HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 ožu 2025, 21:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jugoslavija - u očima Hrvata, muslimana, Srba
PostPostano: 04 stu 2009, 10:11 

teranova je napisao/la:
Pre 1989. niko nije ni razmišljao o politici, nepravdama i mogućnosti raspada zemlje na proste činioce.
Bruno Bušić je 1975. zapisao ove riječi:
"Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako."

Osim toga, mislim da su ona sranja na Kosovu 1980. bila već dobar pokazatelj svima da će sve otići u k....

slika

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 10:14 

Tulkas je napisao/la:
Sjecam se tamo neke 86' godine ja sa starcima u Vodicama na moru, bilo je fino.. Meni se svidio jedan srebrni krizic i kupi mi ga stric, onako sa nekim lijepim srebrnim lancicem.. Nosao sam ga cijelo ljeto a kad sam trebao krenut ponovo u skolu mama mi je rekla "daj sine sad skini taj lancic dok ides u skolu" i fino ga je stavila u jednu kutijicu.. Ja bas nisam konto zbog cega, ali kasnije mi je bilo jasnije.
Mozda bih u necijim ocima vec tada bio mladi ustasa koji je od roditelja naucio takvo sto.. Znam da zvuci pomalo glupo danas, ali u to vrijeme u nekom gradu nije bilo pametno izdvajati se i pokazivati ko si, pogotovo ako si Hrvat.
Neko rece da nas roditelji nisu dovoljno ucili i da su nas zauzdavali. Istina je, ali imali su razloga..
Meni su roditelji još od osnovne škole prijetili: "Nemoj u školi pričati ono što čuješ doma, tata će izgubiti posao, dogodit će se ovo, dogodit će se ono..."

slika

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 12:06 

Pa normalno da su komunisticke vlasti drugacije tretirale hrvatske nacionaliste iz Hercegovine i srpske iz Sekovica, zasto? pa zato sto su ovi srpski iz Sekovica sa petokrakom na glavi glumili ustanike i partizane (a pravo lice pokazali `91 kao i `41, u medjuvremenu su kokardu drzali u djepu), a hercegovci su bili i ostali najveci neprijatelji Jugoslavije.

To je cisti slijed logike.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 15:29 

Tulkas je napisao/la:
Sjecam se tamo neke 86' godine ja sa starcima u Vodicama na moru, bilo je fino.. Meni se svidio jedan srebrni krizic i kupi mi ga stric, onako sa nekim lijepim srebrnim lancicem.. Nosao sam ga cijelo ljeto a kad sam trebao krenut ponovo u skolu mama mi je rekla "daj sine sad skini taj lancic dok ides u skolu" i fino ga je stavila u jednu kutijicu.. Ja bas nisam konto zbog cega, ali kasnije mi je bilo jasnije.
Mozda bih u necijim ocima vec tada bio mladi ustasa koji je od roditelja naucio takvo sto.. Znam da zvuci pomalo glupo danas, ali u to vrijeme u nekom gradu nije bilo pametno izdvajati se i pokazivati ko si, pogotovo ako si Hrvat.
Neko rece da nas roditelji nisu dovoljno ucili i da su nas zauzdavali. Istina je, ali imali su razloga..

Hehe, sjetim se odmah osmog razreda osnovne škole i svog razrednika, nastavnika matematike (inače muslimana iz Sandžaka ali ruku na srce pristojnog čovjeka).
Kaže mi kad me je vidio i školskoj klupi s križićem ovo vrata: - "Slušaj..., Eeeee.... Khmm... Niko tebi ne može zabraniti da ideš u crkvu, niti da budeš vjernik, to je tvoje pravo. Ali dok si u ovoj školskoj instituciji onda moraš da se ponašaš u skladu sa našim socijalističkim normama ponašanja, a izvan nje, kod kuće, to slobodno možeš nositi."

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 16:07 

Bobovac je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Hehe, sjetim se odmah osmog razreda osnovne škole i svog razrednika, nastavnika matematike (inače muslimana iz Sandžaka ali ruku na srce pristojnog čovjeka).
Kaže mi kad me je vidio i školskoj klupi s križićem ovo vrata: - "Slušaj..., Eeeee.... Khmm... Niko tebi ne može zabraniti da ideš u crkvu, niti da budeš vjernik, to je tvoje pravo. Ali dok si u ovoj školskoj instituciji onda moraš da se ponašaš u skladu sa našim socijalističkim normama ponašanja, a izvan nje, kod kuće, to slobodno možeš nositi."

E pa taj ti je ucitelj bio covjek ispred svog vremena. Evo jucer je sud u Strazburu ( EU sud za ljudska prava) presudio u korist Finkinje koja zivi u Italiji koja je trazila da se raspelo skloni iz skola. Talijani se IPSRAVNO brane da to nije samo religija, vec talijanska tradicija. U Franckuskoj ne smijes sa vecim krizem ili jamakom i mislim burkom doc u skolu, a u Sjevernoj Americi su zabranjeni bilo kakavi vjerski simboli na poslu. Ciganin Mesic pak zeli da se iz vojarni i javnih ustanova sklone krizevi ( pogledaj temu na Forumu u svezi toga). Mantra je : nemojmo vrijedjat manjine. A odgorovor uvijek mora bit : Tkoga to vredja kriz i to je nasa tradicija..ne samo vjera. Ateisticko i laicko vodstvo EU-a je cak odbilo prijedlog Svetog Oca da krsvanstvo uvrtsti u temeljne vrijednosti i tradicije Europe. Koja samomrzeca stoka. Taj primjer sa uciteljem je samo dokaz da Ateisti i Komunisti misle i djeluju isto. Krajnje lijevo.

PS

Apropo vjere u rehmetli Jugo-je. Sjecam se da mi je jednom jedan moj prijatelj, Nijemac iz Vojvodine ispricao pricu da kada su i Srbi krajem 80 sa porastom nacizma poceli slavtiti Bozic no nisu jadni znali nista od svojih obicaja. Veli okupili se oko neke crkve u Begisu i rulja se pocela derat 'Bozic - Bozic' ...ono kao na tekmi. Sada pak cujem da ih ima dosta mladih koji idu u crkvu.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 17:29 

Citat:
Apropo vjere u rehmetli Jugo-je. Sjecam se da mi je jednom jedan moj prijatelj, Nijemac iz Vojvodine ispricao pricu da kada su i Srbi krajem 80 sa porastom nacizma poceli slavtiti Bozic no nisu jadni znali nista od svojih obicaja. Veli okupili se oko neke crkve u Begisu i rulja se pocela derat 'Bozic - Bozic' ...ono kao na tekmi. Sada pak cujem da ih ima dosta mladih koji idu u crkvu.

Nacizam ti u glavi pa sereš ko foka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: hoblatopla, mrnjav, Perun_Velež, pomocnik kuhara i 91 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: