|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 26 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lebowski
|
Naslov: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 25 stu 2012, 23:06 |
|
|
Ima li ovdje ko da zarađuje novac od modeliranja, dizajniranja..bilo čega. Ili da se voli samo igrati. Volio bih čuti neku preporuku za program u kojem radite. Dosad sam isprobao: AutoCad - nekad davno, za školu i slično). Nije zabavan toliko. Google SketchUp - dobar za izradu 3D projekata, dizajniranje vanjskih objekata, ubacivanje namještaja u kuću i slično. Sa raznim dodacima moguće je napraviti svašta ali program sa velikim ograničenjima u odnosu na druge. Ipak, za dizajniranje kuća i objekata u 3D bez premca. Blender 3D - čudo od programa. 30 MB download, 100 MB instalacija. Modeliranje, animacije i montiranje filmova, game engine za pravljenje ili editovanje igara. Ogromne mogućnosti, čudno sučelje ali kad se naviknete pitate se zašto svi programi nisu takvi. Meni je trebalo jedno 20 instaliranja i brisanja dok nisam konačno odlučio da ga naučim koristiti. I jesam na kraju. Ima modul za teksture, za skulpture i mnogo toga. Nedostaje mu malo više tekstura i modela(nema ih nikako čini mi se) ali to je cijena. Najveća mana što se ne može koristiti za arhitekturu(nema dimenzije i slično), postoji samo plugin ali je ograničen. 3ds Max - koristio prije 8 godina, iako djeluje i važi za jednostavnijeg od Blendera on to nije. Kažu da je među najboljim u svom poslu. Sculptris - 3MB. Fantastičan za brzu izradu modela npr lica ili likova za kompjuterske igre. NX, valjda Siemensov program, košta 5000$. Čini se moćan.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 25 stu 2012, 23:14 |
|
|
|
Vrh |
|
|
_PanikA_
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 04 pro 2012, 23:04 |
|
|
Zavisi ako se mislis ozbiljno bavit s time i firmu osnovat moras imat licence za sve programe Stoga ti preporucujem Blender on je free studenski projekt , sa njim mozes sve ali je jako tezak za naucit Sljedeci program koji kosta jest Cinema 4D , mnogo filmovi su rađeni ovde tj pravljeni efekti i dvorci etc jako lagano za ucenje Sljedece je Max po mom misljenju isto sranje kao i Cinema Maya je najtezi os svih jako puno kosta ali jako tj mnogo imas mogucnosti sa time
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 04 pro 2012, 23:27 |
|
|
Vjeruj da je meni Blender najjednostavniji kad pohvataš osnove. Recimo, Maya je dobra, za neke stvari ima više opcija, al mi se ne sviđa što sve mišem radiš. U Blenderu skoro sve možeš sa prečicama koje su odlično urađene i logične. Maya ima i superioran render engine, barem što se tiče brzine.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 09:09 |
|
|
Ovisi što radiš. AutCAD je standard u svojoj oblasti. Svaki drugi program ima export u .dwg Za inžinjerstvo ima dosta 3D programa koji rade i približne simulacije na opterećenja. Za igrice, možeš u čemu hoćeš, vidim Blender se dosta spominje, vjerojatno zbog cijene. U svakom slučaju, pripremi bijesan stroj. Za te programe nikad dosta procesora i RAMa
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 15:10 |
|
|
_PanikA_ je napisao/la: Zavisi ako se mislis ozbiljno bavit s time i firmu osnovat moras imat licence za sve programe Stoga ti preporucujem Blender on je free studenski projekt , sa njim mozes sve ali je jako tezak za naucit Sljedeci program koji kosta jest Cinema 4D , mnogo filmovi su rađeni ovde tj pravljeni efekti i dvorci etc jako lagano za ucenje Sljedece je Max po mom misljenju isto sranje kao i Cinema Maya je najtezi os svih jako puno kosta ali jako tj mnogo imas mogucnosti sa time Biće da nisi naučio ni osnovne stvari u Maxu...
|
|
Vrh |
|
|
_PanikA_
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 15:18 |
|
|
Mah ja sam ti se najvise zadrzao na Cinema , mAx sam upalio svega 10 puta i mogu ti reci da je po mom misljenju sranje A taj smajl zabij u guzicu , za razliku od tebe ja ucim programirat , modelirat , zvuk etc i zato je tesko sve stići glupane
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 15:22 |
|
|
panika ohani malo, bez vrijeđanja da te ne odmodeliramo... kratko sam u 3DMaxu radio neke animacije,...nisam ga skroz skonto, ali što mi je trebalo to sam vrlo brzo napravio, dakle za nešto na brzinu je idealan. brzo ga je kupio Autodesk, ali svejedno Max piči i dalje kako vidim. http://usa.autodesk.com/3ds-max/
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 15:25 |
|
|
_PanikA_ je napisao/la: Mah ja sam ti se najvise zadrzao na Cinema , mAx sam upalio svega 10 puta i mogu ti reci da je po mom misljenju sranje A taj smajl zabij u guzicu , za razliku od tebe ja ucim programirat , modelirat , zvuk etc i zato je tesko sve stići glupane Posveti malo vremena i općoj kulturi dijaloga... Ili bar napadaj kad ti se kaže nešto ružno. Ko sve dolazi na ovaj forum u poslednje vrijeme...
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 15:29 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: panika ohani malo, bez vrijeđanja da te ne odmodeliramo... kratko sam u 3DMaxu radio neke animacije,...nisam ga skroz skonto, ali što mi je trebalo to sam vrlo brzo napravio, dakle za nešto na brzinu je idealan. brzo ga je kupio Autodesk, ali svejedno Max piči i dalje kako vidim. http://usa.autodesk.com/3ds-max/Da, Max je čini mi se od "osmice" njihov. Ja sam počeo učiti od verzije 6, dok se cut operacija završavala kao fraktal na ledu... bez turbom smooth modifiera, bez dosta dobrih stvari koje su došle s verzijom 7. Max je fantastičan, ako imaš i V-ray renderer. Brazil je isto dobar ali nisam radio ništa veliko s njim. Prije dvije godine sam ostao bez kompa, malo manje 1000 eura sam uložio u njega. Od tada više ne radim u Maxu aktivno. Jednostavno besmisleno je čekati jedan render 40 minuta... Ovo je mašina od 50 eura. Tako i radi. Addendum, jedan od boljih sajtova za učenje Vray-a: http://www.aversis.be/
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 16:00 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: kratko sam u 3DMaxu radio neke animacije,...nisam ga skroz skonto, ali što mi je trebalo to sam vrlo brzo napravio, dakle za nešto na brzinu je idealan.
Brz je dok radiš s kockicama. Ako je scena komplicirana postane zahtjevan. Sjećam se kad sam pokušao modelirati šumu sa nekim plug-inom za drveće i srušio Windows.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 16:20 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: kratko sam u 3DMaxu radio neke animacije,...nisam ga skroz skonto, ali što mi je trebalo to sam vrlo brzo napravio, dakle za nešto na brzinu je idealan.
Brz je dok radiš s kockicama. Ako je scena komplicirana postane zahtjevan. Sjećam se kad sam pokušao modelirati šumu sa nekim plug-inom za drveće i srušio Windows. a tu se bez nekog (naj)jačeg procesora, beskrajno RAMa i grafulja-aždaja nemoš niti uštihat, dobar hladnjak venitilator ili otvorena hauba od kompa u raji zvanog pekara, cigarete, dobar film na DVDu jer treba nekako ubiti vrijeme dok se renda u final kvaliteti. Čak smo podigli onaj njegov server za raspodjelu rendanja na više kompova, ali dobitak niej bio nešto vidljiv, jer zaključak je bio da se ne pravi pita od govana ili ukratko plati pa se klati. Rendanje širokih scena sa mnoštvom objekata sa par pokretnih kamera je u svakom programu zahtjevan posao za svaki hardware, tu software malo može ubrzati render sa algoritmima i "cakama", dakle stvar je navike pojedinca na UI i alate za izradu scena, skripti...
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 16:27 |
|
|
Postoji zapravo puno caka kojima se eliminira nepotreban broj poligona na modelima. To se zove bump maps i displacement maps... sve novije igrice se rade tako. Modeli su u low res, recimo jedan character je napravljen od 1200 poligona, ali izgleda detaljno kao da je od 10.000 To se radi u zbrush-u. Kad imaš čitavu armiju takvih likova u sceni, zamisli uštedu za procesor prosječnog igrača... Ima još dosta trikova, ali ovaj mi je pao na pamet jer sam radio to par puta. Primjer, lijevo je glava kao realan model, desno uz displacement map koji ne opterećuje procesor, jer je mapa a ne objekt...
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 16:38 |
|
|
Što se tiče zahtjeva ovih programa oni nisu strašni, za prosječnog korisnika, pravljenje statičnih slika ili kratkih animacija. Za ostalo treba vremena i para.
Imate stranice na koje možete poslati svoje datoteke a oni sa svojim mašinama to urade za vas, relativno brzo. Neke to rade uz pomoć desetina hiljada procesora. Uglavnom se plaća, nema više besplatnih osim nekih koji to rade sa ograničenom veličinom datoteka, npr jučer sam posjetio jednu gdje je ograničeno na 256KB. Koji će mi vrag to? Cijena rendanja je npr. 0,35$/h.
@vrilo, je li to što se u nekim programima naziva baking
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 05 pro 2012, 16:44 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Što se tiče zahtjeva ovih programa oni nisu strašni, za prosječnog korisnika, pravljenje statičnih slika ili kratkih animacija. Za ostalo treba vremena i para.
Imate stranice na koje možete poslati svoje datoteke a oni sa svojim mašinama to urade za vas, relativno brzo. Neke to rade uz pomoć desetina hiljada procesora. Uglavnom se plaća, nema više besplatnih osim nekih koji to rade sa ograničenom veličinom datoteka, npr jučer sam posjetio jednu gdje je ograničeno na 256KB. Koji će mi vrag to? Cijena rendanja je npr. 0,35$/h.
@vrilo, je li to što se u nekim programima naziva baking Jeste, baking maps. To je standard koji svatko mora usvojiti, ako misli raditi ozbiljne projekte. Za neki DOO kod nas to ne treba, ali na zapadu ih zanima kako radiš from a to z. Postoji pipeline, moraš ići po tome. Inače radiš uzalud sve iako izgleda moćno... Render farms je odlična pomoć ako ste u stisci s vremenom a projekat je ozbiljan. Ali moguće je i kupiti dva solidna računala i spojiti ih da primary cpu koristi resurse secondary cpu. Košta jednom, ali radi uvijek.
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 sij 2013, 19:09 |
|
|
Ima li netko iskustva sa 3D modeliranjem u AutoCad-u... Imam neki problem sa 3D array... Bio bih zahvalan...
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 sij 2013, 19:57 |
|
|
Šta te konkretno interesuje? Prilično jednostavno za koristiti, u svim programima skoro isto funkcioniše.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 sij 2013, 20:18 |
|
|
Ja čuda činim u Paintu.
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 15 sij 2013, 00:17 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Šta te konkretno interesuje? Prilično jednostavno za koristiti, u svim programima skoro isto funkcioniše. Dakle...sa pravokutnim modom nemam nekih problema...ali kad dođe do polarnog moda jednostavno ne ide...Ma ništa tako bitno mogu te neke stvari i "pješke" preći ali me fitilja gdje griješim... Crtam nekakav stub-ove od cigle 25x12x5... motuna...pa bi ih povezao jasno lukovima,a na kraju izveo svod... Evo ako nešto možeš...javi..
PS Imam osjećaj da griješim negdje u UCS-u...sve isprovjeravam...i ono opet...ode u recimo minus os...
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 23 ožu 2016, 21:00 |
|
|
Autodesk 3ds Max 2014 + V-Ray 3.2
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 03 tra 2016, 13:42 |
|
|
V-Ray interior lighting setup (WIP)
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 tra 2016, 07:58 |
|
|
V-Ray interior render (final)
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 tra 2016, 10:52 |
|
|
Hunter baviš se 3d modeliranjem ili ti je hobi? Ja krećem lagano sa blenderom ali naravno samo low poly bezvezene stvari za igrice čisto da se uhodam malo bolje u te tehnologije. Izgleda mi kao moćan alat iako je besplatan.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 14 tra 2016, 18:21 |
|
|
useless je napisao/la: Hunter baviš se 3d modeliranjem ili ti je hobi? Ja krećem lagano sa blenderom ali naravno samo low poly bezvezene stvari za igrice čisto da se uhodam malo bolje u te tehnologije. Izgleda mi kao moćan alat iako je besplatan. Počelo je kao zanimacija u slobodno vreme, trenutno tražim intership posao. Blender je ok, pogotovo od kad su ubacili Cycles renderer.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: 3D modeliranje, animacije i slično Postano: 19 tra 2016, 23:17 |
|
|
Odlični saveti za rad u 3ds Maxu. Vredi odgledati više puta a primenjivo je i u drugim aplikacijama za 3D modeliranje.
+1
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|