HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 07:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33858 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 04 ruj 2012, 14:40 

vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:
Devet ipo tona uranijuma...
Od toga oboljevamo svi jednako.

Rusili su nam zemlju, 50 milijardi dolara je procenjena steta... dodaj tome nematerijalnu, tone uranijuma, 100.000 izbeglih Srba, prisvajanje ogromnih bogatstava na Kosovu, koje sad privatno pazare Medlin Olbrajt i Vesli Klark, kao barjaktari "Milosrdnog Andjela"...

Sve to smo bili spremni da progutamo, ima tu i nasih grehova... sve smo uradili sto su nam trazili, i smenili Milosevica, i isporucili generale u Hag, i slusali MMF, i krenuli u razgovore sa Pristinom, sad pristali da ucestvujemo sa njima na regionalnim konferencijama...

Jednom treba reci DOSTA, verovali smo da je to dobro okruzenje, da treba da pristanemo na neke ustupke, ali produzetak tog puta nas vodi u ambis, ovo sto traze je direktan udar na nasu drzavu, i pristanak na to nas svodi u red neozbiljnih naroda.

Sad da neko ima muda da izadje i kaze - gospodo, mi to necemo...i... poceli bi da smrde po medijima da je Srbija faktor nestabilnosti bla bla... neka smo sve najgore, ali obraz da sacuvamo...

Ako pristanemo, sta je sledece... jel ce da nam postave nekog komesara ovde, namesnika... nek se igraju tako sa drugim drzavama, eno im zemlje Magreba i Bliski istok, ovde to ne prolazi...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:45 

DzoniBG je napisao/la:
Devet ipo tona uranijuma...
Od toga oboljevamo svi jednako.

Rusili su nam zemlju, 50 milijardi dolara je procenjena steta... dodaj tome nematerijalnu, tone uranijuma, 100.000 izbeglih Srba, prisvajanje ogromnih bogatstava na Kosovu, koje sad privatno pazare Medlin Olbrajt i Vesli Klark, kao barjaktari "Milosrdnog Andjela"...

Sve to smo bili spremni da progutamo, ima tu i nasih grehova... sve smo uradili sto su nam trazili, i smenili Milosevica, i isporucili generale u Hag, i slusali MMF, i krenuli u razgovore sa Pristinom, sad pristali da ucestvujemo sa njima na regionalnim konferencijama...

Jednom treba reci DOSTA, verovali smo da je to dobro okruzenje, da treba da pristanemo na neke ustupke, ali produzetak tog puta nas vodi u ambis, ovo sto traze je direktan udar na nasu drzavu, i pristanak na to nas svodi u red neozbiljnih naroda.

Sad da neko ima muda da izadje i kaze - gospodo, mi to necemo...i... poceli bi da smrde po medijima da je Srbija faktor nestabilnosti bla bla... neka smo sve najgore, ali obraz da sacuvamo...

Ako pristanemo, sta je sledece... jel ce da nam postave nekog komesara ovde, namesnika... nek se igraju tako sa drugim drzavama, eno im zemlje Magreba i Bliski istok, ovde to ne prolazi...

Džoni prijatelju, služio sam vojsku 1999.
Video sve u rovitom stanju. Od Subotice do Niša...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:51 

Ja se samo bojim da su nas psihički izmorili, mislim narod. Ipak ovo traje više od 20 godina u jačem ili slabijem intenzitetu. Pitanje je koliko postoji volje za otpor, a koliko preovladava stav "briga me" ispranih mozgova.

Treba definisati novu politiku, a da nije u pitanju blentavo nacionalističko busanje u grudi. Fino, umereno, pametno, a patriotski i čvrsto. (ko prvi pomene Koštunicu, pokvarilo mu se mleko u frižideru)

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:54 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Ja se samo bojim da su nas psihički izmorili, mislim narod. Ipak ovo traje više od 20 godina u jačem ili slabijem intenzitetu. Pitanje je koliko postoji volje za otpor, a koliko preovladava stav "briga me" ispranih mozgova.

Treba definisati novu politiku, a da nije u pitanju blentavo nacionalističko busanje u grudi. Fino, umereno, pametno, a patriotski i čvrsto. (ko prvi pomene Koštunicu, pokvarilo mu se mleko u frižideru)

Jagnje zasto ne volis Voju.. on je mozda najdosljedniji politicar na vasoj sceni a da nije ludak tipa seselj..

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:56 

Secam se onog tuznog Aleksinca, siromasna varosica, tamo sipali bombe, ubise onu sirotinju... zasto?! Jel neko za to odgovarao?! Pa zabranjene kasetne bombe u Nisu, oni nesretni civili se valjaju po ulicama bez nogu i ruku... pa raspolucen voz u Grdelickoj klisuri...

Ja im nisam zaboravio :nono

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:58 

Bombardovanje je trajalo 78 dana. Bilo je jebeno, ali je stalo. Od raspada Jugoslavije ovu zemlju voza ista fukara. To je cirka, 7300 dana... Ta *** treba skloniti iz političkog života. Trajno. Bojim se da bez pizdarija u kokošinjcu, neće biti ni pečenja...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:04 

Bombardovanje je trajalo 78 dana. Bilo je jebeno, ali je stalo. Od raspada Jugoslavije ovu zemlju voza ista fukara. To je cirka, 7300 dana... Ta *** treba skloniti iz političkog života. Trajno. Bojim se da bez pizdarija u kokošinjcu, neće biti ni pečenja...

Žao mi je što sam izgubio veru u duh naroda inače bih sada izjavio da bi nam jako lepo legla jedna revolucija u kojoj bi konačno skinuli ovaj genetski otpad sa vrha političke scene u Srbiji.

Ali, pre revolucije, treba ti ideja za koju se boriš. A idejama smo jako siromašni... Otud i ova opšta apatija i povlačenje u sebe, beg od realnosti i valjanje u blatu moderne "civilizacije".

Ibar je napisao/la:
Jagnje zasto ne volis Voju.. on je mozda najdosljedniji politicar na vasoj sceni a da nije ludak tipa seselj..

Znaš kako, šta ja imam od njegove doslednosti? Meni treba političar sposoban, efikasan i okrutan, ne kenjkav i dosledan. Ovom ne bih mesnu zajednicu poverio, a ne državu.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:12 

DzoniBG je napisao/la:

Secam se onog tuznog Aleksinca, siromasna varosica, tamo sipali bombe, ubise onu sirotinju... zasto?! Jel neko za to odgovarao?! Pa zabranjene kasetne bombe u Nisu, oni nesretni civili se valjaju po ulicama bez nogu i ruku... pa raspolucen voz u Grdelickoj klisuri...

Ja im nisam zaboravio :nono

Video sam voz u Grdelici... spržen potpuno, kao da je protutnjao kroz pakao. U NS čekao skelu, most škripi zaronjen u Dunav, kao da ima dušu. Jezivo čoveče. A iznad glava nam đubre probija zvučni zid i pravi lupinge, u fazonu... tu smo mi, nije još gotovo. Ljudi ćute, tesno je, guramo se, ali nema psovki, nema pretnji. Sve nas brine i muči isto. Skela kreće, svi gledaju u vodu i ćute. U kakvom smo mi daunu, nemamo ni pojma.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:29 

Video sam voz u Grdelici... spržen potpuno, kao da je protutnjao kroz pakao. U NS čekao skelu, most škripi zaronjen u Dunav, kao da ima dušu. Jezivo čoveče. A iznad glava nam đubre probija zvučni zid i pravi lupinge, u fazonu... tu smo mi, nije još gotovo. Ljudi ćute, tesno je, guramo se, ali nema psovki, nema pretnji. Sve nas brine i muči isto. Skela kreće, svi gledaju u vodu i ćute. U kakvom smo mi daunu, nemamo ni pojma.

:yawn

Jel su se ikad izvinili za sve sto su radili... jel su izveli nekog od generala pred sud?!

Ja sam to trpeo relativno lako, klinac si, nemas tu dimenziju straha... al secam se starijih ljudi po podrumima, izbezumljenih pogleda male dece i majki...

Pustali su razna sranja na tv-u, neke jeftine rodoljubive...al ova pesma te prevrce iznutra...

Nista, nema predaje ni apatije, ovo je samo jedna prolazna stanica gde treba iznova da definisemo prioritete... nema cekanja na vlast, svako u sebi treba da zauzme stav, duboko verujem da ovo sto sad mi pricamo, da je to misao i miliona drugih u ovoj zemlji...a odatle sve izvire, ako imamo svest pojedinacno, onda ce se to stopiti u kolektivno...

Ne mozemo da menjamo ove spolja, ali mozemo da menjamo nas...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:46 

Sećam se samog početka. Prvo su svi bili malo zbunjeni, više nesigurni nego uplašeni. Onda su krenuli da zavijaju zvuci za uzbunu, stižu glasovi da su rokali Kosmet, počeli su da lete iznad glava nas ostalih... A onda je nebo zasijalo kao las vegas. PVO. I bez obzira na ograničene mogućnosti, svima je bilo nekako lakše.

Tih dana je lokalna brigada otišla prema Raškoj i Metohiji, mlada vojska prema Višegradu i Drini, a ostali su se namestili po trgovima, mostovima i magistrali.

A u to ime...

Pozdrav za ekipu sa 10000+ m visine i simpatično društvance u Vašingtonu i Briselu. :evotigana

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 16:17 

Citat:
03. 09. 2012.
Goranci pohađaju nastavu na srpskom

Direktor srednje škole u selu Mlike u opštini Gora Nedžmidin Destani izjavio je da je prvi dan školske godine po nastavnom planu i programu Republike Srbije počeo normalno.

Nastavu na srpskom u šest osnovnih i jednoj srednjoj školi pohađa oko 1.200 učenika, kazao je Destani agenciji Beta i podsetio da "95 odsto etničkih Goranaca žele da im deca i dalje pohađaju nastavu po planovima i programima Srbije".

Prema njegovim rečima, u nekim selima u Gori se ponavljaju prošlogodišnji problemi - Kosovsko ministarstvo obrazovanja insistira na otvaranju odeljenja sa nastavom na bošnjačkom jeziku.

Destani je dodao da te namere Prištine idu dotle da se odeljenja otvaraju i za jednog đaka. U Gori, prema njegovim procenama, postoji i stotinak učenika koji nastavu pohađaju na bošnjačkom jeziku.

:klanjam

Svaka čast. Ljudi opstaju na siromašnom prostoru okruženi Šiptarima sa svih strana.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 16:20 

Citat:
Datum: 04.septembar 2012.
Jedino srpsko dete u Prizrenu pošlo u prvi razred osnovne škole, učionica u crkvi. Prvi čas bez graje. Učitelj Vuko Danilović. U pratnji bio i deda Adem. Majka Evica ne krije suze.

I u Prizrenu, gde živi svega dvadesetak Srba, u ponedeljak je počela nova školska godina. U školsku klupu sela je mala Milica Đorđević, jedino srpsko dete u carskom gradu.
Milicu u ponedeljak nisu dočekali dečija graja niti školsko dvorište. Nije bilo ni školskog zvona.
Do učionice u Hramu svetog Đorđa dopratili su je majka Evica i deda Adem, njihov jedini zaštitnik.
Iako kaže da nije imala tremu, Milica priznaje da se radovala prvom školskom času.
- Lepo se osećam. Prvi put vidim učitelja - rekla je kratko, posle prvog časa, devojčica, koja je učitelju odmah predočila da je već naučila sva slova. Azbuku je učila sa majkom u izolaciji njihovog stana u centru grada, iz kojeg ne izlaze bez deda Adema.
- Zamišljam kao da je odeljenje puno đaka. Trudiću se da Milicu motivišem da uči kao da ima još drugova i drugarica - priča učitelj Vuko Danilović (62), koji je za vreme tridesetogodišnjeg učiteljskog i profesorskog staža imao već po jednog đaka u razredu.
Rodom iz okoline Dečana, ovaj učitelj i profesor filozofije i sociologije, kaže da je radostan što će baš on učiti Milicu. I dok objašnjava da je u Prizren stigao iz raseljeništva, na poziv vladike Teodosija, mala Milica ga već zapitkuje šta će učiti narednih časova i glasno govori o tome šta voli i šta bi želela da postane kad odraste:

- Radujem se fizičkom. Sanjam da jednog dana budem košarkašica. A možda, u stvari, budem i novinar - premišlja se Milica, dok joj učitelj objašnjava da su sada imali čas upoznavanja, kao i da su zajedno pogledali knjige koje je devojčica dobila na poklon.
- Već sutra ozbiljno počinjemo da radimo - govori učitelj dok ga mala Milica spontano hvata za ruku i sa njim odlazi u dvorište Crkve svetog Đorđa, gde je povodom početka školske godine, ali i nastavka rada Bogoslovije, služena arhijerejska liturgija.
Dok se u crkvenom dvorištu igra sama, uočljivo je da Milica pokušava da privuče pažnju svog učitelja. I on neprekidno motri na nju. A dotle, njena majka Evica kaže:
- Veoma sam srećna što sam dočekala dan da moja Milica pođe u školu.
To mi je, pored svih nedaća, bio najveći problem, jer sam se bojala da će ostati bez obrazovanja - kroz suze priča devojčicina majka, koja priznaje da se Miličinom polasku u školu podjednako radovao i deda Adem, Prizrenac, koji se godinama stara o Milici i njenoj majci i koji je devojčici prvi čestitao prvi školski dan.
I vladika srećan

- Svi smo srećni zbog Milice. Današnji dan potvrđuje da to što smo prošle godine započeli sa Bogoslovijom je blagoslov božiji, jer evo ove godine upisujemo i novu generaciju bogoslova. Nadamo se da će Bogoslovija oživeti kao nekada, u korist crkve božije i našeg naroda - rekao je za "Novosti" vladika Teodosije i naglasio da, pored fizičke obnove svetinja spaljenih 2004.. godine, uporedo se obnavlja i duhovni život u njima.
Druga generacija bogoslova

Prvi školski dan u zgradi svetih Kirila i Metodija u prizrenskoj Bogosloviji u ponedeljak je počeo i za 25 bogoslova. Njih četrnaestoro upisalo je prvu godinu poznate duhovne škole, dok je jedanaestoro nastavilo da uči drugi razred ove prestižne crkvene škole.

- Veoma sam ponosan što sam upisao ovu školu za sveštenike u carskom gradu, gde su učili i predavali svi naši najveći velikodostojnici i u kojoj je predavao i sadašnji srpski patrijarh, kao i još nekoliko sadašnjih episkopa - ističe Bogosav Timotijević (15) iz Užica.

Iako je prvi put došo na Kosmet, kaže da je očaran lepotom carskog grada, a pre svega crkvama u naselju zvanom Potkaljaja. I njegov vršnjak Andrija Stevanović iz Kruševca prvi put je u Prizrenu:

- Želim da budem sveštenik, a posebno sam srećan što ću učiti ovde u Prizrenu - priča Nemanja Živković (16) iz Prokuplja, koji je već upoznao nove drugare sa kojima će učiti i družiti se za vreme školovanja.
Zahvalnost "Novostima"

Ističući zahvalnost svima koji su pomogli da mala Milica krene u školu, Evica se posebno zahvalila Eparhiji raško-prizrenskoj, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu kao i "Večernjim novostima", koje su posredstvom Izdavačke kuće "Klet" obezbedile Milici knjige. - Radosna sam što je gospodin Vulin ispunio obećanje da će Milici "dovesti" školu ovde u Prizren - ističe zahvalna Evica.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:13 

Najnovija vijest: Stefan File "smiruje tenzije" nastale nakon izjave Martina Sulca.

Citat:
Šulc traži priznanje, File demantuje

Uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, rekao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Evropski komesar Štefan File demantuje izjavu Šulca i kaže da EU traži normalizaciju odnosa, a ne priznavanje Kosova. Srpske stranke reagovale oštro i razmenom kontraoptužbi.

19.29 - Evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao izjavu Martina Šulca da EU traži od Srbije priznavanje Kosova, naglasivši da je uslov normalizacija odnosa, a ne priznavanje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da problem u rešavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao, Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo, na šta su reagovale, oštro i sa razmenom kontraoptužbi, vodeće srpske političke stranke.

Međutim, evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao je izjavu Martina Šulca, naglasivši da je uslov normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne priznavanje.

"Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja", rekao je File u Briselu novinarima, prenosi Tanjug.

Martin Šulc je ranije, upitan gde vidi finale razrešenja kosovskog pitanja, istakao da je konačni cilj Evropskog parlamenta da se Srbija priključi Uniji ispunjavajući sve uslove i imajući u vidu mirne i održive odnose sa Kosovom. To, je, prema njegovoj oceni, u ovom trenutku teško, ali ne i nemoguće ostvariti.

"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo, ali i za odnose Srbije i EU", rekao je Šulc. On je rekao i da je u ovom trenutku propritet da se obezbedi mir, a da je krajnji cilj međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU.

"Miran razvoj odnosa Srbije i Kosova mora nas dovesti do međusobnog pomirenja. Svesni smo da je mnogo posla i prepreka na tom putu", rekao je Šulc.

Polemika Stefanovića i SNS-a

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je da "gruba" izjava predsedika Evropskog parlameta Martina Šulca o priznavanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU predstavlja negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

"To je vrlo negativan početak saradnje nove vlasti sa EU. To su grube, teške poruke koje dobijaju naše vlasti u prvoj zvaničnoj poseti Briselu", rekao je bivši šef pregovaračkog tima.

Srpska napredna stranka je, pak, pozvala Stefanovića da objasni zbog čega nije ranije obavestio javnost o zahtevima EU prema Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Stefanović je svojom lošom politikom stvorio ambijent da se nova Vlada danas suočava sa ovakvom porukom. SNS postavlja pitanje Borislavu Stefanoviću zbog čega je, ako je znao šta se od Srbije zahteva, to skrivao od građana Srbije i kako se odjednom naprasno setio da ćemo jedino ukidanjem institucija na severu Kosova i Metohije moći da odblokiramo proces naših daljih integracija", navodi SNS.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić kaže da uslov koji je spomenuo Šulc Srbija ne može da ispuni.

"Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne može da ispuni", rekla je za Tanjug potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije.

DSS: Ogoljena istina

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica ocenio je da je izjavom Martina Šulca "do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo".

"Prethodna vlast koju je predvodila Demokratska stranka bila je neposredan i direktan saučesnik i pomagač Evropskoj uniji na ovom projektu uspostavljanja nezavisnog Kosova. Od prihvatanja Euleksa do sporazuma koje je prethodna vlast potpisala sa Prištinom, pa sve do rukovanja sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem, predstavlja put koji je prošla vlast prešla u predavanju Kosova", naveo je Koštunica.

"Srbiji je nasušno potrebna nova politika i potpuni diskontinuitet sa poražavajućom politikom, koju je na štetu Srbije sprovodila prethodna vlast", navodi predsednik DSS-a.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1167718/%C5%A0ulc+tra%C5%BEi+priznanje%2C+File+demantuje+.html

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:32 

:zubati Jagnje Voja je pravi covjek za Srbe priznaj

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:48 

Glede duha naroda, on se sistematski uništava.
Sve je pod kontrolom, mediji, kultura, školstvo, pare...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:55 

Ne znam da li je ovo tacno, ali suska da je Sasa Popovic na korak do toga da kupi TV Avalu i da cijeli Grand cirkus preseli na tu telleviziju. Da li je to kraj terorisanja sirih narodnih masa turbofolkom ostaje nam da vidimo u nekoj sljedecoj emisiji. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:58 

Jbt hoće li se pojaviti TV koja nije seljačka? Ne daj Bože da neko jednom nedeljno pusti sat vremena kvalitetne muzike... To je valjda zabranjeno Ustavom .

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:10 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ne znam da li je ovo tacno, ali suska da je Sasa Popovic na korak do toga da kupi TV Avalu i da cijeli Grand cirkus preseli na tu telleviziju. Da li je to kraj terorisanja sirih narodnih masa turbofolkom ostaje nam da vidimo u nekoj sljedecoj emisiji. :zubati

Kakvo terorisanje, pa to je sve urbano, moderno, ukusno, još i značajan srpski izvozni proizvod...

http://www.youtube.com/watch?v=mFew9UgnO1I

Inače, sistematski se proganja, to je strašno, recimo nema nijedne veće radio stanice da ne utuši Zdravkom Čoličem i slično, za narodnjake ako uhvatiš radio Babušnicu, uhvatio si...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:39 

Zasta postoji DM Sat. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:41 

Sad bi Vrilo da nas nagovori da odustanemo, a onda zapali preko batinskog mosta u EU. :zubati

Šalu na stranu, okrenimo se malo sebi, svojoj porodici, komšijama, lokalnoj zajednici... otadžbini. Politika EU integracija definitivno doživljava krah, tako da nema smisla zadržavati dah čekajući kad će da stignu pare iz mitskih fondova.

Sa pozitivne strane za poljoprivredu, sada ima vremena da se uradi nešto pre nego što ih bace u kavez sa divljim zverima.

Pa i nisu baš mitski, pitaj Poljake!

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:49 

Citat:
Datum: 04.septembar 2012.
Jedino srpsko dete u Prizrenu pošlo u prvi razred osnovne škole, učionica u crkvi. Prvi čas bez graje. Učitelj Vuko Danilović. U pratnji bio i deda Adem. Majka Evica ne krije suze.

I u Prizrenu, gde živi svega dvadesetak Srba, u ponedeljak je počela nova školska godina. U školsku klupu sela je mala Milica Đorđević, jedino srpsko dete u carskom gradu.
Milicu u ponedeljak nisu dočekali dečija graja niti školsko dvorište. Nije bilo ni školskog zvona.
Do učionice u Hramu svetog Đorđa dopratili su je majka Evica i deda Adem, njihov jedini zaštitnik.
Iako kaže da nije imala tremu, Milica priznaje da se radovala prvom školskom času.
- Lepo se osećam. Prvi put vidim učitelja - rekla je kratko, posle prvog časa, devojčica, koja je učitelju odmah predočila da je već naučila sva slova. Azbuku je učila sa majkom u izolaciji njihovog stana u centru grada, iz kojeg ne izlaze bez deda Adema.
- Zamišljam kao da je odeljenje puno đaka. Trudiću se da Milicu motivišem da uči kao da ima još drugova i drugarica - priča učitelj Vuko Danilović (62), koji je za vreme tridesetogodišnjeg učiteljskog i profesorskog staža imao već po jednog đaka u razredu.
Rodom iz okoline Dečana, ovaj učitelj i profesor filozofije i sociologije, kaže da je radostan što će baš on učiti Milicu. I dok objašnjava da je u Prizren stigao iz raseljeništva, na poziv vladike Teodosija, mala Milica ga već zapitkuje šta će učiti narednih časova i glasno govori o tome šta voli i šta bi želela da postane kad odraste:

- Radujem se fizičkom. Sanjam da jednog dana budem košarkašica. A možda, u stvari, budem i novinar - premišlja se Milica, dok joj učitelj objašnjava da su sada imali čas upoznavanja, kao i da su zajedno pogledali knjige koje je devojčica dobila na poklon.
- Već sutra ozbiljno počinjemo da radimo - govori učitelj dok ga mala Milica spontano hvata za ruku i sa njim odlazi u dvorište Crkve svetog Đorđa, gde je povodom početka školske godine, ali i nastavka rada Bogoslovije, služena arhijerejska liturgija.
Dok se u crkvenom dvorištu igra sama, uočljivo je da Milica pokušava da privuče pažnju svog učitelja. I on neprekidno motri na nju. A dotle, njena majka Evica kaže:
- Veoma sam srećna što sam dočekala dan da moja Milica pođe u školu.
To mi je, pored svih nedaća, bio najveći problem, jer sam se bojala da će ostati bez obrazovanja - kroz suze priča devojčicina majka, koja priznaje da se Miličinom polasku u školu podjednako radovao i deda Adem, Prizrenac, koji se godinama stara o Milici i njenoj majci i koji je devojčici prvi čestitao prvi školski dan.
I vladika srećan

- Svi smo srećni zbog Milice. Današnji dan potvrđuje da to što smo prošle godine započeli sa Bogoslovijom je blagoslov božiji, jer evo ove godine upisujemo i novu generaciju bogoslova. Nadamo se da će Bogoslovija oživeti kao nekada, u korist crkve božije i našeg naroda - rekao je za "Novosti" vladika Teodosije i naglasio da, pored fizičke obnove svetinja spaljenih 2004.. godine, uporedo se obnavlja i duhovni život u njima.
Druga generacija bogoslova

Prvi školski dan u zgradi svetih Kirila i Metodija u prizrenskoj Bogosloviji u ponedeljak je počeo i za 25 bogoslova. Njih četrnaestoro upisalo je prvu godinu poznate duhovne škole, dok je jedanaestoro nastavilo da uči drugi razred ove prestižne crkvene škole.

- Veoma sam ponosan što sam upisao ovu školu za sveštenike u carskom gradu, gde su učili i predavali svi naši najveći velikodostojnici i u kojoj je predavao i sadašnji srpski patrijarh, kao i još nekoliko sadašnjih episkopa - ističe Bogosav Timotijević (15) iz Užica.

Iako je prvi put došo na Kosmet, kaže da je očaran lepotom carskog grada, a pre svega crkvama u naselju zvanom Potkaljaja. I njegov vršnjak Andrija Stevanović iz Kruševca prvi put je u Prizrenu:

- Želim da budem sveštenik, a posebno sam srećan što ću učiti ovde u Prizrenu - priča Nemanja Živković (16) iz Prokuplja, koji je već upoznao nove drugare sa kojima će učiti i družiti se za vreme školovanja.
Zahvalnost "Novostima"

Ističući zahvalnost svima koji su pomogli da mala Milica krene u školu, Evica se posebno zahvalila Eparhiji raško-prizrenskoj, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu kao i "Večernjim novostima", koje su posredstvom Izdavačke kuće "Klet" obezbedile Milici knjige. - Radosna sam što je gospodin Vulin ispunio obećanje da će Milici "dovesti" školu ovde u Prizren - ističe zahvalna Evica.

Deda Adem? Zasigurno je Albanac a vi o Albancima uvijek sve najgore.U svakom narodu ima i dobrih i loših ljudi, ne treba uvijek sto-posto preuzimati propagandu( medijsku ili političku, svejedno).

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:53 

Bošnj@k je napisao/la:

Tad kad su se Poljaci, Slovaci i Česi služili tim fondovima, onda i nisu bili mitski.

Pitaj Bugare i Rumune.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 22:02 

Ja živim malo u Poljskoj pa malo u Srbiji.
Postoje fondovi i može da se dobije novac, ali ne znam zašto bi pitali Poljake?
Imate Grke, Špance, oni su vam bolji primer korišćenja novca iz EU fondova.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 22:10 

Bošnj@k je napisao/la:

Tad kad su se Poljaci, Slovaci i Česi služili tim fondovima, onda i nisu bili mitski.

Pitaj Bugare i Rumune.

EU kod Bugara i Rumunja skužila da puno završava u privatnim džepovima pa dosta projekata zamrzla!
Osim toga moraš znati povući taj novac, tj. moraš dobre projekte imati

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2012, 22:14 

Čudo je jedno koliko je Srbiji ta EU prodata kao mu*o za bubreg.

Godinama je "evropski put" bio izgovor za sve i svašta Tadićevcima, upropastiše, ukradoše, propadamo, siromašimo, al smo na evropskom putu! Samo da nas ne vrate u devedesete!

"Evropski put" je postao nešto kao komunizam svojevremeno, sveta krava, lijek za sve, mjerilo za moralno-političku podobnost, sistem vrijednosti, mantra pravovjernih... nešto imaginarno, idealno, naspram nečeg što je čist interes. I bogami, Srbi željni povratka standarda iz 89. su već godinama spremni da svašta progutaju za obećanja.

S druge strane, imamo Evroskeptike, koji svaku lošu vijest iz EU jedva dočekaju, kao eto, jesmo vam rekli da neće da nas prime... kao da se za taj ulazak ne treba boriti i lobirati uprkos preprekama ako nam je to u interesu.

Naravno, najgori su Tačijevci, tj LDP, oni su najveći zagovornici ideje da se u EU ulazi radi EU, radi "evropskih vrijednosti", kad je Tadić nekad davno slučajno rekao da bi se iz EU bolje borili za naše Kosovo, Čeda je potrčao da kaže kako ne treba da ulazimo u EU da bismo otud "ratovali".

A EU je nešto u šta se ulazi ako ti koristi, u toj EU imaš masu poslanika, komesara i sl koji su izlobirani i koji će raditi protiv tebe a ti treba da to suzbiješ, a ti svoje odnose prema EU kreiraš ne tako što ćeš majku žrtvovati evropskim vrijednostima već u skladu sa svojim interesima.

U EU se oko svake tegle džema i ulovljene lignje pregovara i štite se svoji interesi, a nama se mu*a za bubrege prodaju kako tamo treba da uđemo da ne bismo pljuvali po ulici.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33858 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: