|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 48 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Inkvizitor
|
Naslov: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 14:52 |
|
|
ne znam gledate li ovu seriju koja se nekim čudom prikazuje na HTV-eu. Ko ne gleda, ne zna šta propušta.
Uglavnom bile su dosad tri epizode, o trpinjskoj cesti, o Turbo vodu i o Buđaku.
Likovi koji pričaju, njihov mir, staloženost, humor, skromnost je zapanjujuća. Bez truna mržnje.
najjača stvar je kad pričaju o Marinku Antunoviću-Bosancu koji kad uništi tenk ide dalje i pitaju ga suborci " jesi li ga" a on odgovara "ma neću ga ni gledat"
u toj kratkoj, jetkoj rečenici sadržan je sav prezir, gnušanje i moralna superiornost koja se osjećala prema tom monstrumu od tisuća tenkova, transportera, topova koja napada tisuću ljudi naoružanih puškama i pokojom zoljom, osom.
Epopeja o iskonskoj hrabrosti lišenoj svake suvišne patetike. Da Amerikanci to imaju većč bi snimili desetke filmova o tome.
nadodao bi da mi Hrvati BIh možemo biti ponosni jer je dobar dio prvih heroja Vukovara bio iz naše Herceg Bosne..Blago Zadro, sin mu Robert, Andrija Marić, Ivan Leutar, Marinko Antunović,...itd..
ko ima neke detalje i imena neka ih podijeli sa nama.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 14:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nije borac ali svakako treba spomenuti pok. doktora Juraja Njavru, rođen u Hrasnu/Cerovici, općina Neum ![hrvatinic :hrvatinic](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/iconcroatiaflag.gif)
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 15:05 |
|
|
Njavro..svakako, kako njega zaboravih..da.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 15:14 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Pogledao sam sve epizode kada je serijal prvi puta bio prikazivan na HTV-u. Sada ga ponovno pratim i mislim da bih mogao gledati sve te epizode još tisuću puta. Nadam se da će se uskoro prikazivati i drugi dio serijala, koji će govoriti o Sajmištu, a zatim i treći, o samom užem središtu grada.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Der_Stürmer
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 15:19 |
|
|
E, jedno pitanje. Onaj strip čiji se isječci prikazuju tjekom serijala, je li on stvarno strip ili je to samo napravljeno za serijal?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 15:22 |
|
|
Heroji i herojke Vukovara su svakako Kata Šoljić i obitelj, muž i petero sinova, koji su život dali za Vukovar.
No kalvarija obitelji Šoljić nije počela u Domovinskom Ratu, već u drugom svjetskom ratu kada su joj četnici ubili četiri brata...a sada je dala muža i pet sinova za obranu Vukovara.
Jednom prilikom je velikočetnički ideolog i jedno-jajčanin Boris Dežulović ismijavao smrt njihovih sinova, pa je vjerovatno zato i dobio nagradu "novinara" godine.
Kata Šoljić i njezina obitelj su inače rodom iz Ulica iz hercegbosanske Posavine.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 15:28 |
|
|
Kata Šoljić svakako.."majka hrabrost"
Izjava Andrije Marića kad krade zorom osu Marku Babiću ( još jednom heroju ..rodom iz Voštana na granici s BiH..Trilj-Sinj, nedavno preminulom) čim čuje brujanje tenkovskih motora
"..idemo lovit kornjače, kornjače se bude"
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 16:54 |
|
|
Grob pok. Marka dok jos nije bilo spomenika!
Privitak/ci: |
![K1024_Rujan 2007 114.JPG (158.65 KiB) Pogledano 6976 put/a. K1024_Rujan 2007 114.JPG](./download/file.php?id=460&t=1&sid=2d7387ff260411b9785fb6629230dc12)
K1024_Rujan 2007 114.JPG [ 158.65 KiB | Pogledano 6976 put/a. ]
|
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 17:01 |
|
|
Grob pokojnog Blage i njegovog sina Roberta Zadre!
![K1024_Rujan 2007 113.JPG (166.69 KiB) Pogledano 6973 put/a. K1024_Rujan 2007 113.JPG](./download/file.php?id=462&t=1&sid=2d7387ff260411b9785fb6629230dc12)
K1024_Rujan 2007 113.JPG [ 166.69 KiB | Pogledano 6973 put/a. ]
|
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 17:01 |
|
|
Tenk na Trpinjskoj!
![K1024_Rujan 2007 155.JPG (94.84 KiB) Pogledano 6972 put/a. K1024_Rujan 2007 155.JPG](./download/file.php?id=463&t=1&sid=2d7387ff260411b9785fb6629230dc12)
K1024_Rujan 2007 155.JPG [ 94.84 KiB | Pogledano 6972 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 17:02 |
|
|
Spomen bista generalu Blagi Zadri!
![K1024_Rujan 2007 157.JPG (140.41 KiB) Pogledano 6971 put/a. K1024_Rujan 2007 157.JPG](./download/file.php?id=464&t=1&sid=2d7387ff260411b9785fb6629230dc12)
K1024_Rujan 2007 157.JPG [ 140.41 KiB | Pogledano 6971 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 17:28 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2009, 15:15 Postovi: 103 Lokacija: Zagreb - moj rodni grad
|
Nisam ni jednu epizodu propustila. Ako me nema doma u trenutku prikazivanja, kažem nekom nek mi snimi pa naknadno pogledam. Sve ove lokacije koje se spominju u serijalu sam obišla prošle godine kad sam išla s jednom udrugom. Ove godine idem 18.11. ponovno!
_________________ Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 18:22 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Epopeja o iskonskoj hrabrosti lišenoj svake suvišne patetike. Da Amerikanci to imaju većč bi snimili desetke filmova o tome. Snimili su jedan film, al to je nebitno, bitno je da u svojim vojnim predavanjima predaju od obrani grada Vukovara koja je jedinstvena u povijesti modernog ratovanja!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Frankopan
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 18:52 |
|
|
Tu seriju treba snimit da se moze stavit na You-tube.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 22:35 |
|
|
Dokumentarni serijal "HEROJI VUKOVARA" nije neka serija koja se samo tako pogleda. Koliko je bolnih sjecanja hrabro ali bez mrznje, sabrano i detaljirano izreceno unatoc kalvarije koju su prosli svi sudionici i njihovi suborci, prijatelji, ocevi, majke, braca, sestre, supruge, djeca, susjedi, poznanici i ljudi koje mozda nisu ni primjetili u zivotu prije tog pakla, zavrijedjuje najdublje postovanje! Svakog petka sam jedva cekala zavrsetak dnevnika i pocetak emitiranja.Tesko je meni koja to nisam prosla gledati, slusati i otici na ta mjesta, proci tim putevima, stajati na stratistima, a kako je tek onda njima koji su osjetili zvjersku mrznju svojih do jucer komsija i nepoznatih barbara koji su dosli s namjerom okoncati im zivote na najbestijalniji nacin koji si zdrav ljudski um ne moze ni zamisliti? Svaka epizoda je puna sjecanja na poginule, nestale, na one hrabre ljude koji su mrznju platili zivotom! To su imena heroja, nasih heroja kojih se danas malo tko sjeca. Danas su heroji neki pjevaci ili neki olosi koji ne zavrijedjuju da ih se spomene a imena nasih heroja koji su nas zaduzili za zivota koji zive tu negdje pored nas ili su kosti ostavili negdje u masovnoj grobnici, necijem bunaru, dvoristu ili u srbocetnickom logoru su nam nepoznata! Zalosno ali istinito! To je nasa danasnjica. Neki se mozda jos i sjecaju vijesti o razmjenama, razmjenama koje su se odugovlacile, razmjena na kojima najblizi clanovi obitelji nisu prepoznavali svoje najmilije! Trebamo se toga sjetit, trebamo se sjetit kalvarije koju su ti ljudi prosli za sve nas, straha i bola koji su nas pratili tih dana. Nije to bilo tako davno da bi se bacilo u zaborav, da bi postalo nebitno! Serijal ""HEROJI VUKOVARA" je jedinstven projekt koji je pokrenio pokojni Marko Babic. Taj serijal je vratio sjecanja, informirao siroku javnost o istini te herojske bitke za herojski grad i protreso savjest u mnogima! Prvi put je emitiran tako dobar i istinit dokumentarac o tom vremenu u tom paklu! Nitko, niti jedan reziser nama ne moze prenijeti istinu kao ljudi koji su svjedoci te istine, kao ljudi koji sami povijest pisu! Hvala Bogu ima ljudi koji nisu poznavali ili ne poznaju te nase heroje osobno ali ih se sjete, tiho i mirno! Heroji nasi vjecna vam hvala i slava! ![klanjam :klanjam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/b020.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 03 lis 2009, 22:55 |
|
|
Danas su clanovi udruge pravnika Vukovar 1991 trebali posjetit sa braniteljima, ranjenicima i civilima srbocetnicke logore Stajicevo i Begejci, al je posjet u zadnji tren otkazan radi ostre pobune (strajk gladju) srpskih vojnih ratnih invalida Zrenjanina! Posjet je bio namjenjen postavljanju spomen ploce na mjestima ta dva koncentracijska logora!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 10:45 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Der_Stürmer je napisao/la: E, jedno pitanje. Onaj strip čiji se isječci prikazuju tjekom serijala, je li on stvarno strip ili je to samo napravljeno za serijal? Postoji strip, ali zaboravio sam ime autora.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 11:03 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2009, 15:15 Postovi: 103 Lokacija: Zagreb - moj rodni grad
|
mara je napisao/la: Danas su clanovi udruge pravnika Vukovar 1991 trebali posjetit sa braniteljima, ranjenicima i civilima srbocetnicke logore Stajicevo i Begejci, al je posjet u zadnji tren otkazan radi ostre pobune (strajk gladju) srpskih vojnih ratnih invalida Zrenjanina! Posjet je bio namjenjen postavljanju spomen ploce na mjestima ta dva koncentracijska logora! Zašto nisam iznenađena?
_________________ Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Crni bombarder
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 11:49 |
|
|
Vukovarci su po meni najveci heroji domovinskog rata, bez ikakve konkurencije. Iako su moji dubrovcani pruzili jednako silovit otpor, ipak se silina udara ne moze porediti.
Ono sto je krenulo na Vukovar, takva sila oruzja, stotine i stotine tenkova, tisuce vojnika, omjer snaga tesko je i izracunati, mislim da bi se 99% gradova ili ljudi predalo prvog dana, cisto da se spase zivoti (kao sto je recimo Ilok uradio)
Ali eto Vukovarci se nisu htjeli predati do zadnjeg casa.
Zanimljivo da je Vukovar branilo tek nesto vise od 1000 ljudi, da sami vukovarci svjedoce da se mnogi jednostavno nisu htjeli boriti, da se najzesce branilo Borovo koje je opcenito naseljeno doseljenicima iz Herceg Bosne uglavnom ali i iz drugih slabije razvijenih krajeva Hrvatske recimo, Lika, Dalmatinska Zagora, sto nije nimalo slucajno ako poznajes narav nasih ljudi. Neda svoje, pa makar crko zbog toga. Potrebno je samo da se isprofilira jedan odredjeni skup ljudi koji ce se boriti, i Hrvatima niko nista ne moze (Vitez, Kiseljak, Zepce, itd.). Ako preovladaju oni koji bi radije bjezali, dobijes Bugojno.
Vukovar je i najbolji primjer koliko znaci uloga covjeka u ratu, na West Pointu se ova bitka i izucava na temu odnosa snage tehnike vs covjeka. I Vukovar je najbolji primjer, mada pametan zna to i od ranije, sta je obicna mitomanija a sta su istinski heroji. Mislim na poznatu mitomaniju "ratnickog naroda" koji mozda ne zna da radi ali zna da se bije, jelte, i kukavickih katolickih ********. Ona slika koja se desetljecima vjesto servirala iz odredjene kuhinje. Unatoc cinjenici da su ovi sto se znaju biti, 500 godina sluzili onima kojima su ******** 500 godina odolijevali na bojnom polju i nanosili im silne poraze.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 12:30 |
|
|
Tragično je i to da i ovaj dokumentarac radi ili je radilo par entuzijasta, samih boraca od pokojnog Marka Babića pa nadalje, mislim bez ikakve državne potpore.
Tragično je i to da je jedini pravi dokumentarac napravila srbijanska B92 "Vukovar-Poslednji rez" koji naravno pokušava bar malo relativizirati stvari ali ne na poznati srbijanski način, nego više onako bacati na općenito ljudsko stradanje, ali ima profesionalizma.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Crni bombarder
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 13:34 |
|
|
Koautor Posljednjeg reza je Hedl.
Nije los dokumentarac, relativizacije ima ali ni u tragovima kako bi to uradio peniks recimo, i slicni "Hrvati".
Ja cekam pravi film na temu Vukovara, a moglo bi se snimiti, cudo od filma. No sta ocekivati od Hrvata, kad se jos uvijek niko nije udostojio snimiti film o Nikoli Subicu. Amerikanci da imaju Nikolu, vec bi cijeli svijet znao sve o tom heroju.
Film o Blagi Zadri, recimo.. usput receno, gledao sam opet Zive i mrtve, pa nije los film, ja ne znam zasto mi je prvi put izgledao glupo, valjda sto sam gledao piratski snimak... sad sa svim onim efektima, nije to lose nimalo... nesto na taj fazon, trebalo bi i o Vukovaru snimiti.
Ma o cemu i mi govorimo, u normalnoj drzavi Blago Zadro bi dobio ogroman spomenik u glavnom gradu, skinuo bi se onaj zagorski copavac i njegov trg dao istinskom hrvatskom junaku.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 15:48 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 15:49 |
|
|
Možda je i dobro, ne možda nego sigurno, što naši bljutavi bezveznjakovići nisu snimili nijedan film ni o Vukovaru ni o Zrinskom. Jer poznavajući njihov talent samo bi to izvrnuli ruglu. Prije bi dao Srbijancima da to snime.
Ako se već hoće, trebalo bi prikupit lovu i dat nekom stranom filmašu da to odradi kako valja a ne gledati Renea Bitorajca i Tarika Filipovića da mi glume Vukovarce..
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Crni bombarder
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 16:45 |
|
|
Pa snimili su film o Vukovaru, eto zadnji put na godisnjicu proslog studenog je prikazan na tv-u, sta reci, dno dna. Bolje bi ga ja snimio, sad da me dignu iz fotelje i kazu "ajd snimi film, sta? ne znas kako? ma uzmes kameru i ono tamo su ti glumci, ovdje upalis kameru, i snimaj brate"
Ljudi u kratkim majicama (studeni mjesec, jel) sunce upeklo, pirotehnicar mali Jozo sa pijace sto prodaje petarde, ti Jozo malo bacaj petarde da se cuje kako pucaju a Mate i Anto ce padati ko biva pogodjeni metkovima.
Jebo ti hrvatske rezisere.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Heroji Vukovara Postano: 04 lis 2009, 22:12 |
|
|
Crni bombarder je napisao/la: Pa snimili su film o Vukovaru, eto zadnji put na godisnjicu proslog studenog je prikazan na tv-u, sta reci, dno dna. Bolje bi ga ja snimio, sad da me dignu iz fotelje i kazu "ajd snimi film, sta? ne znas kako? ma uzmes kameru i ono tamo su ti glumci, ovdje upalis kameru, i snimaj brate"
Ljudi u kratkim majicama (studeni mjesec, jel) sunce upeklo, pirotehnicar mali Jozo sa pijace sto prodaje petarde, ti Jozo malo bacaj petarde da se cuje kako pucaju a Mate i Anto ce padati ko biva pogodjeni metkovima.
Jebo ti hrvatske rezisere. Prikazivanje te katastrofe zvane film treba zabranit!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|