|
|
Stranica: 13/18.
|
[ 428 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Icebreaker
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 19:30 |
|
|
Meni nije najbolje jasno što Muslimani žele? Može li mi netko objasnit, odnosno približit nekakav njihov konsenzus? Npr, političari imaju jasan stav - nema podjele, bla bla. A onda onaj Cerić se žali kako jedino Bošnjaci nemaju nacionalnu državu.
Dakle što oni točno žele? Mislite li da bi priče o nedijeljenju pale u vodu kada bi mogli dobit prošireni Trokutistan (dakle sa SB) i/ ili nekakvu vezu s Bihaćem? Ili bi radije ovo nešto na foru što je Nebula predložio? Dakle više manje znam što ostala dva naroda žele, nikako ne mogu jasno odredit njihovu točku pucanja, dakle što oni misle da realno mogu ostvarit jer naravno da su priče o 100% muslimanskoj BiH samo maksimalističke.
Ili njima stvarno odgovara ovo sadašnje stanje? Demografsko iscrpljivanje, sabur braćo i to?
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 19:35 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 19:40 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Icebreaker je napisao/la: Meni nije najbolje jasno što Muslimani žele? Može li mi netko objasnit, odnosno približit nekakav njihov konsenzus? Npr, političari imaju jasan stav - nema podjele, bla bla. A onda onaj Cerić se žali kako jedino Bošnjaci nemaju nacionalnu državu.
Dakle što oni točno žele? Mislite li da bi priče o nedijeljenju pale u vodu kada bi mogli dobit prošireni Trokutistan (dakle sa SB) i/ ili nekakvu vezu s Bihaćem? Ili bi radije ovo nešto na foru što je Nebula predložio? Dakle više manje znam što ostala dva naroda žele, nikako ne mogu jasno odredit njihovu točku pucanja, dakle što oni misle da realno mogu ostvarit jer naravno da su priče o 100% muslimanskoj BiH samo maksimalističke.
Ili njima stvarno odgovara ovo sadašnje stanje? Demografsko iscrpljivanje, sabur braćo i to? Oni su popucali po šavovima. U takvim okolnostima nema razuma i logike u politici.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Čika Božo
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 19:45 |
|
|
Icebreaker je napisao/la: Dakle što oni točno žele? Mislite li da bi priče o nedijeljenju pale u vodu kada bi mogli dobit prošireni Trokutistan (dakle sa SB) i/ ili nekakvu vezu s Bihaćem? Ili bi radije ovo nešto na foru što je Nebula predložio? Dakle više manje znam što ostala dva naroda žele, nikako ne mogu jasno odredit njihovu točku pucanja, dakle što oni misle da realno mogu ostvarit jer naravno da su priče o 100% muslimanskoj BiH samo maksimalističke.
Ili njima stvarno odgovara ovo sadašnje stanje? Demografsko iscrpljivanje, sabur braćo i to?
Prvo, oni su iznimno frustrirani zato što su ih Srbi doslovno počistili sa dijelova BiH, i jedino je žalosno što tu frustraciju već evo 20 godina iskaljuju na nama Hrvatima koji smo si dozvolili da uđemo sa njima u Federaciju. Njima odgovara sadašnje stanje i pokušaji demografskog iscrpljivanja jer su si u svojim bolesnim glavama zamislili da će pola milijuna Hrvata lako i brzo asimilirati ili protjerati u Hrvatsku. I sada uskoro dolazi popis stanovništva koji bi mogao imati dvojaki učinak, ili ih poduprijeti u bolesnim namjerama ako nakon rezultata popisa (tamo 2015.) shvate da asimilacija funkcionira i da svojom politikom majorizacije uništavaju demografsku strukturu Hrvata u BiH. Ili drugo, ako rezultati popisa budu negativni ili čak porazni po njih, znači ako skuže da se mi Hrvati širimo na njihov račun (npr. kao što je Mostar već debelom većinom naš i slično), onda bi se mogli ustrtariti i pokušati zaštititi teritorij koji imaju pristankom na 3., hrvatski entitet unutar BiH samo da se oslobode "hrvatske prijetnje". Ne preostaje nam ništa nego da pričekamo rezultate popisa jer mislim da prije toga realno nema šanse za bilo kakav dogovor, nadajmo se samo da će rezultati biti iznimno povoljni za nas, a da će muslimanska, ovaj Bošnjačka, ovaj, kako se više nazivaju, skupina biti što više razjedinjena.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 20:05 |
|
|
Nebula je napisao/la: Boli onoga ko je otvorio ovu temu. Čovjek se pita do kada će bošnjaci biti toliko frustrirani to jest kada će se početi ponašati kao ostali većinski narodi u multietničkim državama. Odgovor je, naravno, onda kada se ispravi nepravda. Do tada imamo frustrirane bošnjake koji će se ponašati nešto drugačije od engleza. Imamo naciste koji nisu poraženi i koji ne mogu da se smire bez denacifikacije. Nebula je napisao/la: Rezultati genocida i etničkog čišćenja ne mogu biti osnova za pregovore. U Daytonu se jeste dogovaralo ali tada nisu postojale presude za genocid i etničko čišćenje. Sada kada imaju te presude potreban je Dayton 2. Na tvom mjestu ja bih si pucao u koljeno iz protesta. ManInBlack je napisao/la: O ovome sam mnogo ranije pisao, početni kriterij neka bude GRUNT, privatno imanje, i odluka vlasnika kojoj zajednici će plaćati poreze i od koje će zajednice tražiti reinvesticije... Početni kriterij? Nema ovde počinjanja, kad se o RS i granicama radi, stvar je završena. MRSHO je napisao/la: Nebulii prijedlozi na ovoj temi su sasvim korektni. Ajmo fino svako naselje posebno, pa dijelit. A ne držat se nekih strateških mjesta (koridori, gradovi, cestovne komunikacije, energetski potenciali), a sa druge strane kao zagovarat "svakom svoje". Svi smo pomalo u toj priči licemjerni, ali na takav način se nikad neće riješit.
Znači neka budu kriteriji jedinstveni za čitavo područje BiH. Kakvo dijeljenje, ko ovde šta dijeli? Malo ste se zaletili sa kartama.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 14 pro 2012, 20:25 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ovo su neki misaoni tokovi koje ja ne mogu potpuno da ispratim. Dakle ako Hrvati teže separatizmu onda nećete da menjate Federaciju, ako ne teže, onda ćete da menjate RS? Ili se računa na to da se promeni fokus, pa da ispadne kako eto Bošnjaci hoće da se reformiše, ali zli Srbi ne daju? Ovi ovde "umjerni", "liberalni" i "normalni" Bušnjaci su odličan primjer kakvo je to kino od naroda... pazi njemu logike... Mi oduzimamo Hrvatima pravo da ravnopravno odlučuju, biraju svoje predstavnike, i tako stvaramo nenormalno stanje u BiH. Nenormalno stanje u BiH ne odgovara Srbima jer im se smanjuje broj i iseljavaju se. Srbi su nam nepravedno uzeli Ustipraču, ali smo mi njima pravedno uzeli Sarajevo. Mi ćemo da održavamo nenormalno stanje i hebemo Hrvate dok nam Srbi ne vrate Ustipraču! Čika Božo je napisao/la: Prvo, oni su iznimno frustrirani zato što su ih Srbi doslovno počistili sa dijelova BiH, i jedino je žalosno što tu frustraciju već evo 20 godina iskaljuju na nama Hrvatima koji smo si dozvolili da uđemo sa njima u Federaciju. Iznimno su frustrirani time malo sutra. Da su iznimno frustrirani, vraćali bi se u ta mjesta do kojih im je tako stalo. Oni su frustrirani jer im fašistički i hegemonistički planovu padaju u vodu jedan za drugim. Njihovo ludilo ne počinje u ratu već prije rata, zbog njihovog ludila je i došlo do rata. Nađi mi primjer u istoriji da neko frustriran porazima od neprijatelja napadne saveznika. Nestalo stambenog prostora u Živinicama pa morali da napadnu Vitez. Niđe veze. Citat: Njima odgovara sadašnje stanje i pokušaji demografskog iscrpljivanja jer su si u svojim bolesnim glavama zamislili da će pola milijuna Hrvata lako i brzo asimilirati ili protjerati u Hrvatsku. Ako im stanje odgovara, onda nisu bolesni. Ako su im zamisli potekle iz bolesnih glava, onda ne mogu da im odgovaraju. Njima ne odgovara sadašnje stanje jer imaju 25% BiH, a htjeli bi cijelu. Dvije decenije ih lože da žale za mjestima u kojima niti žive niti više žele da žive. Mostar, Srebrenica, Banjaluka, Trebinje, Pale, Sokolac, Nevesinje, Bijeljina... i da se bave bedastoćama, kako onaj nesretnik reče, da se slučajno ne spoje Livno i Mostar u isti kanton... Od popisa ne očekujem ništa posebno. Šta god da se desi - skičaće. Kad se pokaže da u Sarajevu ima 10% predratnog broja Srba, oni će da skiče zbog rezultata u RS. Jel neko ozbiljno misli da će bilo kakvi rezultati popisa njih natjerati da se ponašaju normalno? Pa oni su jedva pristali da se popis normalno održi, ko da smo Liban neki!
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:33 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ovo su neki misaoni tokovi koje ja ne mogu potpuno da ispratim. Žao mi je što to čujem. Uvijek sam te smatrao mudrim i pronicljivim. My bad  Jagnjeca brigada je napisao/la: Dakle ako Hrvati teže separatizmu onda nećete da menjate Federaciju, ako ne teže, onda ćete da menjate RS? Ili se računa na to da se promeni fokus, pa da ispadne kako eto Bošnjaci hoće da se reformiše, ali zli Srbi ne daju? Sad će lepo popis, pa onda ispoštujte te ideje i dajte da u svakom hrvatskom mestu bude treći entitet. Ma nije zar toliko komplikovano? Meni djeluje dosta jednostavno a potrudio sam se i da izložim iz više uglova i na više načina. Hajde da probam još jednom najejednostavnije moguće: Može se imati jedan od 2 stava: 1) težim pravednom rješenju u BiH. Dayton nije sveto slovo a čini nepravdu hrvatima koji nemaju svoj entitet 2) težim prihvatanju realnosti. Ko je jamio jamio aka prošla baba sa kolačima Ako si među onima koji su za pravdu onda se zalažeš da se Daytonsko uređenje (2 entiteta a 3 naroda) promjeni. Naravno ako će se mijenjati onda će se mijenjati čitav sistem pri čemu 2 naroda koja su dobila entitete oba trebaju nešto dati kako bi se napravio entitet narodu koji nije dobio entitet (ono teoretski jeste ali u praksi nije). Ne može se očekivati da samo bošnjaci gube (PONOVO). Dakle srbi daju dio RS-a a bošnjaci daju dio Federacije pri čemu srbi taj dio RS-a daju bošnjacima kako bi ovi mogli dio Federacije dati hrvatima. A možeš biti i fan babe sa kolačima pa reči da su srbi dobili RS i nema šanse da se odreknu istog ali onda moraš isto tako priznati i da su bošnjaci dobili Federaciju i nema šanse da se odreknu iste. Potpuno su u pravu oni koji kažu da srbi nemaju razloga išta da daju ikome. Ali ti isti moraju shvatiti da isto tako ni bošnjaci nemaju razloga išta da daju ikome. Meni je ok koji god pristup da se izabere ali jedan mora. Jagnjeca brigada je napisao/la: E tu nastaje problem, jer cilj elite u Sarajevu nikada nije bio pravedan i motivisan ravnopravnim položajem naroda, već dominacijom na čitavoj teritoriji privremeno ukrašenom "davanjem" (i danas se koristi taj izraz: nećemo vam "dati" treći) mrvica ostalima. Da bi se promjenio Dayton sve tri strane moraju da se dogovore. Šta to znači? Pa konkretno u slučaju bošnjaka to znači da moraju DATI pristanak na novi preustroj BiH. Zato se koristi glagol "dati". Kada neko kaže "nećemo vam dati" naravno da misli na pristanak. Isto kao da objašnjavam djeci ocam 
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:34 |
|
|
Icebreaker je napisao/la: Meni nije najbolje jasno što Muslimani žele? Žele ono što je 91-e bilo njihovo. A ako im se ne da to što je bilo njihovo onda su primorani uzeti tuđe jer negdje se mora živjeti.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
 |
hinterland
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:36 |
|
|
Nebula, Dodik je nudio 8% RS-a za Brčko? Bi pristao ti na to i na treći entitet?
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:38 |
|
|
Metemma je napisao/la: Početni kriterij? Nema ovde počinjanja, kad se o RS i granicama radi, stvar je završena. Mogu i ja isto tako reći "kad se o Federaciji i granicama radi, stvar je završena". I šta sad? Po čemu to ja ugrožavam hrvate više od tebe? I jedan i drugi ne damo ono što smo Daytonom dobili / nedamo da se mijenja Dayton.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:50 |
|
|
Metemma je napisao/la: Nenormalno stanje u BiH ne odgovara Srbima jer im se smanjuje broj i iseljavaju se. Pa zašto proizvodite nenormalno stanje? Svaki put kad Dodik spomene podjelu zemlje investitori naprave nalijevo krug i odustanu od investicija. Pa ko bi ulagao u nestabilnu zemlju? A Dodik i društvo već 20 godina rade na tome da zemlja bude na što gorem glasu. Rezultat je nedostatak investicija, radnih mjesta i na kraju hljeba. Zbog toga srbi odlaze i odlazit će. Jedini je problem što je i Srbija isti jad. Da je Srbija bolja još bi više odlazilo. Metemma je napisao/la: Iznimno su frustrirani time malo sutra. Da su iznimno frustrirani, vraćali bi se u ta mjesta do kojih im je tako stalo. Vraćali na popaljeno i bez mogućnosti zapošljenja? To neki novi vic? Metemma je napisao/la: Njima ne odgovara sadašnje stanje jer imaju 25% BiH, a htjeli bi cijelu. Ako imaju samo 25% bih zašto se onda hrvati bune? Ako bošnjaci imaju 25% BiH onda hrvati imaju 26% BiH i ne vidim kako su ugroženi? Prije će biti da bošnjaci (politički) kontroliši 51% BiH i naravno da im odgovora takvo stanje. A ako bi hrvati dobili entite onda im ne odgovara i onda se traži i dio RS-a. Logično. Ako će se ganjati pravda za hrvate onda će bošnjaci pristati na to samo ako se bude ganjala i pravda za bošnjake. U suprotnom Dayton it is.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:50 |
|
|
Ma nema ništa od tih muslimanskih muljanja. A ni dogovora. Trebamo se okrenut sebi, radit i gradit. I čekat. Čaki ar la! "Upamti zauvik da u njima vire ni, nisu oni ka i mi." Da malo fašističke stihove širimo. Kad su se uopće kršćani dogovorili sa muhamedancima/spinozistima? To je drugi svijet.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
hinterland
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:53 |
|
|
Složio bih se s Raspudićem koji je nedavno rekao da će u BIH potrajati status quo do neke velike globalne promjene kao što je bila 1848., 1878., 1941.,1945. i onda će se to sve prelomiti u smjeru dezintegracije ili integracije zemlje.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:54 |
|
|
hinterland je napisao/la: Nebula, Dodik je nudio 8% RS-a za Brčko? Bi pristao ti na to i na treći entitet? Znači Dodik bi dao 8% RS-a u svrhu pravljenja entiteta hrvatima? Ok. Onda bi i bošnjaci mogli dati 8% Federacije u svrhu pravljenja entiteta hrvatima. Pošteno?
|
|
Vrh |
|
 |
hinterland
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 01:57 |
|
|
NE. Tih 8% BIH bi se pridodalo bošnjačkom entitetu koji bi danas iznosio cirka 30%. To bi dovelo do odnosa 42% Srbi, 38% Bošnjaci, 20 Hrvati otprilike.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 02:00 |
|
|
hinterland je napisao/la: NE. Tih 8% BIH bi se pridodalo bošnjačkom entitetu koji bi danas iznosio cirka 30%. To bi dovelo do odnosa 42% Srbi, 38% Bošnjaci, 20 Hrvati otprilike. Onda se nisi dobro privi put izrazio. Bio si napisao "8% RS-a". Ako se pak radi o 8% BiH to je već druga priča. To bi bilo pošteno i prihvatljivo naravno.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 02:07 |
|
|
Nebula je napisao/la: Icebreaker je napisao/la: Meni nije najbolje jasno što Muslimani žele? Žele ono što je 91-e bilo njihovo. A ako im se ne da to što je bilo njihovo onda su primorani uzeti tuđe jer negdje se mora živjeti. A ček' što onda 91 ili 92 niste pristali na ono što je BILO vaše? I ko uopšte odlučuje šta je "vaše" a šta "naše"? Nebula je napisao/la: Ako si među onima koji su za pravdu onda se zalažeš da se Daytonsko uređenje (2 entiteta a 3 naroda) promjeni. Naravno ako će se mijenjati onda će se mijenjati čitav sistem pri čemu 2 naroda koja su dobila entitete oba trebaju nešto dati kako bi se napravio entitet narodu koji nije dobio entitet (ono teoretski jeste ali u praksi nije). Ne može se očekivati da samo bošnjaci gube (PONOVO). Dakle srbi daju dio RS-a a bošnjaci daju dio Federacije pri čemu srbi taj dio RS-a daju bošnjacima kako bi ovi mogli dio Federacije dati hrvatima.
A možeš biti i fan babe sa kolačima pa reči da su srbi dobili RS i nema šanse da se odreknu istog ali onda moraš isto tako priznati i da su bošnjaci dobili Federaciju i nema šanse da se odreknu iste. Potpuno su u pravu oni koji kažu da srbi nemaju razloga išta da daju ikome. Ali ti isti moraju shvatiti da isto tako ni bošnjaci nemaju razloga išta da daju ikome.
Meni je ok koji god pristup da se izabere ali jedan mora.
Evo ga opet sa "DATI"... I opet muljaš. Nije dogovoreno 49% Srbi, 51% Bošnjaci, pa sad kao i jedni i drugi daju nešto... Nego je dogovoreno 49% Srbi, 51% Bošnjaci i Hrvati (!!!). Dakle Bošnjaci i Hrvati 51% (ili 50, koliko je već kad se oduzme deo DB) i taj procenat Bošnjaci i Hrvati mogu deliti ili spajati. Nema veze sa Srbima. Mi smo davali (ovde ta reč odgovara) poprilično vrednu teritoriju da se stvari uguraju u taj okvir. Uostalom naziv "Federacija" valjda govori nešto...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 02:19 |
|
|
 Pravi se grbav. Mi smo ionako 95' držali ono što želimo u treći. Ostatak Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Uskoplja će valjda dobrovoljno dati da vrate dug što smo im crvuljak od glavnog grada deblokirali i spasili Goražde. Bilo bi fer, da su ljudi.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:06 |
|
|
Nebula je napisao/la: Metemma je napisao/la: Nenormalno stanje u BiH ne odgovara Srbima jer im se smanjuje broj i iseljavaju se. Pa zašto proizvodite nenormalno stanje? Svaki put kad Dodik spomene podjelu zemlje investitori naprave nalijevo krug i odustanu od investicija. Pa ko bi ulagao u nestabilnu zemlju? A Dodik i društvo već 20 godina rade na tome da zemlja bude na što gorem glasu. Rezultat je nedostatak investicija, radnih mjesta i na kraju hljeba. Zbog toga srbi odlaze i odlazit će. Jedini je problem što je i Srbija isti jad. Da je Srbija bolja još bi više odlazilo. Metemma je napisao/la: Iznimno su frustrirani time malo sutra. Da su iznimno frustrirani, vraćali bi se u ta mjesta do kojih im je tako stalo. Vraćali na popaljeno i bez mogućnosti zapošljenja? To neki novi vic? Metemma je napisao/la: Njima ne odgovara sadašnje stanje jer imaju 25% BiH, a htjeli bi cijelu. Ako imaju samo 25% bih zašto se onda hrvati bune? Ako bošnjaci imaju 25% BiH onda hrvati imaju 26% BiH i ne vidim kako su ugroženi? Prije će biti da bošnjaci (politički) kontroliši 51% BiH i naravno da im odgovora takvo stanje. A ako bi hrvati dobili entite onda im ne odgovara i onda se traži i dio RS-a. Logično. Ako će se ganjati pravda za hrvate onda će bošnjaci pristati na to samo ako se bude ganjala i pravda za bošnjake. U suprotnom Dayton it is. Muslići imaju 22%. A ionako ih nitko ništ ne pita.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:06 |
|
|
hinterland je napisao/la: NE. Tih 8% BIH bi se pridodalo bošnjačkom entitetu koji bi danas iznosio cirka 30%. To bi dovelo do odnosa 42% Srbi, 38% Bošnjaci, 20 Hrvati otprilike. Ma da ne bi. Oni imaju 22%, a mi 29. Trenutno.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:07 |
|
|
doc je napisao/la:  Pravi se grbav. Mi smo ionako 95' držali ono što želimo u treći. Ostatak Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Uskoplja će valjda dobrovoljno dati da vrate dug što smo im crvuljak od glavnog grada deblokirali i spasili Goražde. Bilo bi fer, da su ljudi. Ukratko, neka se gone iz SBŽa i HNŽa. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:10 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ceha je napisao/la: 2 stvari: a) na koju fintu si ono pusto srpsko selo kod Zavidovića (bijele boje) pripojio muslimanima Pa ne može biti ničija zemlja. Sve bijelo mora u jedan od 3 entiteta. Nagdje sam bijele teritorije obojio crnom, negdje zelenom a negdje naranđastom. Zavisno od okoline. Ceha je napisao/la: b) zar misliš da svako selo može imati svoju općinu. U kojoj paralelnoj dimenziji bi Krušćica na južnom brdu iznad Viteza mogla biti samo održiva općina? Ako mogu entiteti biti u diskontinuitetu onda mogu i opštine. A ako nećeš da se dijeli po naseljima može i po opštinama po popisu iz 91-e. Nema problema  Ceha je napisao/la: Sad 2 pitanja za vas: a) Zašto niste već Srbima ponudili povratak Petrovca, SMosta, Ključa i Vozuče za Žepu, pola Srebrenice i Višegrada? Ponuđeno u Daytonu. Nisu pristali (jer im draže ovo što su oteli) i radi završetka rata pristalo se na ovo nakaradno rješenje. Sada nakon svih presuda u Hagu treba tražiti Dayton 2 i eliminisati rezultate genocida i etničkih čišćenja. Ceha je napisao/la: b) Zar mislite da bi Hrvati trebali čekati dok vi ne provedete svoje planove sa Srbima? Nema mirne promjene Daytona bez dogovora sve 3 strane. Ceha je napisao/la: Ajmo ovako, podjela (uz ekonomske granice, naravno) teritorija po ovom principu, svakom njegovi Srbi koje je tko držao u ratu, a onda se svako sa Srbima solo dogovara.  Evo. Mi sa Srbima imamo problema oko ovih ružičastih područja. Napravimo exchange tu, još pokoju općinu na ostatku i svi sretni i zadovoljni. Isprekidana crta u Hercegovini daje vama Jablanicu. Ako želite tu kasabicu  Rezultati genocida i etničkog čišćenja ne mogu biti osnova za pregovore. U Daytonu se jeste dogovaralo ali tada nisu postojale presude za genocid i etničko čišćenje. Sada kada imaju te presude potreban je Dayton 2. a) to selo kod Zavidovića je u 100% srpskom vlasništvu, nema veze kaj je 91 bilo pusto. b) što se nas tiče može. Samo će onda od tih sela ostati 0, jer će ljudi u njima pocrkati od gladi. Kada se idu raditi nove općine, onda se gleda na ekonomiju. c) Vi ste im nudili zapadnu bosnu za istočnu  Nema ti toga kod Holbrooka. d) Buncaš.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:11 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ceha je napisao/la: Po čemu bi Brčko bilo muslimansko? Veći dio općine je hrvatski. Pa ja nisam ni rekao da bude muslimansko već da se pripoji Federaciji. Bošnjaci i hrvati zajedno su bili ogromna većina u opštini Brčko i logično je da se ta opština pripoji Federaciji. Ceha je napisao/la: Genocid u Srebrenici se ne tiče samo Srebrenice, već i susjednih općina. Realno, tamo su ionako prašume. Al to su sve vaši problemi sa Srbima. Zakaj nas petljate u to ? Petljate se sami kada tražite treći što znači promjenu Daytona. Ako će se Dayton mijenjati onda sjedamo za sto sve troje i dogovaramo nove mape. Ma da ne bi. Zašto bi nas zanimala Srebrenica, a vas Drvar? Svakom loncu poklopac ? 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:13 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Nebulii prijedlozi na ovoj temi su sasvim korektni. Ajmo fino svako naselje posebno, pa dijelit. A ne držat se nekih strateških mjesta (koridori, gradovi, cestovne komunikacije, energetski potenciali), a sa druge strane kao zagovarat "svakom svoje". Svi smo pomalo u toj priči licemjerni, ali na takav način se nikad neće riješit. Znači neka budu kriteriji jedinstveni za čitavo područje BiH. Čekaj, ja sam rekao, podjela po etničkom principu (91 style) gdje može. Dakle etnički principi plus ekonomija. Neka sela (s 2 stanovnika) ne mogu biti općine.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke grupe u 4 europske višenacionalne države - UK, BiH, Švicarska i Belgija. Postano: 15 pro 2012, 04:14 |
|
|
doc je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Ma kad krene da nas finansira Zagreb samo ćemo đecu pravit'.  Sad će neko da me napička za enklave. Pošteno. Uz manje izmjene (junačko Žepče nedamo dok nam živo srce bije). Al da ne cjepidlačimo, na koju salvetu možemo potpisat?  Posavina, Konavle, Ilok? Kaj je tebi. Karta ne valja ni pol posto.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|