|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 19 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 09:41 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 22347 Lokacija: među zvijezdama
|
|
Koji su vam najbolji bosanskohercegovački pisci ? Koja bi ste djela preporučili našim mladim ljudima pod " obaveznu lektiru "?
Bilo bi poželjno da imenujete takodje i neke manje poznate u književnosti, obzirom da smo svi upoznati sa književnom veličinom, likom i djelom jednog Andrića. Navedite takodje i preporuke književnih djela, koja su vas se osobito dojmila.
Bisera Alikadić Ivo Andrić Besim Spahić Amir Brka Mak Dizdar Tomislav Dretar Zuko Džumhur Dženana Karabegović Nihad Hasanović Aleksandar Hemon Irfan Horozović Ahmet Hromadžić Emir Imamović Alija Isaković
Miljenko Jergović Josip Mlakić
Husnija Kamberović Mehmed-beg Kapetanović Enver Kazaz Zilhad Ključanin Petar Kočić Nikola Koljevic Vladan Kosorić Asmir Kujović Skender Kulenović Ilija Ladin Ivan Lovrenović
Senadin Musabegović Predrag Matvejević Nedimaga Biberović Nedžad Ibrišimović Nika Milićević
_________________ Kô nekad mirisô joj trag Na lipe i med A oči caklile Samo mene pratile
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 09:47 |
|
|
|
Husnija Kamberović Mehmed-beg Kapetanović Enver Kazaz Zilhad Ključanin Petar Kočić Nikola Koljević Vladan Kosorić Asmir Kujović Skender Kulenović Ilija Ladin Ivan Lovrenović Senadin Musabegović Predrag Matvejević
Dodani na incijativu Bobovca
Meša Selimović Branko Ćopić
Meni potpuno dva nepoznata :
Nedimaga Biberović Nedžad Ibrišimović
_________________ Kô nekad mirisô joj trag Na lipe i med A oči caklile Samo mene pratile
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:08 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Čudni ti postovi. Stavljaš trećerazredna piskarala a ne stavljaš uz Andrića najboljeg, najpoznatijeg i najprevođeniheg BiH pisca - Branka Ćopića. Očekivao sam da ćeš stavii bar Mešu Selimovića, nije u rangu ove dvojice ali je kod vas popularan. Nikola Koljević?? SarajkaDjevojka je napisao/la:
Meni potpuno dva nepoznata :
Nedimaga Biberović Nedžad Ibrišimović 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:11 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Čudni ti postovi. Stavljaš trećerazredna piskarala a ne stavljaš uz Andrića najboljeg, najpoznatijeg i najprevođeniheg BiH pisca - Branka Ćopića. Očekivao sam da ćeš stavii bar Mešu Selimovića, nije u rangu ove dvojice ali je kod vas popularan.
Nikola Koljević?? Kopija sa neta.No hvala na osvrtu.Dodaćemo svakako.Ako se sjetiš još nekih, bilo bi poželjno da reagiraš. A zanima me stvarno što je vrijedno pročitati.Pa kad budeš stigao postaj preporuke i utiske. I ne lupetaj se u čelo, nepoznati su mi i . Zato sam otvorila temu.Jesen, kiša, dekica, čaj i knjiga pored prozora:) Evo za Nikolu K. Citat: Univerzitetski profesor, prevodilac i esejista. Važio je za jednog od najcjenjenijih šekspirologa u bivšoj SFRJ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:17 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Uskoro izlazi moja prva knjiga. Ali ja ću se svrstati u slovensku književnost. Ne želim da me za nekoliko desetak godina svojataju Srbi i prave Mršingrad negdje kod ušća Usore u Bosnu, ili da vehabije prosvjeduju zbog imenovanja ulice po meni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Veselko Koroman Jakša Kušan Vitomir Lukić Zvonimir Remeta Novak Simić Anđelko Vuletić
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:27 |
|
|
|
Ministre, mogao si neku anketu.Da vidimo koji su najviše čitani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Ima previše imena za anketu, a ja sam najmanje mjerodavan da napravim neku listu top 20. Jedini autentični ekspert/kritičar za književnost na forumu je Hroboatos.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:31 |
|
|
|
Pa može i top 20 po tvom izboru.Ne moraš sve prezentirati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:35 |
|
|
|
Netko tko nije pročitao "našu" knjigu, a koja nije povijesni ili znanstveni uradak, od 90ih, ne može slagati nikakve liste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:50 |
|
|
|
Pa tema je upravo napravljena u svrhu nas dijasporaca.Upoznavanje sa bosanskohercegovačkom književnošću i preporuke i sugestije starijih generacija i generacija koje su se školovale po našem planu i programu.Ljudi koji prate našu književnost i sl.Znači poziv u " pomoć ";)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:55 |
|
|
|
Nisam ni u Sarajevu čitao naše pisce osim onoga što je bilo propisano kao lektira. Do 8 rođendana sam pročitao skoro sva sabrana djela Erich Marie Remarque. To je na mene ostavilo snažan dojam (osobito: "Sve tiho na zapadnom frontu"), i od tada čitam skoro ekskluzivno strane pisce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 10:57 |
|
|
|
Bio si dječak tada.No sad vrijedi pročitati ponešto ih naše književnosti, ako ništa, kad te djeca budu pitala, da možeš konverzirati.
Zanima će ih :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 15:59 |
|
|
Jao niko ne spomenu Šantića i njegovu Eminu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 16:42 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
|
Ovdje ima barem deset likova za koje nikad nisam čula, a nema npr Derviša Sušića kojeg jako volim. Nema ni Nure Bazdulj Hubijar. Možda nije neka veličina, ali jedina piše romane bliske našim tinejdžerima. Nema ni Edhema Mulabdića, ni Envera Čolakovića. Hvala Bogu nema ni Veselina Gatala. Pročitah njegove dvije knjižice...nivo djeteta od 15g. Pokušava s nekakvim crnim humorom, a pojma nema.
Pirke je na listi, ali ne znam je li zaslužio s obzirom da je napisao samo dvije tanke knjižice...onako zanimljive, humoristične, ali ništa previše značajno.
Kako se vama sviđa Miljenko Jergović? Vidim da se mnogi furaju na njega, ali po meni je precijenjen.
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 05 lis 2012, 17:03 |
|
|
|
Bih nekako bolje rađa pjesnike...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 06 lis 2012, 20:02 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Uskoro izlazi moja prva knjiga. Ali ja ću se svrstati u slovensku književnost. Ne želim da me za nekoliko desetak godina svojataju Srbi i prave Mršingrad negdje kod ušća Usore u Bosnu, ili da vehabije prosvjeduju zbog imenovanja ulice po meni. To će ti biti najmanji problem kad budeš mrtav. No, vjerujem da tvoja knjiga prije svega ima potrebnu težinu, i literarnu vrijednost da te nadživi. Dok pišeš, uvijek si samo svoj...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 06 lis 2012, 20:11 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Veselko Koroman Jakša Kušan Vitomir Lukić Zvonimir Remeta Novak Simić Anđelko Vuletić Izvrsno. Bilo bi lijepo pročitati još nešto od BiH pisaca, pored Adrića i Selimovića...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Najbolji bosanskohercegovački pisci Postano: 06 lis 2012, 20:21 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Ovdje ima barem deset likova za koje nikad nisam čula, a nema npr Derviša Sušića kojeg jako volim. Nema ni Nure Bazdulj Hubijar. Možda nije neka veličina, ali jedina piše romane bliske našim tinejdžerima. Nema ni Edhema Mulabdića, ni Envera Čolakovića. Hvala Bogu nema ni Veselina Gatala. Pročitah njegove dvije knjižice...nivo djeteta od 15g. Pokušava s nekakvim crnim humorom, a pojma nema.
Pirke je na listi, ali ne znam je li zaslužio s obzirom da je napisao samo dvije tanke knjižice...onako zanimljive, humoristične, ali ništa previše značajno.
Kako se vama sviđa Miljenko Jergović? Vidim da se mnogi furaju na njega, ali po meni je precijenjen. Lista je sa wiki.Po želji dodaji pisce koji nedostaju.Takodje su i preporuke jako poželjne. Hvala unaprijed.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 19 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|