HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 24 tra 2024, 19:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Rasipanje glasova
PostPostano: 26 ruj 2009, 16:20 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30483
Tema znači nije vezana za predstojeće izbore nego je više općenito politička.

HDZ političari nam naime stalno prodaju priču da moramo glasovati za njih da se glasovi ne bi rasuli. Ok, na prvi pogled zvuči logično, više glasova -> više zastupničkih mandata -> veći utjecaj -> više ostvarenih prava.

Problem s ovom logikom je jer ne vodi računa o ljudskoj psihologiji. Naime, bez motiva, nema motivacije. Pobjeda na izborima i vlast je jedina "mrkva" koju ima narod da namami političare da rade u njegovu korist, gubitak vlasti je jedina batina. A ujedinjeni HDZ motiva nema jer će mrkvu dobiti i tako i tako a batine nema, jer glasovat ćemo za njih voljeli ih ili ne, radili oni dobro ili ne, krali ili ne, mi moramo glasovati za njih jer će nam se rasuti glasovi.

Za sve koji misle da je rasipanje glasova loše, nekoliko crtica za razmišljanje:

1. Je li usluga kvalitetna kada ima jedan ponuđač (nebitno je li to jedan ili više Internet providera ili jedna ili više pekara).
2. Zašto je u naprednim zemljama monopol doživljen kao loša riječ, i nešto protiv čega se treba boriti? (napišite zašto konkretno)
3. Zašto je propao jednopartijski politički sustav (socijalizam)? (napišite zašto)
4. Zamislite da radnici nekog velikog poduzeća dobivaju plaću bez obzira dođu li na posao ili ne? (nakon par mjeseci, koliko bi ih se pojavljivalo svaki dan u 7 ujutro na poslu i ostajalo do 15 sati?)
5. Zamislite na kraju da ste student pred važan ispit. Ispit vam je dosadan, no srećom, znate da ćete proć znali ili ne znali jer vam jer profesor otac i rekao je da ćete dobiti čistu peticu :zubati . Koliko biste učili? S druge strane, koliko biste se trudili da prolaz nije zagarantiran i da znate profesor pušta samo one koji dobro ugriju stolicu? :biceovodobro

Ja znam da ako ne raspemo glasove da ćemo prikupiti više mandata, to je jasno. Ali isto tako znam, ako nema mrkve i batine, da nitko od izabranih neće uraditi ništa.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

811 of 2558 - 31.7%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Rasipanje glasova
PostPostano: 26 ruj 2009, 16:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Potpis na sve, no politički pluralizam je luksuz koji se u nekim općinama ne može priuštiti. Dok Hrvati pametuju o "kvaliteti usluga", prc, na mjesto im uleti načelnik Musliman (Busovača, Novi Travnik).

Glasajte za koga god hoćete u ZHŽ, HBŽ i nekim općinama HNŽ, ali u Mostaru i srednjoj Bosni mora biti "ZNA SE".

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Rasipanje glasova
PostPostano: 26 ruj 2009, 16:41 
Offline

Pridružen/a: 07 svi 2009, 12:19
Postovi: 596
Hmmm, zašto mislim da sam ja jedan od razloga otvaranja ovog topica? :)
Gle, ja razumijem to sve, da smo mi većina kao stoka koja samo slijedi sve ostale, i koja nije zaokruzila nikog drugog na glasačkim listićima već skoro 20 godina, jer samo i jedino malte ne znamo za taj HDZ, koji je jad i bijeda, i gdje samo oni na najvišim pozicijama imaju koristi od njega, u biti ne od njega, nego od svih nas, jer sva ona sredstva koja bi trebala osvjetliti naše ulice, asfaltirati sve one makadame, obnoviti još mnogo kuća koje su srušene prije 15 godina, ta sredstva završe kod njih, i oni se na to samo nasmiju, i voze se u svom mercedecu po svojoj asfaltiranoj i osvjetljenoj ulici. Znam da nisam pametan, i da istu grešku ponavljam već dugo, i ne samo ja, pa HDZ je opet na vlasti, i opet ja nisam kurca dobio od tog istog HDZ-a, sve se nadam da će i meni jednom svanuti lijepo jutro, da ću svog Fiata odmah odnesti na prvi deponij, i ispred kuće parkirati bmwa kakvog vozi samo Angela Merkel, ali nekako sve više mislim, da od toga nema ništa.
A opet, da ja sad tebe pitam. Za koga ti glasaš, ako nije problem znati? Kome ti vjeruješ, u biti, ne moraš čak ni vjerovati, nego za koga misliš da može napraviti nešto za NAS sve, a ne samo za sebe i svoju obitelj. Ja sam zaista bez ideje, i da znaš da vjerojatno neću više ni ići na te izbore, prosto iz razloga jer na neki način osjećam krivnju što sam i ja tim jednim, svojim mizernim glasom pomogao nekom seljačini da krade od svih nas, i da nas sviju pravi budalama. Ali ne žalim se ja, hvala Bogu imam fina primanja, usudio bih se reći da su dosta viša od prosjeka, i zaista mi je teško i zamisliti kako je onima koji jedva spajaju kraj sa krajem, i kako se oni osječaju prevarenim već po deseti put, te kako oni slušaju sva ona silna obečanja kako će im od sutra biti bolje, te da će sve njihove patnje prestati sa prvim mrazom. Moš` mislit.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Ceha, iprodano, Naša Kvačica, Robbie MO i 201 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO