Hm...jako lijepa pitanja, ali puno toga bi se moglo o njima napisati. Osobno rukovodim se Božjim zapovijedima i učenjem Katoličke crkve. Izbjegavam mjesta i prilike koje smatram grešnima i pokušavam drugima savjetovati kako da se klone grijeha, ali nažalost rijetko me tko sluša. Većinom su me ismijavali.
Inače od malih nogu da išao redovno u crkvu i na župni i školski vjeronauk. I ono što smatram zlim i grešnim vjerojatno je rezultat toga. Ali važno je napomenuti da netko može za nešto smatrati da je grešno dok netko drugi ne, odnosno savjest nije jednako izgrađena. Pa prema tome dvije osobe mogu istu stvar raditi, prva jer se svjesno odlučila na zlo, a druga jer u tome ne vidi nikakvo zlo.
Vjerujem da je raspoznavanje dobra i zla jedan od osnovnih "mehanizama" ugrađenih u čovjeka. Pa bilo da pitate malo dijete ili starog čovjeka je li nešto dobro ili zlo, moći će vam odgovoriti, ali opet naglašavam odgovoriti će po svojoj savjesti.
Zašto su ljudi zli, odnosno zašto biraju zlo, jedno je od glavnih u potpunosti nerazjašnjenih pitanja u Katoličkoj crkvi.
Pa se stoga mogu postaviti pitanja slično tvom: Je li bol zaslužna za zlo koje ljudi čine? Pa u jednom dijelu i je, ali potrebno je znati da ljudi čine zlo i ako nisu povrijeđeni, npr. krađa i prema tome svjesno su se odlučili uraditi neko zlo bez da su izazvati ikakvim negativnim osjećajima.
Zlo je suprotno od dobrog, ako pomoć smatraš dobrim, onda je udarac zlo, ako poljubac i ljubav smatraš dobrim onda je mržnja zlo. Možda je najbolja definicija da je zlo nedostatak dobra, jer je i pakao nedostatak Boga, ništa drugo. Ukoliko ne činiš dovoljno dobrih stvari kopaš si rupu bez dna. Jer gdje je dobrota i ljubav, tu je i Bog, a gdje nema ljubavi i dobrote nema ni Boga, znači tu je zlo, odnosno odsustvo dobroga.
I opet pohvala za temu, uistinu mi se sviđa i navratiti ću opet dok malo više razmislim o ovom "fenomenu".