|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 14:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Iako je radnja u Dalmatinskoj Zagori, radnja bi komotno mogla biti smještena i u nas tik preko granice sa obzirom na fokus na običaje, mentalitet. Nisam još nabavio, ali zvuči zanimljivo. Citat: NAJNOVIJI ROMAN ANTE TOMIĆA 'Čudo u Poskokovoj Dragi' izd. Naklada Ljevak
Sve što su čitatelji ikada poželjeli od humorističkog romana darovano im je u 'Čudu u Poskokovoj Dragi', novom humorističkom čudu iz majstorske radionice gospona Ante Tomića – maestralna priča, pitko pripovijedanje, živahni likovi, sjajni dijalozi, napete situacije te komični – i naravno – iznenadni obrati. U 'Čudu u Poskokovoj Dragi', dosad najkompleksnijem autorovom ostvarenju, umješno se izmjenjuju elementi vodvilja, stare holivudske komedije, trilera, romana ceste i komedije zabune, sve pažljivo izvagano i skuhano, da bismo dobili humoristički roman koji jednostavno vapi za čitanjem. Ante Tomić voli svoje likove, čak i kad se čini da im se pomalo ruga, ironija kojom presvlači naizgled grubi i primitvni mentalitet laka je poput najfinije svile. Svi romaneskni elementi ovog su se puta smjestili na odgovarajuće mjesto i vrijeme u slatko-gorkoj komediji koja će se pamtiti godinama. 'Čudo u Poskokovoj Dragi', roman zrele i iskusne spisateljske ruke, jedan je od rijetkih, danas možda i jedini hrvatski koji čitatelje kao od šale može nasmijati do suza.
Prolomi se grom i munja sablasno osvijetli nahereni putokaz na kojemu kisne jedan zlokobni gavran. Na putokazu piše Poskokova Draga. Ne zna se zašto i za koga u pustoši stoji taj natpis. Nitko zdrave pameti neće krenuti smjerom kojim upućuje strelica. Čuli ste vjerojatno za Teda Bundyja, odvjetnika iz Burlingtona u Vermontu koji je ubijao studentice nalik njegovoj bivšoj djevojci, ili za Andreja Pićuškina Šahista, kojega su zaustavili malo prije nego što je uspio smaknuti šezdeset četiri osobe, po jednu za svako šahovsko polje, ili za Pedra Lopeza, takozvano “čudovište iz Anda”, ili za britanskog liječnika Harolda Freda Shipmana, za Alberta Fisha, Jacka Rasparača… E, pa zaboravite ta čudovišta. Svi serijski ubojice ne mogu se mjeriti s okrutnošću Poskoka, divlje obitelji koja nastanjuje jednu skrivenu krašku udolinu u Dalmatinskoj zagori. Rijetki koji su preživjeli susret s njima tek poslije mnogo nagovaranja i s golemom nelagodom, drhtava glasa, mucajući, kroz suze govore o tom stravičnom iskustvu, a u pola pripovijesti obično se popišaju u gaće. Ipak, gdjekad i bezdušni monstrumi imaju potrebu za čistim čarapama ili žlicom pojesti nešto toplo. Neki od njih, neobično je to možda čuti, osjećaju i nešto nalik ljubavi i sa žaljenjem otkrivaju kako je u suvremenom svijetu praktično nemoguće živjeti bez žene. Ovo je priča kako su se luđaci iz zabiti morali suočiti s tom užasavajućom istinom. Čitatelju, ovdje te zakon ne štiti.
Ante Tomić se, vidjeli ste ili već ranije pročitali, ne boji niti ironije niti autoironije. Zato je, uostalom, i napravio vizit-kartice na kojima je kao zanimanje stavio: “naš poznati pisac”. Što jeste smiješno, ali samo na kartici. I skoro tačno u stvarnosti. Ispravno bi bilo: “naš vrhunski i poznati pisac”. EMIR IMAMOVIĆ PIRKE
I zaista, Tomić je ovim romanom učinio najnetrivijalniju moguću stvar: portretirajući, sa surovom “insajderskom” ljubavlju u kojoj ima tako mnogo dobrohotne podrugljivosti prema onom “odivše ljudskom”, jedan bez sumnje pritiskajuće Skučeni Svet čiji se kodeksi, rituali i verovanja nisu mnogo promenili još otkad su Napoleonovi vojnici harali Dalmacijom, pisac je uspeo da se superiorno poigra svojim junacima – ali ne da bi dokazao da je “bolji” od njih; naprotiv, ne bi li pokazao kako svi delimo iste strasti, dok je sve drugo tek oholost! – i da naizgled prpošno i bez muke, kao za kafanskim stolom, isprede priču “savremeniju” od mnogih Pompezno Urbanih Žvaka. TEOFIL PANČIĆ
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 15:08 |
|
|
udružili se jazavci novinari pa jedan drugog hvale i tapšu. tako ovi osrednji literati i funkcioniraju. žive u iluziji da su dobri pisci a imaju prolaz samo kod snobova koji dobrog pisca cijene po tome koliko kolumni piše i koliko podjebaje u njima. ante tomić ima toliko kompleksa u sebui da je nepresušno vrelo za imalo poduzetnijeg humorista, ne njegova djela nego on osobno, sa svojim blago retardiranim izrazom lica, svojom nepopravljivo neuglednom figurom i količinom frustracija prema svemu što ga podsjeća na teško djetinjstvo provedeno među surovom splitsko-imotskom sredinom u kojoj se slabim, kržljavima, jazavcima, ********, nije praštalo. pregršt čvoka, ismijavanja, konstatni deficit one stvari, nemogućnost druženja s zdravim, s reklame po defaultu zamišljenim splitsko-dalmatinskim momcima prototipima galebova opisanih u kratkim pričama uobičajenim za predratna izdanja erotike, koje su nadopunjavale nedostatak eksplicitnijeg sadržaja, usmjerile su antu tomića poput junaka američkog filmskog serijala "osveta šmokljana" ili sočnije bilmeza, na potragu za sličnim bizarnim likovima, s kojima će se osvetiti, svijetu koji ga nije priznavao u veličini u kojoj se sam zamišljao, bujnim splićankama koje mu nisu podarile osjećaj zadovoljstva nakon onog posljednjeg aaaaaaaa, rodnom imotskom kraju u kojem su smatrali ********, svim onim hrabrim momcima koji mu nisu dali da s njima zaigra na balun i li picigina i koji su otišli u rat dok se isti skrivao po splitskim kantunima. svima će se ante osvetiti, i ponosito staviti tupi osmijeh na još tuplje lice. s likovima kji zapravo ne postoje u stvarnosti pa čak ni kao predložak nego pomno odabranim i opisanim da putem svojih nazovi književnih djela ante kaže svoj stav, ante kreće u osvetu. poput vjetra njegovo poslanje budi jazavce širom zemlje, oni ustaju i svete se, ismijavaju svoju zemlju, okolinu, one koji su ih i utrali u frustracije ali nikada sebe jer sujetan čovjek ne može podnijeti ni najmanji osmijeh na račun sebe. poredani jedan poput drugoga, ružni, debeli, kržljavi, bradati, čupavi, neoprani izgledaju prije kao audicija za novu postavu noćne more s čijim kriterijima izgleda i pameti savršeno korespondiraju samo s razlikom što noćna mora predstavlja autentičan svijet, iskrenih ljudi dok opisana kolona više djeluje kao genetski otpad, koji nažalost sve više preuzimas u ruke komande društva. obećavam vam, ako ikada sretnem antu tomića, pokvarit ću mu dan.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 15:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ako sam te dobro shvatio, ne želiš ovaj roman kao božićni poklon ili što?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 15:38 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ako sam te dobro shvatio, ne želiš ovaj roman kao božićni poklon ili što? rađe mi pokloni antu tomića na pola sata, ponajbolje kad izgubim na kladionicu, posvađam se ženom, pročitam članak kako se grade stanovi za 50 000 srba povratnika, dobijem ukor na poslu, pokvari mi se auto i dinamo izgubi. e tada mi ga spakiraj molim te i pošalji.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 15:52 |
|
|
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 17 stu 2009, 22:18 |
|
|
caporegime je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ako sam te dobro shvatio, ne želiš ovaj roman kao božićni poklon ili što? rađe mi pokloni antu tomića na pola sata, ponajbolje kad izgubim na kladionicu, posvađam se ženom, pročitam članak kako se grade stanovi za 50 000 srba povratnika, dobijem ukor na poslu, pokvari mi se auto i dinamo izgubi. e tada mi ga spakiraj molim te i pošalji. Čini mi se da sam upravo pronašao osobu koja paralelno živi isti život kao ja...
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 09:19 |
|
|
pjosip je napisao/la: caporegime je napisao/la: rađe mi pokloni antu tomića na pola sata, ponajbolje kad izgubim na kladionicu, posvađam se ženom, pročitam članak kako se grade stanovi za 50 000 srba povratnika, dobijem ukor na poslu, pokvari mi se auto i dinamo izgubi. e tada mi ga spakiraj molim te i pošalji.
Čini mi se da sam upravo pronašao osobu koja paralelno živi isti život kao ja... hehe još kad vam kažem da sam u jednoj prilici spasio život miljenku jergoviću i borivoju radakoviću....
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 09:37 |
|
|
caporegime je napisao/la: pjosip je napisao/la: Čini mi se da sam upravo pronašao osobu koja paralelno živi isti život kao ja... hehe još kad vam kažem da sam u jednoj prilici spasio život miljenku jergoviću i borivoju radakoviću.... Za ovo si već zaslužio doživotni ban
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 10:16 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: caporegime je napisao/la: hehe još kad vam kažem da sam u jednoj prilici spasio život miljenku jergoviću i borivoju radakoviću....
Za ovo si već zaslužio doživotni ban bilo je to jesen 2001. dobili smo dojavu da se u jednom ljevičarsko-anarhističko-orjunaškom klubu u zg održava neka jugonostalgična večer posvećena zadnjoj jugo nogometnoj repki. sklupljali smo se u parku. pored nas prolaze ali ne kuže, prvo miljeniko jergović pa radaković. rođak je u dva navrata kretao da ih masakrira u mraku, što bi i učinio da mu ja nisam mudro rekao nemoj, odat ćemo položaj i propustiti priliku na ostale. ostalo je legenda, ulet nas 25 golorukih, stučen klub, ljevičara u bolnici i još toliko samo sa šljivama. sutra novine, televizija, pa čak i sabor, priča o 80 skinsa naoružanih palicama , traže se najstrože kazne, ljevičari postaju desničari i traže ošto kažnjavanje za primjer bez milosti, , priče o dubljoj planiranoj pozadini, ma smijeh iako je u to vrijeme bio čupavo, šutili smo ko ribe. onih par što su ih poslije uhapsili dobili su i nekoliko tjedana zatvora. sad je zastarjelo pa me boli piša. uglavnom jerga i padaković preživjeli, a obožavatelji u "deliriju" aca stankivić je priznao da je tu večer bio tamo i da se skrivao po mračnim ćošama. nikad mi direkti nisu slađe sjeli.
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 18:57 |
|
|
ako je ovo bilo istinito, onda svaka cast...
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 22:07 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: Čudo u Poskokovoj Dragi Postano: 18 stu 2009, 22:45 |
|
|
caporegime je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Za ovo si već zaslužio doživotni ban bilo je to jesen 2001. dobili smo dojavu da se u jednom ljevičarsko-anarhističko-orjunaškom klubu u zg održava neka jugonostalgična večer posvećena zadnjoj jugo nogometnoj repki. sklupljali smo se u parku. pored nas prolaze ali ne kuže, prvo miljeniko jergović pa radaković. rođak je u dva navrata kretao da ih masakrira u mraku, što bi i učinio da mu ja nisam mudro rekao nemoj, odat ćemo položaj i propustiti priliku na ostale. ostalo je legenda, ulet nas 25 golorukih, stučen klub, ljevičara u bolnici i još toliko samo sa šljivama. sutra novine, televizija, pa čak i sabor, priča o 80 skinsa naoružanih palicama , traže se najstrože kazne, ljevičari postaju desničari i traže ošto kažnjavanje za primjer bez milosti, , priče o dubljoj planiranoj pozadini, ma smijeh iako je u to vrijeme bio čupavo, šutili smo ko ribe. onih par što su ih poslije uhapsili dobili su i nekoliko tjedana zatvora. sad je zastarjelo pa me boli piša. uglavnom jerga i padaković preživjeli, a obožavatelji u "deliriju" aca stankivić je priznao da je tu večer bio tamo i da se skrivao po mračnim ćošama. nikad mi direkti nisu slađe sjeli. haha... sjećam se toga... Jugo *** su dobila po pički. Šteta što se danas po Zagrebu svakodnevno održavaju još gore ljevičarske manifestacije nego ona tada u Močvari...
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|