HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Ovu temu otvaram s ciljem obavještavanja svih onih(u prvom redu Rajvose) koji su nekada živjeli u Sarajevu odnosno pripadali ovoj župi. Postavljati ću redovito sve novosti i događaje koji se vežu za ovaj dio Sarajeva.

Duboko vjerujem da bi svi Vi, nekadašnji župljani, voljeli čuti što se to događa u vašem zavičaju i to mi je bilo dovoljno da otvorim ovu temu i redovito Vas obavještavam o svemu što se radi, pa bilo dobro ili loše.

Najprije ću Vas obradovati s činjenicom da je crkva Presvetog Trojstva svaku nedjelju pod svakom misom popunjena vjernicima i prema tome ima budućnost, a hoće li biti svjetla ovisi o njima tj. koliko imaju snage za borbu i želje za ostankom u svom rodnom mjestu.

Božji blagoslov svima Vama koji čitate ove retke.

U nastavku Vam donosim vijesti koje su izašle u najnovijem župnom tromjesečniku "Mir", koji uređuje župnik Ivan Ravlić.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Prije svega donosim riječi urednika koje se nalaze na samom početku...

"Ovaj broj izlazi s malim zakašnjenjem. Uz isprike nadam se da ćete razumjeti moju prezaposlenost. No, svakako ne izostaje dobrih želja i volje. Tu je novost da je naša župna crkva proglašena nacionalnim spomenikom države BiH. To je jedan korak naprijed glede naše župe i crkve. Nećemo na tome stati nego ćemo ići još naprijed kako bi naša crkva bila uzor dostojanstvo rejtinga naših vjernika.

Ovo su vjernici ove župe i zaslužili. Nekadašnji naziv "Mali Rim" treba opravdati. Posjetio nas je i svećenik iz Indije, koji je sa sobom odnio lijepe dojmve iz našeg (ovo je lijepo čuti, znači bez obzira na sve i dalje ga smatraju svojim) Sarajeva. U istoj smo situaciji kao i oni. Mi, manjinski narod, ovdje, a oni manjinski kršćani u Indiji. Nas prekrajaju i ne toleriraju kako bi trebalo, njih u Iniji kao kršćane na razne načine maltretiraju, omalovažavaju, pale im crkve te stalno žive u strahu.

Tu je i promemorija, pogled na situaciju u BiH, jednog Hrvata koji otvorenih očiju gleda manjkavosti koje su učinjene, kao posljedice zadnjeg rata na štetu hrvatskog naroda u BiH. S nama se manipuliralo kako se moglo i htjelo, pa se to i danas čini. Mnogi hrvatski političari zastrašeni gledaju svoj interes, radeći za svoju korist, a okrenuli su glavu od hrvatskog naroda u BiH.

Razjedinjenost stranaka sa hrvatskim predznakom više šteti ovom narodu nego li koristi. Koaliranje svih stranaka je sigurno vedrija budćnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. U ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi hrvatski narod u BiH, ne piše mu se dobro. Nalazimo se u "Godini svećenika" u kojoj razmišljam što učiniti u korist svih svećenika na nivou naše župe. Ideja već postoji, ali ću je pokušati relaizirati na mnogostruko dobro".

Ivan Ravlić, župnik


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:36 
Offline

Pridružen/a: 17 svi 2009, 21:48
Postovi: 1387
ta je župa nekada cvala poslije rata i u ratu dok je tamo bio jedan mladi kapelan koji je okupljao omladinu ...nemogu da mu se sjetim imena ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
CRKVA PRESVETO TROJSTVO U NOVOM SARAJEVU PROGLAŠENA JE NACIONALNIM SPOMENIKOM BOSNE I HERCEGOVINE

Obaviješten sam da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, u skladu sa odredbama Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, primjenjujući Kriterije za proglašenje dobara nacionalnog spomenika("Službeni glasnik BiH", br. 33/02 i 15/03) na 44. sjednici održanoj od 12. do 18. svibnja 2009. godine u Sarajevu, donijela odluku o proglašenju nacionalnim spomenicima BiH za 11 objekata među njima i pod br. 9 Historijska građevina- Crkva Presvetog Trojstva, općina N. Sarajevo; FBiH. Od pravoslavnih ibjekata Historijska građevina- Hram Svetog proroka Ilije u Puračiću, općina Lukavac i graditeljska cjelina-Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, općina Tuzla, FBiH.

Od svih proglašenih povijesnih građevina ovaj put samo je naša crkva iz ove provenijencije proglašena kulturnim spomenikom. Nekoliko dana su suradnice iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH radile da bi se ovaj projekt priveo kraju. One su prikupljale materijal, dokumente, nacrte, te su premjeravale sve eksponate u crkvi i same dimenzije crkve. Također su kopirale mnoge dokumente iz župne arhive, a koji su manje ili više povezani sa župniom crkvom. Crkva će biti označena mjedenom pločicom posatvljenom na prikladno mjesto na kojoj će pisati da je objekt pod zaštitom države.

Prema odredbama zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene preme Aneksu 8 Općeg okvirong sporazuma za mir u BiH, nacionalni spomenici uživaju stupanj zaštite, a za implementaciju odluka Komisije nadležne su i odgovorne federalne institucije vlasti, prije svega Vlada Federacije BiH i Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša(nepokretna dobra), te Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Treba napomenuti da sve što se nalazi u crkvi je nepokretno dobro.

U skladu sa Aneksom 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir BiH i odredbama navedenog zakona nadležna tijela Federacije BiH, Kanotna, gradske i općinske službe, te sve druge fizičke i pravne osobe dužni su da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju.

Nažalost, moramo konstatirati da je velika šteta što proglašenje nije bilo učinjeno prije mojih poduhvata oko renoviranja i instaliranja orgulja, jer bi u tom slučaju gore navedene institucije bile obvezne koliko-toliko pomoći, ove već, urađene projekte.

Ivan Ravlić, župnik


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Betandwin je napisao/la:
ta je župa nekada cvala poslije rata i u ratu dok je tamo bio jedan mladi kapelan koji je okupljao omladinu ...nemogu da mu se sjetim imena ...


A evo i sadašnji župnik se maksimalno trudi, a dokaz već u nastavku u jednoj lijepoj novosti.

Danas je na misi govorio da se nada da će mu kardinal poslati kapelana, ali još nije dobio definitivan odgovor, pa ako dođe možda krene stopama bivšeg kapelana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 18:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
OSNOVAN ZBOR MLADIH U ŽUPI NOVO SARAJEVO

U mjesecu travnju tekće godine osnovali smo zbor mladih u župi Novo Sarajevo. Duboko cijeneći postojeći zbor u kojem su uglavnom starije osobe, odlučio sam da nam trebaju i nove pjevačke snage mladih. Na ovaj način želio sam da zaokupim mlade nečim bitnim, što će ih usmjeriti na pravi put, bolje druženje mladih, da možemo bolje promovirati crkveno pjevanje i glazbu. Zbor vodi mladi gospodin prof. Darko Hrgić. Pjevanje je redovito, svake subote u 17. 30 sati. Veću su imali probni nastup na jednoj večernjoj svetoj misi. Zbor sada broji 14 osoba sa intencijom da se ovaj broj pomalo uvijek rasti i na taj način doprinostiti duhovnom bogatstvu liturgije. U zboru se zasada nalati stalno ili privremeno: Ivana Križanović, Simić Borjan, Biljana Bodul, Dejan Bodul, Marijana Biljaka, Renata Glavnika, Ida Budimir, Iva Ljiljić Matea Tolić i Ema Jukić. Sve ću učiniti da ovaj zbor mladih nađe svoje mjesto u liturgijskim slavljima u župi kao i samoj svojoj promociji izvan župe. Najviše me veseli što smo mogli predstavljati župu na promociji duhovnih pjesama u mjesecu svibnju u našoj katedrali Srca Isusova.

Ivan Ravlić, župnik


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 19:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
OBNOVLJENI OLTARI

Dana 17. kolovoza tekuće godine počeli su precizni radovi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu. Naime, restaurirana su dijelom dva bočna oltara koji pripadaju radovima iz doba austro-Ugarske, tirolskoj umjetnosti. Obnovljena je i pozlata na tim oltarima, a isto je učinjeno na pojedinim kipovima na zidovima crkve. Ulazna vrata crkve također su osvježena i sasušene pukotine koje su bile posljedica sunca, topline, visokih temperatura i drugih vremenskih nepogoda sada su zatvorene i otklonjene na jedan prikladan način. Radovi su završili 15. rujna tekuće godine.

Ovo sve je radio mladi gosp. Dominik Josipović iz ulice Fra Matije Divkovića, župljanin župe Novo Sarajevo. Predstoji nam u crkvu postaviti kameni oltar i ambon, umjesto sadašnjeg drvenog oltara.Već su bili kamenoresci iz "Dunolita" kod Fojnice uzeli mjere i vjerujem da će ubrzo početi raditi. Oltar i ambon će se uklopiti u klasiku glavnog oltara koji se nalazi na samom pročelju crkve, u apsidi. Kada se ugrade ovi eksponati onda će postojeći drveni oltar i drveni ambon biti premješeni u župu Brusnica, gdje je župnik gosp. Marko Hrskanović, koji me je zamolio da mu ih poklonim. Da poklon ove župe bude veći i značajniji, obećao sam i prijevoz istih do crkve u Brusnici.

Ivan Ravlić, župnik


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 27 ruj 2009, 19:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Lijepo je napomenuti da ovaj tjedan dolaze na nekoliko dana mladi Hrvati katolici sa župnikom iz zemunske župe iz Beograda u posjet Sarajevu i boraviti će u obiteljima koje pripadaju župi Novo Sarajevo.

Pod misom u nedjelju će pjevati, a zemunski svećenik će držati propovijed.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 11:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
GOPODARSKI FORUM U SARAJEVU

Dana, 19. rujna 2009. održan je Gospodarski forum u zgradi Vrhbosanske bogoslovije. Bilo je nazočno oko 100-njak sudionika, najviše gospodarstvenika, a i lijep broj znatiželjnika. Na početku sve je pozdravio Bosiljko Rajić, direktor Caritasa BKBiH naglasivši da je ovo važan događaj da se gospodarstvenici dogovore o boljitku privrede u BiH. Pozdravnu riječ je uputio i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup naglasivši da je ovo stvaranje pozitivne klime u ovoj situaciji financijske restrikcije. Kriza je plod pohlepe. Cilj uvijek treba biti čovjek kao središte života.

Govorio je gosp. Goran Jandroković, ministar inozemnih poslova RH:"Dinamično gospodarstvo je temelj društva". Ovo je treći forum koji u BiH okuplja gospodarstvenike BiH i Republike Hrvatske. Posebno priznjanje kaže Jandroković ide gospodarskoj udruzi "Prsten". Za sve narode u BiH nema alternative, BiH pripada svim narodima. Vlada RH neće ostaviti Hrvate u BiH, ne miješajući se u nutarnje uređenje države BiH. Očekujemo da Hrvati BiH budu predvodnici, etabliranja BiH u Europsku Uniju. Udruga "Prsten" okupila je preko 150 gospodarstvenika.

Cilj ove udruge je da se brinu za sve Hrvate posebno za one koju su izvan države BiH. Govorio je i gosp. Drago Bilandžija, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva FBiH, prikazao je dosadašnje susrete i aktivnosti. Osnovni cilj foruma je razvoj sela u svim segmentima, oživljavanje ekonomije i gospodarstva kao i ostalo. U razdoblju od 2005.-08. godine iz proračuna RH za Hrvate u BiH izdvojeno je 152 milijuna kuna. To su velika sredstva. O tome je pisao dr. Hrvoje Džepina. Mi Hrvati imamo u BiH najnepovoljnije stanje u odnosu na druga dva naroda. Bilo bi potrebno od institucija BiH zatražiti izmjenu zakona BiH, da se razvojem poduzetništva da priroritet, veća suradnja među entitetskim ministrima, položaj Hrvata treba podržati u parlamentu BiH.

Zatim je uzeo riječ gosp. Ivan Bagarić. zastupnik u Hrvatskom Saboru i predsjednik odbora za Hrvate izvan RH. Imao je predavanje na temu: "Suradnja i zajedništvo Republike Hrvatske s Hrvatima u Bosni i Hercegovini". Odbor za Hrvate izvan RH djeluje na podupiranju Hrvata u BiH. Svako ulaganje za Hrvate u Bosni i Hercegovini je ulaganje i za druge narode. Ako se grade škole, grade se i za druge narode, ako se grade bolnice, medicinske institucije, fakulteti, karitativne ustanove, dječji vrtići, gradi se i za druge narode. Dakle ulaganja se ne daju jednostrano nego kriste svima i svakome tko god želi pohađati institucije koje su podignute novcem iz RH.

Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb e imao predavanje na temu: "Gospodarska i financijska kriza i etička načela." Put kojim je išla hrvatska ekonomija je potpuno krivi. Što je veća globalizacija to je dublja kriza. Gospodarstvo u Hrvatskoj je stradalo više nego ono u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj su štete vidljive. Nova etika poziva na promjenu svjetonazora. Ovaj se forum održava u ozražju krize u Bosni i Hercegovini.

Nastupio je i gosp. Slavko MArin, zamjenik ministra za ljudska prava u RH. Pitanje povratka u Bosni i Hercegovini je vrlo važno da bi se počelo rješavati stanje u BiH. Imamo 22.000 Hrvata koji se žele vratiti u Republiku Srpsku a iz Dervente je samo 15.000 onih koji se žele vratiti. Primjedba je bila da ovaj forum kao i prijašnji nije ništa učinio na području turizma, čiji je dijapazon jako raširen. Samo je jedan primjer naveden. Svaki dan iz Dubrovnika prema Mostaru dođe oko 5.000 turista, koliko je organziran njihov doček i kako veliko je pitanje. Na kraju foruma upućena je i izjava koja stavlja akcent na bolje odnose Hrvata u Bosni i Hercegovini. Donosim ovdje ekst izjave.

Izjava sudionika gospodarskog foruma

Sarajevo, 18. rujna 2009. godine

1. Stanje o kriza gospodarstva i financijskog sektora u cijelom svijetu i posebno ukupni problemi gospodarstva u BiH, blokada rada institucija BiH, ukupno zaostajanje u procesu provođenja sveukupnih reformi i preuzetih obveza iz Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji, te ozbiljna socijalna kriza velikog dijela pučanstva BiH, upućuje nas gospodarstvenike, a i predstavnike Crkve, da podignemo svoj glas i da zatražimo od svih institucija BiH:

-da ubrzaju ustavne promjene koje su nužne za pridruživanje i ulazak BiH u Europsku uniju, pri čemu se moraju izjednačiti prava sva 3 naroda u procesu razvoja u svim segmentima, da se razvoju poduzetništva i ukupnog gospodarstva da prioritet, s naglaskom na ulaganje i razvoj onih grana i oblasti gdje imamo komparavne prednosti i koji mogu dati i brze najveće efekte. To se, prije svega, odnosi na oblast proizvodnje hrane, turizma, e značajnog ulaganja u prometnu infrastrukturu koja je preduvjet razvoja svih drugih oblasti;

-pozivamo da se pristupi što bržoj realizaciji koridoa V C, kao najveći infrastrukturni objekt u Bosni i Hercegovini;

-da se, više nego do sada, osiguraju ulaganja u obrazovanje i znanost, kao uvjet svekolikog drugog razvoja.

2. Gospodarski forum pozdravlja najavu Vlade Republike Hrvatske o donošenju Zakona koji će urediti suradnju Republike Hrvatske(RH) i Hrvata izvan RH s ciljem unaprjeđenja uzajamnog odnosa tj. postizanje učinkovitog i djelotvornog sustava potpore na svim poljima djelovanja, a u svrhu ostvarivanja zejedničkih interesa. Smatramo potrebnim da u ovaj proces bude uključeno što više predstavnika iz različitih područja BiH.

Također očekujemo da Vlada RH, zbog koordinacije i poboljšanja sustava uzajamne potpore RH i Hrvata izvan RH, s posebnim osvrtom na Hrvate u BiH, organizira posebno tijelo koje će biti operativno tijelo Vlade nadležnog za provedbu strategije.

Sukladno Ustavu RH u međunarodnim propisia, Gospodarski forum od Vlade i Sabora RH očekuje punu potporu politici, osiguranju pune jednakopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti Hrvata u BiH, što je preduvjet gospodarskog i svakog drugog napretka Hrvata u biH i BiH kao države jednakih naroda i građana.

Ivan Ravlić
Župnik u Novom Sarajevu


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 11:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Zahvaljujem :palacgore1

slika

Evo slike, fino blista od obnove fasade...prostorije za vjeronauk i ostale poslove su iza crkve, ulaz sa desne strane. Crkva je unutra ogromna, mada ne znam koliko točno ljudi može primit. U sretnija vremena za ponoćku su i desetine (možda i preko sto) ljudi morali stajat van crkve. Valja spomenut da su dolazili i neki Muslimani, iz znatiželje, ne za vjeru nego za ponoćku kao "događaj", spektakl. :biceovodobro

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 14:10 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13387
Lokacija: ZG
Joj ne mogu se sjetit , al čini mi se da sam tu išao na vjeronauk :D

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 14:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
RajvoSa je napisao/la:
Zahvaljujem :palacgore1

Evo slike, fino blista od obnove fasade...prostorije za vjeronauk i ostale poslove su iza crkve, ulaz sa desne strane. Crkva je unutra ogromna, mada ne znam koliko točno ljudi može primit. U sretnija vremena za ponoćku su i desetine (možda i preko sto) ljudi morali stajat van crkve. Valja spomenut da su dolazili i neki Muslimani, iz znatiželje, ne za vjeru nego za ponoćku kao "događaj", spektakl. :biceovodobro


Nema na čemu legendo :palacgore2

Pa odjednom može stati stotinjak ljudi u klupe, pa rekao bih i 120. Uvijek 15-tak ljudi stoji u zadnjem dijelu crkve. Obnovljena je i unutrašnjost crkve i dopremljene su orgulje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 15:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
PCM je napisao/la:
Joj ne mogu se sjetit , al čini mi se da sam tu išao na vjeronauk :D


Aha, još jedan Sarajlija :smajl007 . Pa kako se ne možeš sjetiti, nije valjda tako davno bilo? :laugh


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 16:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00
Postovi: 1736
Lokacija: ...................
Župa Novo Sarajevo formalno je utemeljena 24. kolovoza 1902. godine i to dekretom kojim se dotadašnji župnik u Goraždu Antun Alaupović imenuje upraviteljem novoutemeljene župe. Kamen temeljac za izgradnju župne crkve blagoslovljen je 14. svibnja 1905. godine. Crkvu je posvetio nadbiskup vrhbosanski Josip Stadler, 18. studenoga 1906.

Prema podatcima iz 1991. župa Presvetoga Trojstva imala je oko 7530 katolika, a danas ima oko 1750 obitelji sa 3670 vjernika. U župi Novo Sarajevo djeluju časne sestre Kćeri Božje ljubavi.


i ja sam ovdje isao na misu, dok sam studiro ekonomiju u šeheru, 2 godine....

_________________
Cuius regio, eius religio


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 16:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
TG-B.B.B je napisao/la:
Župa Novo Sarajevo formalno je utemeljena 24. kolovoza 1902. godine i to dekretom kojim se dotadašnji župnik u Goraždu Antun Alaupović imenuje upraviteljem novoutemeljene župe. Kamen temeljac za izgradnju župne crkve blagoslovljen je 14. svibnja 1905. godine. Crkvu je posvetio nadbiskup vrhbosanski Josip Stadler, 18. studenoga 1906.

Prema podatcima iz 1991. župa Presvetoga Trojstva imala je oko 7530 katolika, a danas ima oko 1750 obitelji sa 3670 vjernika. U župi Novo Sarajevo djeluju časne sestre Kćeri Božje ljubavi.


i ja sam ovdje isao na misu, dok sam studiro ekonomiju u šeheru, 2 godine....


Hvala ti na doprinosu :palacgore2

Jesi išao višu, pa završio ili si odustao?Kad si studirao?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 28 ruj 2009, 16:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00
Postovi: 1736
Lokacija: ...................
od 2006-08 sam bio u sarajevu pa sam se prebacio u zagreb , sada sam ovdje 4 godina

_________________
Cuius regio, eius religio


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 08 stu 2009, 14:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Ako netko zna kakvu radnju koja se bavi kamenorezarstvom i koja bi povoljnije izradila oltar u župnoj crkvi neka ostavi kontakt na ovoj temi ili neka mi se javi privatnom porukom.

Naglasak stavljam pogotovo na naše Hercegovce koji se tradicionalno bave tom vještinom. Pokažimo solidarnost s našim hrvatskim katoličkim pukom u Sarajevu i pokušajmo naći nekoga tko bi to mogao povoljno uraditi.

Naravno, što prije to je bolje. :zivili


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 29 stu 2009, 13:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Uz dogovor sa Caritasom Biskupske konferencije BiH župnik župe Novo Sarajevo prikuplja novac za Caritasovu pučku kuhinju koja svakodnevno hrani više od 200 ljudi. Prema izračunu mjesečni obroci jednog čovjeka koji se hrani u pučkoj kuhinji iznose 56,10 KM, godišnje 673.20 KM. Svi oni koji žele mjesečno plaćati hranu za jednog čovjeka koji si je ne može priuštiti može to učiniti u župnom uredu ili ukoliko bude zainteresiranih možemo uzeti broj žiro računa od župnika.

Također je moguće plaćati dio iznosa. Kanton Sarajevo/Sarajevska županija plaća oko 40% godišnjeg iznosa, donacijama se prikupi oko 30%, prema tome potrebno je se dodatno uključiti i izdvojiti koliko god možemo

Nadodao bih da se još par prvih dana tjedna koji dolazi skupljaju novčani iznosi za kupovinu dječjih paketića tj. za djecu do 6.razreda osnovnih škola, koji će se dijeliti u sljedeću nedjelju poslije mise u 11 sati. Svako dijete koje odgovara ovog uzrastu, a dođe isključivo sa mamom može dobiti paketić. Dosad je skupljeno oko 500 KM.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 29 stu 2009, 18:41 
Offline

Pridružen/a: 17 svi 2009, 21:48
Postovi: 1387
Hajd ziv bio uzmi broj ziro racuna i ostale potrebne informacije za uplatu za ovu pučku kuhinju , tlaka mi ići tako kod župnika da se ofiram


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 29 stu 2009, 21:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Betandwin je napisao/la:
Hajd ziv bio uzmi broj ziro racuna i ostale potrebne informacije za uplatu za ovu pučku kuhinju , tlaka mi ići tako kod župnika da se ofiram


Ne brini uzet ću, pa ću postaviti. :palacgore2


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 30 stu 2009, 12:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
DaniKU je napisao/la:
Betandwin je napisao/la:
Hajd ziv bio uzmi broj ziro racuna i ostale potrebne informacije za uplatu za ovu pučku kuhinju , tlaka mi ići tako kod župnika da se ofiram


Ne brini uzet ću, pa ću postaviti. :palacgore2


Hvala Bogu da ste se vas dvojica pomirili, i to na temi o crkvi, dakle našoj vjeri. Ko će sad reći da nema Boga :zubati

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 30 stu 2009, 19:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Ministry of Sound je napisao/la:

Hvala Bogu da ste se vas dvojica pomirili, i to na temi o crkvi, dakle našoj vjeri. Ko će sad reći da nema Boga :zubati



Budimo nas dvojica primjer ostalima kako bi trebali rješavati međusobne nesporazume, bez obzira kako sukob bio žestok. :palacgore2


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 30 stu 2009, 19:47 
Offline

Pridružen/a: 17 svi 2009, 21:48
Postovi: 1387
ma mi smo ti najbolji jarani


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 30 stu 2009, 20:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Betandwin je napisao/la:
ma mi smo ti najbolji jarani

:laugh
Držim te za riječ za onu pivu u subotu. :wink :zivili


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Župa "Novo Sarajevo"
PostPostano: 30 stu 2009, 21:11 
Offline

Pridružen/a: 17 svi 2009, 21:48
Postovi: 1387
ma jedna ko niti jedna ..no sikiriki


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO