|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 16:11 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37748 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ako ste imali nekoga da je emigrirao u Ameriku na portalu: http://www.ellisisland.org/se mogu naći zapisi o tim ljudima. Supruga (ona što je BBC naziva muslimankom) je pronašla djeda. Otišao je 1905. sa 17 godina, vratio se 20-ak godina poslije kao bogat čovjek i oženio, umro s 48. Rijetko ko od tih ljudi je doživio duboku starost. Čak se i Nikola Tesla nalazi na popisu, kao - Austrijanac. Negdje se za naše zemlje spominje Austrija, a negdje i Hercegovina... U svakom slučaju zanimljivo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 16:18 |
|
|
Evo primjer za ženinog djeda: Citat: First Name: ***** Last Name: ******** Ethnicity: Hungary, Croatian Last Place of Residence: Stalac Date of Arrival: Oct 09, 1905 Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S Ship of Travel: Slavonia Port of Departure: Trieste Manifest Line Number: 0021 Brod Slavonia I piše da je stigao sa 70 $. Baš me zanima koliko je to love u današnje vrijeme...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 16:30 |
|
|
Sad sam pogledao zapise za svoje prezime, uopće ga gotovo nema u BiH tad, od 74 zapisa samo jedan je iz Bosne. I to iz Busovače, evo kako su napisali Busovača: Bus...javas
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 16:35 |
|
|
Našao sam. Vrijednost 100 $ kroz vrijeme. Dakle, onaj ko je došao 1905. sa 100 $ je imao otprilike isto kao da danas useli sa 2.500 $.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 17:01 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Evo primjer za ženinog djeda: Citat: First Name: ***** Last Name: ******** Ethnicity: Hungary, Croatian Last Place of Residence: Stalac Date of Arrival: Oct 09, 1905 Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S Ship of Travel: Slavonia Port of Departure: Trieste Manifest Line Number: 0021 Brod Slavonia I piše da je stigao sa 70 $. Baš me zanima koliko je to love u današnje vrijeme... Oooo, Junuze, zemljače :) http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%B0%D1%9B
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 17:58 |
|
|
Ma, ovo gore odnosi se na Stolac u Eraniji, a ne Stalać... Šta znaju Ameri... Zanimljivo je kako su upisivali ljude iz istih mjesta ali iz različitih zemalja, onako kako bi rekli. Na pr. iz Stoca mogli su doći iz država: Mađarske, Hrvatske, Hercegovine, Austrije, SHS... Samo ne vidim Bosne...
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Usljevanje Hrvata u Ameriku početkom 20. stoljeća Postano: 01 srp 2012, 18:12 |
|
|
Imaš i neke sajtove gdje možeš uz malu nadoknadu da dobiješ još masu podataka iz tih njihovih američkih registara, istraživanje porijekla i slično.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|