|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 35 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 08 kol 2012, 23:50 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20919 Lokacija: među zvijezdama
|
Sto se tice ribe nisam obozavateljica neka, jer mrzim ciscenje i te sitne kosti, na koje je nuzno paziti.Omiljena hrana su mi lignje na zaru sa blitvom i kuhanim krompirom, skoljke a osobito onaj sos ( tko ga zna dobro napraviti ), rizoto od morskih plodova a nije losa ni salata od hobotnice.( kao predjelo ) Od riba Orada je prilicno ukusna, pa mi je osobito drago ako se potrefi i dobar konobar koji je zna strucno, osloboditi kostiju.Girice- incuni takodje mogu proci. Koje vrste morskih plodova vi volite ?Koje vrste ribe ? Pripremate li sami morske specijalitete i koliko uspijesno ? Ako imate neki uspijesan, a jednostavan recept podijelite ga s nama.Ja sam pokusala puniti lignje prosli vikend, uspijeh je bio osrednji.Recept sam pronasla na internetu.Nista dakle moje i specijalno cime bi se mogla pohvaliti O rijecnoj ribi, takodje bi bilo pozeljno razviti diskusiju, pa ako ima experata takodje mogu podijeliti svoja kulinarska umijeca s nama. Obzirom da cesto u kuci jedemo ribu ( te su mi neki nacini pripreme dosadili ) zanimljivo bi bilo otkriti nesto novo. Tema je u stilu " ako ne mogu vec promijeniti prehrambene navike ukucana, pridruzicu im se "
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 00:05 |
|
|
Evo ga najjednostavniji recept za pripremu ribe. Neka slika kaze sve. Nacin pripreme je sljedeci: 1. Otici do frizidera 2. Otvoriti frizider 3. Zavititi u frizider 4. Pokupiti riblju konzervu iz frizidera 5. Zatvoriti frizider 5. Donijeti riblju konzervu na sto 6. Otvoriti sadrzaj riblje konzerve 7. Prije toga postaviti prazan tanjir na sto 8. Zatim uzeti kasiku iz ladice 9. Pa zatim kasikom izvaditi sadrzaj riblje konzerve i prenijeti na tanjir 10. Uzivati u konzumiranju ribe iz konzerve I voila, konzumacija ribljeg proizvoda je gotova, neka gasovi pocnu.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 00:16 |
|
|
Ja volim sve, ali me jako nerviraju oni surimi štapići. Ne zbog okusa, nego zato što je to uglavnom nekvalitetno riblje meso s raznim aditivima koje predstavlja imitaciju rakova, pa mnogi nasjedaju. Smeće. Inače pravim zamrznute osliće, srdelice i pastrve i tunu iz konzerve koju pomiješam sa svježim sirom, koncentratom od paradajza i peršinom i drugim začinima. To mi služi kao umak za tjesteninu.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 00:16 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Evo ga najjednostavniji recept za pripremu ribe. Neka slika kaze sve. Nacin pripreme je sljedeci: 1. Otici do frizidera 2. Otvoriti frizider 3. Zavititi u frizider 4. Pokupiti riblju konzervu iz frizidera 5. Zatvoriti frizider 5. Donijeti riblju konzervu na sto 6. Otvoriti sadrzaj riblje konzerve 7. Prije toga postaviti prazan tanjir na sto 8. Zatim uzeti kasiku iz ladice 9. Pa zatim kasikom izvaditi sadrzaj riblje konzerve i prenijeti na tanjir 10. Uzivati u konzumiranju ribe iz konzerve I voila, konzumacija ribljeg proizvoda je gotova, neka gasovi pocnu. Koja ti ja najdraža konzerva (sad ja kao Hinterland )?
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 00:24 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ja volim sve, ali me jako nerviraju oni surimi štapići. Ne zbog okusa, nego zato što je to uglavnom nekvalitetno riblje meso s raznim aditivima koje predstavlja imitaciju rakova, pa mnogi nasjedaju. Smeće. Inače pravim zamrznute osliće, srdelice i pastrve i tunu iz konzerve koju pomiješam sa svježim sirom, koncentratom od paradajza i peršinom i drugim začinima. To mi služi kao umak za tjesteninu. Ja takodje cesto napravim pastetu na slican nacin, uz dodatak kuhanih jaja i malo majoneze :)
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 00:44 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: Evo ga najjednostavniji recept za pripremu ribe. Neka slika kaze sve. Nacin pripreme je sljedeci: 1. Otici do frizidera 2. Otvoriti frizider 3. Zavititi u frizider 4. Pokupiti riblju konzervu iz frizidera 5. Zatvoriti frizider 5. Donijeti riblju konzervu na sto 6. Otvoriti sadrzaj riblje konzerve 7. Prije toga postaviti prazan tanjir na sto 8. Zatim uzeti kasiku iz ladice 9. Pa zatim kasikom izvaditi sadrzaj riblje konzerve i prenijeti na tanjir 10. Uzivati u konzumiranju ribe iz konzerve I voila, konzumacija ribljeg proizvoda je gotova, neka gasovi pocnu. Koja ti ja najdraža konzerva (sad ja kao Hinterland )? Pa riblja, zna se.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 11:55 |
|
|
D.S evo recept za pastetu, s tim da ja nekoliko sastojaka zaobidjem svjesno poput luka :)
PripremaVrijeme pripreme:30 minTežina:Jednostavno 1 Luk sitno nasjeckajte. Maslac pjenasto izmiješajte, a tvrdo kuhana jaja i tunjevinu sitno narežite ili sameljite. 2 U maslac umiješajte pripremljeni luk, jaja i tunjevinu. Dodajte senf, sol, papar, worchestershire umak i malo limunova soka. 3 Sve dobro izmiješajte i ohladite.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
pinco
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 12:13 |
|
|
Najbolja je friška riba, obićno stari baci pogled prema selu, da vidi jesu došli ribari i odma kupi, ne od kočarica nego ovih manjih. Takva riba bilo da je frigana na ulju, pećena na gradele, kuvana lešo ili brujet je najukusnija i najbolja. A zna se sa koje je pošte koja riba i kad najbolja. To dođe ka sezonsko voće i povrće.... Za gušt su mi super škampi na buzaru, kupiš one manje pa je cijena OK ili za na brzinu onako friške trljice ili gire na ulje. Veće trlje na gradele. Brujet kad se stavi mišana riba, grdobina, ugor, koji muzgavac, zezalo, škrpinica itd... za prste polizat... Ma najbitnije je da je riba friška. Kad će rućak :)
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 12:14 |
|
|
Volin sve sto je vec nabrojano, od rizota, do ubotnice na svakakve nacine. Ali skoro pa najdraze mi je sto kod nas doli vazi kao pomalo manje vridni ribica: girice. Sfrigati punu prsuru girica, posoliti samo, salata od pamidora, te onaj nasi bili kruv.....to mi je dovoljno, i nesto najdraze za izist. Jedanputa san prova to nabaviti u spanjolskon ducanu tu, a ono kilo po 35 Eura?!?Popizdili, a u nas najjeftinija riba. Dobro uvoz i to, ali priko je priko.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 12:18 |
|
|
pinco je napisao/la: Najbolja je friška riba, obićno stari baci pogled prema selu, da vidi jesu došli ribari i odma kupi, ne od kočarica nego ovih manjih. Takva riba bilo da je frigana na ulju, pećena na gradele, kuvana lešo ili brujet je najukusnija i najbolja. A zna se sa koje je pošte koja riba i kad najbolja. To dođe ka sezonsko voće i povrće.... Za gušt su mi super škampi na buzaru, kupiš one manje pa je cijena OK ili za na brzinu onako friške trljice ili gire na ulje. Veće trlje na gradele. Brujet kad se stavi mišana riba, grdobina, ugor, koji muzgavac, zezalo, škrpinica itd... za prste polizat... Ma najbitnije je da je riba friška. Kad će rućak :) A zna se i ko te pozna iako si dijasporac, pa ti neuvali smrznuto *** za one ne-domace.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 14:25 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: D.S evo recept za pastetu, s tim da ja nekoliko sastojaka zaobidjem svjesno poput luka :)
PripremaVrijeme pripreme:30 minTežina:Jednostavno 1 Luk sitno nasjeckajte. Maslac pjenasto izmiješajte, a tvrdo kuhana jaja i tunjevinu sitno narežite ili sameljite. 2 U maslac umiješajte pripremljeni luk, jaja i tunjevinu. Dodajte senf, sol, papar, worchestershire umak i malo limunova soka. 3 Sve dobro izmiješajte i ohladite. Ovo je OK, moglo bi se probati, samo što ne piše količina maslaca, jaja i ostalog. Ja baš nisam ljubitelj majoneze, a u ovoj verziji je nema.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
zmajček
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 14:29 |
|
|
Riba je zakon. Obična srdela koja se spremi na gradelama je specijalitet. Da ne govorim o drugim plodovima mora. Crni rižoto,hoba...
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 14:36 |
|
|
Srdele su baš fine. Nisu skupe, a ni čišćenje nije problem.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 14:37 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la:
Ovo je OK, moglo bi se probati, samo što ne piše količina maslaca, jaja i ostalog. Ja baš nisam ljubitelj majoneze, a u ovoj verziji je nema.
Vidjecu na netu, ja to pravim proizvoljno u ovisnosti za koliko osoba.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 14:40 |
|
|
Napiši kako ti radiš, za jednu konzervu, recimo.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 18:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24031 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Danas jeo prstace i šanpjera.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 09 kol 2012, 22:44 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Napiši kako ti radiš, za jednu konzervu, recimo. Evo našla sam na netu gdje i taj recept SastojciBroj osoba:4 – 6 osobe 1 glavicaluka 2tvrdo kuhana jaja 240 gEva tune komada u biljnom ulju Saznaj više na namirnici podravka.hr 100 gmaslaca maloSenfa estragon sol papar limunov sok Worcestershire umak Prepolovis sastojke, a ako ti preostane ipak, u zdjelicu i ostavis u frizider.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 14 kol 2012, 19:20 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Evo ga najjednostavniji recept za pripremu ribe. Neka slika kaze sve. Nacin pripreme je sljedeci: 1. Otici do frizidera 2. Otvoriti frizider 3. Zavititi u frizider 4. Pokupiti riblju konzervu iz frizidera 5. Zatvoriti frizider 5. Donijeti riblju konzervu na sto 6. Otvoriti sadrzaj riblje konzerve 7. Prije toga postaviti prazan tanjir na sto 8. Zatim uzeti kasiku iz ladice 9. Pa zatim kasikom izvaditi sadrzaj riblje konzerve i prenijeti na tanjir 10. Uzivati u konzumiranju ribe iz konzerve I voila, konzumacija ribljeg proizvoda je gotova, neka gasovi pocnu. Joooj, još kad se vrati iz igalskog blata...
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 14 kol 2012, 19:28 |
|
|
orada u soli, nešto lijepo i jednostavno za spremiti, zdravo i preukusno... Sastojci: 1 veća orada (oko 1 kg, naravno može i veća), 2 kg krupne soli, 1 bjelanjak. Ribu očistite i trbušni otvor zatvorite čačkalicima. U sol umiješajte bjelanjak. Dno posude u kojoj će se riba peći prekrijte alu folijom te solju. Na sol položite ribu i prekrijte je ostatkom soli. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Kada je riba pečena pažljivo skinite s nje zapečenu sol i kožu od ribe. Servirajte uz kuhani krumpir. Vidim gore neke majoneze, maslace senfove... ccccc...ne valja pos'o... A ovi što jedu prstace i javno se hvale, sram ih i stid bilo! p.s. pošto riblje meso nema pore kao meso životinjskog porijekla, ono ne apsorbira ovu sol, znači služi u smjesi za bjelancem kao opna ili štit u kojem se riba peče i na taj način ostaje sočna. MA, mrak!
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 14 kol 2012, 20:05 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
Wind je napisao/la: orada u soli, nešto lijepo i jednostavno za spremiti, zdravo i preukusno... Sastojci: 1 veća orada (oko 1 kg, naravno može i veća), 2 kg krupne soli, 1 bjelanjak. Ribu očistite i trbušni otvor zatvorite čačkalicima. U sol umiješajte bjelanjak. Dno posude u kojoj će se riba peći prekrijte alu folijom te solju. Na sol položite ribu i prekrijte je ostatkom soli. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Kada je riba pečena pažljivo skinite s nje zapečenu sol i kožu od ribe. Servirajte uz kuhani krumpir. Vidim gore neke majoneze, maslace senfove... ccccc...ne valja pos'o... A ovi što jedu prstace i javno se hvale, sram ih i stid bilo! p.s. pošto riblje meso nema pore kao meso životinjskog porijekla, ono ne apsorbira ovu sol, znači služi u smjesi za bjelancem kao opna ili štit u kojem se riba peče i na taj način ostaje sočna. MA, mrak! Wind ,hocel ta bajramska sofra
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 14 kol 2012, 20:16 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Wind je napisao/la: orada u soli, nešto lijepo i jednostavno za spremiti, zdravo i preukusno... Sastojci: 1 veća orada (oko 1 kg, naravno može i veća), 2 kg krupne soli, 1 bjelanjak. Ribu očistite i trbušni otvor zatvorite čačkalicima. U sol umiješajte bjelanjak. Dno posude u kojoj će se riba peći prekrijte alu folijom te solju. Na sol položite ribu i prekrijte je ostatkom soli. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Kada je riba pečena pažljivo skinite s nje zapečenu sol i kožu od ribe. Servirajte uz kuhani krumpir. Vidim gore neke majoneze, maslace senfove... ccccc...ne valja pos'o... A ovi što jedu prstace i javno se hvale, sram ih i stid bilo! p.s. pošto riblje meso nema pore kao meso životinjskog porijekla, ono ne apsorbira ovu sol, znači služi u smjesi za bjelancem kao opna ili štit u kojem se riba peče i na taj način ostaje sočna. MA, mrak! Wind ,hocel ta bajramska sofra Jel ti vikn'o da možeš jesti?
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 16 kol 2012, 12:58 |
|
|
Citat: Na maslinovom ulju malo prodinstat kapulu, zatim dodat zrno češnjaka i rižu, sve dinstajte par minuta i dodajte 2 dcl vina, ostavite kuhat na laganijoj vatri par min. da vino malo ishlapi i dodajte malo soli, papra, žlićicu vegete i odmrznute repove kozica. Kuhat na lagano uz povremeno mješanje i dodavanje vode i po potrebi soli (zavisi koliko ste vode ulili, ali nemojte puno vode ulit, rađe dodavajte malo po malo, jer vam voda mora cijela ishlapit). Povremeno i probajte, kad vam riža bude skoro gotova nakon nekih 15-ak min. dodajte 2 dcl vrhnja za kuhanje malo peršina i ako volite malo crvene paprike i kuhajte još koji minut, poslužite odmah vruće :)) Možete posut i parmezanom. 2 Ove mjere 1 kapula ili 1 zrno češnjaka možete slobodno povećat, ja sam se prilagodila ukućanima, možete sve dinstat na drugom ulju nemora bit maslinovo, iako meni kad su u pitanju plodovi mora najviše paše maslinovo ulje. Wind, jesi probala nesto slicno ?:)
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 16 kol 2012, 13:10 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Citat: Na maslinovom ulju malo prodinstat kapulu, zatim dodat zrno češnjaka i rižu, sve dinstajte par minuta i dodajte 2 dcl vina, ostavite kuhat na laganijoj vatri par min. da vino malo ishlapi i dodajte malo soli, papra, žlićicu vegete i odmrznute repove kozica. Kuhat na lagano uz povremeno mješanje i dodavanje vode i po potrebi soli (zavisi koliko ste vode ulili, ali nemojte puno vode ulit, rađe dodavajte malo po malo, jer vam voda mora cijela ishlapit). Povremeno i probajte, kad vam riža bude skoro gotova nakon nekih 15-ak min. dodajte 2 dcl vrhnja za kuhanje malo peršina i ako volite malo crvene paprike i kuhajte još koji minut, poslužite odmah vruće :)) Možete posut i parmezanom. 2 Ove mjere 1 kapula ili 1 zrno češnjaka možete slobodno povećat, ja sam se prilagodila ukućanima, možete sve dinstat na drugom ulju nemora bit maslinovo, iako meni kad su u pitanju plodovi mora najviše paše maslinovo ulje. Wind, jesi probala nesto slicno ?:) Dobro zvuči! ;)
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 16 kol 2012, 13:15 |
|
|
Mogu ti reci da sam probala nesto slicno juce.Odusevila sam se.Od prijateljice momak donio raznoraznih morskih plodova, ribe :) Bas nas je ugostio Ako imas kakav licni receipt za punjene lignje proslijedi :()
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Riba i drugi morski specijaliteti Postano: 16 kol 2012, 13:23 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Mogu ti reci da sam probala nesto slicno juce.Odusevila sam se.Od prijateljice momak donio raznoraznih morskih plodova, ribe :) Bas nas je ugostio Ako imas kakav licni receipt za punjene lignje proslijedi :() Važi! Nek i zadar napiše koji morski specijalitet, neće mu kruna s glave spasti!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|