HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 sij 2026, 18:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 213 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Thompson, Mamić, Dragojević - Srbi?
PostPostano: 03 tra 2013, 00:13 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
osa je napisao/la:
tko nađe srbina ili bošnjaka( pravoslavca ili muslimana) a mojim prezimenom, plaćam janje....

A zato ti nisi oštar kao neki? :zubati

po čemu cijeniš da su ti "neki" oštri, ppo jakom jeziku, janje znaš da pas koji laje ne grize........, on galami od straha...

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 00:20 

osa je napisao/la:
pozitivac je napisao/la:

Na stranu komšije, može li se uopće naći netko tko nije Hrvat sa tim prezimenom?

Možda ima kod Slovenaca i Nijemaca :neznam

bivši ministar obrane njemačke ima jako slično prezime(Peter Struck), a ima nešto tog prezimena i u poljskoj i češkoj...izgleda nitko ne može zaraditi janje...

A kako zaraditi kad nisi napisao kako se zoveš?

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 00:31 

Divlja svinja5 je napisao/la:
osa je napisao/la:

bivši ministar obrane njemačke ima jako slično prezime(Peter Struck), a ima nešto tog prezimena i u poljskoj i češkoj...izgleda nitko ne može zaraditi janje...

A kako zaraditi kad nisi napisao kako se zoveš?

kako nisam, gotovo isto kao ministar peter, samo uzmi hrvatski oblik..

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 00:49 

osa je napisao/la:
tko nađe srbina ili bošnjaka( pravoslavca ili muslimana) a mojim prezimenom, plaćam janje....

Ja placam cijelo stado !

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 07:17 

volvoks je napisao/la:
Je, sa Smartom se vozi 50m do birtije, ubija se od treninga :zubati

Znam mu trenera i on kaže da Jasmin trenira k'o lud isključivo jer mora.

Naime Stavros ima robe od cca. pola milje ojra i ako se udeblja ne može to nositi.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 15:54 

Vidim da nekima nije dosta što su se pokatoličili, nego su još išli i mijenjati prezimena. :wacko

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 19:44 

Vidim da nekima nije dosta što su se pokatoličili, nego su još išli i mijenjati prezimena. :wacko

kako se to radi, mislim pokatoličuje...

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 20:09 

osa je napisao/la:

To bi i ja volio znati.Katolicka crkva je ime zajednicke crkve pre Sizme,obuhvata pravoslavne i Rimsko-katolicku crku koja se odvojila od istocne crkve koja je po herarhiji bila prva
Prvo pitanje jel nije ispravno Srpsku pravoslavnu crkvu nazvat ,Katolicka Pravoslavna Srpska crkva :smajl043 rec katolicka je ime za Isusovu crkvu i papisti nemaju vise pravo na njega od nas
Drugo jel nije onda ispravnije reci Romizirat od pokatolicit
Trece po crkvenim dogmama niti moze pravoslavni pop prevesti katolika niti obrnuto,u teoriji samo jednog dana krenes da ulazis u drugu crkvu,konkurenciju,pa me zanima dali vasi stvarno prekrstaju kod naprimer mesoviti brakova ,crkveno gledano pomen Pavelicu bi prema tome bila bezazlena zezancija
Luteranci,Evangelisti,Reformisti... su opet nesto drugo ,oni se mogu prekrstati

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 20:16 

Nismo se mi odvojili od vas, došlo je do raskola...
Isus je rekao Petru: Ti si stijena na kojoj ću izgraditi crkvu, i sada mi objasni kako vi možete biti prava Crkva :neznam
Ok, vi vjerujete da su vaši obredi i teološka razmišljanja točniji, no niste nasljednjici Kristove Crkve, nemate Papu...

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 20:30 

volvoks je napisao/la:
Isus je rekao Petru: Ti si stijena na kojoj ću izgraditi crkvu, i sada mi objasni kako vi možete biti prava Crkva :neznam
Ok, vi vjerujete da su vaši obredi i teološka razmišljanja točniji, no niste nasljednjici Kristove Crkve, nemate Papu...

Uredu a sad objasni kako da Rim bude centar crkve ,jel nije on cetvrti po redu ali to nije za ovu temu
Obredi su toliko puta menjani da nema ni traga rane Hriscanske crkve ali pred Sizmu smo imali jednak obred a onda ste ga vi izmenili,uveli cilibat sto je cak i meni kao neverniku koji u crkvu ulazi jednom u godini jasno,i to je ali nevazno
Vasa crkva je bila identicno izgradena ko nasa dok se Rimski serif koji je bio pod onim u Vizantiji,ko sto je car na zapadu bio pod istocnim ali ni to nije vazno
Vatikan se uz pomoc Franaka tokom Pipina odvojio od zajednicke crkve,kasnije,tek trista godina posle nakon sto je obred na zapadu promenjen Papski izaslanik baca prokletstvo na istocnu crkvu pod izgovorom da je istok promenio obred ,to je od Vatikana priznato a za moje pitanje nevazno
Ako je do Sizme ime za citavu crkvu bio katolicka crkva,a prokletstvo je pod izgovorom baceno jel to znaci da je Rimska katolicka crkva lazna,jel sam Papa nema nikakvog prava da izbauje nekog jel nije imo nikakve juistrikcije na Istoku ko ni serif na Istoku sto nije imo na zapadu

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 22:01 

obredi se na istoku i zapadu razlikuju od najranijih vremena, velika šizma je samo završni čin podjele koja se događala stoljećima ranije. Rim je oduvijek bio najvažnija patrijaršija, prva među jednakima (ostale su bile Jeruzalem, Antiohija, Carigrad i Aleksandrija), to ni danas ne spore nijedni pravoslavci. slabljenjem istočnog kršćanstva na račun islama, s vremenom sve više jača utjecaj Rima, ne samo vjerski, nego i politički, pa i demografski, s obzirom da su prije prodora islama istočni kršćani bili brojniji od zapadnih. u 11. stoljeću kod velike šizme, nekad značajne patrijaršije poput Aleksandrije, Jeruzalema i Antiohije već tada imaju samo simboličan značaj jer se nalaze unutar islamskih zemalja, a padom Carigrada i zadnja velika i povjesna patrijaršija na istoku pada u islamske ruke i tako je do dana današnjeg. od 5 povjesnih patrijaršija samo je još Rim u rukama kršćana.

pravoslavni vjernici i danas ispovjedaju vjerovanje u sabornu crkvu, što nije ništa drugo nego katolička, odnosno univerzalna crkva.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2013, 22:04 

osa je napisao/la:

Imaš dva načina - direktno ili u dva stupnja, najprije postaneš grkokatolik, a onda rimokatolik. Joe Enter i Jaganjče ti mogu reći nešto više o tome.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 11:25 

volvoks je napisao/la:

Nije tacno. RKC je uvela dogmu filiokve i promijenila vjerovanje i time istupila iz jedinstvene crkve.
Pravoslavna crkva nije nista mijenjala.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 12:17 

koje su to gluposti, nakon razdvajanja crkvi, KC je imala vlastite ekumenske sabore sve do Prvog i Drugog Vatikanskog koncila u kojima se štošta promjenilo, kao što se uvijek nešto mjenjalo u prvih 7 sabora koji su zajednički za katoličku i pravoslavne crkve. međutim, idućih 14 koje priznaje KC veze nemaju s pravoslavnima, a razdor nastaje već u 9. stoljeću na 4. Carigradskom saboru.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 12:27 

Kako god, svi ti povijesni razlozi su danas irelevantni.

Ujedinjenje je ono čemu trebaju težiti obje strane.

1452 of 2558 - 56.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 12:38 

nema ujedinjenja nego pod vrhovnim zapovjedništvom rimskog biskupa, valjda je to i njima jasno i anglikancima i svima koji teže ujedinjenju kršćana. katolika je danas preko 1.2 milijarde i uvjerljivo su najveća pojedinačna kršćanska crkva. KC je pružila ruku pravoslavnima samim time što ih je priznala kao dio jedne, svete, katoličke i apostolske crkve, tako da se danas krštenje u pravoslavnoj crkvi smatra validnim i za katoličku, pa nema "dvostrukog" krštenja u slučaju prelaska iz jedne u drugu crkvu, što nije slučaj s protestantima.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 12:38 

volvoks je napisao/la:

A pritom je pola Srba bilo na katoličkoj strani...

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 12:44 

pravoslavni samim svojim imenom uspostavljaju odnos prema KC, na grčkom ortodoksi, na taj način ipak u startu označavaju da su oni ti koji su se svjesno odvojili od KC, kao što se i protestanti samim svojim imenom definiraju kao neki koji protestiraju protiv KC.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 18:49 

pozitivac je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

A pritom je pola Srba bilo na katoličkoj strani...

Skoro citava ,samo istok je odolevao,samo kakve to veze ima sa bilo cim

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 18:56 

dudu je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Jovanović, Popović?

šta Jovanović i Popović? koji i odakle? kad kažeš koji i odakle, onda ih poveži sa srpskim precima. ne bi ti trebalo biti teško. :biceovodobro

Jovanovići i Jovići mogu biti i ili Vlaškog ili talijanizirana prezimena, po Istri, od Taljanskog/latinskog imena Jovani, Jovi, ili ti ga Ivan, Ivo

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 18:58 

Naša Kvačica je napisao/la:
Kako god, svi ti povijesni razlozi su danas irelevantni.

Ujedinjenje je ono čemu trebaju težiti obje strane.

Kad bi teo da ujedinis Srpski i Bugarsku pravoslavnu crkvu kako bi to uradio?Bugarski popovi su ucestvovali u pokoljima nad Srpskim zivljem ,spaljivali su Srpske PRAVOSLAVNE crkve,Srpska pravoslavna crkva je preuzela teritorije koje su pripadala Bugarskoj crkvi.pri tom negovorim o onom sto su Bugari ukrali ,sto su im Turci poklonili
Kako bi izveo to ujedinjenje a kamoli katolicku crkvu sa pravoslavnim

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 18:59 

divljak je napisao/la:
dudu je napisao/la:

šta Jovanović i Popović? koji i odakle? kad kažeš koji i odakle, onda ih poveži sa srpskim precima. ne bi ti trebalo biti teško. :biceovodobro

Jovanovići i Jovići mogu biti i ili Vlaškog ili talijanizirana prezimena, po Istri, od Taljanskog/latinskog imena Jovani, Jovi, ili ti ga Ivan, Ivo

Jovanovici su Srbi

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 19:05 

bezimeni12 je napisao/la:
dudu je napisao/la:
od svih ovih nabrojanih samo Oliver, Stavros i Severina nisu Srbi,....

Stavros sigurno nije Hrvat.Otac mu je Ciganin ili Srbin od Sapca.Dragoljub Milo Vasic.

Stavros je Makedonac, a ja mislija da to svi znaju LOL

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 19:08 

rastko je napisao/la:
divljak je napisao/la:

Jovanovici su Srbi

Obično Vlaškog podrijetla.

Mada ima Jovanovića u Istri koji su postali nešto kao Jovanoti za vrime talijanizacije pa onda prešli na Jovanoviće.

Zagrebeš Srbina i dobiješ Rumunja :sega

Inače Srbi dobivaju prezimena mislim oko 1915, prije toga su imali, ime; ime oca, a za udane žene ime; ime muža

Vrh

PostPostano: 04 tra 2013, 19:14 

divljak je napisao/la:
rastko je napisao/la:
Jovanovici su Srbi

Obično Vlaškog podrijetla.

Mada ima Jovanovića u Istri koji su postali nešto kao Jovanoti za vrime talijanizacije pa onda prešli na Jovanoviće.
Neprezivam se Jovanovic ali imam ih u poreklu,znaci ispada ja sam Rumenjija ,e Gote neide to tako
Zagrebeš Srbina i dobiješ Rumunja :sega

Inače Srbi dobivaju prezimena mislim oko 1915, prije toga su imali, Ime; ime oca, a za žene Ime; ime muža

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 213 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: goran2hr, iprodano, Robbie MO i 79 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: