Tema znači nije vezana za predstojeće izbore nego je više općenito politička.
HDZ političari nam naime stalno prodaju priču da moramo glasovati za njih da se glasovi ne bi rasuli. Ok, na prvi pogled zvuči logično, više glasova -> više zastupničkih mandata -> veći utjecaj -> više ostvarenih prava.
Problem s ovom logikom je jer ne vodi računa o ljudskoj psihologiji. Naime,
bez motiva, nema motivacije. Pobjeda na izborima i vlast je jedina "mrkva" koju ima narod da namami političare da rade u njegovu korist, gubitak vlasti je jedina batina. A ujedinjeni HDZ motiva nema jer će mrkvu dobiti i tako i tako a batine nema, jer glasovat ćemo za njih
voljeli ih ili ne, radili oni dobro ili ne, krali ili ne, mi moramo glasovati za njih jer će nam se rasuti glasovi.
Za sve koji misle da je rasipanje glasova loše, nekoliko crtica za razmišljanje:
1. Je li usluga kvalitetna kada ima jedan ponuđač (nebitno je li to jedan ili više Internet providera ili jedna ili više pekara).
2. Zašto je u naprednim zemljama monopol doživljen kao loša riječ, i nešto protiv čega se treba boriti? (napišite zašto konkretno)
3. Zašto je propao jednopartijski politički sustav (socijalizam)? (napišite zašto)
4. Zamislite da radnici nekog velikog poduzeća dobivaju plaću bez obzira dođu li na posao ili ne? (nakon par mjeseci, koliko bi ih se pojavljivalo svaki dan u 7 ujutro na poslu i ostajalo do 15 sati?)
5. Zamislite na kraju da ste student pred važan ispit. Ispit vam je dosadan, no srećom, znate da ćete proć znali ili ne znali jer vam jer profesor otac i rekao je da ćete dobiti čistu peticu

. Koliko biste učili? S druge strane, koliko biste se trudili da prolaz nije zagarantiran i da znate profesor pušta samo one koji dobro ugriju stolicu?
Ja znam da ako ne raspemo glasove da ćemo prikupiti više mandata, to je jasno. Ali isto tako znam, ako nema mrkve i batine, da nitko od izabranih neće uraditi ništa.