Imas
http://www.nic.baSamo, domene sa BA ekstenzijom su jako skupe, cijena je 50 KM (jednokratno placanje zarad upisa u nacionalni registar BA domena) + 30 KM (godisnja registracija), tako da ukupna cijena za prvu godinu kod BA domena je 80 KM. Bezobrazluk, ako mene pitas.
No medjutim to nije jedini da kazem najveci problem. Naime procedura kod registracije BA domena mnogo je komplikovanija negoli kod recimo registracije domena sa com, net, org, info ili biz ekstenzijom.
Prvo sto treba da uradis jeste da registrujes zeljenu BA domenu na vec navedeni sajt, kao i da provjeris da li je zeljeni naziv dostupan. Poslije toga na e-mail adresu koju si prijavio prilikom registracije zeljenog domena stici ce obrazac sa zahtjevom za registraciju zeljenog domena. Taj obrazac trebas otstampati, pa zatim citkim slovima to popuniti, a zatim na kraju staviti potpis na taj dokument. Nakon toga da izradis kopiju svoje licne karte (dakle moras da izradis kopiju svoje licne karte i sa prednje i sa zadnje strane). Ukoliko si strani drzavljanin onda moras sve to, samo umjesto licne karte, moras da fotokopiras svoj pasos.
Popunjeni obrazac, zajedno sa kopijom obje strane licne karte (ili pasosa), kao i sa novcem (za nacin placanja nisam bas siguran, mislim da novac se salje putem njihovog tekuceg racuna, doduse to se raspitaj kod njih), zatim sve to upakujes u kovertu i posaljes na njihovu adresu koja se nalazi na njihovoj
http://www.nic.ba stranici.
Da skratim pricu, reci cu samo, zivi uzas. Ja sam prije jedno tri godine pokusao da registrujem BA domenu i nisam bio odustao zbog cijene domene, cak sam bio i krenuo u postupak registracije domene, ali kada sam vidio koliko papiroloskih peripetija, vremena i zivaca je potrebno da sve bude gotovo, onda sam dosao do zakljucka da je bolje uzeti lijepo registrovati com domen i platiti oko 15-ak KM za isti koji je, pritom i nekoliko puta jeftiniji i ne treba ti licna karta i ostale papiroloske gluposti + u dva klika registrujes domenu i platis preko paypala domenu i ljudi ti odmah, istog trena, aktiviraju zahtjev, dok kod registracije BA domena, moras imati para i zivaca, narocito zivaca, jer procedura je kao da registrujes d.o.o. firmu, a ne najobicniju domenu, jer proteci ce jos vremena dok e-goverment nacin ne zazivi pvdje. Do tada, papiri, kao u stara dobra, ali jako spora vremena.