HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 sij 2025, 18:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zlo,zloba,zlobni ljudi
PostPostano: 10 lis 2009, 11:04 

Zloba nema univerzalnu definiciju,no u religioznom kontekstu zlo je svesna odluka da se rade grešna dela .
Po kojim načelima se vodite,deset Božjih zapoveda ili ne prihvatate nikava načela nego se prilagođavate na zakonske norme?
Da li nam je urođeno da znamo što je zlo i zloba?
Da li sve što nosi bilo kakvu nesreću, zlo?
Da li je zloba povezana sa karakterom čovjeka i na kraju da li je svako zlo za dobro,kako kažu teorije?
Da li je bol glavni uzrok zlobe?
što je po vašoj definiciji zlo?

Vrh

Naslov: Re: Zlo,zloba,zlobni ljudi
PostPostano: 17 lis 2009, 21:44 

Hm...jako lijepa pitanja, ali puno toga bi se moglo o njima napisati. Osobno rukovodim se Božjim zapovijedima i učenjem Katoličke crkve. Izbjegavam mjesta i prilike koje smatram grešnima i pokušavam drugima savjetovati kako da se klone grijeha, ali nažalost rijetko me tko sluša. Većinom su me ismijavali.

Inače od malih nogu da išao redovno u crkvu i na župni i školski vjeronauk. I ono što smatram zlim i grešnim vjerojatno je rezultat toga. Ali važno je napomenuti da netko može za nešto smatrati da je grešno dok netko drugi ne, odnosno savjest nije jednako izgrađena. Pa prema tome dvije osobe mogu istu stvar raditi, prva jer se svjesno odlučila na zlo, a druga jer u tome ne vidi nikakvo zlo.

Vjerujem da je raspoznavanje dobra i zla jedan od osnovnih "mehanizama" ugrađenih u čovjeka. Pa bilo da pitate malo dijete ili starog čovjeka je li nešto dobro ili zlo, moći će vam odgovoriti, ali opet naglašavam odgovoriti će po svojoj savjesti.

Zašto su ljudi zli, odnosno zašto biraju zlo, jedno je od glavnih u potpunosti nerazjašnjenih pitanja u Katoličkoj crkvi.

Pa se stoga mogu postaviti pitanja slično tvom: Je li bol zaslužna za zlo koje ljudi čine? Pa u jednom dijelu i je, ali potrebno je znati da ljudi čine zlo i ako nisu povrijeđeni, npr. krađa i prema tome svjesno su se odlučili uraditi neko zlo bez da su izazvati ikakvim negativnim osjećajima.

Zlo je suprotno od dobrog, ako pomoć smatraš dobrim, onda je udarac zlo, ako poljubac i ljubav smatraš dobrim onda je mržnja zlo. Možda je najbolja definicija da je zlo nedostatak dobra, jer je i pakao nedostatak Boga, ništa drugo. Ukoliko ne činiš dovoljno dobrih stvari kopaš si rupu bez dna. Jer gdje je dobrota i ljubav, tu je i Bog, a gdje nema ljubavi i dobrote nema ni Boga, znači tu je zlo, odnosno odsustvo dobroga.

I opet pohvala za temu, uistinu mi se sviđa i navratiti ću opet dok malo više razmislim o ovom "fenomenu". :palacgore2

Vrh

Naslov: Re: Zlo,zloba,zlobni ljudi
PostPostano: 21 lis 2009, 17:03 

Mislim da ono što čovjek podrazumjeva pod pojmom zlo se uči niz primarnu socijalizaciju,od malih nogu nas uče..a mislim da je povezano i sa karakterom,ovisno od naših primarnih želja,potreba,strahova, definiramo što je zlo,jer samo po sebe ne postoji ni dobro ni zlo ,mi dajemo takve kvalifikacije ,a temelje se uglavnom na moralne vrijednosti ,nekakav moralni kodeks .

A današnje zlo u kojem živimo?

Imamo široke ulice ,a kratak pogled,trošimo više,a imamo manje,imamo velike kuće ,a malobrojne familije, imamo više diploma,a manje razuma,trošimo previše,a premalo se smijemo.

Povećalo se naše bogatstvo,a smanjili su se čovjekove vrijednosti,zborimo previše,premalo volimo,mrzimo prečesto..
Dodali smo godine u životu no ne i život u godine..

Stigli smo do mesečine i nazad ,a nismo stigli upoznati novog susjeda preko puta ulice..Čistimo vazduh ,a trujemo dušu..
Ovo su vremena brze prehrane,no sporog varenja,velikih ljudi,a sitnih karaktera.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: