|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lebowski
|
Naslov: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:20 |
|
|
Citat: Prema mišljenju građana država nastalih na području bivše Jugoslavije, Hrvati su kulturni, ispolitizirani, gostoljubivi, vrijedni, ratoborni, distancirani, miroljubivi i lijeni. Pokazalo je to istraživanje profesora Bože Skoke sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka, koji je istraživanjem želio želio obznaniti kako narodi bivše zajedničke države danas gledaju jedni na druge.
Imidž Hrvatske je, pokazuje nekoliko istraživanja provedenih u posljednje vrijeme, daleko pozitivniji nego što to smatraju i analitičari i građani. Najpozitivniji je u Makedoniji a, očekivano, najnegativniji u Srbiji s kojom je Hrvatska bila u ratu.
Međutim, iako je na prvom mjestu asocijacija na ratna zbivanja, već na drugom se ističu njene ljepote, privredna razvijenost, dobre ceste, kulturna baština, itd. Pogleda li se je li Hrvatska model za približavanje euroatlantskim asocijacijama, u Srbiji ju kao takvu ne vide ali je ta percepcija izražena u Makedoniji te Bosni i Hercegovini.
Usporede li se istraživanja o tome kako Hrvati vide svoje susjede, onda najbolju sliku imaju o Mađarima, Talijanima i Austrijancima, dok je nešto lošija slika bila o Slovencima zbog graničnog sporenja u Savudriji. Hrvati, međutim, priznaju Slovencima da su napredniji u ekonomiji i demokratiji. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj se na nju gleda kao na simpatičnu zemlju u kojoj nema stresa, koja je poznata po gastronomiji i humoru ali to pokazuje, "kako BiH ne gledamo kompleksnije, ne doživljavamo je politički", ističe Skoko.
Srbi misle da su Hrvati genocidni, ratoborni, ispolitizirani te kulturni i distancirani. Zanimljivo je kako svi narodi, osim Slovenaca, u značajnijoj mjeri smatraju kako su Hrvati vrijedni, a jedino su slovenski ispitanici visoko rangirali tezu kako su Hrvati lijeni.
Vice versa, Hrvati najčešće percipiraju Srbe kao ratoborne, nacionaliste, agresivne i domoljubne. Za Hrvate su Bošnjaci vrlo religiozni, a odmah potom gostoljubivi, konzervativni, duhoviti, tradicionalisti i veseli ljudi.
I ovo je istraživanje dobrim dijelom potvrdilo ona prethodna u kojima ispitanici kao najpozitivniju karakteristiku Hrvata navode da su kulturni. Riječ je o stereotipu, naglasio je Skoko, koji je je prisutan stotinjak godina kako među intelektualcima tako i građanima susjednih naroda. "Hrvati su kulturan narod ali su, navodi se uz taj stereotip, i dosta ispolitizirani, uštogljeni pa i hladni", kazao je Skoko, a prenosi Deutsche Welle. Mislim da je tema obrađivana i više puta ali ovo je uvijek plodno tlo za svađu i dobru zabavu. 
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:27 |
|
|
Ha ja, ti genocidni Hrvati. Za dorucak malog Srbeka, za rucak dva, a za veceru pire od Srbeka.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:29 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Ha ja, ti genocidni Hrvati. Za dorucak malog Srbeka, za rucak dva, a za veceru pire od Srbeka. Tako nešto. Onda se fino obrišu (bečka škola) i pravac u crkvu da dobiju oprost. Mogli bi malu igru da napravimo, tipa "opiši susede (Srbe/Hrvate/Bošnjake) u tri reči". 
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:36 |
|
|
Citat: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Na cemu su ti Hrvati koji tako misle. Isto tako primjetio sam da postoje mnogi z Srbije, a koji gledaju na BiH kroz ruzicastu prizmu, a narocito na Sarajevo na kojeg gledaju kao na grad opustenih ljudi, uvijek poznatih po humoru, dobrim cevapima itd, a svi zabrovljaju da je takvo Sarajevo postojalo nekada, danas ne.
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:37 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: puntar2.0 je napisao/la: Ha ja, ti genocidni Hrvati. Za dorucak malog Srbeka, za rucak dva, a za veceru pire od Srbeka. Tako nešto. Onda se fino obrišu (bečka škola) i pravac u crkvu da dobiju oprost. Mogli bi malu igru da napravimo, tipa "opiši susede (Srbe/Hrvate/Bošnjake) u tri reči".  Hajd pocmi, ali iskreno. 
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 19:53 |
|
|
Stara analiza...
Nakon raspada, rata i dvodecenijskog medijsko bombardiranja ovakve analize mogu poslužiti samo kao pokazatelj nakupina predrasuda i učinka političke propagande u svakoj od uključenih država.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 20:20 |
|
|
Učešće na forumu me uči da u svakom narodu ima sjajnih ljudi sa kojima bih rado sedela u kafani. Nadam se da i drugi tako misle.
|
|
Vrh |
|
 |
lirik
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 20:34 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
teranova je napisao/la: Učešće na forumu me uči da u svakom narodu ima sjajnih ljudi sa kojima bih rado sedela u kafani. Nadam se da i drugi tako misle. Ja to prakticiram godinama.Gotovo svakodnevni kontakti sa Srbima,Bosnjacima,Poljacima,Turcima,Svabama,naleti ponekad i poneki Slovenac pa i Bugarin...i da ne nabrajam dalje.Cesto se zna i poneka popiti Mogu iz vlastitog iskustva potvrditi ovo sto je Teranova navela.Otisao bih jos i korak dalje i ustvrdio da je vecina pripadnika jednog naroda OK ali i u svakom se nadje onih 20-tak posto koji kvare dojam.Jbg. ljudi smo svi(netko manje,netko vise)! 
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 22:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24453 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Mora se i dodati, da građani Hrvatske u principu nemaju pojma o BiH ili im je znanje vrlo tanko. To je niz generalizirajućih i ukalupljenih stavova. Sa tek oko 20% njih bi mogao nešto ozbiljno o BiH početi razgovarati.
Više znaju o Njemačkoj, Italiji i Austrijii, nego o BiH, koja im je zemljopisno uvučena u državu totalno.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 22:23 |
|
|
Niko u stvari nema pojma ni o kome, osim ako ne živi u mešovitoj sredini. Šta ja znam o nekom Varaždincu ili on o meni?
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 22:28 |
|
|
Da bi ti urinirao na dres detetu od devet godina ako mu se ne sviđa?
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 22:32 |
|
|
Metemma je napisao/la: Da bi ti urinirao na dres detetu od devet godina ako mu se ne sviđa? Znam za tu vest, stoka pijana šovinistička.
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 19 lip 2012, 22:39 |
|
|
lider30 je napisao/la: Mora se i dodati, da građani Hrvatske u principu nemaju pojma o BiH ili im je znanje vrlo tanko. To je niz generalizirajućih i ukalupljenih stavova. Sa tek oko 20% njih bi mogao nešto ozbiljno o BiH početi razgovarati.
Više znaju o Njemačkoj, Italiji i Austrijii, nego o BiH, koja im je zemljopisno uvučena u državu totalno. Ovo je istina, ponekad doživim takva razočarenja (većinom od obrazovanijih ljudi) koji nemaju pojma... Obično im je radijus kretanja jako, jako sužen.
|
|
Vrh |
|
 |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 20 lip 2012, 00:09 |
|
|
lider30 je napisao/la: Mora se i dodati, da građani Hrvatske u principu nemaju pojma o BiH ili im je znanje vrlo tanko. To je niz generalizirajućih i ukalupljenih stavova. Sa tek oko 20% njih bi mogao nešto ozbiljno o BiH početi razgovarati.
Više znaju o Njemačkoj, Italiji i Austrijii, nego o BiH, koja im je zemljopisno uvučena u državu totalno. Žalosno ali istinito, primjera ima milijun i gledam ih svaki dan.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Za Hrvate BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru Postano: 20 lip 2012, 00:27 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ovakva ispitivanja su u klincu. Ako te nazovu telefonom i pitaju za neki narod normalno da im nećeš reći "idu mi na kurac", "ne volim ih". Kažeš im nešto diplomatski kurtoazno, kao OHR i Inzko.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|