|
|
Stranica: 12/15.
|
[ 358 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 01:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77384 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
A to "pojedine teme" je malo ljepši naziv za teme o bošnjačko-muslimanskim biserima?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 11:58 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
http://hercegbosna.org/forum/viewtopic.php?f=50&t=7617&view=unread#unreaddoc je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Tandem UK i Nizozemska je predlagao svojevrsnu zapadnobalkansku uniju koja bi zajedno ušla u EU, a prije toga bi napravili malu kopiju EUa na svojem prostoru. Jasno Sanader je imao dovoljno petlje ih barem za to odjebati, uz blagoslov Njemačke dakako. P.S. Prijedlog je također držao da glavni grad takve mini Unije bude Sarajevo Junuz se sav navlažio. Dobra doc, dobra
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 13:49 |
|
|
Demokrscani Njemacke izdali, stavljaju nas na vagu s' Bugarskon i Rumunjskon....Ko nas sada hoce uvaliti u EU? Socijaldemokrati. Politika kurva, a "demokrscanima" Njemacke jeben mamicu, dok in Turci jebu cerke u supak.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 13:56 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Demokrscani Njemacke izdali, stavljaju nas na vagu s' Bugarskon i Rumunjskon....Ko nas sada hoce uvaliti u EU? Socijaldemokrati. Politika kurva, a "demokrscanima" Njemacke jeben mamicu, dok in Turci jebu cerke u supak. Uz dužno poštovanje puntar, imaju pravo. Ova Vlada je unazadila cijelokupnu hrvatsku političku i pravnu kulturu u nekim stvarima 3 godine(obveza natječaja za državne tvrtke), a u nekima i 20 godina(pogađaj sam).
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 14:02 |
|
|
Zadro, sve je to politikantska igra, dok su nas vukli demokrscani, naglasavali da smo dija zapada, dok su nas izolirali iz konteksta Balkana, onda su nas Socijaldemokrati trpali u isti kos s' ostalima. A sada? Sad je obrnuto? Samo zato sto su u Hrvatskoj neki kvazi socijaldemokrati na vlasti prominili plocu i jedni i drugi. Jebes ti takve odnose. Duzni su bili primiti Hrvatsku u taj klub 1991, a ne da mi koga molimo, i prosipamo fore da smo slucajna drzava kao Milanovic kod Merkelice.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 14:08 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Zadro, sve je to politikantska igra, dok su nas vukli demokrscani, naglasavali da smo dija zapada, dok su nas izolirali iz konteksta Balkana, onda su nas Socijaldemokrati trpali u isti kos s' ostalima. A sada? Sad je obrnuto? Samo zato sto su u Hrvatskoj neki kvazi socijaldemokrati na vlasti prominili plocu i jedni i drugi. Jebes ti takve odnose. Duzni su bili primiti Hrvatsku u taj klub 1991, a ne da mi koga molimo, i prosipamo fore da smo slucajna drzava kao Milanovic kod Merkelice. Bili su dužni sa kulturno-povijesnog aspekta primiti RH u EU još 1991.g. to stoji. Ali ljudi zaboravljaju da se radi primarno o gospodarskoj uniji, a ne o nekakvoj kulturnoj instituciji (unatoč tomu što se neki ljevičarski krkani pale na ideju EU koja bi unificirala i kulturu). Sukus je toga da mi smo oduvijek kulturno pripadali srednjoeuropskom krugu zemalja koji tvore srž EUa, ali nažalost od 1918.g. nismo više bili u istom gospodarskom pravcu kao i većina srednje Europe .
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 14:33 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Sukus je toga da mi smo oduvijek kulturno pripadali srednjoeuropskom krugu zemalja koji tvore srž EUa, ali nažalost od 1918.g. nismo više bili u istom gospodarskom pravcu kao i većina srednje Europe . Kako niste?
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 14:48 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
|
puntar2.0 je napisao/la: "demokrscanima" Njemacke jeben mamicu, dok in Turci jebu cerke u supak. Baš tako, bezveze je kad se naši ljudi brinu za zapadnjake i njihove probleme sa muslimanima i crncima. Neka im karaju kćerke u šupak do mile volje svima, tako im i treba.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 16:43 |
|
|
Metemma gospodarstvo Kraljevine Juge je vec poprilicno odudaralo od srednje Europe, ne samo po razini blagostanja vec i po nacinu privredjivanja. Hrvatska i Slovenija su u staroj A-U monarhiji bile srednje razvijene, slicne Slovackoj i Ceskoj. BiH je pak bila najsiromasniji dio A-U. U Kraljevini Jugi pak prostor Hrvatske i Slovenije je bio najrazvijeniji dok je jedna BiH bila srednje razvijena. S obzirom na drzavu u koju je usao prostor RH i Slovenije i u kojem je gospodarskom drustvu ostao narednih 70 godina sa prekidom izmedju 41-45e uz ratne strahote koje su nas sve skupa kostale oko 30mlrd. US$ mozemo biti sretni i zadovoljni da smo dobar dio tih usranih 70 godina popravili u 15 godina mira i dobili priliku vratiti se u gospodarski krug kojem smo oduvijek pripadali.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 17:42 |
|
|
Slične slovačkoj i užoj mađarskoj, češka je bila najbogatija pokrajina austro-ugarske, sa izrazito razvijenom industrijom... Praško sveučilište je bilo najjače u cijelo državi, što se tiče tehničkih predmeta
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 18:57 |
|
|
Austrija tj. Bec je bio najbogatiji, ne Ceska sto je i razumljivo.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 19:14 |
|
|
Zapravo ne, beč nije imao toliko razvijenu industriju, to je uglavnom bio grad činovnika, a u nekim stvarima je počeo zaostajati za budimpeštom pred sam kraj monarhije, uzmi samo za primjer podzemnu željeznicu... http://www.geografija.hr/clanci/print-v ... vicicu.htmCitat: No, što je uopće potaklo postavljanje spomen-ploče Mohorovičiću u Pragu? Naime, osim što se diči najstarijim sveučilištem u Srednjoj Europi (Karlovo sveučilište, utemeljeno 1348. godine), glavni grad Češke u 19. se stoljeću razvijao kao središte gospodarski najrazvijenije zemlje Habsburške Monarhije, odnosno od 1867. Austro-Ugarske Monarhije. Zahvaljujući povoljnoj resursnoj osnovi (željezna ruda, ugljen) i ekspanziji željezničkog prometa, Češka se afirmirala kao industrijska regija-jezgra, a njezin glavni grad kao inovacijsko žarište iz kojeg su se širile civilizacijske tekovine u ostale dijelove te multikulturne monarhije. Kao najveći i najrazvijeniji slavenski grad, Prag je bio središte okupljanja, te kulturnog i političkog djelovanja slavenskih naroda koji su tvorili većinu u etničkom sastavu države (Budimpešta se istovremeno profilirala kao poslovno središte, a Beč kao kulturna metropola monarhije). Stoga je razumljivo što se upravo u Pragu razvila koncepcija o suradnji slavenskih naroda unutar Habsburške monarhije (austroslavizam) te što je u njemu održan i Prvi sveslavenski kongres (1848. godine). Staro i renomirano Karlovo sveučilište bilo je rasadnik akademskih kadrova, posebno tehničke inteligencije, koja je potakla ili dala zamah bržem znanstvenom razvoju i u drugim habsburškim nasljednim zemljama u kojima su se tek osnivala moderna sveučilišta.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 19:48 |
|
|
A koje su bile specifičnosti privrede u Kraljevini Jugoslaviji?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 19:51 |
|
|
Upravo zbog cinovnistva. BDP per capita je bio najveci u Becu ali nisam htio toliko u detalje. Inace za Ceski napredak su ponajvise zasluzni Sudetski Nijemci. Tamo je bila najjaca industrija zbog cega je taj kraj kasnije i postao strateski vazan Nacistickoj Njemackoj.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 19:54 |
|
|
Jel imaš kakve podatke?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 19:59 |
|
|
Gotovo feudalno stanje gospodarstva u Srbiji(ukljucujuci i Makedoniju) te u Crnoj Gori. U BiH rezidue feudalizma sa malo boljom strukturom gospodarstva od Crne Gore i Srbije zahvaljujuci austrougarskom unistavanju ostataka turske vladavine. U Hrvatskoj i Sloveniji je pak postojala industrija. Nas je kocilo to sto smo se sad nasli u drustvu takvih gospodarstava.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:03 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Gotovo feudalno stanje gospodarstva u Srbiji(ukljucujuci i Makedoniju) te u Crnoj Gori. U BiH rezidue feudalizma sa malo boljom strukturom gospodarstva od Crne Gore i Srbije zahvaljujuci austrougarskom unistavanju ostataka turske vladavine. U Hrvatskoj i Sloveniji je pak postojala industrija. Nas je kocilo to sto smo se sad nasli u drustvu takvih gospodarstava. Nerazvijeno nije isto što i feudalno. Austrija je održavala feudalizam u BiH, u Srbiji je on ukinut oslobađanjem od Turaka. U BiH je ukinut tek agrarnom reformom. Ima teorija, posebno oko ujedinjenja Italije, da od ujedinjenja razvijenih i nerazvijenih područja korist imaju razvijena, jer dobijaju bazu za sirovine, tržište za industrijske proizvode, jeftinu radnu snagu... :)
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:06 |
|
|
volvoks je napisao/la: Jel imaš kakve podatke? Ima ti nedavno izdana knjiga HAZUa koja ti prati mjerenja porasta hrvatskog BDPa, on je u nekim godinama u vremenu Austro-Ugarske rastao i po stopi od 100% godišnje. Prvi veliki pad porasta (štoviše i kratkotrajni pad) je uslijedio upravo u Kraljevini Jugi. Stopa rasta područja Hrvatske i Slovenije u drugoj jugi je bio isto usporen u usporedbi s drugim manje razvijenim republikama(koje su dobivale nesrazmjerno novac iz federalnog proračuna), da bi se to malo ispravilo nakon Ustavnih promjena 1974.g. , ali je zbog federalnog fonda svejedno bilo nesrazmjera . Ponovni veći rast bilježimo nakon rata, pa onda ponovno nakon 2003.g. pa sve do 2009.g. Mogu ti naći tu knjigu kad dođem u ZG, imaš je sada u knjižari HAZU.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:10 |
|
|
Metemma je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Gotovo feudalno stanje gospodarstva u Srbiji(ukljucujuci i Makedoniju) te u Crnoj Gori. U BiH rezidue feudalizma sa malo boljom strukturom gospodarstva od Crne Gore i Srbije zahvaljujuci austrougarskom unistavanju ostataka turske vladavine. U Hrvatskoj i Sloveniji je pak postojala industrija. Nas je kocilo to sto smo se sad nasli u drustvu takvih gospodarstava. Nerazvijeno nije isto što i feudalno. Austrija je održavala feudalizam u BiH, u Srbiji je on ukinut oslobađanjem od Turaka. U BiH je ukinut tek agrarnom reformom. Ima teorija, posebno oko ujedinjenja Italije, da od ujedinjenja razvijenih i nerazvijenih područja korist imaju razvijena, jer dobijaju bazu za sirovine, tržište za industrijske proizvode, jeftinu radnu snagu... :) Rekoh gotovo feudalno stanje gospodarstva pošto niste riješili sve rezidue turske okupacije, nerazvijenost se dakako podrazumjeva, Zagreb je bio za Beograd tada ko što je danas Tokyo za Tiranu. U BiH se pak koristio drugačiji austrijski pristup problematici, divide et impera, koji je nužno podrazumjevao opstanak određenog feudalnog ustrojstva, ali je Austrija tamo otvarala i industrije i općenito unaprijedila sekundarni sektor gospodarstva do razine da je BiH u jednom trenutku šišala i Srbiju. U vezi Hrvatske to ne vrijedi, jer su se ovih 80 godina gospodarskog jedinstva s zemljama regije pokazale najgorom gospodarskom pogreškom Hrvata, na stranu nacionalna i druga pitanja.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:11 |
|
|
Tu knjigu sam si htio i kupiti Ima li i podatke o drugim zemljama, barem za usporedbu, ili je baš strogo vezna za Hrvatsku?'
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:15 |
|
|
volvoks je napisao/la: Tu knjigu sam si htio i kupiti Ima li i podatke o drugim zemljama, barem za usporedbu, ili je baš strogo vezna za Hrvatsku?' Vezano za RH, ali ima dodirnih točaka sa nekim zemljama, ako se točno sjećam usporedba je razvoja Hrvatske s ostalim republikama SFRJ .
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:19 |
|
|
Zanimljivo je da je tek tridesetih godina, Beograd prešao Zagreb po broju stanovnika... Tadašnji srpski problemi su bili nedostatak kapitala, koji je mogao doći samo stranim ulaganjima, no problem je bio što su ta ulaganja bila neisplativa, pogotovo ona u pruge, koje su trebale dati zamah gospodarstvu, te nedostatak krupnih poljoprivrednika, koji bi potakli veću selidbu u gradove... S druge strane, udio hrvatskog kapitala u Hrvatskoj je bio smiješan, sve su držali židovi i nijemci
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:21 |
|
|
volvoks je napisao/la: Zanimljivo je da je tek tridesetih godina, Beograd prešao Zagreb po broju stanovnika... Tadašnji srpski problemi su bili nedostatak kapitala, koji je mogao doći samo stranim ulaganjima, no problem je bio što su ta ulaganja bila neisplativa, pogotovo ona u pruge, koje su trebale dati zamah gospodarstvu, te nedostatak krupnih poljoprivrednika, koji bi potakli veću selidbu u gradove... S druge strane, udio hrvatskog kapitala u Hrvatskoj je bio smiješan, sve su držali židovi i nijemci Da popularni Folksdojčeri, kasnije su se našli pod udarom režima 45e između ostalog zbog kapitala. Hrvatska štedionica je pak dobar primjer hrvatskog kapitala.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:32 |
|
|
Dobro, oni su više bili malo bogatiji seljaci, kapitalisti su uglavnom bili doseljenici, koji su već imali tvornice negdje drugdje u Monarhiji... Eh da, štedionica, također uništena u kraljevini... inače, jedna od najljepših zgrada u zagrebu, ali ne može doći do izražaja
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: "Biseri" foruma Postano: 14 lis 2012, 20:38 |
|
|
volvoks je napisao/la: Dobro, oni su više bili malo bogatiji seljaci, kapitalisti su uglavnom bili doseljenici, koji su već imali tvornice negdje drugdje u Monarhiji... Eh da, štedionica, također uništena u kraljevini... inače, jedna od najljepših zgrada u zagrebu, ali ne može doći do izražaja Dakako, domaći kapital je činio mali dio, ali je postojao. Inače od prominentnijih Nijemaca koji su preživjeli čistke 45e su bili sveučilišni profesori na strojarstvu, taj su fakultet de facto oni osnovali. Štedionica je bila žrtva Šestosječanjske diktature.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|