HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 pro 2024, 22:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ovisnost o društvenim mrezama kao poremećaj a mozda i kliničko oboljenje
PostPostano: 26 vel 2013, 11:49 

Nekada su Alkohol, Kava, Cigarete i lake i teške droge bile najpoznatije vrste ovisnosti.Opasnost od konzumiranja istih varirala je.

Sa razvojem tehnologije i ljudskog društva općenito, dobili smo i nove vrste i podvrste koje se takodje mogu definirati u lakše i teze oblike ovisnosti.Najnovija definirana ovisnost pored provodjenja vremena na računaru i igranja video igrica je ovisnost o društvenim mrezama.Koliko je sve to opasno po ljudsku psihu govore i potvrde o zanemarivanju svakodnevnih obaveza rada, društvenih dogadjaja škole ili izlazaka sa prijateljima.

slika
Citat:
Amerikanci uzrasta od osam do 18 godina gotovo svaki minut svog vremena, osim kada su u školi, provode na Internetu, rezultat je istraživanja "Caiser familidge fondacije". Mladi ovog uzrasta provode više od sedam i po sati dnevno za svojim kompjuterima, "pametnim" telefonima, pred TV-ekranima ili nekim drugim elektronskim uređajima.
Koliko Internet može biti opasan pokazuje i primjer da bi Kina mogla postati prva zemlja koja će proglasiti zavisnost od te globalne mreže - kliničkim oboljenjem.
Ministarstvo zdravstva Kine sljedeće godine trebalo bi objaviti priručnik u kome će nova vrsta ovisnosti biti stavljena u istu kategoriju kao kockanje i alkoholizam.
Prema nalazima Tao Rana, liječnika iz Kine i osnivača prve klinike za ovisnost od Interneta, prosječni ovisnik za računarom dnevno provede između šest i 13 sati.

Citat:
U rječnik moderne psihologije upisan je novi poremećaj: ovisnost o društvenim mrežama.
Klinika u Londonu već liječi više od 100 oboljelih, među kojima je, naprimjer, i jedan profesionalni nogometaš. I to nije sve.
Studija Univerziteta Chicago, objavljena prošle godine, zaključuje da društvene mreže poput Facebooka izazivaju veću ovisnost od alkohola ili cigareta.
Gemini Adams priznaje da je ovisnica. Nije narkomanka, niti alkoholičarka. Njen porok zove se Facebook.
"Koristila sam svaki aspekt Facebooka. Stalno sam provjeravala svoj profil, u bilo kojoj situaciji. Osjećala bih se anksiozno ukoliko bih jedan dan to propustila uraditi. Stalno zureći u kompjuter pogoršala sam vid."
Izbjegavanje obaveza
Yoga je dio njene terapije odvikavanja od digitalnog. Sada ne koristi Facebook duže od pola sata dnevno. Jednom sedmično provede 24 sata bez interneta.
"Ta mala senzacija koja se pojavi kada osjetim želju da vidim da li je neko komentirao nešto što sam napisala jutros. Nekada sam bila pušač i taj osjećaj je veoma sličan", objašnjava Adams.
Ovisnost o društvenim mrežama sada se tretira kao poremećaj. Psihijatar Richard Graham liječi skoro 100 ovisnika u dobi od 10 do 35 godina na klinici u Londonu.
"Počinju izbjegavati neodložne obaveze, a ponekad ne brinu ni o najosnovnijim ljudskim potrebama. Izbjegavaju jesti i piti, pate od nesanice, propuštaju važne sastanke ili odlazak na posao ili fakultet. To su mladi ljudi koji desetak sati dnevno provode na društvenim mrežama", govori Graham.
Liječenje počinje potpunom apstinencijom. Ali u današnjem modernom dobu digitalne povezanosti mnogi se još ne mogu u potpunosti isključiti.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

Naslov: Re: Ovisnost o društvenim mrezama kao poremećaj a mozda i kliničko oboljenje
PostPostano: 26 vel 2013, 12:05 

Hajde hvala Bogu pa barem na ovome forumu nemamo takvih likova. ;)

Vrh

Naslov: Re: Ovisnost o društvenim mrezama kao poremećaj a mozda i kliničko oboljenje
PostPostano: 26 vel 2013, 12:16 

Nemamo, otkako je BBC-a AMS ( biro za zapošljavanje ) poslao na radnu obavezu :D
A Hintu studije navodno počele ..
Mi ostali smo poluovusnici.A za nas drugi tretmani vrijede.Povećanje poslovnog učinka je metoda recimo, koja bi moje i tvoje ubijanje vremena na forumu ...u korijenu sasjekla.
Onda pronalazenje partnera je opet metoda, kojom bi ispunila slobodno vrijeme nakon posla.Doduše ovu teoriju direktno opovrgavaju Junuz, BBC ( opet ) i ostali u srećnim vezama / brakovima :)

Tebi se Bobo mora priznati principijelnost medjutim.Skoro nikad poslije ponoći nisi na forumu, čak ni vikendom.

Ne moze čovjek biti pametan nikako !

slika

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 12:27 

Ne bih rekao da sam ovisan ali provodim dosta vremena na netu. A imam na FB par ovih što su opisani gore, školuju se vani. Imaju život, uče, zabavljaju se ali su non stop na netu, valjda im sistem školovanja i dostupnost neta preko raznih uređaja to omogućavaju.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 12:32 

Da omogućava.Škole, faxovi, dio zdravstvenih ustanova, trzni centri pa i pojedinačni lokali pokriveni su odlično mrezom.Telefoni i ostale spravice su naprosto zlo koje mami čovjeka.Odeš u kupovinu, na odmoru od kupovine u nekom lokalu provjeravaš poštu i FB ;)

U školama su profesori van sebe zbog nepaznje učenika.Poslodavci pokušavaju na poslu stati tome u kraj no uzalud.Zatvara se pristup stranicama osim onih koje su vezane uz posao i sl.

No kako stojiš Leb sa izlascima ?Otkazuješ li ih zbog FB ili rasprave na forumu koja je u toku ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 12:43 

Naravno da ne otkazujem ali ne izlazim baš često, da ostanem 5,6 sati, tako da mogu visiti na forumu, nemam isplanirano vrijeme za izlaske niti moram izaći petkom. Prije sam znao odjebati izlazak radi chata, djevojke ali to dok sam zaljubljen.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 12:46 

Ako je izlazak u pitanju ja sam principijelna i ne virkam po forumu, FB i općenito ne provjeravam Internetske aktivnosti ( poštu ).Prilikom kupovine da.Obično kad čekam Mamu ili prijateljicu, ako sam sama, onda mi je to u pauzama omiljeno zanimanje.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 13:08 

A što se tiče interneta i kod nas je to dostupno skoro svugdje, većina kafića je to uvela, zadnji put kada sam bio u bolnici prikopčao se na njihovu mrežu. U Tuzli sam krao od komšija i nekih firmi koje ostave otvorenu mrežu.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 13:58 

Nije to dobro. Kad si stalno na netu onda očito da imaš višak slobodnog vremena. Trebalo bi život živjeti u stvarnosti. Ja nisam nikad stvari iz pravoga života zanemarivao zbog igrica ili nekih stvari na netu. Ioako treba paziti jer iza ovih nickova na netu stoje pravi ljudi što neki zaboravljaju.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 14:30 

hinterland je napisao/la:
Nije to dobro. Kad si stalno na netu onda očito da imaš višak slobodnog vremena. Trebalo bi život živjeti u stvarnosti. Ja nisam nikad stvari iz pravoga života zanemarivao zbog igrica ili nekih stvari na netu. Ioako treba paziti jer iza ovih nickova na netu stoje pravi ljudi što neki zaboravljaju.

Misliš u komunikaciji paziti ?

Ja sam mišljenja da dobar dio iskompleksiranih osoba virtualni zivot vide kao nadomještanje propusta iz stvarnosti.Grade se novi ili uljepšavaju već postojeći identitetii upravo radi toga.

@Leb znam da je tako.I u Sarajevu je slično.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 14:38 

Da, treba paziti što se govori, s kim se komunicira i koji podaci se odaju.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 14:41 

Ja svom računaru svaki dan čim ga vidim velim : "Pomaže bog brate napaćeni" , a on meni odseče ; "I tebi domaćine moj dobri , hvaljen Isus i Marija".

Moj komp je inače katolik. :zubati

Zaista postoji određena zavisnost , tako da me drugari kad mi dođu kažu ; "Jebo te kompjuter i tvoja piskaranja i svi video klipovi , daj pusti neku muziku i gasi to sokoćalo".

I onda ja vidim da sa totalno zastranio pa sam sebe izvedem na pravi tj.stari put , ali ne lzi vraže internet je izgleda kao i droga,duvan,alkohol,..možeš prestati ali ostaješ doživotni apstitent i ništa više , a ludilo ostaje da čuči negde u glavi. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 14:47 

Pa jeste.Ako imam neku zanimljivu konverzaciju i ja se vezem neprirodno.Da drugi ne bi ostali uskraćeni za koji moj dubokoumni odgovor :D

Sreća pa ima raznoraznih umanjenih verzija preko kojih je net dostupan, Inače bi bilo jako komplicirano nositi tonu teško kućište ili monitor stepenicama i javnim prijevozom :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 18:38 

Jesu ovi iz Beča dosadni.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 21:21 

Dakako da je poremećaj.
Nema više djece vani.
Bilo selo ili grad,na isto je došlo.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2013, 14:26 

Citat:
Evo malo svježih zanimljivih podataka vezanih za društvene mreže i statistike koja će nam pomoći da i u vlastitom poslovanju možda odredimo neke buduće trendove prisutnosti na mrežama i načine kako želimo komunicirati s našim korisnicima/ klijentima/ kupcima.

Vjerojatno niste znali da gotovo četvrtnina korisnika Facebooka uopće ne mari za privatnost na vlastitom profilu, a da korisnici i članovi Facebook zajednice skoro dva puta više dijele seksi linkove od svih drugih vrsta sadržaja.

Ako zamislite da je Twiter neka država, bila bi to 12. najveća država na svijetu. Čak 97 fanova Pinterest Facebook stranice ženske su populacije, a svake sekunde fotografije (images) dijeljene putem aplikacije Instagram 'pokupe' čak 575 lajkova.

Čak 350 milijuna korisnika Facebooka pati od bolesti (simptoma) ovisnosti o ovoj društvenoj mreži, trenutno svaki Facebook u prosjeku ima 130 priljatelja, a čak 85 % žena žale se da ih uznemiravaju upravo osobe s liste vlastitih Facebook prijatelja. Svake sekunde objavi se 750 twitova (tweets).

LinkedIn zajednica broji 161 milijun članova u 200 zemalja, a svake sekunde toj zajednici prstupaju dva nova člana. LinkedIn ima formiranih milijun grupa.

Gangnam Style najgledaniji je YouTube video s preko 532 milijuna pregleda, a prosječni korisnik YouTuba na njegovim se stranicama zadrži dnevno 15 minuta. 60% blogera spada u dobnu skupinu od 25 do 44 godina, a svakog mjeseca pokrene se 3 milijuna novih blogova.

Profesionalni bloger prosječno održava 4 bloga, a 20 % njih bavi se bloganjem više od 6 godina. Pinterest je definitivno ženska mreža, a korisnici na njoj dnevno prosječno provode oko 16 minuta. Gotovo 30% njih spada u dobnu skupinu od 25 do 34 godina starosti.

Pinterest dovodi više upućenog prometa (refferal traffic) od Google+, LinkedIna i YouTuba zajedno. Putem Instagrama svakodnevno se postavi (upload) oko 5 milijuna fotografija, a 25% korisnika postavi, odnosno objavi više od 3 fotografije.

Popularnost Google+ svakodnevno raste, a Google+1 gumb se upotrijebi čak 5 milijardi puta dnevno. Među korisnicima je najviše studenata, a dnevno mu pristupa 625.000 novih korisnika otvarajući svoj profil.

Google+ najviše koriste muškarci (2/3 svih korisnika). Napomenimo i to da ove statističke podatke potpisuje tvrtka Go-globe.com koja je provela ankete i istraživanja, te kroz zanimljivu i preglednu infografiku društvenih medija za 2012. godinu predstavila podatke u kojoj su obuhvaćeni i ispitani korisnici mreža Blogging, Facebook, Google+.

Instagram, Pinterest, Twitter i YouTube. Neka novija hrvatska istraživanja (listopad, 2012.) o korištenju društvenih mreža kod nas, odnosno njihove rezultate donosi portal mojposao.net, koji je u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (posao.ba) i Srbiji (infostud.com) usporedio mišljenja građana spomenutih zemalja o tome jesu li društvene mreže prikladan alat za traženje posla i javno ih objavio prošlog mjeseca.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, od toga njih gotovo trećina iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima, njih 42% je nezaposleno, 32% zaposleno, dok se 26% ispitanika još školuje.

U pronalazak posla putem društvenih mreža najviše vjeruju ispitanici koji se školuju Najviše hrvatskih ispitanika ima profil na najvećoj društveni mreži Facebooku, bilo da su zaposleni (83%), nezaposleni (85%) ili se još školuju (85%),

Profesionalna društvena mreža LinkedIn po korištenju se nalazi na drugom mjestu, dok je kod ispitanika koji se još uvijek školuju najpopularniji Twitter. Istraživanje je pokazalo da se društvene mreže prvenstveno koriste za povezivanje s obitelji, prijateljima i poznanicima, a zatim za praćenje informacija iz stručnih područja ili područja interesa.

Tek mali udio ispitanika (14% zaposlenih, 10% nezaposlenih i 7% ispitanika koji se školuju) prepoznaje društvene mreže kao alat za izgradnju osobnog brenda. Držeći se pravila da ono što je jednom objavljeno na internetu zauvijek ostaje vidljivo, velika većina hrvatskih ispitanika pazi što objavljuje na društvenim mrežama neovisno o tome u koju ih svrhu koriste.

Na sadržaj svojih objava pazi 84% nezaposlenih te 81% zaposlenih ispitanika. Većina ispitanika koji se još školuju (58%) smatra da su društvene mreže dobar kanal za traženje posla, ali da uspjeh potrage ovisi o vrsti mreže.

Istog mišljenja je nešto manje od polovine nezaposlenih ispitanika (45%). Negativno stajalište prema traženju posla putem društvenih mreža ima 25% nezaposlenih ispitanika i 20% onih koji se školuju.

Tek 14% nezaposlenih ispitanika i 13% onih koji se školuju smatra da su sve društvene mreže prikladne za traženje posla, a 17% nezaposlenih i 9% ispitanika koji se školuju nemaju mišljenje o ovoj temi.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 28 vel 2013, 15:24 

Bobovac je napisao/la:
Hajde hvala Bogu pa barem na ovome forumu nemamo takvih likova. ;)

Nema, mi smo poluovisnici, kako reče Sarajka. :zubati

Ako je nešto pozitivno u toj ovisnosti, onda je to da ne troši izravno puno novca, a ne toliko ni zdravlja, i da ju je moguće ipak barem kratkoročno kontrolirati. Najviše strada slobodno (ali i drugo :biceovodobro ) vrijeme.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2013, 15:57 

Vrijeme je novac.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2013, 16:19 

Tu laž ljudi plaćaju infartom. :zubati

Zavisi, kako kome i kako kad.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 13:48 

Najzanimljiviji fenomeni i pored svega već pomenutog su miješanje virtuale sa stvarnošću.U ljudskoj prirodi svakako je normalno, da za druzenje odabire ljude sličnih sklonosti, obrazovanja, kulture i odgoja.Medjutim na društvenim mrezama, ova pojava moze prestavljati i dvosjekli mač.Ljudi su kroz laz i preuveličavanje, sposobni izgraditi sebi lazne identitete koji nemaju veze sa stvarnošću.No vremenom i dogradjivanjem ovih poremećenih sklonosti počinju i sami vjerovati da postoje dvostruko u R.L.Nije rijetkost da pojedinci o sebi govore u superlativu, da su bez mana, lijepi, zgodni i uspješni.Iskrivljena percepcija stvarnosti.

Drugi takodje rijetko definiran poremećaj prestavlja davanje prednosti virtualnom zivotu u odnosu na R.L.Dakle ako su vam bitnija mišljenja, osjećaji ili kritike nepoznatih ljudi i dajete im prednost u odnosu na svakodnevnicu.To je zabrinjavajućih pokazatelj jer je R.L neprirodno potisnut u drugi plan.

Treća zabrinjavajuća naznaka poremećenog ponašanja na društvenim mrezama prestavlja vašu spremnost na " opstanak ".Dakle da li ste spremni suočiti se sa negativnim ili osudjujućim mišljenjem vašeg virtualnog društva, koliko se trudite i koliko vam je bitno virtualno druzenje pretvoriti u dio svakodnevnice i druzenja privatno.

Medjutim jedna od najzabrinjavajućih naznaka je ipak ispoljavanje svih negativnih osobina i niskih strasti kako bi se dodvorili virtualnim prijateljima.To je krajnja tačka pomiješanosti dvaju svjetova.Virtuale i stvarnosti.
Ako ste spremni na kojekakve podvale, licemjerje ili lazi zarad očuvanja virtualnog prijateljstva ili poboljšanja svoje pozicije u virtualnom društvu ova pojava se slobodno moze nazvati psihički poremećaj ..

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 18:38 

Bona, idi pravi ćevape, ne filozofiraj.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 14:12 

BBC je napisao/la:
Bona, idi pravi ćevape, ne filozofiraj.

Jeste li se skinuli sa drustvenih mreza?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 14:22 

Totalno. Ima već nekoliko godina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.