|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 85 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Sayuri
|
Naslov: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 01:16 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima "sevdalinka" se jednostavno zove i "sevdah". Sama riječ sevdalinka potječe od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada. Omer Pobrić, veliki poznavatelj sevdalinke, daje sljedeću definiciju ovog muzičkog žanra: "Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ "bosanska" geografski određuje autohtnost sevdalinke, riječ "gradska" urbanost, a riječ "ljubavna" sadržajnu tematiku. "
Prva ide specijalno za pagana
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:20 |
|
|
Ova je za Junuza
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:23 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25611 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:27 |
|
|
Za bobovca Nadam se da će poslušati i komentarisati. Naime, sevdalinkomrsci kažu da je ova pjesma o silovanju
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:42 |
|
|
Za Sarajku. Samo umjesto Omera ubaci neko drugo, tebi značajnije, ime
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:50 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Za bobovca Nadam se da će poslušati i komentarisati. Naime, sevdalinkomrsci kažu da je ova pjesma o silovanju Oci moje, kletvom bih vas kleo Oci moje, kletvom bih vas kleo sto vas sejtan na ruku uzeo pa gledaste kroz tarabu staru sta mi radi kona na bunaru Srebren ibrik u ruke uzela raskopcala suncu njedra bijela pa ih hladi vodom iz bunara srce moje kida iz njedara Drhtao sam ko list na jablanu gledajuci konu raskopcanu srce vrisnu, pamet se okrenu skocih mladjan u avliju njenu Sad je na me ko na vuka hajka sta ucinih, zalosna mi majka kriv sam, rekoh, ja u ovom satu vjesajte me o koninom vratu Ne znam, ne vidi se je li se kona previše otimala. ;) Vjerojatno su bila ona ženska posla - dala se pa onda kukuu, šta mi uradi!! ;) Pravno gledajući mladjan je doveden bez svoje krivnje u stanje neuračunljivosti u kojemu nije mogao shvatiti značaj svojega djela i utjecati za svoje postupke. S obzirom da je uračunljivost element krivnje onda nemamo ni krivnje tj ni kaznenog djela silovanja. Btw, što ćemo sa Suljaginom Fatom? Bome za njom Mujo zamandali vrata i tu se pjesma prekida... što li su oni radili zaključani u magazi?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:51 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 01:53 |
|
|
Citat: Pravno gledajući mladjan je doveden bez svoje krivnje u stanje neuračunljivosti u kojemu nije mogao shvatiti značaj svojega djela i utjecati za svoje postupke. S obzirom da je uračunljivost element krivnje onda nemamo ni krivnje tj ni kaznenog djela silovanja.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 02:03 |
|
|
Ova bi se mogla poistovjetiti sa ljubavnom pričom Ministryja i Šeherzade, s tim da se vatra ne odnosi doslovno na vatru, nego osjećaje koje je dotična budila u našem poštovanom uredniku. Na kraju pjesme on nju proklinje jer ga je zavela i napustila.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 02:04 |
|
|
PS zanemarite ove užasne slike na clipu
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 09:17 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20754 Lokacija: među zvijezdama
|
Sayuri je napisao/la: Za Sarajku. Samo umjesto Omera ubaci neko drugo, tebi značajnije, ime Zahvaljujem, oprosti nisam sinoc vidjela. Prelijepo u svakom slucaju i pocascena sam :)
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 09:44 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Sayuri je napisao/la: Ova je za Junuza Miljenko Jergović je jednom naveo kako sevdalinka zapravo nije bosanska nego hercegovska (što mi je dobar ovaj pridjev). Znaš li što o tome?
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 03 kol 2012, 10:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Sayuri je napisao/la: Ova bi se mogla poistovjetiti sa ljubavnom pričom Ministryja i Šeherzade, s tim da se vatra ne odnosi doslovno na vatru, nego osjećaje koje je dotična budila u našem poštovanom uredniku. Na kraju pjesme on nju proklinje jer ga je zavela i napustila.
didn't click play/10
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 15:08 |
|
|
Dobre sevdalinke za koje znam: Mujo kuje, Sve behara i sve cvjeta, Tužno vetri gorom viju, Ilda i Ahmet, Tri sina junaka, Prođoh Bosnom kroz gradove, Zarasle su staze moje. Sve u svemu dobra glazba, samo što su tekstovi prejednostavni (uvijek isto - draga me je ostavila, blabla). I napomena da sevdalinke nisu na bosanskom (taj jezik uostalom i ne postoji) nego na srpskom jeziku.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 15:13 |
|
|
Sevdalinke su najbolje bošnjačke pjesme, Bošnjaci su ih pravili prije 300 godina.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 16:08 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Sevdalinke su najbolje bošnjačke pjesme, Bošnjaci su ih pravili prije 300 godina. Bošnjaci ne postoje. Sevdalinke su najbolje bosanske pjesme, a Bosna je hrvatska i srpska zemlja.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 20:00 |
|
|
Ne znam dali je originalno BiH made, ali evo jedne pjesme.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 kol 2012, 23:00 |
|
|
jao jao moja ti, pa ti si stvarno napravila topic o sevdahu....svaka cast
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: SEVDALINKE Postano: 04 kol 2012, 00:20 |
|
|
Pojma nemam Junuze.
Evo jedna lijepa
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 00:22 |
|
|
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 00:37 |
|
|
Ev jedna prava žeMska sevdalinka...sladunjava...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 01:22 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Evo i jedna od mene za Sabury: Inače, vežem neke fotke u glavi koje pristaju forumašima, ova mi ženska odgovara Sayuri: Ilda Šaulić, Šabanova kćer.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 01:32 |
|
|
Evo od mene skroman dar za pruzenu pomoć Sayuri
Sta god nocas da zapevam vuci ce na sevdalinku usnuo sam cobanicu uplakanu u sljiviku grom udari, planu seno rasturi se stado njeno zaplete se dim na uvojku rece da se zove Bosna cudno ime za devojku
Nekom Drina tece desno nekom Drina lijevo tece ma sve da tece u dubinu na dve pole svet da sece znam tajni gaz, moje lane most se pruzi gde ja stanem sve da vuku me konji vrani nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani
Osta ovaj stari kompas u grudima a po polju nikli zabrani crne senke sto se gnezde u ljudima nadlecu me kao gavrani
Nekada sam putovao po mjesecu kroz vilajet pun hajducije a sada me oci ljudske plase vise nego vucije
Sto puta su prijatelji u molitvi pomenuti da l' ce mi se radovati ili glavu okrenuti sta slagati, sta im kas'ti svet ne mozes pesmom spas'ti njine brige me i nocas brinu dok se spremam na put kuci na put kuci u tudjinu
Svetom smo se rasipali k'o djerdani nosili nas nebom cilimi da li su to stvarno bili bolji dani ili smo to bolji bili mi nekad smo se bratimili po pogledu sluteci da isto sanjamo i Bogu je prosto bilo krstimo l' se ili klanjamo
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 01:37 |
|
|
Jedna novija, al jaka...
---- Rijeko Bosno
Rijeko Bosno hladna plemenita pod Igmanom svoj si izvor skrila preko polja i mnogih gradova na put se dugi zaputila
Ref. 2x Pricaj Bosno kud god budes tekla o ljepoti seher Sarajeva o Ilidzi i banjama njenim pricaj Bosno svojim valovima
Rijeko nasa, rijeko znamenita dragi Bog te dade Bosancima vjekovima zivot dajes svima rijeko Bosno srce u grudima
Ref. 2x
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 kol 2012, 02:09 |
|
|
Sarajlija jel susjed ?Odakle ?:)
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|