HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 vel 2025, 19:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 57 post(ov)a ] 

Brend laptopa koji predstavlja najbolju kupovinu je...?
Asus 30%  30%  [ 3 ]
Acer 10%  10%  [ 1 ]
HP 30%  30%  [ 3 ]
Packard Bell 0%  0%  [ 0 ]
Toshiba 20%  20%  [ 2 ]
Neka druga marka (navedite u temi koja) 10%  10%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kupovina laptopa - koju marku odabrati?
PostPostano: 24 svi 2013, 22:17 

Citat:
Važi, pitaću nekog drugog.

Svakako pitaj.

Citat:
U desktopa idu desktop procesori, koji su veći, koji troše više energije i koji su sporiji, dok u laptopa je manji procesor, manje troši energije i brži je procesor nego kod desktopa, jer to što je jače i troši više energije to ne znači da je brže već samo znači da će račun za struju biti nešto veći nego što bi inače trebao biti.

Daj bre Vlado... :ucelo

Ajde molim nek se javi neko drugi i nek mu objasni ovo, pošto meni očigledno ne veruje. :neznam

Citat:
Kod brendiranih računara prije nego što se ugradi bilo koja komponenta u računar prijethodno se testira svaki dio pa tek onda se ugrađuju komponente i za svaku od njih se kada su u pitanju brand name računari garantuje, dok kod računara sklapanih u servisu zavisiš od politike servisa tako da oni mogu ubaciti čak i polovne dijelove ako hoće, a samo kućište novo tako da stekneš utisak da si pazario nov komp + još uvali ti piratski Windows, tako da ima razlike između brendiranih i nebrendiranih desktop mašina pošto kod brendiranih mašina "proizvođač" ne prodaje samo sklapačinu, već i sigurnost, jer kod brendiranih proizvođača je to jasno: ili ima OS ta i taj ili jednostavno piše no OS, dok kod "lokalaca" to nije praksa. Još kada se na to se doda i činjenica da pojedini proizvođači imaju dio proizvodnje kojeg proizvode za svoje potrebe (kao što je slučaj sa Samsungom koji ima svoju proizvodnju LCD panela itd.), onda nije baš sve tako kao što se da pogrešno zaključiti i svakako nije porez na budale.

Pa ti onda plati brandname komp, kad već misliš tako. :D

Ja ću za iste pare sam da sastavim daleko jaču mašinu koja će da bude apsolutno isto pouzdana kao taj brandname.

Ali ako se ti osećaš lepše i sigurnije ako na kućištu imaš logo multinacinoalne kompanije, onda samo napred, tvoje pare. :D

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 22:30 

Laptop sa celeron procesorom i slabom grafičkom nije baš za igara, nije ni za što jer će te zajebavati što sporo pokreće aplikacije, diže sistem itd.
Da se to trpiti ali ako si osjetljiv na to smeta. Možeš pokretati i igre neke starije.
Zaboravi na gledanje HD filmova.

Nov, ne previše skup laptop sa onako solidnom grafičkom i solidnim procesorom je skoro pa isti po performansama sa desktop računarom iz iste cjenovne kategorije. Pokretaćeš većinu igara bez većih problema, mučićeš se sa svakom 50. igrom na koju naletiš, a nećeš imati nikakvih problema ni sa brzinom sistema, gledanjem filmova, itd. Laptop istih performansi kao i desktop računar je po pravilu skuplji do 200 KM i ta razlika se povećava što je laptop skuplji.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 22:47 

Citat:
Nov, ne previše skup laptop sa onako solidnom grafičkom i solidnim procesorom je skoro pa isti po performansama sa desktop računarom iz iste cjenovne kategorije.

Ne, nije...

Citat:
Pokretaćeš većinu igara bez većih problema, mučićeš se sa svakom 50. igrom na koju naletiš, a nećeš imati nikakvih problema ni sa brzinom sistema, gledanjem filmova, itd.

Minimum 500€ do 600€, a i tad će morati da podesi settings na low, ako želi da ima 30fps (sve ispod toga je neigrivo jer secka...), za te pare na desktopu igraš istu igru na high bez problema sa većim fps. Razlika nebo i zemlja....

Citat:
Laptop istih performansi kao i desktop računar je po pravilu skuplji do 200 KM i ta razlika se povećava što je laptop skuplji.

Da, tako nekako, mislim da je razlika u ceni čak i veća. Samo ova rečenica ti je malo u kontradikciji sa prvom rečenicom iz istog pasusa.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 23:01 

Zvuči kao da je u kontradikciji ali mislio sam na
a)jeftini laptopi
b)malo skuplji laptopi
c)skupi laptopi

a)jeftini desktop
b)malo skuplji desktop
c)skupi desktopi

Jeftin laptop=jeftin desktop, desktop od 450 KM kao i laptop od 600,650 maraka, otprilike slične komponente.

Za 600 KM možeš kupiti solidan desktop, ne vrhunski ali onaj koji nema integrisanu i nema celeron. Za 750-900 KM možeš kupiti i takav laptop.

A probao sam sve to, nema nekih bitnih razlika osim ako ne tražiš savršenstvo u svemu. Taj laptop može solidno pokretati NBA, FIFU, PES, COD, BF.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 23:20 

Lebowski je napisao/la:
Zvuči kao da je u kontradikciji ali mislio sam na
a)jeftini laptopi
b)malo skuplji laptopi
c)skupi laptopi

a)jeftini desktop
b)malo skuplji desktop
c)skupi desktopi

Jeftin laptop=jeftin desktop, desktop od 450 KM kao i laptop od 600,650 maraka, otprilike slične komponente.

Za 600 KM možeš kupiti solidan desktop, ne vrhunski ali onaj koji nema integrisanu i nema celeron. Za 750-900 KM možeš kupiti i takav laptop.

A probao sam sve to, nema nekih bitnih razlika osim ako ne tražiš savršenstvo u svemu. Taj laptop može solidno pokretati NBA, FIFU, PES, COD, BF.

Da, to je to otprilike, iako mislim da je razlika u ceni veća.

Ovo što sam zamastio: FIFU i PES (verovatno i NBA, ali nisam probao) možeš da teraš i na slabijem procesoru i integrisanoj grafici bez problema. To nisu mnogo zahtevne igre. CoD je malo zahtevniji i tu ti već treba malo jača grafička od integrisane, može da ga pokrene i integruša, ali nije igrivo. Za BF (pretpostavljam da misliš na BF3) ti već treba dosta ozbiljnija mašina.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 23:31 

Lenovo ThinkPad X Series ili X220,X220t biznis serija

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 11:45 

Za igre, kom se jos igra, desktop je UVIJEK bolji izbor.

1. Veci monitor, zvucnici... jednostavno je komfornije i bolje...
2. Jaci komp. i mogucnost nadogradnji.
3. Manja cijena.
4. Manje problema s grijanjem, moze se klokati itd...
5. Na laptopu ste uz ostalo ograniceni baterijom, tako da nista od nekog posebnog igranja na bateriji. Doci ce vam na kraju kao desktop.

Uz sve to danas imate mobitele koji sasvim fino mjenjaju laptop a stanu u svaki djep za razliku od laptopa, tako da je meni laptop danas nekako suvisna stvar ako imate desktop. Po meni je bolje uzeti onda neki mob. orijentiran na surfanje itd...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:08 

Nazvali me telefonom i ponudili za 5 € više da mi daju dvostruko veću brzinu, sa 8 Mb/s na 16 Mb/s. Sad, nisam to uzeo što puno skidam torrente ili mi sporo ide surfanje, već i zbog same brzine, a i daju novi modem. Ovaj moj već prestar. (treba tek doći poštom)

I sad je jedna druga stvar zanimljiva. Youtube videa i HD kvalitet od 1080p, ide brzo, klikanje klizača unaprijed skoro trenutno. Prije sam morao čekati dugo da informacija sa YT servera dođe. Što znači da su Youtube videa vrlo zahtijevna za brzinu Internet konekcije. 8 Mb/s nije baš malo ali izgleda ne dovoljno danas za HD kvalitet na YT. Milsim ide, ali moraš imati strpljenja dok buffer radi svoje.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:18 

Citat:
Što znači da su Youtube videa vrlo zahtijevna za brzinu Internet konekcije

Nisu lagan zadatak ni za CPU, što je mene baš iznenadilo.

CoreTemp mi pokazuje da moj i3 koristi između 30% i 50% kapaciteta dok strimuje youtube video na 1080p, što je po meni sumanuto, ja sam mislio da mu je to pičkin dim da radi, a nije...

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:33 

Ja mislim da je problem i u samom flashu, tj. verziji. Ako vam ne smeta možete staviti verziju 9, nije kompatibilna sa baš svi ali sa 95% stranica jeste. A radi duplo brže i bez gubljenja frameova.

Treba malo tweakati browsere da se podesi da ne izbacuje upozorenja da je flash zastario i treba isključiti autoupdate flasha u control panelu.

Ovo je korisno ako imate malo sporiji računar.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:36 

Nije to do Flash-a. 1080p je DVD full HD quality, i svi današnji satelitski kanali sa HD. To je masa informacija i nema tu pomoći sa tweak-ovima. Malo, ali ne puno.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:44 

Aztec je napisao/la:
Za igre, kom se jos igra, desktop je UVIJEK bolji izbor.

1. Veci monitor, zvucnici... jednostavno je komfornije i bolje...
2. Jaci komp. i mogucnost nadogradnji.
3. Manja cijena.
4. Manje problema s grijanjem, moze se klokati itd...
5. Na laptopu ste uz ostalo ograniceni baterijom, tako da nista od nekog posebnog igranja na bateriji. Doci ce vam na kraju kao desktop.

Uz sve to danas imate mobitele koji sasvim fino mjenjaju laptop a stanu u svaki djep za razliku od laptopa, tako da je meni laptop danas nekako suvisna stvar ako imate desktop. Po meni je bolje uzeti onda neki mob. orijentiran na surfanje itd...

Potpis k'o Avaz Twist Tower. :palacgore1

Pročitaj ovo Vladimire...

Pošto mi se čini, a izvini ako grešim, da će ti ovo biti prvi laptop i da očekuješ malo previše od njega, pošto je laptop daleko ograničenija mašina od desktopa. A što kaže Aztec, baterije na laptopovima su kita od ovce, tako da ćeš ti taj lap koristiti uglavnom kao desktop, samo skuplji, slabiji i sa velikim problemima zbog pregrevanja i usisavanja prašine u unutrašnjost laptopa koja još doprinosi pregrevanju. A visoke radne temerature čipova skraćuju značajno životni vek istih.

Mada, ponavljam treći put, ako je najzahtevnija stvar koju ćeš raditi na njemu Counter i gledanje filmova u 720p (HD ready, ne full HD) iz prostog razloga što nemaš full HD monitor (1920:1080) nego 720p (1366:768). Kupi to, ali, kao što kaže Aztec, kad budeš shvatio koliko su baterije u laptopovima slabe i beskorisne, doći ćeš i ti do zaključka da ti je to u principu isti *** kao desktop. Samo skuplji, slabiji i sklon pregrevanju.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:54 

BBC je napisao/la:
Nije to do Flash-a. 1080p je DVD full HD quality, i svi današnji satelitski kanali sa HD. To je masa informacija i nema tu pomoći sa tweak-ovima. Malo, ali ne puno.

Kod mene ima, potraži malo na netu pa ćeš vidjeti da mnogo ljudi dijeli slična iskustva sa flashom, jednostavno su usrali i previše je zahtjevan. Kako objasniti da mi na jednom računaru sijecka sa novim flashom na videima ispod 720p a kada snimim flash9 radi perfektno. A duplo manje memorije zauzima kao i procesora.

Još sada prelaze na HTML5 koji je još sporiji.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:55 

BBC je napisao/la:

Oni su još na flešu? Ja mislio da su već prešli na html5. :neznam

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:56 

Lebowski je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Kod mene ima, potraži malo na netu pa ćeš vidjeti da mnogo ljudi dijeli slična iskustva sa flashom, jednostavno su usrali i previše je zahtjevan. Kako objasniti da mi na jednom računaru sijecka sa novim flashom na videima ispod 720p a kada snimim flash9 radi perfektno. A duplo manje memorije zauzima kao i procesora.

Još sada prelaze na HTML5 koji je još sporiji.

Nisam nikad imao problema sa 720p, ja govorim o 1080p.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 12:58 

Imaš jak kompjuter što ne znači da nema razlike nekom drugom.

1080p ne mogu ni pokrenuti u browseru, previše sijecka. Stavim da se snima na računar i gledam sa PotPlayerom.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 13:02 

Pa vidiš da Google požuruje ljude da troše novac i kupuju nov hardware. Jer postavljaju granice da postaje mučno gledati video. O tome ti govorim. U mom slučaju nije hardware na laptopu već hardware od Internet provider-a.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 13:03 

Citat:
HTML5 koji je još sporiji.

Jel si siguran u to? Ja nisam neki stručnjak što se toga tiče, ali sam čuo od više ljudi da je html5 brži.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 13:05 

Nema veze sa tim. Adobe ne želi pustiti Flash sa GPL licencom i svi veći igrači prestaju koristiti njihove flash usluge. Smartphones to više nemaju, i Adobe više i ne pravi Flash za telefone.
Nešto drugo mora doći u svakom slučaju.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:16 

Prije sam mislio uzeti marku Asus ili Acer, zaboravio sam ali sada na savjet prijatelja uzeo sam MacBook Pro. Najbolji i najjači laptop na svijetu.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:18 

L.A.N. je napisao/la:
Prije sam mislio uzeti marku Asus ili Acer, zaboravio sam ali sada na savjet prijatelja uzeo sam MacBook Pro. Najbolji i najjači laptop na svijetu.

Klikneš mišem desnim i vidiš veliku kitu. Od System opcija možeš namjestiti rezoluciju i male-velike ikonice. To je OS za, ja bolje da ne kažem, već si ga kupio.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:20 

BBC je napisao/la:
Pa vidiš da Google požuruje ljude da troše novac i kupuju nov hardware. Jer postavljaju granice da postaje mučno gledati video. O tome ti govorim. U mom slučaju nije hardware na laptopu već hardware od Internet provider-a.

Istina, koliko god mi je net jak, na 1080p uvijek imam problem, usporava ili trza. To je valjda do providera.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:22 

BBC je napisao/la:
L.A.N. je napisao/la:

Klikneš mišem desnim i vidiš veliku kitu. Od System opcija možeš namjestiti rezoluciju i male-velike ikonice. To je OS za, ja bolje da ne kažem, već si ga kupio.

Pa ne kajem se. Ne mogu boljeg smisliti. Možeš staviti i Windows i imati dvije OS-ove istovremeno.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:24 

Idu mi na živce ti zatvoreni sustavi gdje ne možeš ni Admin biti kako treba. Zato Smartphone odmah otključam i uzmem root ovlasti. To plaćam i to moram imati, oni neka umirovljenike zajebavaju svojim glupostima.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 22:27 

Sorry na off-u ali koliko kod vas traje baterija? Kod mene je trajala čak 3 sata a sad, nakon godinu i po samo sat vremena.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 57 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: