|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 58 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Sayuri
|
Naslov: Re: Romani Postano: 15 svi 2012, 15:26 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Čitam trenutno ovu Ajjjjj bože dragi. Sinoć čitala do 4h, a u 7 morala na posao. Sreća pa sam radila samo do 14h, pa ću kasnije malo da prilegnem. Kad sam je dobila knjigu bila sam malo skeptična..Ali kontala sam i to da bi mogla biti zanimljiva biografija nekog ko je ovako...kontraverzan...dok bi npr biografija Del Piera, Messija ili Nedveda (uzornih momaka) vjerovatno bila dosadna. Ispočetka, nekih prvih pedesetak stranica, svako malo bih zakolutala očima i pomislila (ono internetski wtf??? ) koji je ovo ufuranko. Svaka druga rečenica je bila "Ja sam Zlatan" ili "Ja sam najbolji" itd. Ali kako sam čitala dalje, skontala sam da je tako pisao kako bi fino dočarao kakav je ufuranko bio kao tinejdžer. Poslije, kako je sazrijevao i način na koji je pisao bio je zreliji. Kako god, knjiga je jako zanimljiva. Ako je meni koja i nisam veliki ljubitelj nogometa ovoliko zanimljiva, onda nije ni čudo što se u Švedskoj za 3 dana prodalo 200 000 primjeraka. Doduše, uz brata i momka pogledam tu i tamo utakmicu, a kao tinejdžerka sam ludila za Barcelonom, pa znam 95 posto sportaša koji su spomenuti u toj knjizi. Zanimljivo je čitati kakav je ko kao osoba...npr Maxwell, Nedved, Mihajlović, Guardiola, Thuram, Capello, Moggi itd. Jedva čekam kad ću doći do dijela kad opisuje Mourinha da vidim šta kaže za njega Uglavnom, piše o svom teškom djetinjstvu, odnosu s roditeljima i nogometu koji mu je došao kao spas. I sam priznaje da se nije bavio nogometom da bi vjerovatno postao kriminalac jer je živio u Rosengardu, predgrađu Malma, koji je inače bio pun Turaka, Somalijaca, Jugoslovena, gdje je kriminal bio nešto sasvim normalno. I on sam je često krao bicikla. Zatim piše o svom lošem odnosu s novinarima, o djevojci Heleni koja je od njega starija 11g i koja je potpuno drugi svijet. Kaže: "Dolazila je iz onih porodica gdje se za stolom govorilo draga molim te dodaj mi sol" dok je, s druge strane, prisustvovala tuči njegove majke i brata Sapka u avionu u prvom razredu Super knjiga i preporučila bih je svim ljubiteljima nogometa
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Romani Postano: 23 svi 2012, 13:11 |
|
|
http://www.studentnet.hr/knjige/show/3266/http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-opsirnije.php?ppar=3981Citat: U prvom romanu nagrađivane trilogije 'Njegove tamne tvari' Philipa Pullmana pratimo doživljaje djevojčice Lyre, koja živi u svijetu uvelike nalik našem, ali po mnogočemu i različitom, atmosfera mu je slična viktorijanskoj Engleskoj a glavno prijevozno sredstvo je - cepelin. Između ostaloga, svakog stanovnika ovog svijeta prati njegov 'daemon' - fizička manifestacija njegove vlastite duše u obličju životinje. U ovom živopisnom svijetu živi Lyra Belacqua sa svojim daemonom Pantalaimonom.
Živeći u zatvorenom svijetu koledža u Oxfordu saznaje za prah kojega zloglasni Magisterij smatra samim utjelovljenjem Istočnog grijeha i na dalekom Sjeveru vrši pokuse sa djecom i dotičnim prahom. Lyra sa svojim daemonom, uz pomoć rijetke sprave koja odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem i ostalom djecom koje je oteo Magisterij. Ta će je potraga odvesti u polarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, kraljica Serafina Pekkala sa svojim vješticama sa sjevera te prognani kralj oklopljenih medvjeda.
Čudesni svijet paralelnih svijetova 'Njegovih tamnih tvari' opčinio je s razlogom i velike i male. Trilogiju čine «Polarno svjetlo» (Northern Light), «Tanki bodež «(The Subtle Knife) i «Jantarni dalekozor» (The Amber Spyglass).
Philip Pullman je jedan od najboljih britanskih i svjetskih dječjih pisaca, dobitnik mnogih književnih nagrada od kojih je najprestižnija nagrada Whitebread koju je osvojio za roman «Jantarni dalekozor», 2002. godine, postavši tako prvim romanom tzv. dječje literature koji je osvojio ovu nagradu.
Svoje najpoznatije djelo 'Njegove tamne tvari' (His Dark Materials) počeo je stvarati 1993. godine, a tri godine kasnije objavljen je prvi roman iz te trilogije -"Polarno svjetlo». Ta knjiga odmah je osvojila Carnegie medalju, jednu od najprestižnijih nagrada za dječju književnost u Velikoj Britaniji te nagradu Guardian. Potom je 1997. objavljen nastavak «Tanki bodež» a 2000. i «Jantarni dalekozor». Neke priče je objavljivao i u listu "The Guardian". Od 2004. godine radi kao predavač na Exeter univerzitetu u Oxfordu, gdje se i školovao.
Prema "Polarnom svjetlu" snimljen je film "Zlatni kompas" (The Golden Compass), 2007. godine. Ovo sam davno čitao, kažu da liči na Harija Putera ali te nisam čitao. Svidjelo mi se tada. Pored ove u trilogiji su još 2 knjige. Logično.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Romani Postano: 24 svi 2012, 02:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zvuči zanimljivo, nije loše nekad utonuti u te fantasy romane.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Romani Postano: 24 svi 2012, 11:47 |
|
|
Citat: O knjizi Dobitnik nagrada „Svetosavski pečat“ i „Miloš Crnjanski“ Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača... Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki. U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti. Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju. Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao KONSTANTINOVO RASKRŠĆE. Ali na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada - bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava... U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, ta reč je VAMPIR. U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube. U mrak, gde sijaju oči boje purpura, ka mestu gde se seku granice dva sveta, ka KONSTANTINOVOM RASKRŠĆU. Sajt: www.konstantinovoraskrsce.com
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Romani Postano: 07 srp 2012, 01:23 |
|
|
Konačno sam pročitala Hiljadu sjajnih sunaca je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i prijateljstvu. To je zanimljiva i moćna priča koja para srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o jednom neobičnom prijateljstvu i jednoj neuništivoj ljubavi.
Marijam je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dvije decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dvije sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke.
Kako vrijeme prolazi, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost dvije žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima. A ipak, ljubav umije da čoveka natjera na nezamisliva djela, da mu pomogne da čudesnim junaštvom prevaziđe najstrašnije prepreke. Na kraju ljubav pobjeđuje smrt i uništenje.________________________________ Već par godina slušam žene kako hvale ovu knjigu i diskutuju o tome nad kojim dijelovima su najviše suza pustili. Iskreno, očekivala sam puno više. Knjiga jeste zanimljiva, ali je u fokus stavljena ljubavna priča tj dvoje zaljubljenih koji su nakon svih nedaća tokom 10 godina ipak završili skupa. Dobro, položaj žene u Afganistanu je jako dobro opisan, ali puno bi mi bilo zanimljivije da je pisac malo više opisivao stanje u Afganistanu, kako je bilo dok su se vlasti smjenjivale. Nešto kao u knjizi Snijeg od Pamuka, gdje se prije svega radilo o sekularizmu, islamistima i odnosu zapada prema Turskoj, a ljubavna priča između Kaa i Svile je sve to lijepo upotpunila. Da roman nije toliko izvikan, bio bi mi bolji. Ovako sam imala prevelika očekivanja.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Romani Postano: 07 srp 2012, 08:36 |
|
|
Sayuri je napisao/la: ________________________________
Već par godina slušam žene kako hvale ovu knjigu i diskutuju o tome nad kojim dijelovima su najviše suza pustili. Iskreno, očekivala sam puno više. Knjiga jeste zanimljiva, ali je u fokus stavljena ljubavna priča tj dvoje zaljubljenih koji su nakon svih nedaća tokom 10 godina ipak završili skupa. Dobro, položaj žene u Afganistanu je jako dobro opisan, ali puno bi mi bilo zanimljivije da je pisac malo više opisivao stanje u Afganistanu, kako je bilo dok su se vlasti smjenjivale. Nešto kao u knjizi Snijeg od Pamuka, gdje se prije svega radilo o sekularizmu, islamistima i odnosu zapada prema Turskoj, a ljubavna priča između Kaa i Svile je sve to lijepo upotpunila. Da roman nije toliko izvikan, bio bi mi bolji. Ovako sam imala prevelika očekivanja. Čini mi se da je ovo radio u Lovcu na zmajeve.
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Romani Postano: 07 srp 2012, 09:51 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Sayuri je napisao/la: ________________________________
Već par godina slušam žene kako hvale ovu knjigu i diskutuju o tome nad kojim dijelovima su najviše suza pustili. Iskreno, očekivala sam puno više. Knjiga jeste zanimljiva, ali je u fokus stavljena ljubavna priča tj dvoje zaljubljenih koji su nakon svih nedaća tokom 10 godina ipak završili skupa. Dobro, položaj žene u Afganistanu je jako dobro opisan, ali puno bi mi bilo zanimljivije da je pisac malo više opisivao stanje u Afganistanu, kako je bilo dok su se vlasti smjenjivale. Nešto kao u knjizi Snijeg od Pamuka, gdje se prije svega radilo o sekularizmu, islamistima i odnosu zapada prema Turskoj, a ljubavna priča između Kaa i Svile je sve to lijepo upotpunila. Da roman nije toliko izvikan, bio bi mi bolji. Ovako sam imala prevelika očekivanja. Čini mi se da je ovo radio u Lovcu na zmajeve Toliko hvaljena i još uvijek (uz ostale) nepročitane gledaju me svaki dan Tajna kaligrafa Autor: Refik Šami Prevodilac: Sofija Todorović Naslov originala: Das Geheimnis des Kaligrafen / Rafik Schami Uskim ulicama Staroga grada u Damasku krużi glasina: Nura, lepa supruga poznatog kaligrafa Hamida Farsija je pobegla. Zašto je ostavila za sobom żivot, na kome su joj mnogi zavideli? Ili je ona bila żrtva otmice, protivnika njenog muża? Hamida Farsija slave još od rane mladosti kao čudo od deteta za kaligrafiju. Po njemu se, u njenoj filigranskoj lepoti, arapska poezija izrażava u svom najčistijem obliku. Međutim, vremenom on spoznaje i slabosti arapskog jezika, koje ograničavaju njegovu upotrebu u sadašnjosti. U tajnom udrużenju prosvećenih on pravi planove za radikalnu reformu, ne sluteći, kakvoj se opasnosti izlaże. Hamid se sav predaje svom poslu, kako bi ostvario veliki san i izvršio reformu. Nura ne sluti ništa o njegovim planovima koji ga okupiraju. Ona poznaje samo njegovu odbojnu, škrtu stranu ličnosti, čoveka, koji ju je posle prve bračne noći degradirao u domaćicu. Nije čudo što joj laska pażnja, koju joj poklanja mladi, pametni učenik u radionici njenog muża. Strasna ljubav kreće svojim tokom – ljubav između muslimanke i hrišćanina. Slika Orijenta i ogledalo sirijskog društva pedesetih godina. Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost (nema je kupiti u Hrvatskoj) Ivica Đikić 'Sanjao sam slonove' ...
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Romani Postano: 08 srp 2012, 00:56 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Čini mi se da je ovo radio u Lovcu na zmajeve.
Tome se i nadam. Već obećava što su glavni likovi muškarci. Nabavit ću je uskoro.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|