HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2025, 04:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Papa Benedikt XVI. u Libanonu, čuva ga - Hezbollah
PostPostano: 15 ruj 2012, 14:18 

Večernjak: http://www.vecernji.hr/vijesti/papu-ben ... nak-453063

Papa Benedikt XVI. stigao je u petak, nešto prije 14 sati, u beirutsku zračnu luku u trodnevni posjet Libanonu kako bi uputio poruku mira dok se nad tom zemljom nadvija sjena građanskog rata iz susjedne Sirije, a Sjevernu Afriku i Bliski istok potresaju nasilni islamistički prosvjedi protiv SAD-a. Iako su zapadni obavještajci sugerirali papi da odgodi putovanje zbog opasnosti od atentata, papa, iako mu je 85 godina, nije želio odustati od tog putovanja. To mu je možda najteže putovanje u pontifikatu zbog tragedije koju prolaze brojni kršćani na Bliskom istoku i jačanja radikalnog islama.

U zračnoj luci uz najviše državničke počasti, uključujući i 21 topovski plotun, papu su dočekali visoki državni dužnosnici, svi vjerski poglavari u Libanonu, uključujući i alavite, te nekoliko tisuća vjernika koji su uz libanonske zastave mahali i parolama s natpisima “Papa, volimo te”, “Donesi nam mir”.

– Hvala vam što ste došli. Uvjereni smo da će vaš posjet Libanonu svima na Bliskom istoku donijeti mir i stabilnost. Čast će mi biti uz vaš potpis staviti i svoj na apostolsku pobudnicu za Bliski istok – riječi su koje je u znak dobrodošlice papi Benediktu XVI. kazao libanonski predsjednik Michel Sleiman, jedini arapski šef države koji je kršćanin.

U svom govoru u beirutskoj zračnoj luci papa Benedikt XVI., među ostalim, kazao je kako je došao objaviti apostolsku ekshortaciju, završni dokument s Biskupske sinode održane u listopadu 2010. i posvećene položaju kršćana na Bliskom istoku te kako je suživot u Libanonu, u kojem je 35 posto kršćana i 65 posto muslimana, “poruka” cijeloj regiji. Osudio je fundamentalizam i iskrivljenje vjere te apelirao na sve zemlje da odmah prestanu slati oružje u Siriju. Nakon govora dobrodošlice papa je krenuo prema bazilici svetog Pavla u Harissi. Iako mjere sigurnosti u Beirutu nisu upadljivo pojačane, za papinu sigurnost pobrinulo se otprilike 5000 pripadnika libanonske vojske i snaga sigurnosti te nekoliko stotina Hezbollahovih tajnih agenata od kojih je dio ubačen među vjernike. Agente Hezbollaha u elegantnim crnim odjelima, ozbiljna držanja moralo se primijetiti uz trasu od aerodroma do bazilike svetog Pavla. Oni svakom ulijevaju strah pa ih s razlogom nazivaju – crni šišmiši. Prvi je put šijitski pokret Hezbollah izrazio dobrodošlicu Svetom Ocu pozdravljajući ga plakatima uz autocestu na kojima je papina fotografija i natpis na arapskom i francuskom jeziku “Hezbollah pozdravlja papu u domovini suživota”. Taj proiranski pokret, koji Izrael i SAD smatraju terorističkom skupinom, postavio je i plakate s tekstom samo na arapskom i drukčijom porukom “Pozdravljamo vas u domovini otpora”.

Vrh

Naslov: Re: Papa Benedikt XVI. u Libanonu, čuva ga - Hezbollah
PostPostano: 15 ruj 2012, 14:21 

Intervju Večernjaka s Bišarom Raijem, vjerskim vođom libanonskih kršćana: http://www.vecernji.hr/vijesti/arapsko- ... nak-452750

Citati:

- Hezbollah je pozvao svoje pristaše da masovno dočekaju i prate papu. Isto tako, prvi put, na dočeku će biti zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha šeik Naim Kasem. Neki izvori tvrde da će se papa sastati s glavnim tajnikom Hezbollaha šeikom Hassanom Nasralahom na tajnoj lokaciji.

- Hezbollah, iako je islamistička militantna organizacija, nikada nije imao ništa protiv nas kršćana premda se njegova ideologija razlikuje od naše. Štoviše, jedina je organizacija koja se nije uključila u građanski rat u Libanonu. Ne smijemo zaboraviti i da je najveći saveznik Hezbollaha general Michel Aoun, vođa najveće kršćanske stranke. Ne branim Hezbollah, ali to su činjenice. Vjerujem da su oni iskreni i da nema nikakve političke pozadine u njihovu angažiranju oko papina dolaska.

- Nažalost, danas smo i mi, kršćani u Libanonu, malo u strahu jer salafisti su izuzetno ojačali, a oni nas ne priznaju, smatraju nas nevjernicima i žele nas iskorijeniti. Smatramo da pojava tih radikalnih organizacija nije opasna samo za nas kršćane nego i za ostale Libanonce koji nemaju salafitsku ideologiju.

O svemu što govori pisao sam ovdje prije par mjeseci.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:22 

nabaci neku analizu ovoga, kakva se poruka šalje izraelu, sirija itd.
dosta smo te zazivali zadnjih dana ;)

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:23 

Ko su sad ti salafisti, selafije? Vehabije? Hebote, ko će ih više pohvatat...

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:25 

Sve je to isto, samo što je kod nas uobičajeniji naziv vehabije

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:26 

volvoks je napisao/la:
nabaci neku analizu ovoga, kakva se poruka šalje izraelu, sirija itd.
dosta smo te zazivali zadnjih dana ;)

Jebiga, bio sam "na terenu"... :palacgore1

slika

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:34 

to si išo preko iranskog kulturnog centra? izgleda mi ko super putovanje...

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 14:41 

volvoks je napisao/la:
to si išo preko iranskog kulturnog centra? izgleda mi ko super putovanje...

Na svoju ruku, ko svakog ljeta - to se ne propušta.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 15:40 

jel 8000 kn dobra cijena? volio bi otići u iran nakon što riješim prioritetna putovanja

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 15:58 

Mar-kan je napisao/la:
Pogrešan izbor "strane".

Za pravilan izbor strane treba nešto više pročitati i vidjeti od žido-mitomanija iz Starog zavjeta.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 15:59 

volvoks je napisao/la:
jel 8000 kn dobra cijena? volio bi otići u iran nakon što riješim prioritetna putovanja

Nije loše, agencije su 50% skuplje. Ja osobno uvijek idem sam.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 16:12 

Vjerojatno znaš jezik pa možeš tako :palacgore1
jel možeš opisat puni značaj ovog posjeta za odnos prema bliskoistočnim kršćanima, izraelu i naravno prema siriji?

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 16:38 

volvoks je napisao/la:
Vjerojatno znaš jezik pa možeš tako :palacgore1
jel možeš opisat puni značaj ovog posjeta za odnos prema bliskoistočnim kršćanima, izraelu i naravno prema siriji?

Pa mogu ti ukratko reći da me posjet iskreno začudio jer to je u samo dva tjedna druga šaka u oko SAD-u i Izraelu, a Vatikan uvijek pomno bira političke poteze.
Prvi udarac bio je onaj sastanak Nesvrstanih u Teheranu - sam pokret nema toliku težinu koliko podatak da je vodstvo pola svijeta sudjelovalo u državi koju Amerikanci pokušavaju izolirati i kojoj Izraelci prijete napadom. Papin posjet ima sličnu simboliku, zna se već što će reći, pojesti i gdje će prespavati i koga će vidjeti, bitan je samo kasniji utisak tj. da je posjetio zemlju koja je de facto saveznik Sirije i Irana. Govorim o katoličkom svijetu, jer taj posjet za bliskoistočne kršćane nije od nekog "povijesnog" značaja jer većina nisu katolici.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 16:49 

Haravatiš je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Pogrešan izbor "strane".

Za pravilan izbor strane treba nešto više pročitati i vidjeti od žido-mitomanija iz Starog zavjeta.

Vidjećemo...kao i dosad,sve se odvija kako je zapisano u tome što ti zoveš mitomanijom...

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:00 

Mar-kan je napisao/la:
Haravatiš je napisao/la:

Vidjećemo...kao i dosad,sve se odvija kako je zapisano u tome što ti zoveš mitomanijom...

Ma svakako, isto kao i po scenarijima babe Vange, vidovitog Milana, Majanskog kalendara, Nostradamusa i Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:05 

Haravatis jesi li ti kreativist?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:08 

Haravatiš je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ma svakako, isto kao i po scenarijima babe Vange, vidovitog Milana, Majanskog kalendara, Nostradamusa i Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića.

Naslov teme dovoljno govori.Još će nam teroristi postati najveći jarani :kava

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:11 

Mar-kan je napisao/la:

Ako me pamćenje dobro služi nalazimo se na hrvatskom, a ne izraelskom forumu.
Klasifikacija Izraela (i judeofilčića) oko Hezbollaha nije kompaktibilna sa službenom hrvatskom verzijom jer mi ih ne smatramo "teroristima" niti imaju ikakve veze s terorizmom, osim što štite Libanonce od izraelskog državnog terorizma.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:33 

Mar-kan je napisao/la:
Haravatiš je napisao/la:

naslov teme je iz najčitanijih dnevnih novina :kava

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:43 

volvoks je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ako ga čuva proiranski "pokret",onda Papa šalje jasnu poruku SAD-u i Izraelu...

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 17:46 

i te kako
napokon smo pokazali da anglohebrejski neprijatelji nisu i naši neprijatelji :palacgore1

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 18:21 

Mar-kan je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Sjećam se dobro da su neki izjavljivali kako je "Izrael bedem kršćanstva" odnosno da i nama "prijeti opasnost od njegovih neprijatelja", ali mislim da pomalo uviđaju da je činjenično stanje dijametralno suprotno i da su bili izmapulirani.
Nitko ih neće nazivati "budalama" zbog toga jer medijski utjecaj čuda radi, niti itko traži da mijenjaju subjetivna mišljenja (u ovom slučaju simpatije prema Izraelu).
Čovjek uči dok je živ.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 18:29 

Haravatiš je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Sjećam se dobro da su neki izjavljivali kako je "Izrael bedem kršćanstva" odnosno da i nama "prijeti opasnost od njegovih neprijatelja", ali mislim da pomalo uviđaju da je činjenično stanje dijametralno suprotno i da su bili izmapulirani.
Nitko ih neće nazivati "budalama" zbog toga jer medijski utjecaj čuda radi, niti itko traži da mijenjaju subjetivna mišljenja (u ovom slučaju simpatije prema Izraelu).
Čovjek uči dok je živ.

Uči,uči,trebaće ti...Ja sam nosio "izraelske" jakne na sebi,a još nosim "iranske" gelere u sebi...

Btw,nemam ništa osobno protiv Irana,ali takva im je uloga kakva jeste.Izrael mi je ipak draži,jednostavno zato jer će biti pokazna zemlja Božje moći i snage,to je Zemlja Svetinje...a ne zato što su Izraelci bolji ljudi od drugih.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 18:45 

Mar-kan je napisao/la:
Haravatiš je napisao/la:

Čovjek uči dok je živ.

Uči,uči,trebaće ti...Ja sam nosio "izraelske" jakne na sebi,a još nosim "iranske" gelere u sebi...

Btw,nemam ništa osobno protiv Irana,ali takva im je uloga kakva jeste.Izrael mi je ipak draži,jednostavno zato jer će biti pokazna zemlja Božje moći i snage,to je Zemlja Svetinje...a ne zato što su Izraelci bolji ljudi od drugih.

ovo mi je osobno glupo, a i podsjeća me na protestanske fanatike...
SAD troši jako puno novaca da bi zadovoljio tu brojnu grupu koja smatra da treba štitit izrael jer se samo tako Isus može vratiti

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2012, 18:52 

Dobra vijest, hvala.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: