HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 tra 2025, 19:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tri razloga pobune vojnika
PostPostano: 20 ruj 2009, 23:53 

Tri razloga pobune vojnika
Piše: Krešimir Žabec

--------------------------------------------------------------------------------

Jutarnji list uspio je većim dijelom rekonstruirati jedan od najvećih skandala Oružanih snaga u misiji u Afganistanu

ZAGREB - Naše kolege nisu učinili ništa protuzakonito, nisu odbili zapovjed i u tom su trenutku ispravno postupili - razmišljanja su hrvatskih vojnika u Kabulu i Mazar-e Sharifu dva tjedna nakon što su četiri pripadnika Vojne policije odbili otići na zadaću u afganistanko mjesto Pul-i Khurmi.

Veliki skandal koji je potresa Oružane snage i Ministarstvo obrane otvorio je pitanja o funkcioniranju zapovjednog lanca u kojem zapovjednik vojske ne obavještava ministra obrane, a zapovjedništvo kontigenta u Kabulu 24 sata ne zna što se događa.

Devet od deset unovačenih Afganistanaca ne zna čitati zapovijedi i karte

Prema tvrdnjama izvora u Afganistanu, kada su četvorica vojnika i njihov zapovjednik, sa mađarskim vojnicima, koji služe misiju na istoj lokaciji, stigli u Mazar-e Sharif, zapovjednik je četvorici svojih podređenih kazao kako on odlazi s dijelom mađarskog kontigenta u Pul-i Khurmi, a oni trebaju doći sljedeći dan.
Zapovijed

To su iskusni vojnici koji sigurno nisu odbili izvršiti zadaću

Nema pušaka

Prema pričama naših sugovornika, vojnici koji dolaze u Afganistan preuzimaju dugo naoružanje, pušku Heckler Koch G36 i opremu od svojih kolega koji se vraćaju u Hrvatsku.

Kada preuzme pušku, vojnik ima dva do tri dana privikavanja na nju. Ovaj podatak dosada je bio nepoznat hrvatskoj javnosti. No, vojnike u Mazar-e Sharifu nisu čekale puške, a pancirke su bile bez zaštitnih ploča. Osim toga, nisu imali pištolje kad su stigli u Afganistan te su im kolege u bazi u Mazaru dali kratko naoružanje. Zašto su stigli bez pištolje, nije nam poznato.

Prema dogovoru, sljedeći dan četvorica Hrvata stigli su na dogovoreno mjesto gdje ih je čekao prijevoz. Riječ o kamionu bez ikakve balističke zaštite. Tovarni prostor je bio prekriven običnom ceradom razrezanom na vrhu. Vidjevši to, vojnici su odbili voziti se oko 200 kilometara u takvom kamionu i koloni za koju nije bilo predviđeno ni osiguranje s oklopnim vozilima.

Cerada na kamionu

Uz to, na snazi je bila zapovjed da razina opasnosti nalaže vojnicima da nose svu zaštitnu opremu te kratko i dugo oružje. “U takvim kamionima se ne voze ni krumpiri, a Mađari su naše kolege u tome željeli voziti po Afganistanu bez ikakvog osiguranja. Sramota”, poručio nam je ogorčeni vojnik iz Mazar-e Sharifa.
Istraga

Prekinuta jer je Zagreb naredio povratak vojnika

Drugi vojnik koji je nedavno bio u Mazar-e Sharifu tvrdi kako naši vojnici imaju velikih problema s Mađarima u Pul-i Khurmiju. “Javnosti je prešućeno da je prilikom jedne svečanosti rotacije vojnika mađarski časnik hrvatsku zastavu bacio na pod, gazio po njoj i pljuvao. Poslan je kući, da bi se uskoro kao zamjena pojavio isti taj vojnik, s istim činom. Kad su naši pitali što je sad to, Mađari su odgovorili da je to brat blizanac izgrednikov koji, eto, ima i isti čin”, ispričao nam je ljutito vojnik.

Kada je hrvatski zapovjednik u Pul-i Khurmiju saznao za “pobunu” svojih vojnika o tome je trebao izvjestiti zapovjednika hrvatskog kontigenta u Kabulu. Međutim, on zove u Glavni stožer u Zagreb čime je preskočio važnu kariku u liniji zapovjedanja. Mađarska je strana ubrzo poslala i prosvjednu notu u zapovjedništvo ISAF-a i NATO-a.

U Kabulu se tvrdi kako je naše tamošnje zapovjedništvo tek dan poslije obaviješteno o događaju. Pokušala se provesti istraga, ali je zaustavljena jer je načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić već odlučio četvoricu “neposlušnih” vratiti u Hrvatsku.

Nitko zapravo ne zna s kojim obrazloženjem. Naši sugovornici tvrde kako vojni policajci sigurno nisu odbili zapovjed. Po njihovim riječima, riječ o iskusnim vojnicima koji znaju kakve posljedice to nosi.

Tko će odgovarati

Viđenje cijelog događaja pred istražnim povjerenstvom Glavnog stožera uskoro će dati četvorica vojnika. No, osim njih na mnogobrojna pitanja morat će odgovoriti i general Lucić. To od njega traži i saborski Odbor za obranu, Ured predsjednika i ministar obrane.

Vrijeme je da odgovori zašto nije obavijestio ministra obrane da je vratio četvoricu vojnika u Hrvatsku i zašto ih je vratio. Prema našim informacijama, u MORH-u su sasvim slučajno otkrili o čemu se radi kada su provjeravali šturu informaciju Stožera da su sa 13. kontigentom kući vraćena i četvorica pripadnika 14. kontigenta bez ikakvog obrazloženja.

Puška G36

Vojnike u Mazar-e Sharifu nije čekalo dugo naoružanje koje su trebali preuzeti od vojnika koji su se vraćali iz misije, pa su na put trebali krenuti bez pušaka

Pancirke

Obvezna zaštitna oprema vojnika su pancirni prsluci s keramičkim pločama. No, vojni policajci su zadužili one bez zaštite koji su kao takvi neupotrebljivi

Kamion

Oko 200 kilometara po afganistanskim gudurama vojnici su se trebali voziti u kamionu s običnom ceradom, u koloni i bez zaštite oklopnih vozila

http://www.zabranjeni.url/vijesti/clanak/a ... ,177022.jl

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

Naslov: Re: Tri razloga pobune vojnika
PostPostano: 21 ruj 2009, 19:48 

Vojnik uvijek nahebe,ovako ili onako.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2009, 21:47 

Da, i? Što bi išli neopremljeni na teren?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2009, 09:01 

Oprema vojnika mu cesto zna zivot spasit, sto znaci da je obaveza drzave svoju vojksu vrhunski opremit ako ju vec salje na posebne zadatke!

Na pocetku rata nasi decki nisu imali ni uniforme, vojne cizme a kamoli pancirku! Isli su srcem, na poziv domovine, al ovo je danas sasvim drugacija situacija, ne moze se nimalo usporedit!

Ako drzava po izvrsenju svojih vojnih obaveza u mirovne svrhe svoju vojsku salje u afganske pripizdine, molim lijepo da ih vrhunski opremi i na tome ne stedi ni lipe!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2009, 23:27 

Ja koji sam bio profesionalni vojnik i prošao cijeli DR od početka vojnika kao dragovoljac i kao časnik znam da je osnovno pravilo broj 1. vojnik ne smije odbiti zapovijed ni pod kojim okolnostima, osim ako se to kosi sa međunarodnim pravima o ratovanju i ako je protivno bilo kojem humanitarnom pravu ili prigovor savjesti a može i odbiti i u slučaju ako ima spoznaje da če izvršenje te iste ugroziti živote vlastitih vojnika ili nevinih civila, ako je zapovijed nejasna i nedosljedna a mogla bi dovesti žrtava u vlastitim redovima niži časnik može tražiti da mu se zapovijed dostavi u pismenom obliku normalno ovjerenu od onog koji je izdaje, ili putem komunacijskih sredstava ponovi preko više rangiranog časnika ili da se ponovi drugom časniku ili dočasniku u ne posrednoj blizini i upoznatim sa trenutnim stanjem ponavljanje zapovijedi mora potpuno identično od riječi do riječi, kod modernih vojski to nije potrebno jer se uredno snimaju svi razgovori ali i toj situaciji može tražiti več navedena potvrda zapovijedi.
U uvodnom postu piše da su ih htjeli poslati na taj put bez osnovnog naoružanja a to su tzv. duge cijevi što čisto sumljam a pištolj u ovoj nije bitan jer on ne spada u osnovno i nužno naoružanje ali svakako je potrebno i zlu ne trebalo.
Kod ovog slučaja su vojnici trebali izvršiti zapovijed i tu nema opravdanja a jedino su trebali upozoriti svog prvog nadređenog o svim nedostacima i tražiti da se otklone, jer i vojnici imaju pravol tražiti maksimalnu opremljenost i zaštitu jer i postoji NATO standard koji je potrebno poštovati a ako im to nadređeni iz bilo kojeg razloga nije u mogučnosti izvršiti to im mora reći a usput mora obavijestiti časnika koji je odgovoran za te vojnike odnosno postrojbu i on je dužan otkloniti nedostatke opreme i naoružanja kod vojnika jer u slučaju neadekvatne neopremljenosti i zaštite odgovoran za sigurnost svojih vojnika.
A ovdje je malo veči propust koji ide od zapovjednika u lancu zapovijedanja i sve do ministarstva obrane i za koje netko odgovoran i treba odgovarati .
Sigurno da naši vojnici moraju imati što kvalitetnije oružje,opremu oklopna vozila i sredstva komunikacije, a koliko sam da najkvalitetniju opremu, oružje, vozila tipa IVECO koji može zaštiti od nekih vrsta protutenkovskih mina ima ih samo 12 i bolji su od američkih Humvija koje su naši koristili ali se sve to nalazi u trenutno najsigurnijem dijelu Afganistana a na ostalim trima bazama gdje su naši stacionirani ima silnih probleme sa opremom i sa ostalim.
Prošlog ljeta sam upoznao Njemačkog pukovnika koji je bio dvije godine u Afganistanu i ima samo rijeći hvale za naše vojnike i da su ga oduševili hrabrošču,disciplinom,odgovornošču i jedan podatak koji pokazuje poštovanje naših vojnika kad god dođe neki političar u Kabul od predsjednika države na niže pa generala NATO-a naši ih vojnici osiguravaju npr. bivši ministar obrane Donald Rumsfeld je bio cijelo vrijeme boravka uz američko su bili naši vojnici.
Ovaj slučaj ipak nanijeti mrlju dosad odličnom imidžu naših vojnika u Afganistanu

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2009, 09:35 

DEFENSE je napisao/la:
.
Kod ovog slučaja su vojnici trebali izvršiti zapovijed i tu nema opravdanja a jedino su trebali upozoriti svog prvog nadređenog o svim nedostacima i tražiti da se otklone, jer i vojnici imaju pravol tražiti maksimalnu opremljenost i zaštitu jer i postoji NATO standard koji je potrebno poštovati a ako im to nadređeni iz bilo kojeg razloga nije u mogučnosti izvršiti to im mora reći a usput mora obavijestiti časnika koji je odgovoran za te vojnike odnosno postrojbu i on je dužan otkloniti nedostatke opreme i naoružanja kod vojnika jer u slučaju neadekvatne neopremljenosti i zaštite odgovoran za sigurnost svojih vojnika.

Ako nisu imali duge cijevi,vojnici su u pravu bez obzira na stegovne mjere.Tko bi odgovarao da je izvršen napad na njih i da su nastradali?Oni nisu ovce koji bez pogovora slušaju,nego profesionalci koji misle svojom glavom.
To je njihov alat za rad.Tijekom transporta su imali i druge zadaće poput npr osiguranja konvoja.Kako će izvršiti taj dio zapovjedi bez dugih cijevi?Znači,zapovjednik ih šalje da nešto obave što apriori nisu u stanju.Zapovjed nije valjana u tom slučaju.

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2009, 22:58 

Mar-kan je napisao/la:
DEFENSE je napisao/la:
.

Ako nisu imali duge cijevi,vojnici su u pravu bez obzira na stegovne mjere.Tko bi odgovarao da je izvršen napad na njih i da su nastradali?Oni nisu ovce koji bez pogovora slušaju,nego profesionalci koji misle svojom glavom.
To je njihov alat za rad.Tijekom transporta su imali i druge zadaće poput npr osiguranja konvoja.Kako će izvršiti taj dio zapovjedi bez dugih cijevi?Znači,zapovjednik ih šalje da nešto obave što apriori nisu u stanju.Zapovjed nije valjana u tom slučaju.

Ne vjerujem da nisu bili naoružani dugim cijevima,jer onaj tko je odgovoran za taj konvoj ne bi dopustio da ima vojnike u konvoju recimo neupotrebljive jer samim smanjuje sigurnost i obrambenu poziciju ili vatrenu moč u slučaju napada od strane talibana a predstavnik ministarstva obrane demantira da ova četvorica vojnika nisu bili naoružani a za sve ostalo se vrši istraga.
Ponavljam najteži oblik nediscipline vojnika je odbijanje zapovijedi, bez obzira na opasnosti koje nosi izvršenje zadatka a da podsjetim da u DR u početku mi nismo praktično imali ništa tako da sam i ja osobno prva dva dana rata proveo bez ikakvog naoružanja u grupi od pet nas dvojica smo bili bez oružja, jedan sa rumunjskim kalašnjikovim,jedan sa lovačkom i jedan naoružan s pištoljem iz prvog svj. rata a kad nas je slao na zadatak zapovjednik je na naš upit za oružje,odgovorio nema jedino kad netko od njih padne uzmite od njih oružje

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2009, 23:10 

Vidjećemo,ova 4ca će ispričati kad tad što se desilo.Mrlja je na njima trenutno,iako su moje simpatije uvijek na strani običnog vojnika,ne bi oni tek tako to odbili.Puno šupljina trenutno u ovoj priči.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: