|
|
Stranica: 109/151.
|
[ 3755 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 16:17 |
|
|
Dudu, otkud ti takva informacija??
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 16:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60161 Lokacija: DAZP HQ
|
to je najavljeno još u Splitu na onom sajmu, sjećaš se da smo raspravljali je li 2-3 milijuna kuna po tenku dostatno za ozbiljnu modernizaciju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
maxo
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 16:36 |
|
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 16:36 |
|
|
Šteta što HR nema novaca za nabavku viška njemačkih i nizozemskih leoparda, pola milijuna komad.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 17:17 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
ManInBlack je napisao/la: Šteta što HR nema novaca za nabavku viška njemačkih i nizozemskih leoparda, pola milijuna komad. Bolje da se ĐĐ zapošljava zasad, ja bih se prije fokusirao na to da ĐĐ dobije više tehničkog znanja za izradu teških tenkova koji bi mogli parirati i leopardima, nego kupio neki strani tenk koji ćeš za 20 godina ionako mijenjati, ako ne i prije. Novac samo ide vani, a domaću vojnu industriju zapostavljaš.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 17:46 |
|
|
slažem se s tobom Zadar, ĐĐ je firma s velikom perspektivom i više nam se isplati na dugi rok imati vlastiti slabiji tenk, ali i firmu koja će jednog biti sposobna za velike stvari, nego se nakrcat Leopardima, koji nam uz to u ovom trenutku ne trebaju. za nas je M-84D dovoljno dobar tenk, bolji je od svih inačica u okruženju. živimo uz to na trusnom području i vrlo je važno da imamo širok spektar vojne industrije.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:09 |
|
|
Ali složit ćemo se da niti jedna varijacija t-72 ne može parirati zapadnim tenkovima. Uz to, ne bi bilo potrebe da zamijenimo sve tenkove sa Leopardima, smatram da bi 30 komada bilo dovoljno, to bi bila udarna pesnica naših oklopnih snaga...
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:25 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
|
VHS 2 - adut Hrvatske. Tvrtka HS Produkt razvila jurišnu puškuPiše: Zvonimir Despot Svjetska i hrvatska javnost nedavno je imala priliku upoznati se s najnovijom hrvatskom puškom VHS-2. Karlovačka tvrtka HS Produkt, iako najpoznatija kao proizvođač sada već svjetski poznatog i priznatog pištolja prepoznatljive HS (u SAD-u XD) linije, u svojem razvojnom i proizvodnom programu već dulje ima oružja različitih kategorija poput jurišnih pušaka i bacača granata. Hrvatskoj javnosti, napose onoj vojnoj, osim pištolja najpoznatiji, a ujedno i najzanimljiviji proizvod jest upravo jurišna puška kao temeljno, primarno oružje svakog vojnika. O toj pušci opširno u novome broju VP-a piše stručnjak za oružje Dubravko Gvozdanović. Prije nekoliko godina HS Produkt razvio je i predstavio svoju prvu serijsku jurišnu pušku u standardnom NATO-ovu kalibru 5,56x45 mm za koju je zanimanje pokazalo i Ministarstvo obrane RH te je nedugo nakon toga i počelo postupno uvoditi u službenu uporabu. Tada nova jurišna puška, označena kao VHS, bila je nešto sasvim novo u naoružanju hrvatskog vojnika. Kasnije je nastao i njezin unaprijeđeni model, a danas imamo sasvim novu jurišnu pušku. Po čemu je VHS-2 nova puška? Primjerice, od samog predstavljanja prvog modela VHS-a najveća se primjedba odnosila na ograničenost izbacivanja čahura samo s desne strane puške. Takvo rješenje nije omogućavalo pucanje s lijevog ramena, što je standard bez kojeg je danas nezamislivo suvremeno oružje, posebice jurišne puške najnovije generacije. Kako bi riješili ovaj problem, konstruktori HS Produkta otišli su korak naprijed i, osim što su omogućili odabir izbora strane izbacivanja čahura, drukčijim dizajnerskim rješenjima deflektora i njegovim karakterističnim pozicioniranjem dali su novu dimenziju praktičnosti puške VHS-2. Prilagodiv kundak još je jedna novina. Iako u načelu prilagodiv teleskopski kundak nije nikakva novost ni dosad neviđeno rješenje, on je prvi put uspješno primijenjen na oružju "bullpup" konstrukcije. Kundak ugrađen na pušku VHS-2 ima čak šest različitih stupnjeva na koje se može podesiti. Velika varijabilnost prilagodbe kundaka daje mogućnost strijelcu, vojniku ili policajcu da ga, bez obzira na tjelesnu visinu i veličinu puške, najbolje prilagodi svojim potrebama. Detalj koji je redovito bio kritiziran na prethodnom modelu VHS-a jest upravo ručka za nošenje oružja te samim time i visoko postavljeni ciljnici koji su se nalazili na vrhu ručke. Osim što ovo rješenje nije bilo dobro prihvaćeno, ni izvedba mehaničkih ciljnika nije bila zadovoljavajuća. Imajući na umu ove primjedbe, na novoj pušci VHS-2 ugrađena je sasvim nova ručka za nošenje oružja koja je ujedno dobila i primarnu funkciju noseće platforme, tj. svojevrsnog mosta. Kako je kinetički dio puške ostao gotovo nepromijenjen kao i na prethodnom modelu VHS-a, jasno je da i puška VHS-2 radi po principu odvođenja barutnih plinova koji preko plinske komore djeluju na klip, a koji potiskuju zatvarač oružja te ovaj na svome putu natrag pokreće cijeli kinetički sklop. Zatvarač sa svojih sedam bradavica rotacijom ostvaruje čvrstu vezu s cijevi i vrši bravljenje oružja. Spremnici su također isti kao i na starom modelu, kutijasti kapaciteta 30 komada metaka i izrađeni od prozirne plastike za laku kontrolu utroška streljiva te opremljeni dvjema kopčama koje služe za povezivanje spremnika. Uvodnik spremnika i način utvrđivanja također su ostali isti kao i na prethodnom modelu, a sve kako bi se, uz dodatni adapter, omogućila uporaba standardnih spremnika puške M16, odnosno zadovoljenje NATO-ova standarda izmjenjivosti spremnika različitih oružja STANAG 4179. Slijedom toga utvrđivanje spremnika napravljeno je opet prema uzoru na spremnike američke jurišne puške M16, i to s bočne strane spremnika, što također nije najsretnije i najsigurnije rješenje. Puška je izrađena od visokokvalitetnih polimernih obloga, kundaka i rukohvata te metalnih vitalnih kinetičkih dijelova i cijevi koji se zajedno spojeni drže na okupu pomoću metalnih štiftova, tzv. pinova. Još mnogo detalja o pušci VHS-2 možete čitati u novom VP-u. Kako zaključuje Gvozdanović, bez ikakve sumnje možemo s ponosom istaknuti da Hrvatska ima jurišnu pušku dostojnu potreba suvremenog vojnika! http://www.vecernji.hr/vijesti/vhs-2-ad ... nak-565765
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:25 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:30 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Upravo čitam taj broj VPa, sad ću valjda doći i do VHS 2
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:39 |
|
|
Prekrasna je, karlovačka ljepotica!
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:44 |
|
|
dudu je napisao/la: slažem se s tobom Zadar, ĐĐ je firma s velikom perspektivom i više nam se isplati na dugi rok imati vlastiti slabiji tenk, ali i firmu koja će jednog biti sposobna za velike stvari, nego se nakrcat Leopardima, koji nam uz to u ovom trenutku ne trebaju. za nas je M-84D dovoljno dobar tenk, bolji je od svih inačica u okruženju. živimo uz to na trusnom području i vrlo je važno da imamo širok spektar vojne industrije. Leopardi koji se nude na tržištu se moraju modernizirati, kupovinom istih stručnjaci ĐĐ dobili bi uvid u njemačku tehnologiju i rješenja, te bi sa svojim modernizacijama mogli dignuti kvalitetu tih tenkova na višu razinu.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 09 lip 2013, 18:45 |
|
|
Ova nova puška ima agresivne linije.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 12:24 |
|
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 13:05 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Šteta što HR nema novaca za nabavku viška njemačkih i nizozemskih leoparda, pola milijuna komad. To stvarno nije puno da se ne bi moglo skupiti. To ne znači da ne možemo i sami raditi svoje ali od viška glava ne boli. A i da se nabave njemački tenkovi i razvije suradnja s Nijemcima glede toga je dvostruki plus. Ja stvarno ne znam za koje se mi sve gluposti zadužujemo, a smješna lova za vojsku se ne može nać.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 13:39 |
|
|
Ajmo jedan virtualni šoping složiti za vas vojne stručnjake koji ste upoznati sa stanjem. Da imate recimo 3 milijarde eura za modernizaciju OSRH što bi kupili? Što nam najviše treba i za koju cijenu se da nabaviti? Jednu lijepu listu složite sa cijenama igračaka. Da vidimo što se da nabaviti, a da nije ZF za RH kad bi se vojska počela ozbiljno shvaćati (dobro sad je sve ZF pa i 100 milijuna eura , ali možda jednog dana postanemo ozbiljna država kada nova generacija ozbiljnih mladih državnika dođe za kormilo. Nikog neću imenovati. )
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 13:42 |
|
|
Trebalo mi je dva minuta da ukapiram šta je "ZF"...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 13:45 |
|
|
dio bih upucao u mornaricu, jedno pola milijarde eura, jednu milijardu u avijaciju i protuzračnu obranu, a milijardu i pol u svrsihodnu opremu za rat u BIH jer to je jedino potencijalno žarište u budućnosti.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:01 |
|
|
A zamisli kad tek krenemo s Kraljevim Grudobranom, Oštrozimljem ili Bacačevom Hridi. Mi Hrvati volimo svoj jezik. Ajde budite specifičniji. Koji protuzračni sustav, koliko toga, po koju cijenu? Da vidimo šta se da nabaviti za koje novce. Ajmo stručnjaci, iskažite se. Obogatimo malo temu. Nemojte znanje ljubomorno čuvati za sebe.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:15 |
|
|
daj bar budžet od 10 milijardi eura, za 3 milijarde ne možeš ništa.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:23 |
|
|
Za obranu obale i otoka nadogradnja postojećih RBS 15 raketa na mk3 verziju. Sa ovim raketama se mogu precizno tući i strateški zemaljski ciljevi udaljeni 200km.
Za obranu oklopnih vozila Rafael Trophy ili sličan sistem od drugih proizvođača
100.000 borbenih kompleta (vhs2 pušake, pancirni prsluci, šestan-bush kacige).
Tvornica streljiva
20.000 switchblade-a
Par stotina spike sistema
UAV letjelice za nadzor bojišta..
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:47 |
|
|
dudu je napisao/la: daj bar budžet od 10 milijardi eura, za 3 milijarde ne možeš ništa. Znam i ja što bi kupio za 10 do 15. Zanima me nešto što je realno. Ionako se nećemo tuči sa Englezima ili Rusima. S obzirom na potrebe i potencionalnog neprijatelja što bi nam trebalo najviše i što se da kupiti.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:48 |
|
|
3 milijarde nije puno. Prioritet bi bilo lovačko zrakoplovstvo, 14 SAAb Gripena, a uz to bih kupio i desetak Mi-35... Što se tiče kopnene vojske, kupio bih oko 150 Spike sistema, ali i velike količine (2000+) RPG 29 u svrhu opštenarodne obrade. Uzeo bih i 40 rabljenih Leoparda kojima modernizacija baš i nije nužnost i doveo sve M-84 na D standard. Što se tiče mornarice, ovakvo nešto ne bi škodilo... [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Tornio_Särkänsalmi_1.JPG/1024px-Tornio_Särkänsalmi_1.JPG[/img]
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:54 |
|
|
Recimo meni se kao vojnom laiku čini da bi nam s obzirom na potrebe bilo prioritetnije ulagati u bespilotne letjelice i to ne samo za nadzor i izviđanje nego i za tamanjenje nekih virtualnih vehabija negdje u svijetu (svaka slučajnost sa sadašnjim susjedstvom je slučajna). Rado bi i ja da imamo 48 Rafala ali mislim da je svakako svrsishodnije kupiti 12 lovaca koji ne trebaju biti posljednji krik mode čisto da sami čuvamo nebo ne računajući na pretjeranu uporabljivost u slučaju rata, a kupiti transportne helikoptere i avione da se recimo jedna specijalna jedinica od 1000 ljudi može brzo prebaciti tamo gdje je najkritičnije.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 10 lip 2013, 14:56 |
|
|
Ja bih prvo milijardu gurnuo u američke i evropske institucije, a onda sve ostalo.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|