HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 pro 2024, 12:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kultura u prometu, najbolji vozači ?
PostPostano: 11 srp 2013, 02:01 

Na temu me inspiriralo nešto što sam danas vidio. Ali to je tako česta pojava vezano za ove arapske i muslimanske turiste.
Cura već prešla trećinu pješačkog, on je umalo ne udario i maše na nju, kao nešto ljut.

Pa već odavno sumnjam da Arapi ne polažu za vozački, već jednostavno kupe vozačku dozvolu kad napune dovoljno godina. To plus njihova prirodna nekultura, dobitan kombinacija za kaos. Vidio sam na masi primjera da uopće ne kuže prometna pravila i slično. Ovi koji su kao azilanti u Europi su OK, tu polože pa silom prilika moraju naučiti.

I onda rekoh aj da bacim oko na statistiku. U Saudijskoj Arabiji svaki 1 sat jedna osoba pogine u prometu. (što znači da je broj teško i lakše ozlijeđenih mnogostruko veći)
Ludnica, ludo društvo.

Vrh

Naslov: Re: Kultura u prometu, najbolji vozači ?
PostPostano: 11 srp 2013, 08:17 

U USA imaš oko 150 registrovanih poginulih u saobraćajnim. Na godišnjem nivou oko 500 smrtnih slučajeva i preko 3 miliona sa povredama.

A nije ni kod nas bajno(kod sva tri naroda, u oba entiteta), ako hoćeš nije ni u Hrvatskoj.
A mene je isto na pješačkom pokupio lik, sva sreća da sam se lijepo dočekao i nekako se samo skotrljao niz haubu. Nije se ni izvinuo, izašao.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 11:48 

Veze to nema sa onim napisanim u uvodu, a ni sa mozgom. Brabonjaš bezveze kao seljak.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 13:20 

Lebowski je napisao/la:
U USA imaš oko 150 registrovanih poginulih u saobraćajnim. Na godišnjem nivou oko 500 smrtnih slučajeva i preko 3 miliona sa povredama.

A nije ni kod nas bajno(kod sva tri naroda, u oba entiteta), ako hoćeš nije ni u Hrvatskoj.
A mene je isto na pješačkom pokupio lik, sva sreća da sam se lijepo dočekao i nekako se samo skotrljao niz haubu. Nije se ni izvinuo, izašao.

Ne možeš porediti Ameriku sa zemjama arapskog svijeta. Amerika je automobilska nacija (u pravom smislu te riječi), pošto ti ljudi jedan popriličan dio svog života provedu u kolima, tako da tamo je saobraćaj mnogo tečniji nego bilo gdje drugdje na svijetu. Doduše i u drugim mnogoljudnim zemljama svijeta poput recimo arapskih zemalja je tako, ali za razliku od istih u Americi je kultura vožnje neuporedivo izgrađenija čak do te mjere da se može dobiti kazna za sporu vožnju, jer se to smatra ometanjem drugih učesnika u saobraćaju (nama to možda zvuči smješno, ali kod nas gustina i prometnost saobraćaja nisu izraženi u tolikoj mjeri u kojoj je to u Americi, pa zato nam se to čini smješnim) tako da porediti Ameriku i arapski svijet je ravno poređenju dva sasvim različita sistema, jednog u kome čak i kučići imaju svoja prava jednaka ljudskim pravima i drugog u kome skoro i da nema u kome jedino pravila koja važe su pravila po principu "Ma samo vozi Miško ,pa ko preživi neka priča." :zubati

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 13:46 

Koristite matematiku i ove cifre iz SA prebacite na Hrvatsku, ili USA. Bošnjaci mentalno oponašaju Arape, pravi se da problem ne postoji.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 14:43 

Ne valjalju mi podaci jer nisam stigao završiti post. Ali glupa tema za PF "Kultura, književnost i umjetnost"

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 14:51 

Kultura u prometu. Za vozačku treba škola i učenje, kao i za sve drugo. Očito iz tog primjera gore da u nekim državama to ne postoji, dobije se vozačka automatizmom po starosti, i onda budu ovakvi problemi.
Da se malo našalim, ne trebaju im Židovi kad su sami sebi najgori neprijatelji. Ali eto, hebalo bi mi se za to da ih ne gledam kako voze kao turisti po Europi.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 15:05 

Ne znam kad si zadnji put bio duži period u BiH ali bih se kladio da u Arabiji nisu ništa gori u smislu kulture nego ovdje. Mogu ti nabrojiti stotinu primjera nekulture u saobraćaju. E sad, jel to zato što i ovdje ima muslimana ne znam, druga je tema.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 15:09 

Statistike ne govore tako, prestani bulazniti.
Vrlo sam ozbiljno napisao da sumnjam da oni dobiju vozačku automatikom kad napune 16-18 godina. Kako drugačije objasniti da prave U zaokret na semaforima, u uskim ulicama gdje sve zakrče, i kad skreću u gradu u lijevo prestroje se u lijevu traku pa tako dugo voze i onda skrenu.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 15:15 

Nekultura je nekultura. Nije ništa manje kulturno voziti uskim sokakom, dvosmjernim 80 na sat, parkirati auto na izlazu iz tog sokaka i otići svojim poslom a da kolona auta čeka, parkirati na trotoarima i na po ulice, ne stati pri uključenju u saobraćaj, ne poštovati ograničenja.

A moguće je da dobiju ranije samo ne vjerujem da tek tako dobiju, znao sam par Arapa(ne iz Arabije), oni su počeli voziti sa 16 godina.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 15:17 

Onda su im auto škole halal, ne možeš pasti na ispitu. Ovi Arapi koji žive po zapadu ne prave takve greške jer moraju normalno položiti ispite za vožnju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: