HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 16:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 233 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska pravoslavna crkva
PostPostano: 19 pro 2012, 16:44 

budimo realni je napisao/la:
Ma neka se svako osjeća kako hoće i nek sebi pravi šta oće, ali nametati nekome nešto ili falsificirati pa reći da je Tesla ovo ili ono je ********. Danas može ko god hoće sebi organizirati neku vjersku zajednicu, ako ima para napraviti i tisuću crkava, ali otimati tuđe i drugog tjerati na silu da bude nešto je za osudu. Što se tiče tih što se izjašnjavaju Hrvatima pravoslavne vjere, bilo bi interesantno vidjeti kako su se izjašnjavali 1991.
Btw
koliko god ima posrbljenih Vlaha, toliko, ako ne i više ima pohrvaćenih Vlaha ili ti ga Vlaja kako ih neki i do dan danas zovu.

Nema.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 16:50 

Edi99 je napisao/la:
Trebali bi katoličke svece, to je najbolje!

Ma naravno, najbolje bi bilo da pređu na katoličanstvo i riješe muka i sebe i sve druge. Mislim likovi su smiješni, ustvari jadni, valjalo bi vidjeti koliko je tih likova od tih 16 tisuća pravoslavnih Hrvata, znači koliko ih je bilo 91, a još bi zanimljivije bilo da ih se pita u kojoj su crkvi kršteni.

Evo i po cijenu bana reći ću svoje mišljenje o tih 16. tisuća, znači nemam ništa protiv Srbina koji kaže Srbin sam i napušite se svi odreda, pa sve da kaže mrzim Hrvate i četnik sam, svaka čast i to je pošteno, ali ovih 16 tisuća, to su one najgore pizde koje postoje, do juče su bili Srbi, ali sad su tolike kukavice da to ne smiju reći, što je najgore, toliko loše mišljenje imaju o Hrvatima da se boje reći da su Srbi, jer Hrvate smatraju zlikovcima koji će ih pobiti ako kažu da su Srbi, pa onda izmišljaju gluposti.
Znam lično dvoje takvih ljigavaca koji su čak promjenili i imena jer su im bila previše srpska, jedan se zvao Svetozar, a drugi Slobodan i da stvar bude još gora jedan od te dvojice je čak uzeo i ženino prezime, pa kako da ti se ne gade takve kukavičke spodobe ljudi?

Svaka čast Hrvatu koji može poštovati takve ljigere i podržavati takve ideje, ja ne mogu i gotovo.

A zašto je to uopće bitno koliko ih se izjašnjavalo Srbima 91`? Bitno je kako se izjašnjavaju danas, slobodno i bez pritiska. Nekoć bili Vlasi, pa Srbi, danas Hrvati. Sutra mogu bit Kinezi. Pravo izbora :D

U zemlji u kojoj imamo preko nekoliko vjerskih zajednica i gdje neke broje par tisuća ili čak samo par stotina vjernika 16 tisuća je uistniu respektabilna brojka. Šta rekao dudu imamo mi i Makedonaca, Bugara i drugih naroda, možda nam se budu slijevali kad udjemo u EU pa eto uz RKC i GKC bilo bi odlično da imamo i HPC pa nek svi ljudi koji žele bit pravoslavci(Hrvati) a ne bit/ postat Srbi imaju tu mogućnost.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 16:51 

Ovo je smešno života mi jer ovoliko diletantnosti može samo proizvesti čista tupava mržnja i glupavo inaćenje.

Ne može se osnovati HPC nikako jer pravoslavna crkva je osnovana pre 2000 godina od strane Isusa Hrista , znači da ako ikad dođe do neke HPC ona može samo proizaći od neke već uspostavljene autokefalne crkve gde će njeni arhiepiskopi rukopoložiti budućeg hrvatskog arhiespiskopa i dati joj autonomiju a kasnije možda i autokefaliju uz saglasnost svih sestrinskih crkava.

Može se osnovati i Purgerska pravoslavna crkva(PPC) ili Međugorska pravoslavna crkva(MPC) ali to ne znači da osnivači nisu budale i čisti idioti.

U suštini ja podržavam osnivanje HPC zato što se treba smejati budalama , jer svaka pravoslavna crkva u svojoj osnovi teži ka jedinstvu i katoličanskom ustroju , što znači da mora biti priznata od svih pravoslavnih crkava u ući u ravnopravnu sestrinsku zajednicu.

Ako to jedinstvo i priznanje nije cilj te HPC , onda je sve jasno koliko je to umobolno i na kakvim bolesnim osnovama počiva.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 16:56 

joe enter je napisao/la:
Ovo je smešno života mi jer ovoliko diletantnosti može samo proizvesti čista tupava mržnja i glupavo inaćenje.

Ne može se osnovati HPC nikako jer pravoslavna crkva je osnovana pre 2000 godina od strane Isusa Hrista , znači da ako ikad dođe do neke HPC ona može samo proizaći od neke već uspostavljene autokefalne crkve gde će njeni arhiepiskopi rukopoložiti budućeg hrvatskog arhiespiskopa i dati joj autonomiju a kasnije možda i autokefaliju uz saglasnost svih sestrinskih crkava.

Može se osnovati i Purgerska pravoslavna crkva(PPC) ili Međugorska pravoslavna crkva(MPC) ali to ne znači da osnivači nisu budale i čisti idioti.

U suštini ja podržavam osnivanje HPC zato što se treba smejati budalama , jer svaka pravoslavna crkva u svojoj osnovi teži ka jedinstvu i katoličanskom ustroju , što znači da mora biti priznata od svih pravoslavnih crkava u ući u ravnopravnu sestrinsku zajednicu.

Ako to jedinstvo i priznanje nije cilj te HPC , onda je sve jasno koliko je to umobolno i na kakvim bolesnim osnovama počiva.

Divlja svinja je to lijepo sažeo:

˝Pavelić je bio protiv HPC, htio je sve pravoslavce preobratiti na katoličku vjeru. Tek je 1942., pod pritiscima bugarske diplomacije, te makedonskih i crnogorskih emigranata dopustio njeno osnivanje. Ta crkva je sotonizirana za vrijeme Jugoslavije, iako nije bila odgovorna ni za kakve zločine. Rezultati ovog popisa pokazuju da HPC potrebna, baš kao što postoje finska, češka, slovačka i poljska pravoslavna crkva. Osim identičnog naziva, ona ne bi imala nikakve veze s NDH.˝

Dakle Džo ako Finci, Česi, Albanci, Slovaci, Poljaci, Crnogorci i drugi mogu imat PC što te smeta da je i Hrvati imaju?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 17:10 

Ibar je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

˝Pavelić je bio protiv HPC, htio je sve pravoslavce preobratiti na katoličku vjeru. Tek je 1942., pod pritiscima bugarske diplomacije, te makedonskih i crnogorskih emigranata dopustio njeno osnivanje. Ta crkva je sotonizirana za vrijeme Jugoslavije, iako nije bila odgovorna ni za kakve zločine. Rezultati ovog popisa pokazuju da HPC potrebna, baš kao što postoje finska, češka, slovačka i poljska pravoslavna crkva. Osim identičnog naziva, ona ne bi imala nikakve veze s NDH.˝

Dakle Džo ako Finci, Česi, Albanci, Slovaci, Poljaci, Crnogorci i drugi mogu imat PC što te smeta da je i Hrvati imaju?

Momče Ibre jel ti kad čitaš postove i to ne samo moje nego bilo koje do kraja?! , ja verujem da ne čitaš , ali ako čitaš a nisi ukapirao smisao i niko ti u tome ne može pomoći.

Sve ove crkve koje su nabrojane sem crnogorske su priznate od svih drugih crkava , i nisu sve autokefalne već imaju autonomiju pa se mogu onako zvati.

Rekao sam da mi ne smeta , već da je idiotski i van pameti da neko osniva crkvu a da ga nije briga hoće li ga priznati i hoće li biti u jedinstvu pravoslavnih crkava , a da ne govorim o tome da se ovde baš katolici zalažu za HPC gde je još pominju državu kao nešto što je osnov za osnivanje crkve.
To se zove neznanje i čisto inaćenje.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 17:38 

joe enter a šta tebe kao ateistu toliko zanimaju crkveni posli, ko će se kako izjašnjavati, itd...

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 17:39 

I vas su nekada morali drugi priznati. Pa niste ni vi izmislili pravoslavlje.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 17:49 

Tulkas je napisao/la:
I vas su nekada morali drugi priznati. Pa niste ni vi izmislili pravoslavlje.

Tačno Tulkaš , evo i ti nekad da zaključiš normalno.

Jesi ti čitao moj post?! , ako jesi onda ti jasno da ovo što se propagira po internetu je obično političko sranje i dizanje pristiska srpskim nacionalistima jer to nije nikakva crkva.

Ako bude kojim slučajem određena ključna grupacija Hrvata pravoslavaca oni će morati tražiti blagoslov od autokefalne crkve jer bez blagoslova bilo koja crkva ne može postojati.

Međutim pošto već postoji pravoslavna crkva u Hrvatskoj niko Hrvatima ne smeta da se žene i krste u njoj niti ih iko pita za naciju , to je slučaj sa svima jer svaki Srbin,Rus,Bugarin može potići i krsti decu i oženiti se u svakoj pravoslavnoj crkvi a da ga niko ne pita za naciju.

Ne možemo sad ja i ti da osnujemo pravoslavnu crkvu , ona uvek mora PROIZAĆI iz već priznate apostolske autokefalne crkve jer crkvu je osnovao Hrist pre 2000 godina.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 18:25 

Ako Hrvati pravoslavci žele da se autokefale neka to čine.
Meni ni iz džepa ni u džep. Zašto postoje nacionalne crkve
U prsvoslavlju ako je sve jedno
I na kraju krajeva šta tebe boli qrac kad
Nisi ljubitelj religije

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 18:28 

Joe zastupa interese SPC, kako neočekivano.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 18:35 

Tulkas je napisao/la:
Nisi ljubitelj religije

Nisi niti ljubitelj Srba pa ih ne vadiš iz svojih poganih usta.

Zašto postoji pojam "Crkva u Hrvata"?! , zašto postoje "hrvatski" biskupi,"hrvatski" svećenici ako se Hrist obraćao Jevrejima tj.svim ljudima na ovom svetu?

Ako je sve nadnacionalno kako to da si ti Hrvat a jesi katolik?! , znači da si time izdao katoličanstvo tj.univerzalnost crkve jer verovatno nećeš da imaš u svom selu svećenika Filipinca već Hrvata , i oćeš da imaš Hrvata za biskupa a ne Talijana , oćeš da imaš Hrvata za kardinala a ne Mađara.

Katolici su isti kao pravoslavci(naročito Hrvati jer ih imitiraju) po pitanju crkve samo eto vole papu iz Rima i on im je nadređeni i u tome se sav katolički(univerzalni) pristup crkvi zasniva.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 18:37 

Divlja svinja5 je napisao/la:

Momče ovo je forum a ne oglasna tabla na ulici , ako izneseš neku tvrdnju onda je argumentuj ili se pokrij ušima.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 18:55 

joe enter je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:
Nisi ljubitelj religije

Zašto postoji pojam "Crkva u Hrvata"?! , zašto postoje "hrvatski" biskupi,"hrvatski" svećenici ako se Hrist obraćao Jevrejima tj.svim ljudima na ovom svetu?

Ako je sve nadnacionalno kako to da si ti Hrvat a jesi katolik?! , znači da si time izdao katoličanstvo tj.univerzalnost crkve jer verovatno nećeš da imaš u svom selu svećenika Filipinca već Hrvata , i oćeš da imaš Hrvata za biskupa a ne Talijana , oćeš da imaš Hrvata za kardinala a ne Mađara.

Katolici su isti kao pravoslavci(naročito Hrvati jer ih imitiraju) po pitanju crkve samo eto vole papu iz Rima i on im je nadređeni i u tome se sav katolički(univerzalni) pristup crkvi zasniva.

Poganjih od tvojih na ovom forumu nema
Koristis svoju ko biva odbojnost prema religiji
Samo da bi pljuvao tim svojim zvaljama po
Katoličkoj crkvi. To sam oduvijek znao ali neki
Generalici su popusili foru. Ti su obično cetnicko

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 21:15 

Edi99 je napisao/la:
Trebali bi katoličke svece, to je najbolje!

Ma naravno, najbolje bi bilo da pređu na katoličanstvo i riješe muka i sebe i sve druge. Mislim likovi su smiješni, ustvari jadni, valjalo bi vidjeti koliko je tih likova od tih 16 tisuća pravoslavnih Hrvata, znači koliko ih je bilo 91, a još bi zanimljivije bilo da ih se pita u kojoj su crkvi kršteni.

Evo i po cijenu bana reći ću svoje mišljenje o tih 16. tisuća, znači nemam ništa protiv Srbina koji kaže Srbin sam i napušite se svi odreda, pa sve da kaže mrzim Hrvate i četnik sam, svaka čast i to je pošteno, ali ovih 16 tisuća, to su one najgore pizde koje postoje, do juče su bili Srbi, ali sad su tolike kukavice da to ne smiju reći, što je najgore, toliko loše mišljenje imaju o Hrvatima da se boje reći da su Srbi, jer Hrvate smatraju zlikovcima koji će ih pobiti ako kažu da su Srbi, pa onda izmišljaju gluposti.
Znam lično dvoje takvih ljigavaca koji su čak promjenili i imena jer su im bila previše srpska, jedan se zvao Svetozar, a drugi Slobodan i da stvar bude još gora jedan od te dvojice je čak uzeo i ženino prezime, pa kako da ti se ne gade takve kukavičke spodobe ljudi?

Svaka čast Hrvatu koji može poštovati takve ljigere i podržavati takve ideje, ja ne mogu i gotovo.

Svaka čast, tako treba i s ovim našim Bošnjama i "Muslimanskim Hrvatima" u BiH i dijaspori.

Citat:
Religija

Većina Hrvata u Kanadi su rimokatolici latinskog obreda, sljedbenici vjere svojih predaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Postoji i maleni broj kandaski Hrvata grčkog ili bizantskog obreda koji su rimokatolici, dakle grkokatolika i pravoslavaca. Osim navedenih, postoji i zajednica muslimanskih Hrvata u kojoj se nalaze potomci onih Hrvata što su prešli na islam još u 16. stoljeću nakon osmanskog osvajanja Hrvatske. Postoji i značajan broj Hrvata protestanata.

Pogledajte što piše Wikipedia o Hrvatima u Kanadi.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_islamski_centar,_Toronto

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 00:13 

Ateizam je jedini ispravni svjetonazor, sve su religije besmislice i pošasti. No, činjenica je da je prokleta religija odigrala iznimnu ulogu u formiranju naroda na Balkanu. Golem broj ljudi poistovjećuje hrvatstvo s katoličanstvom i srpstvo s pravoslavnim kršćanstvom. Zapadno od Drine je hrvatska zemlja. Naziv "Srpska pravoslavna crkva" postoji tek od 1920. SPC je asimilirala skoro sve pravoslavne kršćane zapadno od Drine iako oni povijesno nikakve veze sa Srbima nemaju. Na sličan način odnarođeni su i Hrvati muslimani.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 01:13 

joe enter je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Momče Ibre jel ti kad čitaš postove i to ne samo moje nego bilo koje do kraja?! , ja verujem da ne čitaš , ali ako čitaš a nisi ukapirao smisao i niko ti u tome ne može pomoći.

Sve ove crkve koje su nabrojane sem crnogorske su priznate od svih drugih crkava , i nisu sve autokefalne već imaju autonomiju pa se mogu onako zvati.

Rekao sam da mi ne smeta , već da je idiotski i van pameti da neko osniva crkvu a da ga nije briga hoće li ga priznati i hoće li biti u jedinstvu pravoslavnih crkava , a da ne govorim o tome da se ovde baš katolici zalažu za HPC gde je još pominju državu kao nešto što je osnov za osnivanje crkve.
To se zove neznanje i čisto inaćenje.

Neboj se Džo! :D Oprosti priznajem da nisam pročitao cijeli post al nismo se razumjeli :D Govorio sam o samoj potrebi i želji određenog naroda da ima svoju PC. Dakle netko može nazvat svoju crkvu Židovska PC i nemoš mu ništa :zubati Naravno da je za uredno formiranje (pravoslavne)Crkve sa velikim C potrebno više od puke želje par ljudi ili par tisuća ljudi jel i to nitko ne spori. No bez te samoinicijative niti neće doći do formiranja iste. Ako si čitao ranije što sam pisao rekao sam odmah da bi u tom slučaju možda bilo najbolje da naši pravoslavci budu dio Carigradske Patrijaršije ili njihova autonomna zajednica.

Pa eto i Crnogorska nije priznata pa se nedaju :zubati

Ajde da te smirim Hrvatska pravoslavna crkva u fušu :zubati

Uglavnom naravno da ne podržavam neko polovično rješenje. Nek se uredi kako treba il nikako. Ako nemože HPC vrata KC su im uvijek otvorena :D

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 01:24 

joe enter je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:
Nisi ljubitelj religije

Verovatno ostavi za SPC i bratske vam Pravoslavne crkve. To što Srbin kad ode u Grčku mora postat Grčki pravoslavac a Rumunju u Srbiji nedate da ima RPC to je vaš problem :zubati

Crkva(katolička) je utemeljena od Krista na Petru Stijeni. Mi (katolici) smo svi dio jednog naroda, Božjeg naroda. Dakle svi su katolici jednaki i imamo jednog vrhovnog poglavara naše (univerzalne) Crkve. To što postoji Crkva u Hrvata to je samo ime i naziv za jednu lokalnu zajednicu KC. Dakle kao što postoje župe, dekanati, biskupije i metropolije tako postoje i narodi, države, regije i kontinenti. Pa čovječe postojala je i Hrvatska biskupska konferencija Jugoslavije(komunističke i antihrvatske i antikatoličke tvorevine). Kako to Džo? Pa lijepo zato što je postojala država zvana Jugoslavija.

Crkva samo priznaje postojanje naroda i država. Postati papom i vrhovnim vjerskim poglavarom svih katolika ima jednako mogućnosti i Cigan i Hrvat i Francuz. Tako da ti ta usporedba neprolazi. Ključna razlika između vas i nas je da je naša Crkva nadnacionalna, sveopća... Kod vas je Crkva vezana isključivo uz narod, uz etnos. Nemogu bit Srbin ako nisam pravoslavac.

joe enter je napisao/la:
Divlja svinja5 je napisao/la:

Momče ovo je forum a ne oglasna tabla na ulici , ako izneseš neku tvrdnju onda je argumentuj ili se pokrij ušima.

I ne samo to DS, Džo je spreman dat i život za SPC jer ˝Srbin nekršten ne biva˝ :zubati

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 01:29 

Za krst časni i slobodu zlatnu :pistolji

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 01:48 

msgr.Stanislav Hočevar nadbiskup Beogradski

Inače rodom iz Slovenije a nadbiskup u Srbiji. Džo vjerojatno je @Zaviša ljut pošto nije Srbijanac nadbiskup :zubati

Inače Džo imaš u Zagrebu već a sve više po Zapadnoj Europi župa i crkava u kojima Mise služe crni svećenici. Ko zna možda zaluta kakav i u Bg nadbiskupiju :zubati

slika

slika

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 12:15 

Edi99 je napisao/la:

Hrvatsko ime izbačeno je iz naziva centra još 90-ih, kao rezultat hrvatsko-muslimanskog sukoba.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 12:19 

Pessimus dux je napisao/la:
Edi99 je napisao/la:

Hrvatsko ime izbačeno je iz naziva centra još 90-ih, kao rezultat hrvatsko-muslimanskog sukoba.

Ali kako se prije zvao Hrvatski ? To vam je ono "Islamizirani Hrvati" ( Današnji Bošnjaci ) što nitko ovdje ne shvaća.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 12:29 

Edi99 je napisao/la:
Ali kako se prije zvao Hrvatski ? To vam je ono "Islamizirani Hrvati" ( Današnji Bošnjaci ) što nitko ovdje ne shvaća.

slika

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 20:45 

Mi katolici beogradske nadbiskupije nemamo nikakav "problem" sa nacionalnošću.
Moj nadbiskup je Slovenac, sve bi mi jedno bilo i da je Albanac , Hrvat, Poljak, Srbin...

Mogu da registruju versku zajednicu i da joj daju ime kakvo hoće, naravno ako je sve u skladu sa zakonima države Hrvatske. Posebno je pitanje jesu li i samim tim Crkva?

Ja sam katolik i za mene je kompententna crkvena konstitucija Lumen Gentium.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 20:51 

Ne osniva se Crkva registracijom u sudu.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2012, 21:19 

Metemma je napisao/la:
Ne osniva se Crkva registracijom u sudu.

Ma džabe nekima se priča o tome jer izgleda da do mozga im to ne može stići.

Oni zamišljaju to kao da je to osnivanje stranke,parlametnarni izbori ili referendum o nezavsnosti.
Ono kao skupi se grupa ljudi i dogovori se da i oni hoće pravoslavni crkvu. :ucelo =))

Zato im i kažem da im niko ne brani da rade šta im volja ali ispadaju budale.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 233 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: