HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 vel 2026, 14:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: O dehumanizaciji i spolu ..
PostPostano: 16 sij 2013, 23:16 

Ovo je podforum uglavnom za lagane teme, no ova baš i nije takva.
No, da ne okolišam- kasnije ću razviti temu: jesmo li mi muškarci, zbog
biologije i sl., ne samo skloniji agresiji-što je trivijalno- nego i moralnom
padu i dehumanizaciji ?

Tijekom 1. svjetskoga rata- koji je ipak bio puno "blaži" od 2., a i niza
drugih- deprimirani Einstein je počeo s propitivanjem besmislenoga uništavanja.
Kasnije je, između ratova, nastavljeno u prepisci s Freudom (koja nije baš dala razultata).

Einsteinova polazna ideja, koja mi izgleda dosta prihvatljiva je:
masovna ubilačka agresija ukorijenjena je u seksualnoj naravi muškarca kao bića.
Naravno, generalizacije su besmislene- sam Einstein je najbolji primjer toga.

No:
http://www.guardian.co.uk/books/2002/ma ... features11

http://www.gendercide.org/case_soviet.html

Priglupa feministička retorika uperena protiv nas je društveno štetna, nema spora.
No, ipak ...nekako mi se čini da ženski prosjek (ne govorim o stratosferi)
nije baš sposoban za takvu količinu zla kao mi.

Food for thought .. :kava

Vrh

Naslov: Re: O dehumanizaciji i spolu ..
PostPostano: 16 sij 2013, 23:31 

Pa muškarci su ekstremi uvijek, na dobro ili loše, dok su žene prosjek.

Muškarci jesu agresivniji ali to nužno ne mora biti loše, zapravo nekad je poželjno nekad ne.

Razmijem zašto se nakon ww2 htjelo razblažiti muškost guranjm ženskosti ali danas se vidi da niti ženski princip nije bolji.

Umjerenost je najvažnija vrlina. Muškarci i žene su stvoreni da se nadopunjuju i oba spola daju vrijedan doprinos društvu.

Muška agresija može biti destruktivna i rušilačka ali može biti i iskorištena za obranu obitelji, društva, institucija. A bez muške agresije te institucije propadaju, kao što i zlotvori iskorištavaju žensko suosjećanje i podrivaju samo društvo glumljenjem žrtve.

Takav je često moderni Zapad, ženska psihologija, ako ja budem dobra on me neće tući (završi u sigurnoj kući) odnosno ako im mi popuštamo i ugađamo oni nas neće mrziti i postat će poput nas (a gdje će biti naša sigurna kuća).

Kontrolirana agresija je ključ.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 00:02 

doc je napisao/la:
Pa muškarci su ekstremi uvijek, na dobro ili loše, dok su žene prosjek.

Muškarci jesu agresivniji ali to nužno ne mora biti loše, zapravo nekad je poželjno nekad ne.

Razmijem zašto se nakon ww2 htjelo razblažiti muškost guranjm ženskosti ali danas se vidi da niti ženski princip nije bolji.

Umjerenost je najvažnija vrlina. Muškarci i žene su stvoreni da se nadopunjuju i oba spola daju vrijedan doprinos društvu.

Muška agresija može biti destruktivna i rušilačka ali može biti i iskorištena za obranu obitelji, društva, institucija. A bez muške agresije te institucije propadaju, kao što i zlotvori iskorištavaju žensko suosjećanje i podrivaju samo društvo glumljenjem žrtve.

Takav je često moderni Zapad, ženska psihologija, ako ja budem dobra on me neće tući (završi u sigurnoj kući) odnosno ako im mi popuštamo i ugađamo oni nas neće mrziti i postat će poput nas (a gdje će biti naša sigurna kuća).

Kontrolirana agresija je ključ.

Ne govorim o ekstremima, pa ni o sadašnjoj politici nivelacije.
Nego-prosjek, većina muškarac mi se čini sposobnijima za veću količinu zloćudnoga nasilja. Ne neki
Mengelei, nego prosjek.

I mislim da to ima neke veze s nekakvim atavizmom koji
se iskazuje i u sportskom navijanju i općenito grupnom neandertalskom
ludovanju. Žene su manje podložne kolektivnoj histeriji, ili bar rjeđe, pa
im je prag za to viši.

A možda griješim .. :kava

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 00:21 

Hroboatos je napisao/la:
masovna ubilačka agresija ukorijenjena je u seksualnoj naravi muškarca kao bića.

To je 100% točno. Smisao muškarčeva postojanja (osim razmnožavanja naravno) je ubijanje.

Muški mozak je prirodno dizajniran za logičko razmišljanje koje najviše voli koristiti za "pronađi i uništi" zadatak, i tad se najugodnije osjeća.
Za razliku od muškarca, većina žena se najugodnije osjeća kad se bavi svojim ili tuđim osjećajima.

Sad, pitanje je što to muškarac ubija?

Nekada je to bio lov na divlje životinje, i tu su muškarci razvili prirodno dobro snalaženje u prostoru.

Danas je to prije svega business, u poslovnom svijetu ubija se konkurencija, radnici raznih struka ubijaju probleme, među programerima postoji izraz "kill bugs", tj. pronađi i uništi greške u programu itd.

Dječaci u igricama ubijaju razne likove, sportaši obožavaju "pregaziti" protivničku ekipu itd., potjera, borba i na kraju pobjeda je nepresušni izvor zabave.

Što će reći, muškarac da bi bio sretan, mora ubijati. Ključ civiliziranog društva je da mu se da nešto korisno za plijen, jer jednostavno mora imati cilj koji će gonjati i na kraju savladati. Pa je onda naravno bolje da umjesto sukoba sa drugim muškarcima, neka ubija probleme, neka osvaja znanost, nek ide u svemir, i nek vuče civilizaciju naprijed.

1468 of 2558 - 57.39%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 00:56 

Hroboatos je napisao/la:

Ne govorim o ekstremima, pa ni o sadašnjoj politici nivelacije.
Nego-prosjek, većina muškarac mi se čini sposobnijima za veću količinu zloćudnoga nasilja. Ne neki
Mengelei, nego prosjek.

I mislim da to ima neke veze s nekakvim atavizmom koji
se iskazuje i u sportskom navijanju i općenito grupnom neandertalskom
ludovanju. Žene su manje podložne kolektivnoj histeriji, ili bar rjeđe, pa
im je prag za to viši.

A možda griješim .. :kava

Sad te ne kužim. Sve što si rekao stoji ali to je općepoznato. Ne pratim gdje ideš s ovim?

Govorimo o fizičkom nasilju. U psihičkom su žene daleko bolje. A opet nam istraživanja kažu da psihičko zlostavljanje boli više od fizičkog.

Šta boli više šamar ili slomljeno srce.

A žene su manje čoporativne kad se međusobno ne podnose. :zubati Nema toga šta žena ženi nebi napravila.

Muškarci se drže skupa, drže si stranu čak i kad se ne podnose.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 01:32 

Naša Kvačica je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

To je 100% točno. Smisao muškarčeva postojanja (osim razmnožavanja naravno) je ubijanje.

Muški mozak je prirodno dizajniran za logičko razmišljanje koje najviše voli koristiti za "pronađi i uništi" zadatak, i tad se najugodnije osjeća.
Za razliku od muškarca, većina žena se najugodnije osjeća kad se bavi svojim ili tuđim osjećajima.

Sad, pitanje je što to muškarac ubija?

Nekada je to bio lov na divlje životinje, i tu su muškarci razvili prirodno dobro snalaženje u prostoru.

Danas je to prije svega business, u poslovnom svijetu ubija se konkurencija, radnici raznih struka ubijaju probleme, među programerima postoji izraz "kill bugs", tj. pronađi i uništi greške u programu itd.

Dječaci u igricama ubijaju razne likove, sportaši obožavaju "pregaziti" protivničku ekipu itd., potjera, borba i na kraju pobjeda je nepresušni izvor zabave.

Što će reći, muškarac da bi bio sretan, mora ubijati. Ključ civiliziranog društva je da mu se da nešto korisno za plijen, jer jednostavno mora imati cilj koji će gonjati i na kraju savladati. Pa je onda naravno bolje da umjesto sukoba sa drugim muškarcima, neka ubija probleme, neka osvaja znanost, nek ide u svemir, i nek vuče civilizaciju naprijed.

Na apstraktnoj razini, da. No ovdje se radi o dehumanizaciji.
Mislim- ovdje se ne radi o 2-3 osobe, nego o masama:

http://www.guardian.co.uk/books/2002/ma ... features11

Citat:
Natalya Gesse, a close friend of the scientist Andrei Sakharov, had observed the Red Army in action in 1945 as a Soviet war correspondent. "The Russian soldiers were raping every German female from eight to eighty," she recounted later. "It was an army of rapists."

Drink of every variety, including dangerous chemicals seized from laboratories and workshops, was a major factor in the violence. It seems as if Soviet soldiers needed alcoholic courage to attack a woman. But then, all too often, they drank too much and, unable to complete the act, used the bottle instead with appalling effect. A number of victims were mutilated obscenely.

The subject of the Red Army's mass rapes in Germany has been so repressed in Russia that even today veterans refuse to acknowledge what really happened. The handful prepared to speak openly, however, are totally unrepentant. "They all lifted their skirts for us and lay on the bed," said the leader of one tank company. He even went on to boast that "two million of our children were born" in Germany.

Citat:
The novelist Vasily Grossman, a war correspondent attached to the invading Red Army, soon discovered that rape victims were not just Germans. Polish women also suffered. So did young Russian, Belorussian and Ukrainian women who had been sent back to Germany by the Wehrmacht for slave labour. "Liberated Soviet girls quite often complain that our soldiers rape them," he noted. "One girl said to me in tears: 'He was an old man, older than my father'."

The rape of Soviet women and girls seriously undermines Russian attempts to justify Red Army behaviour on the grounds of revenge for German brutality in the Soviet Union. On March 29 1945 the central committee of the Komsomol (the youth organisation of the Soviet Union) informed Stalin's associate Malenkov of a report from the 1st Ukrainian Front. "On the night of 24 February," General Tsygankov recorded in the first of many examples, "a group of 35 provisional lieutenants on a course and their battalion commander entered the women's dormitory in the village of Grutenberg and raped them."

Citat:
In Dahlem, Soviet officers visited Sister Kunigunde, the mother superior of Haus Dahlem, a maternity clinic and orphanage. The officers and their men behaved impeccably. In fact, the officers even warned Sister Kunigunde about the second-line troops following on behind. Their prediction proved entirely accurate. Nuns, young girls, old women, pregnant women and mothers who had just given birth were all raped without pity.

http://www.gendercide.org/case_soviet.html
Citat:
In a mere eight months of 1941-42, the invading German armies killed an estimated 2.8 million Soviet prisoners-of-war through starvation, exposure, and summary execution. This little-known gendercide vies with the genocide in Rwanda as the most concentrated mass killing in human history

Citat:
Conditions in the prison camps themselves were similarly atrocious. "There were no barracks or permanent housing. The camps were simply open areas fenced off with barbed wire. The prisoners had to lie in the sun, then in mud, and in the fall -- with temperatures as low as minus 30 degreees centigrade -- faced the possibility of freezing to death." (The German Army and Genocide, p. 142.) A Hungarian tank officer who visited one enclosure described it as follows: "Behind wire there were tens of thousands of [Soviet] prisoners. Many were on the point of expiring. Few could stand on their feet. Their faces were dried up and their eyes sunk deep into their sockets. Hundreds were dying every day, and those who had any strength left dumped them in a vast pit" (Werth, Russia At War, pp. 635-36). Cannibalism was rife, and deliberate, according to Dallin: "German policy had caused, or at the very least had tolerated, the degradation of the prisoners -- and then held it up to its own people as something to be reviled, as something typical of a sub-human who could never be like Western man" (Dallin, German Rule in Russia, p. 415).

Citat:
In one of the twentieth century's most tragic ironies, the two million or so POWs who survived to be repatriated to the USSR were arrested there en masse on suspicion of collaboration with the Germans. Almost without exception, they were sentenced to long terms in the Soviet death-camps. Gendercide Watch is unaware of any reliable estimates of the number who died there, but the total must have been in the tens if not hundreds of thousands. "In Russian captivity, as in German captivity, the worst lot of all was reserved for the Russians," writes Solzhenitsyn. "... It would appear that during the one thousand one hundred years of Russia's existence as a state there have been, ah, how many foul and terrible deeds! But among them was there ever so multimillioned foul a deed as this: to betray one's own soldiers and proclaim them traitors?" (Solzhenitsyn, The Gulag Archipelago, p. 240, 256.)

Citat:
Who was responsible?
.................

But no one man or small group can commit genocide alone. The decision to ignore the laws governing the treatment of prisoners-of-war was also made by tens of thousands of German officers. "Except that some generals at Nuremberg [the war-crimes trials] tried to argue that it was difficult unexpectedly to have to feed so many POWs, there is nothing to show that the Army did anything to oppose the policy of extermination of the [Soviet] war prisoners, at least during the first twelve or eighteen months of the war. More than that: some of these 'gentlemanly' German generals were consciously starving the [Soviet] war prisoners" (Werth, Russia At War, p. 637).

Genocidal actions against the Soviet people, and against Soviet Jews in particular, were carried out by hundreds of thousands of "ordinary Germans" sent to fight on the Eastern Front and implement the Nazi occupation policies
.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 02:24 

Lakše je dehumanizirati u mislima nego osjećajima. Osjećaji tu onda dođu kao nadogradnja.

Ako ti je primarni odnos sa svijetom briga na osobnom nivou za druge onda to ide malo teže.

Mada bilo je i čuvarica u konc logorima. Sam Grossman piše o sovjetskim ženama u logoru kako su izgubile sve one osobine koje se povezuju uz ženu.

Znači da nas prvenstveno okolina oblikuje, a muškarci kao oni na prvoj liniji budu više pogođeni. Patnja u pozadini je teška ali ovo je intenzivnije i eksplozivnije. Taj horor na Istoku je teško i zamislit. Kakvo je to klanje bilo. Pogotovo sa zastrašujućom tehnikom gdje malo toga kontroliraš. Nakon toga luduješ i činiš grozote. "Dijeliš" bol sa svijetom.

Strahota šta su sve ljudi u stanju.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 12:05 

Muskarci su u prosjeku skloniji "zlu", nemaru, okrutnosti itd... Nisam npr. cuo bas slucajeve okrutnosti prema zivotinjama od strane zena, da su zlostavljaci u skoli... Zene ugl. rade kao njegovateljice, s djecom, kao soc. radnice itd... Nije to slucajno. Tom je vjerovatno uzrok majcinski instinkt i jednostavno su drugacije od nas muskih. :zubati

Muski su po prirodi agresivniji (tako i muske zivotinje)... A zene isto po prirodi traze te dominantne muzjake. Priroda. Nismo isti (nemojte mi samo sad crnce spominjati :zubati ).

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 12:12 

Aztec je napisao/la:
Priroda. Nismo isti (nemojte mi samo sad crnce spominjati :zubati ).

You weak mind. :zubati

Ma bitno da se nadopunjujemo. Muškarci mogu bit zabavni i nepouzdani dok su žene pouzdane i dosadne.

Ovaj svijet bi bio tlaka da nema seksa, pića i krvoprolića. :zubati

A žene slabo iniciraju svo troje.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 12:15 

A ma di su ti zene dosadne, a o pouzdanosti da i ne govorim... :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 12:19 

Iiii, alooooo, di ti zene slabo iniciraju seks? :zubati Vjeruj meni, to su pervertiti. :zubati Pa pokazivale su mi neke stvari tamo u mladosti dok ja jos nisam ni znao sta je sta... :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 12:37 

Hroboatos je napisao/la:
Na apstraktnoj razini, da. No ovdje se radi o dehumanizaciji.
Mislim- ovdje se ne radi o 2-3 osobe, nego o masama:

Vjerojatno ćemo se svi složiti da je jedan od najbitnijih ciljeva ratne propagande dehumanizirati protivnika.
Nije lako normalnom čovjeku ubiti Nijemca, ali je puno lakše ubiti nacistu. Ili nije lako ubiti Srbina, ali je već lakše ubiti četnika itd.

Zato svaka vlada u ratu nastoji onu drugu stranu najprije dehumanizirati: Oni tamo nisu ljudi.
Pa ako nisu ljudi, što su? Onda ih se predstavi kao zvijeri, zmije, zlo...

Jednostavno zato da vojska ne bi imala grižnju savijesti dok radi ono što je inače neprihvatljivo. Stvari se predstave kao da se čisti park od zmija da se djeca mogu igrat. Park se mora očistiti jer zmija može ujesti dijete, i mi ne ubijamo nego u stvari samo štitimo djecu, žene, nejač, domovinu itd.

Zanimljivo je zašto muškarci čini se lakše padaju na ratnu propagandu?

Možda zato jer je ratni marketing prije svega muškarcima i namijenjen, žene ne idu u vojsku.
Možda jer žene imaju veću sposobnost empatije, tj. lakše razumiju kako se druga strana osjeća.
Možda jer su prirodno snažniji i agresivniji, pa im manje treba da osjete bijes.
Možda je tu i stres prilikom ratnih operacija, a strah izaziva mržnju i onda ide samo od sebe.

Možda sve pomalo. U svakom slučaju zanimljivo pitanje.

1468 of 2558 - 57.39%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 13:26 

Zanimljiva tema. :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 17 sij 2013, 17:00 

Crvena Sonja je napisao/la:
Zanimljiva tema. :001_rolleyes

Pa za sad rasturate. :zubati

Zaključili smo da su muškarci outdated. Trebalo bi ih povuć iz proizvodnje. :D

Vrh

PostPostano: 23 sij 2013, 16:16 

Da, bolje smo.
A sad ozbiljno, te dvije polovice daju savršenu cjelinu.Stoga, povlačenje iz proizvodnje nije poželjno.

Toliko imam pitanja na ovu temu "O dehumanizaciji i spolu" , ne znam odakle početi?

pitanja:
Što je ovo, tko se boji? Tko je iskorišten? Tko manipulira? Tko je nehuman u ovom tekstu?
klikni->
Bacio ljubavnicu s prvog kata kad mu je supruga pokucala na vrata
http://poskok.info/wp/?p=33724

Vrh

PostPostano: 23 sij 2013, 17:48 

Einstein je licemjer, pa on i Oppenheimer su najzasluzniji za stvaranje prve atomske bombe, ili mu je to slucajno promaklo. Anonimna bomba koja moze izbrisati na stotine tisuce ljudi, pa sto je dehumanizacija ako nije to.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2013, 14:21 

Crvena Sonja je napisao/la:
Da, bolje smo.
A sad ozbiljno, te dvije polovice daju savršenu cjelinu.Stoga, povlačenje iz proizvodnje nije poželjno.

Toliko imam pitanja na ovu temu "O dehumanizaciji i spolu" , ne znam odakle početi?

pitanja:
Što je ovo, tko se boji? Tko je iskorišten? Tko manipulira? Tko je nehuman u ovom tekstu?
klikni->
Bacio ljubavnicu s prvog kata kad mu je supruga pokucala na vrata
http://poskok.info/wp/?p=33724

No dobro, mi muški se teže nosimo sa stresnim situacijama. :laugh

Žena, ljubavnica, nije lagano razmišljat u tim situacijama, reagiraš instiktivno. :zubati

Slažem se ja sa tobom. Tu smo da se nadopunjujemo. Bar dok modul 4 ne kaže da smo jednaki u svemu osim reproduktivnim organima i da je sve socijalna konstrukcija.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2013, 15:11 

WOW..nebična akcija i rekacija. Zašto bi neki tip bilo tko, mislim to je samo jedan primjer od tisuće- u svoj obiteljski dom dovodio maloljenicu i onda je nakon približavanja supruge ( predatora) bacio kroz prozor? obični šljam od lika..ili .. likuše u suprotnom slučaju.

Nego imam dojam da su muškarci feminizirani, nekako gube tu ulogu muškarca u društvu ( pri tome ne mislim na muškarca u negativnom smislu- već u pozitivnom smislu).... tu ulogu predaju dobrovoljno bez otpora ( čak im je i otpor nekako ženskast trač, trač, bla,)

Vrh

PostPostano: 24 sij 2013, 15:35 

Istina i ja to zamjetih.

Zna se što slijedi takvim društvima.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.