HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2024, 12:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 609 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Generalni konzulat za Slovenska pitanja kod Mrshe
PostPostano: 03 pro 2012, 16:54 

Ima i takvih koji su natezali za Turka... ona neoliberalni jad, članovi propalog LDS-a i slični debili.

Pahor je najpošteniji političar u Slo, inače, osobno poznajem gospođu koja je vodila njegovu kampanju :), sudjelovali smo na lokalnim izborima 2010.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 17:05 

MRSHO je napisao/la:
Ima i takvih koji su natezali za Turka... ona neoliberalni jad, članovi propalog LDS-a i slični debili.

Pahor je najpošteniji političar u Slo, inače, osobno poznajem gospođu koja je vodila njegovu kampanju :), sudjelovali smo na lokalnim izborima 2010.

Kako god bilo da je više Pahora u Sloveniji i nama i njima bi bilo bolje.
Pokazao se u vanjskoj politici puno pametniji od Janše i sve ove stare klike okupljene oko bivšeg ministra vanjskih poslova i bivših predsjednika Slovenije.

Ideš što u prosvjede protiv političke elite MRSHO ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 17:29 

MRSHO je napisao/la:

A onaj dogor s Kokoš-Kosoricom? S naše strane nije bio baš najpošteniji. Iako, brat-bratu, za to smo si više sami krivi.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 18:47 

Pa taj dogovor je najbolje sto je Kosorica napravila. Osobito je koristan onaj dio koji govori da je misljenje komisije neobavezno i da starta s radom tek nakon ulaska RH u EU.
Pahor je tu na castan nacin izvukao Sloveniju iz Jansinih govana.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 19:14 

Zadar1993 je napisao/la:
Pa taj dogovor je najbolje sto je Kosorica napravila. Osobito je koristan onaj dio koji govori da je misljenje komisije neobavezno i da starta s radom tek nakon ulaska RH u EU.

Ne znam, cijeli sporazum nisam pročitao, a dijelovi poput dodira Slovenije s međunarodnim vodama (gdje, kod Lastova?) mi se nikako ne sviđaju.
Osobno mi to miriši previše na kockanje s hrv teritorijem (što je rekao i Rudolf), al se nadam da sam u krivu.
Uostalom, nisam pravnik, pa :zivili

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 19:41 

Slažem se, ipak je Slovenija dobila ono što je htjela, zaobilaženje međunarodnog prava i međunarodnih sudova u Haagu i Hamburgu. Po arbitraži su u puno boljoj poziciji, sve i da se ne spominje dodir s otvorenim morem. Vidjet ćemo što će biti.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 19:49 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Slažem se, ipak je Slovenija dobila ono što je htjela, zaobilaženje međunarodnog prava i međunarodnih sudova u Haagu i Hamburgu. Po arbitraži su u puno boljoj poziciji, sve i da se ne spominje dodir s otvorenim morem. Vidjet ćemo što će biti.

Tako se i meni čini.
O hrvatskom ZERPu ( i onom kojeg su Slovenci proglasili da ide do Poreča) da ne pričamo.
Vidjet ćemo, uostalom.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 23:37 

Mrsho, a kaj je s ovim velikim prosvjedima?? Tko je ekipa koja vodi to, za čije interese rade i imaju li podršku javnosti??

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 18:10 

Ceha je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ne znam, cijeli sporazum nisam pročitao, a dijelovi poput dodira Slovenije s međunarodnim vodama (gdje, kod Lastova?) mi se nikako ne sviđaju.
Osobno mi to miriši previše na kockanje s hrv teritorijem (što je rekao i Rudolf), al se nadam da sam u krivu.

Ne razumijem čemu taj skepticizam kod vas.
Pro primo ponavljam, ništa što ovi na komisiji zaključe nije obvezno ni za jednu državu.
Načelo pravičnosti nije uvedeno.
Komisija počinje s radom nakon ulaska RH u EU, znači Slovenci nam više ne mogu ništa.
Najbolje što je Jaca napravila definitivno.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 23:37 

Zadar1993 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ne razumijem čemu taj skepticizam kod vas.
Pro primo ponavljam, ništa što ovi na komisiji zaključe nije obvezno ni za jednu državu.
Načelo pravičnosti nije uvedeno.
Komisija počinje s radom nakon ulaska RH u EU, znači Slovenci nam više ne mogu ništa.
Najbolje što je Jaca napravila definitivno.

Ako je tako, super, stvari koje sam vidio po netu nisu bile toliko pozitivne, pa....
Uglavnom, Zadre, riječi ti se pozlatile :zivili

Vrh

PostPostano: 09 pro 2012, 18:02 

Nedavno je jedan švedski stručnjak poručio nama Hrvatima da svakako uđemo u EU ali nipošto u eurozonu.. Sve više mi se čini kako je bio u pravu iako mi je euro drag zbog par stvari :D

Slovenska pogreška zove se euro

Otkako je odbacila tolar, u samo nekoliko godina uspjela je sve to protratiti, izgubiti ekonomsku i financijsku ravnotežu, pa sad i ona mora prodavati obiteljsko srebro. Nije kriva EU, nego nepripremljenost za euro. Neka sada netko kaže da su nacionalna valuta i središnja banka nebitne stvari kojih se treba što prije riješiti

S lovenski, a još manje hrvatski mediji, oklijevaju otkriti sve razloge zašto je Slovenija danas preplavljena masovnim prosvjedima i zašto je nekoć najuspješnija istočnoeuropska država danas postala priča o neuspjehu.

Nisu krivi samo »nesposobni političari«, korupcija te pljačke u javnom i bankarskom sektoru, kako to kažu prosvjednici. Gospodarskom nazadovanju Slovenije posljednjih godina pridonijela je ekonomska kriza, a osobito to što je prerano, nepripremljeno i nepromišljeno prihvatila euro.

Slovenskim vlastima je tolar jako puno značio jer su ga svesrdno koristile kako bi socijalističkom gospodarstvu pomogle u prilagodbi tržišnim pravilima te podržale izvoznike u jačanju njihove konkurentnosti u EU.

Slovenija je poslije 1990. godine odbila slušati međunarodne institucije koje su joj savjetovale da fiksira tečaj tolara i izvede masovnu privatizaciju, po uzoru na Hrvatsku i druge. Naprotiv, slovenska središnja banka je neprekidnim slabljenjem tolara pomogla izvoznom sektoru koji je do 2000. godine dosegnuo čak 60 posto slovenskog BDP-a, dok je hrvatski izvoz pao na 25 posto.

Hrvatska se uz čvrstu, jaku kunu te uz jeftine strane valute zadužila do grla i morala rasprodati državnu imovinu i banke, dok ih je Slovenija sa slabim tolarom očuvala. Godine 2004. ušla je u EU bez ikakvih dugova, praktički bez platnog i proračunskog deficita, a 2007. godine prihvatila je i euro.

No, već u prve tri godine u Sloveniji se sve poremetilo i stvorene su neravnoteže. Od 2005. do krize u 2008. godini, ukupni vanjski dug Slovenije skočio je na 36 posto BDP-a. Zaduživanje u inozemstvu jako je pojeftinilo, a krediti su uloženi uglavnom u financijski i građevinski sektor koji su se napuhali poput balona, a potom puknuli, kao u Španjolskoj. Slovenskim bankama danas trebaju milijarde eura za pokrivanje rupa, a gospodarstvo gubi na konkurentnosti.

Slovenska vlada danas mora kresati javnu potrošnju i provoditi »strukturne reforme«. Traži i reformu političkog sustava kako bi olakšala provođenje kresanja. Janšinoj vladi bilo bi jednostavnije kad bi imala pomoć središnje banke, tečajne i kamatne politike, koje imaju golemu ulogu u jačanju konkurentnosti gospodarstva.

Ali tolara i slovenske monetarne suverenosti više nema. Vladi ostaju isključivo »strukturne reforme«, bolne mjere interne devalvacije – kao u Španjolskoj, Italiji, Portugalu i Grčkoj, ali i Hrvatskoj u kojoj nacionalna valuta postoji samo formalno, jer je središnja banka 18 godina umrtvljena kroz tečaj kune fiksiran uz njemačku marku, a potom uz euro.

Dakle, Slovenija je uz pomoć tolara i središnje banke uspjela gotovo dva desetljeća sačuvati stanovništvo od šokova divljeg kapitalizma, ojačati gospodarstvo i izvoz, a svoju potrošnju držati u skladu s proizvodnjom.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2012, 18:44 

Ibar, to što ti pričaš je Pernar ekonomija, slovenski problemi nemaju veze s Eurom...
Njihov najveći problem, i to strukturni, je nedostatak kapitala, budući da njihova ekonomija nikad u pravom smislu nije postala tržišna...
Drugi je problem što imaju izvozno orijentirano gospodarstvo, a jednostavno su preskupi kao radna snaga, a proizvodi su im nekonkurentni na zapadnom tržištu. Ta činjenica ih zatvara unutar ex-yu tržišta koje je također zaglavilo u recesiji, što Slovence baca u začarani krug...

Vrh

PostPostano: 09 pro 2012, 19:05 

Neznam volvoks mislim da ih euro nije usrećio. Drugo ovo sa Ljubljanskom bankom. Da se nisu pravili majmuni i da su pristali isplatit štednje štedišama izvan Slovenije to bi im donijelo kratkoročne gubitke ali dugoročne koristi jer je Ljubljanska banka bila cijenjena i to daleko izvan Slovenije. Ovako su zbog te glupe odluke izgubili milijarde i nepovratno ugled.

Također izjeda ih korupcija i nepotizam imaju ozbiljnih problema.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 02:25 

Citat:
NAKON jučerašnjih prosvjeda u Sloveniji produbljena je politička kriza u toj zemlji. Naime, danas je Gregor Virant predsjednik slovenskog parlamenta, pozvao premijera Janeza Janšu da podnese ostavku. Virant je Janši dao deset dana da to učini. 

Ako to Janša ne učini Virant će sa svojom Građanskom listom izaći iz vladajuće koalicije. Isto tako Janši je dana mogućnost da u parlamentu pokrene glasanje o svom povjerenju no Virant je odmah najavio kako neće dobiti glas njegove stranke. 

Od Janše se očekuje da odstupi, te da peteročlana koalicija koja je na vlasti u Sloveniji dogovori novog premijera. Kandidata bi, smatra Virant, trebala predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

"Najjača stranka u Vladi SDS morala bi u razumnom roku predložiti novog mandatara", rekao je Virant dodajući da bi tako izbjegli izbore, a tako bi i spriječili političku nestabilnost. 

Janšu tereti izvješće Antikorupcijskog vijeća, koje je slovenskog premijera optužilo da mu je imovina u nesrazmjeru s primanjima. Za kršenje vođa protukorupcijskog zakona tereti se i vođa oporbe Zoran Janković.

Janković je danas objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), inače najjače oporbene stranke u parlamentu.  Sudjelovat će u radu stranke no neće biti predsjednikom. 

Ovi slovenci su si napravili katastrofa situaciju iz ničega...
GotoFa vam Dežela :kava
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kriz ... 56778.aspx

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 02:27 

Ja sam ovih dana opet lagano krenuo u bojkot svega slovenskog.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 02:29 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Ja sam ovih dana opet lagano krenuo u bojkot svega slovenskog.

Meni ostala navika od zadnjeg puta :zubati
Kad pogledaš, zapravo ti ništa slovensko nije nužnost, isto kao i bošnjačko...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 02:33 

Mislim više na trgovinu, Getro mi je u blizini.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 12:27 

Sva ova situacija u Slo je jedan razlog više da trajno preselim u BiH.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 12:49 

MRSHO je napisao/la:
Sva ova situacija u Slo je jedan razlog više da trajno preselim u BiH.

Ja sam svakako za pad Janše, ali ne znam hoće li se to u ovom slučaju odraziti na hrvatski pristup EU.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 12:52 

Bilo bi baš super da Slovenci pokušaju blokadu, a zauzvrat dobiju blokadu kapitala koji im treba za sanaciju domaćih banki, a onda šlag na tortu - njihov kolaps i masovna panika.

Vrijedilo bi to gledati kao naplatu za sva sranja koja su nam priredili (i koja planiraju prirediti). Uživao bih, naravno samo ako MRSHO prethodno povuče svoje milijune iz NLB :)

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 12:57 

Ministry of Sound je napisao/la:
Bilo bi baš super da Slovenci pokušaju blokadu, a zauzvrat dobiju blokadu kapitala koji im treba za sanaciju domaćih banki, a onda šlag na tortu - njihov kolaps i masovna panika.

Vrijedilo bi to gledati kao naplatu za sva sranja koja su nam priredili (i koja planiraju prirediti). Uživao bih, naravno samo ako MRSHO prethodno povuče svoje milijune iz NLB :)

Lakše malo, to je milijun turista manje u RH :neznam

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 12:59 

Teško. Mada bi i ja to volio vidjeti.
Inače oni su pokazivali znakove slabosti gospodarstva daleko prije krize, kao i RH, samo u drugim sektorima.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 13:02 

volvoks je napisao/la:

Točno, mada sumnjam da će i slijedom kolapsa svi odustati, ostat će sigurno sto tisuća bogatijih koji će uvijek ići.
Jbte, pola Slovenije dođe u RH godišnje kad bolje promisliš :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 13:07 

Zadar1993 je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Točno, mada sumnjam da će i slijedom kolapsa svi odustati, ostat će sigurno sto tisuća bogatijih koji će uvijek ići.
Jbte, pola Slovenije dođe u RH godišnje kad bolje promisliš :zubati .

Još da skoro pola njih nema svoje vikendice :kava

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 13:41 

Sve ove nedavne izjave gršljavog Erjavca, ministra vanjskih poslova nisu slučajne. Osjetio je da neće proljeće dočekati na toj funkciji jer će odletjeti zajedno sa Janšom pa se kao radikalizirao i skuplja bodove na toj kao agresivnoj retorici prema RH. Nema ništa od blokade, a u slo javnosti su te vijesti sada potpuno u drugom planu iako ih pokušavaju forsirati u prvi red, no situacija kakva jeste totalno dominira ispred ovakvih gluposti i kvazipritisaka na Hrvatsku. Narod lagano zaboli za te sporove u ovom trenutku.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 609 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: