.
Tako i 1991. godine, kad je bila potpuna sloboda izjašnjavanja.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2010, 23:58 

lider30 je napisao/la:
Beton je napisao/la:

Nemoj ti to na jednaku razinu. Na svim nacionalnim popisima Hravti i Srbi su se nacionalno izjasnili kao Hrvati Srbi. Muslimani su se izjašnjavali kao Muslimani.

ja und????
Pa normalno je to haveru,ne mozes se izjasniti kao Bruce Lee ako ne postoji druga opcija,novo-staro ime Bosnjak je usvojeno tek na Bosnjackom kongresu 1993-e,kako onda da se covjek izjasni 1991-e kao Japanac ili sta???

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 00:51 

Beton je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

ja und????
Pa normalno je to haveru,ne mozes se izjasniti kao Bruce Lee ako ne postoji druga opcija,novo-staro ime Bosnjak je usvojeno tek na Bosnjackom kongresu 1993-e,kako onda da se covjek izjasni 1991-e kao Japanac ili sta???
Pa zasto onda pises da te ljuti kada netko kaze "Musliman", za massu ste ostali muslimani, a pak za ove malo obrazovanije, ili ti ga "kulturnije" mlađe uzraste ste "bosnjaci" tako da to ne treba da te ljuti i buni...

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 01:05 

Juraj je napisao/la:
Beton je napisao/la:
ja und????
Pa zasto onda pises da te ljuti kada netko kaze "Musliman", za massu ste ostali muslimani, a pak za ove malo obrazovanije, ili ti ga "kulturnije" mlađe uzraste ste "bosnjaci" tako da to ne treba da te ljuti i buni...

Djecace vjerovatno tebe buni ,mene ne buni nista,a na takve "mase" koje ti spominjes mogu samo da se" istovarim "ono momacki i to ono nakon trodnevne obstipacije...

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 01:22 

Pa ne fakat, ne znam koliko su Bošnjaci upoznati sa upotrebom tog termina među Hrvatima (i Srbima).

Musliman je dominantni razgovorni termin, a bošnjak je više formalni.
Zavisi od konteksta rečenice. :zubati
Ovako je nekako u stvarnosti:
-Kad Hrvati razgovaraju međusobno (nema okolo muslimana) u neformlnom razgovoru o nekom Izetu ili Mehmedu, znači konkretnoj osobi koju obojica znaju, uvijek se kaže "musliman", "muslimanka"
- Kad se komentira neka službena stvar, ili nešto iz politike, onda se koriste podjednako oba termina. ("bošnjačke stranke")
- Kada razgovaram 1 na 1 sa Bošnjakom, pazim da govorim "Bošnjak" a ne "musliman" (iako mi je "urođeni" izraz musliman)
- starije osobe (recimo koje su bile punoljetne 1990) isključivo koriste termin musliman (naviknutost)
To što se tiče BiH. Što se tiče van BiH, u Zagrebu npr. oko 70% ljudi ne bi znali reć koja je razlika između pojmova Bošnjak i Bosanac.

Tako nekako otprilike.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 14:01 

Robbie MO je napisao/la:
Pa ne fakat, ne znam koliko su Bošnjaci upoznati sa upotrebom tog termina među Hrvatima (i Srbima).

Musliman je dominantni razgovorni termin, a bošnjak je više formalni.
Zavisi od konteksta rečenice. :zubati
Ovako je nekako u stvarnosti:
-Kad Hrvati razgovaraju međusobno (nema okolo muslimana) u neformlnom razgovoru o nekom Izetu ili Mehmedu, znači konkretnoj osobi koju obojica znaju, uvijek se kaže "musliman", "muslimanka"
- Kad se komentira neka službena stvar, ili nešto iz politike, onda se koriste podjednako oba termina. ("bošnjačke stranke")
- Kada razgovaram 1 na 1 sa Bošnjakom, pazim da govorim "Bošnjak" a ne "musliman" (iako mi je "urođeni" izraz musliman)
- starije osobe (recimo koje su bile punoljetne 1990) isključivo koriste termin musliman (naviknutost)
To što se tiče BiH. Što se tiče van BiH, u Zagrebu npr. oko 70% ljudi ne bi znali reć koja je razlika između pojmova Bošnjak i Bosanac.

Tako nekako otprilike.

Ma Vi ste jos i kulturni ,ovo sto si ti napisao je pristojno skroz, ako je stvarno tako kako pises :palacgore1 samo meni to nesto tesko za povjerovati bez uvrede,ja mislim da u internim razgovorima koristite terminologiju tipa : mundjosi,Muslimani,cvijecari,lojavi,mudze ,a ima i oni koji nam tepAju muslici,baljici itd

Ali s druge strane stvari nisu puno bolje pa stvari izgledaju nekako ovako:
-kad Bosnjaci divane ,a okolo nema Hrvata ili Srba u neformalnom razgovoru o nekome Jozi,Milanu,Djordju,Marku ili Janku onda se koristi izraz "vlah" (prvenstveno za Srbe,a ponekad i za Hrvate ovisno o podneblju) zatim "madzar" (Hrvat) "kaurin" (Hrvat) "cafir" (za Hrvate i Srbe) "neperoguzicar"

-Kod komentara sluzbene prirode koriste se naravno terminologija iz Ustava

-ja licno za razliku od tebe ne "pazim" nego mi "urodjeno" da narode nazivam njihovim pravim imenima znaci iskljucivo Hrvati,Srbi,Bosnjaci,Albanci,Romi tu je razlika izmedju mene i tebe ,znaci moj respekt prema ljudima mi ne dozvoljava da nekog nazivam drugacije nego sto se zove...

To je sto se tice BIH,a u Sarajevu je jos gore (uticaj sandzacke linije) u Sarajevu je svaki Jozo potencijalni "ustasa" svaki Djordje "cetnik" eto tako nekako otprilike :palacgore1

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 16:00 

pa i ne dobija se HR državljanstvo zato što si katolik , možda se moglo za vrijeme rata dobiti na tu budalaštinu tad je svašta moglo ,al sad sigurno ne , davali su u ratu ko god je htio a bio pripadnik HVO-a , bez obzira na nacionalnost

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 16:06 

Betandwin je napisao/la:
pa i ne dobija se HR državljanstvo zato što si katolik , možda se moglo za vrijeme rata dobiti na tu budalaštinu tad je svašta moglo ,al sad sigurno ne , davali su u ratu ko god je htio a bio pripadnik HVO-a , bez obzira na nacionalnost

Ako si mogao dobiti krštenicu iz Crkve.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 16:17 

Mar-kan je napisao/la:
Betandwin je napisao/la:

ma neznam to , ko je izbjeglica bio , nigdje papira i crkve ...., to valjda samo ko je mogao izvadit krštenicu ,zato su i vadili dedine potvrde o sluzbi za Ndh jer tu piše Hrvat i svakakve neke potvrde od škole , jna , pokazne karte itd :zubati

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 16:25 

Betandwin je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

ma neznam to , ko je izbjeglica bio , nigdje papira i crkve ...., to valjda samo ko je mogao izvadit krštenicu ,zato su i vadili dedine potvrde o sluzbi za Ndh jer tu piše Hrvat i svakakve neke potvrde od škole , jna , pokazne karte itd :zubati

Samo krštenica je bila validna,s tim ako si bio u HV-HVO,procedura je išla brže.Pošto je u mojoj daljoj obitelji bilo djece iz mješanih brakova sa Srbima,morali su se po ubrzanom postupku krstiti :zubati 2 svećenika zavaljuju momčinu od 100 kg da ga krste,he he...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: