|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Icebreaker
|
Naslov: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 12:56 |
|
|
Zbog EU fondova vlada je donijela odluku da će Hrvatska ubuduće biti podijeljena na dvije statističke regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Citat: Hrvatska će, odlučeno je, umjesto na tri ubuduće biti podijeljena na dvije statističke regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Europska Unija, naime, prihvatila je novi model statističke podjele na dvije regije na kojima će Hrvatska ubuduće temeljiti svoju regionalnu razvojnu politiku i povlačiti novac iz fondova EU. Da je oko tog pitanja postignuto rješenje, potvrdio nam je jučer Branko Grčić , potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i Fondova EU, a ta nova podjela počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2013. - Vlada je u pregovorima s Europskom komisijom i Eurostatom uspjela definirati da Hrvatska ubuduće, umjesto na dosadašnje tri, bude podijeljena na dvije statističke regije u okviru cilja da se što optimalnije povuče novac iz Fondova. Na taj način svi krajevi Hrvatske, odnosno sve jedinice lokalne uprave i samouprave dobivat će značajnu potporu iz EU u sljedećih 14 godina - rekao je Grčić. http://www.zabranjeni.url/hrvatska-u-dv...anska/1050208/Ove 3 su bile još od Sanaderove vlade. Inače kukurikavci su u planu 21 obećali podijeliti RH na 5 regija kako bi se brže razvili ruralni krajevi i općenito regije u državi koja je pre centralizirana. Sad se pravdaju nekakvim uvjetima od 800,000 ljudi, pa kao zbog tog Zagreb nije mogao u zasebnu regiju, što je čista laž jer postoje NUTS2 regije u EU s puno manje stanovnika. Uostalom Zagreb i ima oko 800,000 ljudi, a ovako su uvalili Slavoniju sa Zagrebom što je umjetno udvostručilo BDP Slavonije. Što vi mislite o ovome?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 13:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25176 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
SLavonija i Sisačko područje izgubili, Koprivnica, Bjelovar, Varaždin, Krapina i Međimruje dobili. Evidentno je sada, koji je u Hrvatskoj najjači lobi.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 13:22 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 13:31 |
|
|
|
Ovo je loše za Slavoniju i Dalmaciju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 13:38 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Izuzetno štetno za RH s obzirom da se friziraju podaci razvijenosti najnerazvijenijih područja RH .
Dobro je ZlatkoZg rekao, da je sramota da jedan varaždinski krkan kroji politiku Vlade koja će osiromašiti dodatno istočnu Hrvatsku .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 14:17 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 15:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
|
Loše, loše. Inače čito sam da je ministar sad kako god da mu je ime izjavio da je to napravljeno jer pošto Zagreb ima veći BDP neće moći izvlačiti pare za razvoj a sad mu je to omogućeno. Pa čekaj malo, zar ne bi upravo trebao biti cilj da Slavonija kao manje razvijenija izvlači novac i tako da se čitava zemlja ujednači?
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 14:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25176 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Smisao tih fondova je da se slabije regije bolje pripreme za zajedničko tržište. Ovom podjelom je urađena manipulacija osnovne svrhe pristupnih i EU fondova. Slavonija i Sisačko-Moslavačka županija jednostavno trebaju dobiti najviše love i svaka administrativna prekrajanja idu njima direktno na štetu.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 14:26 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Loše, loše. Inače čito sam da je ministar sad kako god da mu je ime izjavio da je to napravljeno jer pošto Zagreb ima veći BDP neće moći izvlačiti pare za razvoj a sad mu je to omogućeno. Pa čekaj malo, zar ne bi upravo trebao biti cilj da Slavonija kao manje razvijenija izvlači novac i tako da se čitava zemlja ujednači? Točno. Inače ne znam jel se ovi vode nekom nadom da će moći malo svoje ljude uhljebiti tim dobijenim novcem iz EU fondova u sjeverozapadnim županijama (jer to ne će ići, EU ima vrlo stroge regulacije toga pitanja) ili idu za tim da mogu stvoriti neku nadnacionalnu NUTS1 regiju sa Austrijom i Slovenijom kako je predložio Graničar Jozo.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 16:21 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
|
Čačić je plakao prije koju godinu kako će Varaždin izgubiti 30 miliona €ura iz EU fondova ako bude sa Zagrebom. Ovdje se radi o tom da otkidaju sredstva od Slavonije i Baranje za bogatije regije gdje je HNS-ova glasačka baza, ovo nema veze sa regionalnim trzavicama nego je riječ o interesima stranke koja ima 3-5% glasačkog tijela , i još ima muda poručiti da pokažu malo više sposbnosti i znanja pritom ne spominje da je Osječko-Baranjska županija privukla najviše love iz EU fondova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 02 ruj 2012, 20:58 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 13:06 Postovi: 1606 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
|
Moralo je biti 3 regije od kojih je jedna Zagreb i sve sjeverno od njega. Ova podjela je sramota.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Michael.Collins
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 18:35 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Ovo je loše za Slavoniju i Dalmaciju. Slavonija je toj anacionalnoj Zagrebačkoj i Riječkoj gospodin ionako "NEmijesto gdje žive divlje ustaše, koje su nas u dogovorenom ratu koštale da 94. budemo u EU"... Većina ni ne zna da smo 20% teritorija i barem toliko stanovnika, da su Osijek,Vukovar i Brod bili među najjačim industrijskim regijama prije rata. Mi smo njima Mordor, a sada su oni na vlasti Premda, HDZ,a posebno Slavonski zastupnici, nisu ni mrvicu bolji
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Michael.Collins
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 18:40 |
|
|
|
PS Zagreb ipak nema većinu takvih kakve sam nabrojao, ali su takvi završili u vladi i medijima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 19:24 |
|
|
Michael.Collins je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Ovo je loše za Slavoniju i Dalmaciju. Slavonija je toj anacionalnoj Zagrebačkoj i Riječkoj gospodin ionako "NEmijesto gdje žive divlje ustaše, koje su nas u dogovorenom ratu koštale da 94. budemo u EU"... Većina ni ne zna da smo 20% teritorija i barem toliko stanovnika, da su Osijek,Vukovar i Brod bili među najjačim industrijskim regijama prije rata. Mi smo njima Mordor, a sada su oni na vlasti Premda, HDZ,a posebno Slavonski zastupnici, nisu ni mrvicu boljiMoji stranački drugovi(oni koji sada sjede u Saboru) iz Slavonije su, čast izuzetcima, krkani i budalaši zahvaljujući ponajviše tandemu Salapić-Šeky(prije 2007. tandem Šeky-Glavaš) koji je gotovo 13 godina vršio negativnu selekciju u stranci . Pessimus kao Osječanin to može potvrditi. Sva sreća vremena se mijenjaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 20:44 |
|
|
|
nema u ovom pitanju idealnih rješenja, ovako će svi imati šansu, a to što hdz-ovi župani iz slavonije, cvile i kukaju kako će moći isprositi manje novca, ma obično politiziranje, kladim se da neće uspjeti povući ni ono što će ovakvom podjleom moći, nitko dosad nije uspio uzeti više od 70% tih fondova...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:24 |
|
|
|
Ni podjela na tri regije nije baš bila idealna jer je recimo krapinsko zagorska zupanija medju najsiromasnijima u rh. Znaci jedna regija s BDP- om od 5000 uopce ne bi mogla privlaciti novac iz fondova. Po meni je 5 regija ipak najbolje rjesenje jer se u zagrebu ne moze organizirati bas puno projekata, osim par megalomanskih, poput metroa Sam ne znam kako bi to uopce izveli kad ekipa s filozofskog sizi oko par fontana...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:34 |
|
|
|
Ekipa pizdi s pravom na fontane jer je cijena prevelika i natječaj naštiman (ništa novo kod nas). A i pitanje je jesu li fontane potrebne u ovo krizno vrijeme.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:39 |
|
|
|
Cijeli projekt je niš posebno, trebalo je izgradit nesto grandioznije na tom mjestu, naravno kad se popravi situacija, al u drugu ruku, to je bilo cisto pretherivanje bernardicevih SSS zastupnika
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:44 |
|
|
Trebalo bi maknuti onu masonsku piramidu gore. To bi bilo neprocjenjivo. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:47 |
|
|
Ja sam razmisljo o obelisku... Jel i njega vole masoni? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 21:54 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 07 ruj 2012, 22:06 |
|
|
Kad smo mi posten narod pa ne krademo po africi  Da se vratimo na temu, koliko je ova podjela stvarno lošija za slavoniju? Jel problem mozda vise dugorocan?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 08 ruj 2012, 08:55 |
|
|
Pa otvorimo novu temu za Zagreb iskljucivo, imali bi sto pisati o njemu. P.S. Imas li tocne podatke za Krapinsko-Zagorsku? Oni su imali odredjeno poboljsanje u BDPu i razvijenosti zadnjih godina ako se ne varam  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 08 ruj 2012, 10:50 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 08 ruj 2012, 11:05 |
|
|
Mislim da je Krapina imala uzlet zadnjih godina u gospodarstvu ali nisam siguran  . Licko Senjska je dozivjela revitalizaciju prolaskom autoceste i kreacijom poslovnih zona uz samu autocestu pri tome prvenstveno mislim na Perusic i Otocac(spoji to sa beneficijama podrucja posebne drzavne skrbi) . Ali povecanju BDPa per capita u prvoj polovici proslog desetljeca je pridonijelo i katastrofalno demografsko stanje toga kraja, koje ipak zahvaljujuci gospodarskom uzletu pokazuje znakove oporavka. Dudu je mislim na forum.hr. pisao davno o demografskom stanju Like, mozda bi sada mogao uskociti malo sa novim detaljima na ovu temu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Podjela Hrvatske na 2 statističke regije Postano: 08 ruj 2012, 11:17 |
|
|
Ne vjerujem da se stanje značajno popravilo, ipak je to županija bez većeg urbanog sredista. Mislim da je zagorje tehnobeton najveci poslodavac, a stanje u gradevinskom sektoru bas i nije bajno Bilo bi zanimljivo vidjeti te podatke 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|