HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2024, 14:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Veliko Poskokovo istraživanje: Sarajevo ipak tolerantno
PostPostano: 12 stu 2009, 11:24 

Prenosim članak ovdje, šupljak ili ne?

Citat:
Internet portal Poskok u svrhu izgradnje vlastite vjerodostojnosti, odlučio je preispitati vlastite stavove. Potaknuti izjavama našeg počasnog sugrađanina, veleuvaženog gospodina M. Dodika koji je Sarajevo uporedio s Teheranom, masovnim isticanjem turskih zastava u Sarajevu nakon utakmice Turska : Hrvatska....

......bezobzirnom izgradnjom islamskih vjerskih objekata, nezastupljenosti Srba i Hrvata u institucijama vlasti i mnoštvu drugih primjera netolerancije, Poskok je još prije 7 mjeseci odlučio pokrenuti istraživanje je li Sarajevo zaista netolerantno!? I ako jeste do koje mjere.
__________piše: Tvrtko Milović l poskok.info

Ne robujući predrasudama kakvim su žrtve hercegbosanski Hrvati, a posebno Hercegovci, proveli smo znanstveno utemeljeno istraživanje i došli do frapantnog podatka: Sarajevo je, ipak, tolerantno!

Istraživanje je provedeno nad građanima koji ne sudjeluju u javnom životu. Takozvani „obični“ građani su kao ciljana skupina promatrani u periodu 7 mjeseci a nad njima su vršene dvije metode istraživanja:

a.Promatranje
b.Provociranje
Osnovno pitanje na koje je istrživanje trebalo dati odgovor jeste stupanj tolerancije nejavnih ličnosti prema manifestiranju hrvatskih nacionalnih simbola i osjećaja.

Istraživanje je provodio Tvrtko Milović, oslonjen na višegodišnje kritičko analiziranje i iskušavanje sarajevske tolerancije. Obzirom da sam ja Tvrtko Milović, govorit ću u prvom licu jednine.

Prije istraživanja bio sam osobno nesklon tezi da je Sarajevo tolerantan grad, ponajviše zbog komparacije Sarajeva prije 1992. i Sarajeva poslije 1996. U periodu 2006. do 2008. napisao sam niz tekstova raskrinkavajući sarajevsku netoleranciju i isticanje nepostojeće multitetničnosti.

Pretpostavimo da izrečeni pojam „tolerancije“ ne treba posebno objašnjavati, preći ćemo na rezultate istraživanja.

Promatranje
Promatranje je provođeno usmenom metodom bez znanja sugovornika da su promatrani. Komunikacijom sa sugovornicima nastojao sam saznati njihove stavove prema nacionalnim različitostima u gradu Sarajevu. U sedam mjeseci došao sam do nepreciznih, ali ipak pouzdanih rezultata:

Sarajevski Srbi i Hrvati dobrodošli su sugrađani prema kojima nije usmjeren ni jedan oblik diskriminacije. Druga je priča sa onima „preko brda“, iz „republike šumske“, iz „Hercegovine“ ili „takozvane samozvane nepostojeće Herceg Bosne“. I oni mogu biti u Sarajevu ali da nisu preglasni: dobri su dok mišljenje drže za sebe.
Biti Srbin ili Hrvat u Sarajevu zaista nije nikakav problem. Nitko se nema pravo osjećati fizički ugroženim jer u poslijeratnom Sarajevu nije zabilježen incident za koji se dokazalo da je etnički osnovan (ako izumemo sportske događaje).
Pravo na etničku različitost ipak ne podrazujeva i potpuno pravo na različitost mišljenja. Nesklad sa političkim mainstreamom obično se naziva „nenormalnim“, „destruktivnim“, „zaostalim“ i „fašističkim“. Ovi epiteti snaći će vas ukoliko se zalažete za opstanak RS, uspostavu Herceg Bosne ili čak benignije – drugog kanala. Osim verbalnih ataka, druge manifestacije netolerancije nisu zabilježene.
Nije dokazano da je iz Sarajeva bilo ozbiljnijeg progona Srba, još manje Hrvata tijekom i poslije rata. Srpsko pozivanje na 100.000 (ili 200.000) protjeranih sarajevskih Srba propagandna je laž na koju dominantni Bošnjaci reagiraju apsolutnim negiranjem svih zločina, pa čak i manjih prekršaja.
Nemar prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu jednaka je nemaru prema malobrojnijim konstitutivnim narodima u svim općinama BiH, po čemu se Sarajevo ne ističe. Na žalost. Jer riječ je o glavnom gradu koji bi trebao biti pozitivan primjer. Što Sarajevo nije. Ali ova ocjena daleko je od ocjene netolerantnosti.
Kao i svi balkanski narodi, i Sarajlije mnogo laju. Lajali su na Brenu, Bregu i mnogo sličnih. Na kraju su ti isti došli u Sarajevo. Osobnog sam uvjerenja da osim pokoje psovke, ni Nele Karajlić ne bi lošije prošao kad bi se prošetao Titovom ulicom. Možda griješim, ali ja sam takvog dojma...
Zaključak: u Sarajevu postoji apsolutno pravo različitosti (osim ako niste organizirana gay skupina) ali pravo različitosti mišljenja na niskom je nivou. Nećete dobiti batine, ali nećete ni daleko dogurati.

Provociranje
Ova zahtjevna i složena metoda odigravala se u tri ciklusa:

a.Prvi ciklus je javno osporavanje svih bošnjačkih političkih stavova i vrijednosti,
b.Drugi ciklus je javno isticanje hrvatskog narodnog grba,
c.Treći ciklus je paradiranje centrom Sarajeva sa zastavama i grbovima hrvatskog naroda u BiH nakon odigravanja utakmice Hrvatska Turska u kojoj je Turska nesretno pobijedila i nakon koje se pojavilo tisuće navijača Turske u istom centru.
Sva tri ciklusa samostalno sam obavio i došao do sljedećih empirijskih zaključaka:

a.Javno zagovaranje uspostave Herceg Bosne najmanje na teritoriju pod kontrolom HVO na dan potpisivanja Washingtonskog sporazuma, javno zahtjevanje uspostave drugo kanala, javno nazivanje „hrvatskih“ i „srpskih“ dužnosnika u SDP-u Muslimani a njihovih šefova Turcima, javno omalovažavanje Armije BiH, javno omalovažavanje Islama kao religije i generalno „traženje belaja“ proizvelo je relativno mlake reakcije u odnosu na očekivane. Nekoliko žustrijih rasprava i prijetnji ni približno nije dovoljno za ocjenu da je Sarajevo netolerantan grad.
Veće sam probleme imao u Zagrebu osporavajući hrvatsko junaštvo za vrijeme Oluje i podržavanje američke invazije na Irak nego osporavanje doslovno svega u Sarajevu. Iz tog razloga konstatiram da je Sarajevo dovoljno tolerantan grad na različitost, a u svakom slučaju tolerantniji od Zagreba.

b.Drugi ciklus podrazumijevao je isticanje hrvatskog grba. U automobil Golf 3 kao stalnu dekoraciju na zadnju dasku stavio sam jastuk sa elementima hrvatskog grba. Sugestivni jastuk u autu se nalazi od 01.travnja 2008. do danas. Automobil svaki radni dan provodi u Sarajevu često posjećujući Ilijaš, Hadžiće, Vogošću i Ilidžu – redom bastione bošnjaštva. Jastuk je vidljiv u vožnji i mirovanju. Nikada u ovom periodu auto nije „napadnut“, nisu mu ispuhane gume, nije ga digao pauk, nije pljunut niti je u vožnji netko pokazao srednji prst. Svemu ovom svjedočio sam prilikom rijetkih prolazaka beogradskih tablica Slavonskom avenijom u Zagrebu. U Sarajevu „hrvatski“ jastuk nije nikada uspio isprovocirati čin karakterističan za netoleranciju.
Nekima će se učiniti da je jastuk dovoljno blesav način dokazivanja tolerancije ali ako se analiziraju optužbe na račun Sarajeva kao tolerantnog grada, onda bi moj golf, skupa sa mnom drugi dan odletjeli u zrak.

Ipak, razumijevajući relativitet eksperimenta, poduzeo sam treći ciklus:

c.Treći ciklus zahtijevao je tri zastave Herceg Bosne i određenu dozu alkohola. Zastave su postavljene na automobil na način da su prekrivali oko 60% ukupne površine automobila. Nakon poraza Hrvatske protiv Turske na europskom prvenstvu 2008. automobilom sam se iz smjera Kiseljaka zaputio u Sarajevu. Ne znajući za eventualne posljedice, a ne želeći nikoga dovesti u opasnost, krenuo sam u Sarajevo uvjeren da će automobil biti demoliran a zastave zapaljene.
Na semaforu Nedžarići upao sam u kolonu turskih navijača spojenim sa navijačima Armije BiH. Dvadesetak automobila već na Alipašinom polju uvećalo se na stotinjak. Ne samo da sam primjećen u sredini kolone, nego sam bio i pažljivo promatran za vrijeme vožnje. Zbunjeni Turci i pripadnici Armije BiH nisu poduzimali nikakve agresivne radnje, kakve sam prije eksperimenta očekivao. Na Otoci je semafor dao podršku Turcima upalivši crveno svjetlo. Propisno sam se zaustavio unaprijed prežalivši skupo plaćene zastave Herceg Bosne. Navijači Turske i Armije BiH izašli su iz auta i razdragano pjevali i plesali oko mog automobila. Svaku od tri istaknute zastave s lakoćom su mogli istrgati bez rizika da se ja sam suprotstavim njih oko 200. Ipak, dočekao sam da semafor da podršku vascijelom islamskom svijetu a da nikakav čin agresije prema meni ili automobilu nije upućen. Na Čengić Vili se kolona i povećala ali problema nije bilo. Na Pofalićima su dvojica navijača Armije BiH prekrili svojom zastavom moju šoferšajbu na što sam reagirao paljem brisača. Očistivši nečistoću nastavio sam put bez problema. Istraživačku metodu provokacije sam obustavio.

Činjenica da to veče nije bilo ni fizičkog ni verbalnog incidenta, razriješilo me uvjerenja o netolerantnom Sarajevu.

Zaključak: Obzirom na brojnost uzorka korištene u tri ciklusa metode provociranja (po slobodnoj procjeni oko 1500 ljudi bilo je provocirano) i činjenice da nisam doživio ni najmanju neugodnost učvršćuje moju tvrdnju da Sarajevo nije netolerantno.

Naravno, ovo nije alibi za etničku čistoću grada, za nedemokratsko cenzuriranje na Sarajevo-x, na vulgarno vrijeđanje svakog iznošenja različitog viđenja političke budućnosti BiH, na podršku sarajvskim huliganima u demoliranju Širokog Brijega i sličnih „netolerantnosti“ uglavnom izrečenih iz usta dežurnih Hrvata/Srba.

Nije mudrost demantirati Dodika, ali ipak treba radi korektnosti i izgradnje povjerenja reći istinu: Sarajevo nije Teheran.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

Naslov: Re: Veliko Poskokovo istraživanje: Sarajevo ipak tolerantno
PostPostano: 12 stu 2009, 11:32 

Naravno da je šupljak, cuj sa 3 zastave HB vozio se u koloni turskih navijaca :sega i brisacima skinuo zastavu Arbih sa šajbe :sega , nije Sarajevo Teheran al ova prica je supljak teski....

Vrh

PostPostano: 12 stu 2009, 12:38 

http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=426

Ja se sjećam da smo u gimnaziji slušali i pjevali najveće thompsonove hitove. Mahom, moji drugovi Bošnjaci. Recimo da su Brajkovići iz Kiseljaka izgradili veliki broj stanova, ne skrivajući odakle su (Kiseljaka) ,prodaja je odlična. Mislim da nam samo treba dijaloga, ne političkog nego na razini "običnih ljudi". A da ima ekstremista, ima ih svaki ulaz ,obitelj a kamo li grad. Pozdrav

Vrh

PostPostano: 12 stu 2009, 12:45 

Dario_Sa je napisao/la:
http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=19309:veliko-poskokovo-istraivanje-sarajevo-ipak-tolerantno-&catid=164:tvrtko-milovi&Itemid=426

Ja se sjećam da smo u gimnaziji slušali i pjevali najveće thompsonove hitove. Mahom, moji drugovi Bošnjaci. Recimo da su Brajkovići iz Kiseljaka izgradili veliki broj stanova, ne skrivajući odakle su (Kiseljaka) ,prodaja je odlična. Mislim da nam samo treba dijaloga, ne političkog nego na razini "običnih ljudi". A da ima ekstremista, ima ih svaki ulaz ,obitelj a kamo li grad. Pozdrav

Paradoks je da se može u isto vrijeme individualno voliti a kolektivno mrziti :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 16:36 

ovo sve je Ok i tako i jeste osim ove zadnje zajebancije sa zastavama medju navijačima , tako da ispada da je i ono prije izmislio , mada nebi trebalo da je tako

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 19:28 

dario_sa
pusti ih

ne znaju oni kako je u mjestima gdje nije bas puuno bitna nacionalna pripadnost..
ne znaju oni to u svojim "velegradovima" hercegovine

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 20:13 

neven je napisao/la:
dario_sa
pusti ih

ne znaju oni kako je u mjestima gdje nije bas puuno bitna nacionalna pripadnost..
ne znaju oni to u svojim "velegradovima" hercegovine

Evo ga još jedan što ljude cijeni po mjestima gdje su rođeni. Ja ti kao rođeni sarajlija kažem - odhebi u skokovima.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 20:32 

hehhehe..ma zezam se ja ...ali istina je jedna..ovdje se desavaju svakakvi dogadjaji, i vecina to podrzava..a dole kad su u mostaru isli obilaziti dzamiju, za bajarm,zapadnohercegovci to nisu mogli dozvoliti...jer su zadrti..ne znaju sta je tolerancija

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 20:44 

neven je napisao/la:
hehhehe..ma zezam se ja ...ali istina je jedna..ovdje se desavaju svakakvi dogadjaji, i vecina to podrzava..a dole kad su u mostaru isli obilaziti dzamiju, za bajarm,zapadnohercegovci to nisu mogli dozvoliti...jer su zadrti..ne znaju sta je tolerancija

O čemu ti pričaš?

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 20:59 

Ultras1986 je napisao/la:
neven je napisao/la:

O čemu ti pričaš?

Evo i ja gledam... Očito nije uzeo svoje lijekove...

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 20:57 

priacm o dogadjaju prije 8-9 godina ,kad su muslimani obilazili groblje u zapadnom mostaru, kad su ih rvatine iz hercegovine napale i cini mi se usmrtile nekog...:)

skoro ste ko srbi iz RS-a

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 21:37 

neven je napisao/la:
priacm o dogadjaju prije 8-9 godina ,kad su muslimani obilazili groblje u zapadnom mostaru, kad su ih rvatine iz hercegovine napale i cini mi se usmrtile nekog...:)

Ja samo ne razumijem šta ti Nevene pokušavaš!? Što je cilj ovih tvojih riječi, rečenica odnosno postova? Zar i ti nisi "`Rvat"? Ukoliko su drugii Hrvati pravili greške onda su to i tvoje greške, jer to i tvoj narod. Nitko ovdje ne govori da su Hrvati sveci i da nisu nikada napravili "lapsus", pa i mi smo grešne naravi.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 22:42 

neven je napisao/la:

Osobno sam svjedok tih događaja ja mislim da je 1999 godina bila (nisam sigur a ne da mi se tražiti sada jer je nebitno, znam da sam bio 4 osnovne). U Kosači je karneval u kojem smo ja i rođaci i masa djece iz škole došli namaskirani. Dosta roditelja je bilo tu također, (govorim o bar par stotina djece). Odjednom metež, "Muslimani dolaze (oko 1000 ljudi većinom stariji muški) prešli su bulevar eno ih u Liska ulici", ljudi bježe, panika, djecu uzimaju roditelji ,nose ih i trče. Dernjava je "gdje je HVO, gdje je policija..." Ja sam trčao tamo prema tržnom (tada je bila ledina još) ko djete sa od prijatelja tatom (nas nekoliko djece je vukao), U Liska ulici se sjećam (djete sam bio) trče neki naši prema njima (valjda Maka RAdić i ekipa iz specijalne policije), a tamo prema dispanzeru rulja ljudi (Muslimani).

Poslje se desilo šta se desilo, ali šta su oni mislili preći Bulevar čoporativno da posjete privremeno groblje kod dispanzera a da to prođe bez problema. Žao mi je svih koji su nastradali, ali zdrava logika mi nalaže da tu nije bilo zdrave logike od strane Muslimana.

I na kraju opet jadni Muslimani mali smješni humoristični bosančići koji nemaju trunke zla u sebi a svi ih biju... Uostalom kad smo već kod toga "ratnog groblja" koje je bilo park prije rata, koje je trebalo biti privremeno (iz rata sa srbima), Hrvati su 90% svojih mrtvih premjestili sa toga mjesta u groblja, dok to Muslimani nisu htjeli uraditi, eno čitam sada da je nekad davno tu bio harem pa zato neće.

Da sumiram "priacm o dogadjaju prije 8-9, kad su muslimani obilazili groblje u zapadnom mostaru, kad su ih rvatine iz hercegovine napale i cini mi se usmrtile nekog..."

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 00:48 

upravo to..dok ovdje casne sestre ,popovi hodaju normalno centrom sarajeeva..tamo je skroz suprotna prica.

u pravu je poskok po pitanju toelrancije u Sarajevu

naravno uvijek ima izuzetaka..ali ovdje je najveci stepen tolerancije ..a vi nikad necete priznati ni za izuzetke ...kamoli da ste nesto ucinili

i dokazano je ko su najveci nacisti na balkanu.. zna se

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 01:03 

neven je napisao/la:
upravo to..dok ovdje casne sestre ,popovi hodaju normalno centrom sarajeeva..tamo je skroz suprotna prica.

u pravu je poskok po pitanju toelrancije u Sarajevu

naravno uvijek ima izuzetaka..ali ovdje je najveci stepen tolerancije ..a vi nikad necete priznati ni za izuzetke ...kamoli da ste nesto ucinili

i dokazano je ko su najveci nacisti na balkanu.. zna se

S tobom se ne isplati pričati nikako, svugdje je to isto vjeruj mi. Ono što sam ti ja gore napisao je da je situacija specifična a ti nemaš pojma o njoj niti si se informirao, ako i jesi nisi se potrudio vidjeti drugu stranu priče (govorim za slučaj Liska Ulice).

I imaš isti stil pisanja ko Jack, ispresjecane rečenice sa puno "..." koje liče na nabacane misli. :ninja Uostalom nebitno, samo sam ti htio napisati o ovome u Mostaru, da nije sve tako crno bijelo a za Sarajevo eto složiti ćemo se da je to najtolerantniji grad na svijetu.

(Osobno znam slučaj 2 starijih Srba, vratili se u Vogošću, u zgradi im živi hodža koji ih selami, "komšije" novopridošle iz istočnobosanskih sela ih maltretiraruj, na vrata im se redovito ljepe poruke da kada budu prodavali stan se jave tome i tome jer je zainteresiran, a ljudi će tu biti do kraja života tj. još barem 10-20 godina)

Tolerancija, nema šta...

Ne želim generalizirati, ali u Sarajevu nije ništa bolje nego u Mostaru, Tuzli , Zenici... Sve je to isto (nema fizičkog maltretiranja ali napetost se osjeti i može primjetiti ako se malo bolje zagledaš).

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 02:45 

ma jbg..maltretiraju papci..al oni su ovdje Bogu hvala ,jos uvijek u manjini....ne znam bas za vas dio ,da je tako..
a ta istocna bosna je boze sacuvaj..u sarajevo ionako samo sljam dolazi...sve sto ne valja..a sve sto valja ide odavde.pa i iz cijele BiH
kapiten hr reprezentacije..zasto ne igra za BiH..zato st osu bolji uslovi u HR..zasto ibrahimovic ne igra za BiH..zato sto nije lud..kad su mu svedjani zivot pruzili..ovdje bi mu samo oduzeti mogli...

Ljubicic (teniser) iz banja luke (ozenio muslimanku), a ligra za hr, jer bolje uslove ima...ima ih jos dosta...ima onaja iz medjugorja

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 02:48 

Nije samo do uvjeta, nego baš za HR igraju zbog nacionalnih osjećaja. Za BiH igraju oni koji se nisu mogli nametnuti u HR.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 13:29 

Uglavnom izuzetno pozitivni utisci, kada se ja ili netko od rodbiine tamo nađe, od ljubaznosti u općini, do starih komšija, pa čak i ljubaznosti od običnih stranaca (Muslimana) na katoličkom dijelu groblja Bare.

No, to je samo jedna strana ploče, svi znamo da tu ima i dosta negativnih pojava i ispada, mada se eto meni još nije desilo.

Mada ne bih prošetao gradom u dresu HR repke ni da mi platiš, e toliko povjerenja u "tolerantnost" baš i nemam. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 14:45 

mozda jeste tako ,ali ovdje ad u dresu hr prosetas mozda bi ti nesto bilo mozda ne bi..

a da ja odem u zapadni mostar da prosetam u dresu bih..sigurno bi mi nesto bilo..u tome je razlika

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 19:59 

bullmastiff je napisao/la:
mozda jeste tako ,ali ovdje ad u dresu hr prosetas mozda bi ti nesto bilo mozda ne bi..

a da ja odem u zapadni mostar da prosetam u dresu bih..sigurno bi mi nesto bilo..u tome je razlika

Ovo je prica vidite kako smo mi fini, lijepi, divni i posteni a "oni" su sve to suprotno.

Problem je kada bi dobio batina zato sto si nosio BH dres u zapadnom mostaru to bi normalno uradili hrvati, a kada bi netko dobio batina sto je u sarajevu nosio dres Hrvatske to nebi uradili bosnjaci nego neodgovorni pojedinci.

I zelio bih da te ispravim u zapadnom mostaru sa dresom BH mozda ti bi se nesto desilo ali opet mozda i ne bi.

Sto se tice sarajeva i tolerancije, sarajevo je tolerantno koliko i sokolac i pale.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 21:12 

Evo primjera gdje je iz čista mira netko pretučen u pola bijelog dana zbog dresa. Ti mi navedi isti primjer na zapadnoj strani Mostara sa BiH dresom.

Citat:
AUSTRALSKI državljanin hrvatskoga podrijetla Robert Jozić napadnut je i brutalno pretučen u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, jer je na sebi nosio dres hrvatske nogometne reprezentacije, piše u subotu bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Kako navodi list, 33-godišnjeg Jozića je u četvrtak oko 14.00 sati u ulicu braće Fejića u središtu Mostara nedaleko tamošnje tržnice napala skupina od desetak osoba te ga uz pogrdne povike nemilice tukla na podu. Spas su mu pružila dvojica starijih muškaraca iz obližnje radnje. Uz njihovu zaštitu je i prešao na zapadnu stranu Mostara, gdje su mu liječnici sanirali ozljede. Jozić je prošao lakšim tjelesnim ozljedama, navodi list.

Ovaj incident nastavak je napetosti koje su u utorak kulminirale otvorenim sukobom oko 1.500 hrvatskih i bošnjačkih mladića u središtu Mostara nakon nogometnog susreta između Hrvatske i Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Tada je jedna osoba ranjena u pucnjavi, pet je zadržano na liječenju, 18 je prošlo uz hitnu medicinsku pomoć a policija je privela 26 izgrednika.

Policija je u subotu ponovno pozvala sve građane Mostara da se dostojanstveno ponašaju i navijaju za vrijeme prvenstva. Upozorili su da će 'odlučno reagirati sukladno zakonskim ovlastima prema svim pojedincima i skupinama koje naruše javni red i mir'.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2009, 22:59 

Bošnjaci su u ovom slučaj nevini,australac je otišo prosipat fašizam i nacionalizam,što je, eto, izrevoltiralo multietniĆku i antifašistiĆku raju sa staroga mosta :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 16 stu 2009, 01:53 

isti ste svi dole umostaaaru izgleda...smao drugo pakovanje;)

Vrh

PostPostano: 16 stu 2009, 02:49 

bullmastiff je napisao/la:
isti ste svi dole umostaaaru izgleda...smao drugo pakovanje;)

Imamo rogove i samo gledamo u životu kako ovog drugog zajebati. :smajl007 :ucelo

Šta vi gore, konkretno vas 2 iz Sarajeva i Tuzle mislite da smo mi nekakvi frikovi koji samo gledaju muslimana/Hrvata izmlatiti. Kako vi to vidite (a pojma nemate o Mostaru izgleda, osim onoga što gledate na vjestima) mostarci se toliko ne mogu da će ovamo zaratiti svaki tren.

Vi morate znati da je mostar danas takav grad u kojemu postoje 2 grada, možda ne na papiru ali je tako. Ja mogi govoriti iz perspektive Hrvata mostarca koji živi u Zapadnom Mostaru. Ono što je primjetno, a nitko ne spominje je agresivnost bošnjačke politike prema tom dijelu grada koja se ogleda u tobožnjem sotoniziranju svega što je Hrvatsko i predstavljanjem kao da je to zlo i fašizam bez obzira o čemu se radi. Međutim to nije tako, primjerice u mom naselju je bio jedan Musliman koji je išao u moju školu, momak ko i mi svi nema razlike samo ne ide u crkvu, nitko ga nije dirao i jednostavno nismo ga ni smatrali "the muslimanom" bio je Hara i gotovo. I dan danas ga viđam po gradu. U srednjoj još dvojica, ok momci. Pored mene živi obitelj muslimani ljudi, čitav rat bili tu. Čovjek nije htjeo ići na ljevu i gotovo, cijeli rat u HVO. Mi njima sretan Bajram oni nama sretan Božić. Sve Ok stvarno nikakvih problema. O ovakvom Mostaru ne čitaš u novinama. Pa vidi šta je Adis napisao i pjeva (pjesma za ultrase, inače zovu ga SIDA: http://www.youtube.com/watch?v=bD5pzz7W ... PL&index=3 ) Vođa ultrasa je do nedavno bio Arma (Armin).

Ali ono što vi nikad nećete shvatiti je da postoji ta "druga strana" Mostara u kojoj žive 99% Muslimani, iz koje su letjeli snajperski metci (da ne bude zabune bilo je i s naše strane prema njima isto) i ljudi taj grad (dio grada) ne vole i to je neprijateljska strana.
Odatle su dolazili metci od kojih su ginuli očevi, sinovi, muževi... Postoji velika populacija koja je pored ovog klasičnog stradanja doživjela osobne gubitke. Primjerice neki dan je 40 udovica dobilo stanove u jednoj zgradni u Mostaru, sada opet u Mljekari treba dobiti oko 40 invalida...

Isto kao kad neki ljudi odlaze u Doboj iz primjerice Tešnja, ili iz Sarajeva na Pale, nije im ugodno pogotovo onima koji su bili na Trebeviću u rovu. Ono što je specifično u Mostaru je da taj "drugi Mostar" nije nešto "tamo" što Možeš ignorirati, nego je to tu. Dva različita svijeta podjeljena jedno ulicom. Ne fizički jer ljudi idu na posao iz jednog u drugi, idu u noćni provod iz jednog u drugi (istina rijetko), ali opet zna se tko gdje živi i tko gdje šalje djecu u školu primjerice (u zapadnom mostaru imaš nastavu po Hrvatskom planu i programu a na istočnom po bosanskom). Opet, na poslu (pogotovo u državnim firmama) šapće se ovaj je naš, ovaj je njihov, kad netko novi dođe i to nije ništa čudno ni neobično.

Ti danas u 2 dijela grada imaš 2 potpuno različite (paralelne) institucije (Hrvatsko Narodno Kazalište - Narodno Pozorište, Hrvatsku poštu - Poštu BiH, Meni dolaze računi HT- na ljevoj BH telekoma, ja plaćam struju EP HZHB - ovi drugi EPBiH...), jednostavno živimo jedni PORED drugih i to je tako.

Ove huligane koji premlaćuju ljude ima i s jedne i s druge strane, i ima ih svugdje na svijetu. Ne treba praviti Mostar kao neki izuzetak u kojemu se premlaćuju "oni drugi". Bilo bi i u Sarajevu toga vjeruj mi puuuuno više, ali koga će ti huligani prmlaćivati kada su srbi daleko, vidjeli bi vi "tolerancije" da je Grbavica recimo Srpska sada. Pa čovječe čitam na netu svako drugi dan u Sarajevu netko izboden, ubijen, pretučen...

Ono što ja mogu reći je da nikad nisam, niti ću nekoga premlatiti ili mu prijetiti samo zato što je druge nacionalnosti. Ali isto tako ne želim da me netko sili i tjera da nekoga obožavam poslje svega što se desilo. A što se tiče Hrvatstva i svega vezanog za moj narod i njegov identitet i opstojnost na ovim prostorima, ja kao i svaki mostarac Hrvat branit će ga svime što može.

Dakle, svoje čuvam a tuđe ne diram. Ne dam Zrinjski, Herceg Bosnu, Mostar nikome ni pod koju cijenu.

I ne kraju, nemoj citirati pojedine djelove teksta i izvoditi iz konteksta, ovo je sve Mostar ne može se gledati jedno bez drugog. Mogu samo reći, dobri smo šta smo sve proživjeli.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2009, 22:03 

to sto je u sarajevu svaki dan neko zboden pretucen..to nema veze sa religijom

jednom muslimani ubili hrvata.....mediji napravili pricu od toga
sanjin hrvat ubio muslimana..nije se ni znalo
kasnije muslimani medjusobno...nista..jedino kad hrvata neko dohvati ,ond aje to smak svijeta..i kazu hrvati najugrozeniji

to sto se u sarajevu desava nema veze sa religijom, vece sa nasiljem...mladi hoce dokazivanjaa, samo ih to intresuje ,puse travu ,piju alkohol..i sta mozes ocekivati od takvih

druga stvar je sto je ovdje sve povezano sa nacionalizmom.sta god se desi u " bosnjakistanu"..to vam je preokupacija :)

u kaficu konobar ubijen jer nije htio pustiti muziku...
ne do Bog nikom...mozda se i preselim dole u zapadni mostar...taman blizu mora...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: