HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 vel 2025, 14:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4305 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 173  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Švedska
PostPostano: 21 svi 2013, 20:35 

POL_GASOL je napisao/la:
Zemlja koja je najbliža nama zbog velikog broja patriota u istoj, pozz za Irmicu :thumbup

Za uvod neka mi posluži ovaj kratki video

Tek sad vidjeh ovu temu. Sta si to htio porucit ili reci s ovim, dede ti? Kojim to "vama" je najbliza Svedska?

Vrh

PostPostano: 21 svi 2013, 20:47 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
TG-B.B.B je napisao/la:
Ako ništa ovi gore navedeni nisu u bosni al bar imaju para, ati i bez bosne i bez para, đe ćeš gore
ja sam privremeno u zagrebu dok ne završim visoke nauke a onda se sa krvavo stečenim znanjem vračam u jednu nam jedinu raditi na prosperitetu svih njenih građana

Citat:
Dvadesetšestogodišnja Sana Alajmović, porijeklom iz Olova, koja od 1992. godine živi u Švedskoj, prošle je sedmice, prema izboru tamošnjih najtiražnijih poslovnih novina "Veckans Affarer", svrstana među 101 nauspješnijeg super talenta iz oblasti poduzetništva u ovoj zemlji.

slika

Sani je, prema ocjeni uredništva novina koje tokom cijele godine istražuje najuspješnije mlade talente, pripalo 73. mjesto.

Ova Olovljanka, kćerka poznatog olovskog doktora Senahida, u Štokholmu je diplomirala ekonomiju, a potom psihologiju i filozofiju na štokholmskom univerzitetu.

U dosadašnjoj karijeri, kako nam je ispričala, radila je za mnoga švedska privredna predstavništva u SAD-u, a lani je organizirala švedsko-američki samit koji svake godine okuplja najveće svjetske lidere iz finansijskog sektora.

Trenutno radi kao šef za razvoj poznate švedske firme "Nanologica AB".

- Sve što radim je u svrhu toga da budem društvu od koristi, za lični prosperitet, prosperitet izbjegličke grupe u Švedskoj i, konačno, za prosperitet moje BiH, zbog koje je vrlo važno da se mi, bh. dijaspora, nalazimo u središtu velikih političkih i ekonomskih odluka - kaže nam Sana.

Životni joj je cilj, ističe, da u sve svoje biznis-planove inkorporira i BiH.

Evo Irmice !

Evo i koristan link za informacije o našoj dijaspori u Skandinaviji :D
Zeznuli su se Srbi s protjerivanjem lijepo !Da li će ikad shvatiti koliko ?

http://www.bosanskaposta.no/vise.php?ar ... egory_id=4

Informirajte se o Skandinaviji !:)

A vidi Hamdije :tt1

Citat:

Hamdija Jusufagić najbolji poduzetnik u Malmöu
Fikret Tufek 20/02/2013, Švedska

Foto:slika
Hamdija Jusufagić najbolji poduzetnik u Malmöu

Konsultna firma ”System Verification”, čiji je osnivač i vlasnik Hamdija Jusufagić (30), proglašena je za firmu 2112. godine u Malmöu (Årets företagare).
- To je fantastično i impresivno da smo se tako snažno razvijali. Što je najvažnije razvijamo se i izvan granica Švedske. To su vjerojatno zapazili i oni koji su odlučili da nam dodijele nagradu i 30.000 kruna kao podsticaj, kazao je Hamdija Jusufagić.
Na godišnjoj priredbi u Malmöu, 12. februara, poduzetnici su nagrađeni u osam kategorija, a kad je gradonačelnik Malmöa Ilmar Reepalu govorio pred više od 1.500 pozvanih u prepunoj Opera sali, istakao je da se dnevno u Malmöu pokrene osam novih firmi, ali da je unatoč tome stanje teško. “Mene je, rekao je između ostalog, na ovu gala-priredbu dovezao 30-godišnji taksista, koji je loše govorio švedski, ali ima visoko obrazovanje kao inženjer građevine. Nažalost, nije, kao ni mnogi drugi doseljenici, dobio odgovarajući posao!”
Hamdija Jusufagić je sam kovao svoju sreću.
- Moja firma bavi se softver - programima za kompjutere. U zadnjoj deceniji smo, veli, narasli faktički od ničega - do preko stotinu zaposlenih, i sad imamo dominantnu poziciju u svojoj branši. A tek ćemo se razvijati. Upravo se spremam na put za Sarajevo gdje ćemo također imati dio naše firme.
Hamdijini korijeni su malo dublji u Švedskoj.
- Moj otac je, objašnjava, osamdesetih došao na rad u ovu zemlju. Ja sam ovdje rođen, ali sam, kao i moj otac, porijeklom iz Kozarca kod Prijedora, dakle Bošnjak, čime se ponosim. Radio sam u Lundu kao inženjer produkcije, a onda sam pokrenuo i osnovao moju vlastitu firmu ”System Verification Swedwn AB”, koja se jako dobro i uspješno razvijala u Švedskoj i izvan nje i do sada ostvarila značajne rezultate. O nama će se, vjerujem, tek čuti još mnogo toga.“
Zamiljivo je da je još jedan čovjek s naših područja, Jovan Bojčevski (40), sa firmom „Ultra Clean“, dobio nagradu, koja je tek uvedena: „Årets jobbkomet“, koju dodjeljuje uprava „Uppstart Malmö“, a koja pomaže firmama da otvore više radnih mjesta. Njegova firma je tokom prošle godine narasla sa 120 na 180 zaposlenih.

Cekaj jel to ovde neki misle da sam ja ova Sana? :zubati He, nisam, ali volila bih njene diplome :zubati

Vrh

PostPostano: 21 svi 2013, 21:08 

BBC je napisao/la:
Znate vi pokazati nešto kad vas kršćani ustroje. U Sarajevu gdje ste sami ste sve usrali.

Ti stvarno nisi svjestan koliko si jadan i smjesan s tom pricom krscani-muslimani, i sto podmeces to vezano za BiH istoriju i sadasnju situaciju. Kao prvo, gdje bi nama Bosnjacima u BiH bio kraj da nismo imali remetilacke faktore, a to su wannabe Srbi i wannabe Hrvati, i da su nas susjedne zemlje pustile na miru i da su gledali svoja posla. Kao drugo, BiH je potpuno blokirana drzava, ne zbog Bosnjaka, nego zahvaljujuci remetilackim faktorima koji se smatraju dijasporom drugih drzava, i mentalno su u tim drzavama, a zive u BiH i jos hoce neka eksluzivna prava. I trece, jesu li ono bili mozda budisti sto razorise Vukovar, ili "napredni" krscani, koji su dosli da kolju upravo krscane u njihovom vlastitioj zemlji? Stidis li se ti imalo svoje ljigavosti?

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 15:07 

Citat:
Pobuna imigranata
Neredi su 'gigantski promašaj' švedske politike

Nekoliko stotina mladih tri noći za redom pali automobile i napada policiju u siromašnim useljeničkim predgrađima Stockholma, u najgorim neredima u Švedskoj zadnjih godina. U utorak navečer napadnuta je policijska postaja u četvrti Jakobsberg na sjeverozapadu grada, oštećene su dvije škole, a centar za umjetnost i obrt je zapaljen, iako je premijer Frederik Reinfeldt nedugo prije apelirao na mir.

Neredi u jednoj od najbogatijih europskih prijestolnica šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima i potaknuli debatu o tome kako se Švedska nosi s nezaposlenošću mladih i priljevom useljenika. 'Prošle je noći zapaljeno 30 automobila', kazao je glasnogovornik stockholmske policije Kjell Lindgren u srijedu. Osam ljudi je uhićeno, a podataka o ozlijeđenima nema.

Neredi su vjerojatno potaknuti policijskim ubojstvom jednog 69-godišnjaka koji je u predgrađu Husbyju na ulici vitlao mačetom početkom ovog mjeseca, što je izazvalo optužbe za policijsku brutalnost. Nakon više desetljeća prakticiranja 'švedskog modela' izdašnih socijalnih povlastica, Švedska od 90-ih godina smanjuje ulogu države na tom polju, što je izazvalo najbrži rast nejednakosti u društvu u nekoj od zemalja napredna gospodarstva.

Iako je prosječan životni standard i dalje jedan od najviših u Europi, vlada nije odgovorila na porast siromaštva i nezaposlenosti među mladima, pojave koje su najviše pogodile useljeničke zajednice. Ljevičarski list Aftonbladet napisao je u srijedu da su neredi 'gigantski promašaj' vladine politike koja je izazvala stvaranje geta u predgrađima. 'Nismo uspjeli mnogima u predgrađima dati nadu u budućnost, kazala je švedska oporbena političarka Anna-Margrethe Livh iz Lijeve stranke.

Antiimigracijska stranka Švedski demokrati uzdigla se do trećeg mjesta po anketama uoči općih izbora sljedeće godine, što odražava sve veću nelagodu koju među stanovništvom izazivaju useljeničke zajednice.

Švedska ima 15 posto stanovnika koji u njoj nisu rođeni, najviši postotak među nordijskim zemljama. Među njima je nezaposlenost 16 posto, u usporedbi s rođenim Šveđanima kojih je bez posla šest posto.

Nadam se da će im što prije doći na pamet da konačno promijene politiku.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 15:20 

Multi-kulti sa muslimanima ne funkcionira jednostavno. Sve su probali, podmićivanje socijalama, popuštanja, razgovori, javne diskusije, konstatno mijenjali zakone u korist problematičnih stranaca. Ne možeš ti integrirati nekoga koji te mrzi i prije nego je došao kao gost u tvoju državu. Kad dođu zbog religioznih stvari se ta mržnja kod njih samo intezivira.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 15:33 

Nije problem u njima nego u Šveđanima. Ja isto ako odem u Švedsku neću postati Šveđanin. A kako će netko iz arapske pustinje iz potpuno drugačije civilizacije, religije, običaja.

Ostat će svoj. Drugačiji. Jer to želi. I ja mu ne zamjeram.

Samo blesavi Zapadnjaci mogu doći na tu blesavu ideju da će stranci postati oni.

Kad čujem Amere kako kmeče. Meksikanci prešli rijeku, došli u Ameriku i zamisli nisu se pretvorili u Amerikance. Ostali su Meksikanci i vole Meksiko, samo žive u Americi.

Tko bi to očekivao.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 15:52 

Nema to nikakve veze sa običajima i kulturom. (sa religijom ima).
Zapadnjaci su bezveze sprdili masu godina i silan novac isto misleći da je problem do kulture i običaja.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 16:02 

Pa nisu samo Muslimani useljenici u Svedskoj BBC..

Bilo gdje socijalne povlastice i visak slobodnog vremena odrazavaju se negativno na psihu mladih.Ako uzmeš u obzir da je većinu godine vrijeme u Skandinaviji takodje loše, tmurno, oblačno ili snijezno te ograničava poneke društvene aktivnosti takodje, to će se dodatno odraziti kao negativna činjenica.Na sjeveru skoro posla uopće nema.Zivot je usporen a imaju problema i sa naseljenošću.Socijalna primanja nisu riješenje ako zivot nema kulturnog i društvenog sadrzaja.A upravo Ti dijelovi se nadeljavaju sa useljenicima.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 16:08 

Nisu svi muslimani takvi, ali ogromna većina jest. Sreo sam i nromalnih, obično osobe koje su bile bliske sekularnim režimima, kao oni što su radili za Saddama i slično. Dokaz više da Docova teorija nije ispravna.

Nema tu pomoći i taj problem se ne može riješiti. Oni dolaze sa pripremljenom mržnjom prema domaćinima, i poslije je svjesno podgrijavaju i nikad ne izgube. Osuđeno na propast. Zapad što više bude sebe lagao da su problemi drugih korijena kasnije će imati gadnije rješavanje problema.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 22:38 

Citat:
Treća noć nasilja u Stockholmu: Imigranti pale automobile i gađaju policiju kamenjem, optužuju je za rasizam
imigranti koji ondje žive (uglavnom iz Turske, Bliskog istoka i Somalije) optužuju policiju za rasizam :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak/trec ... 79084.aspx

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:08 

Štokholme grade šta ti papci rade...
Citat:
peta noć nemira, Neredi u Švedskoj se nastavljaju
slika

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/nered ... /130524015

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:12 

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:17 

POL_GASOL je napisao/la:
Treća noć nasilja u Stockholmu: Imigranti pale automobile i gađaju policiju kamenjem, optužuju je za rasizam
imigranti koji ondje žive (uglavnom iz Turske, Bliskog istoka i Somalije) optužuju policiju za rasizam :D

:w00t

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:19 

Te crnce i tamnopute policija uhvati za paljevinu pa na sudu krenu cmizdriti i moliti za oprost.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:45 

Upozorenja: -2
U Švedskoj je rasizam veliki problem, policajci ali i obični građani(pogotovo stariji) pljuju ljude tamnije kože na ulici.Imigranti ne mogu naći posao, zdravstvena zaštita uvijek zakaže kada je u pitanju neki imigrant.Socijalna davanja su spuštena na minimum a policija odbija doći na pozive u pomoć iz imigrantskih naselja.Ex-Yu populacija se najbolje snašla, dijelom zbog boje kože a dijelom i zbog toga što su spremni da istrpe svašta, dok recimo Iračanin ne trpi maltretiranje, vrijeđanje i sl. :2guns

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:47 

Ko drugi nego ja je napisao/la:
U Švedskoj je rasizam veliki problem, policajci ali i obični građani(pogotovo stariji) pljuju ljude tamnije kože na ulici.

De prestani lagati. Imaš Klix forum pa tamo laži, vole to tamo.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 17:51 

U Švedskoj je rasizam veliki problem, policajci ali i obični građani(pogotovo stariji) pljuju ljude tamnije kože na ulici.Imigranti ne mogu naći posao, zdravstvena zaštita uvijek zakaže kada je u pitanju neki imigrant.Socijalna davanja su spuštena na minimum a policija odbija doći na pozive u pomoć iz imigrantskih naselja.Ex-Yu populacija se najbolje snašla, dijelom zbog boje kože a dijelom i zbog toga što su spremni da istrpe svašta, dok recimo Iračanin ne trpi maltretiranje, vrijeđanje i sl. :2guns

Aj ne seri. :kava

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 18:05 

Strašno, čuo sam svašta o tim sjevernim narodima i da životinje imaju veća prava nego pojedini ljudi. A crnci cijelu zimu nose kape, rukavice i šalove hodajući ulicom da se zaštite od napada prolaznika. Naime, tako ih ne prepoznaju.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 14:53 

Citat:
Neredi u Švedskoj nastavljeni i šestu noć

Neredi u švedskoj prijestolnici Stockholmu nastavili su se šestu noć zaredom unatoč razmještanju dodatnih policijskih snaga u gradu, ali se čini da su ipak bili nešto slabiji nego proteklih noći, javlja u subotu BBC.

U siromašnim useljeničkim predgrađima nastavljeno je paljenje automobila. Po podacima vatrogasaca, zabilježeno je 70 požara, u usporedbi s 90 u četvrtak.

Neredi su se u petak prvi put proširili izvan Stockholma, a mladi demonstranti su palili automobile i zgrade u dva grada. U središnjem gradu Orebrou oko 25 maskiranih zapalilo je tri automobila i školu, dok je u Sodertaljeu, nedaleko od prijestolnice, zapaljena prazna zgrada, priopćila je policija. Sumnjivi slučajevi paleži zabilježni su i Linkopingu, jugoistočno od Stockholma.

Policija u Orebrou gađana je kamenjem i najmanje jedan časnik je lakše ozlijeđen, izvijestili su švedski mediji. SAD i Velika Britanija upozorile svoje građane da izbjegavaju područja zahvaćena neredima. Britanski Foreign Office savjetovao je svojim građanima da se drže dalje od velikih skupova u stockholmskim predgrađima Husbyju, Hagsatri, Ragsvedu i Skogasu.

Neredi u jednoj od najbogatijih europskih prijestolnica, koji su počeli prošle nedjelje u Husbyju, šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima i potaknuli debatu o tome kako se Švedska nosi s nezaposlenošću mladih i priljevom useljenika.

Neredi su vjerojatno potaknuti policijskim ubojstvom jednog 69-godišnjaka koji je u Husbyju na ulici vitlao mačetom početkom ovog mjeseca, što je izazvalo optužbe za policijsku brutalnost.

Nakon više desetljeća prakticiranja "švedskog modela" izdašnih socijalnih povlastica, Švedska od 90-ih godina smanjuje ulogu države na tom polju, što je izazvalo najbrži rast nejednakosti u društvu u nekoj od zemalja napredna gospodarstva.

Iako je prosječan životni standard i dalje jedan od najviših u Europi, vlada nije odgovorila na porast siromaštva i nezaposlenosti među mladima, pojave koje su najviše pogodile useljeničke zajednice.

Antiimigracijska stranka Švedski demokrati uzdigla se do trećeg mjesta po anketama uoči općih izbora sljedeće godine, što odražava sve veću nelagodu koju među stanovništvom izazivaju useljeničke zajednice.

Švedska ima 15 posto stanovnika koji u njoj nisu rođeni, najviše od svih nordijskih zemalja. Među njima je nezaposlenost 16 posto, u usporedbi s rođenim Šveđanima kojih je bez posla šest posto.

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Čini se da ova situacija postaje sve ozbilnija. Ovo je kao u Francuskoj.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 15:31 

S time da se ova policija vjerojatno boji imigranata

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 15:35 

Da organizujemo dobrovoljce za Švecku, kao ovi za Siriju? Regionalne neke snage, srpsko-hrvatske, kao hrvatsko-južnosrpske za Afganistan... evo, Dudu bi bio krilnik, a ja dovojvoda :zubati

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 16:09 

Ah divote multikulturalizma :D .
@Met nelosa ideja.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 17:46 

Super ideja, ti ces Zadro prvi strazariti po noci, da nan Meto i Aga nebi opalili metak dok spavamo. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 17:48 

Ako su imigranti u necemu nadmocniji onda u surovoj sili, tija bi to viditi da neki Svedjanin pljuje strance, pogotovo u gradu.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 21:02 

Smiješno je što švedski patrioti organiziraju obranu svoje lokalne zajednice a policija šalje snagu po njih. Radije će se obračunati sa njima koji dolaze da štite svoju imovinu i imovinu susjeda nego sa imigrantima koje nastavljaju da pale.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4305 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 173  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: kily i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: