HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ožu 2025, 01:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvati u Boliviji
PostPostano: 06 svi 2009, 11:39 

Možda neki od vas ne znaju ali Hrvati u Boliviji se nalaze pod velikim pritiskom zbog nedavnih dogadjaja vezanih uz ubojstvo Eduarda Floresa - Chica koji je, zajedno sa dvojicom drugih ubijen u hotelskoj sobi uz optužbu da su planirali ubojstvo predsjednika Bolivije.

Inače u optuženoj grupi se pored Edurda Floresa nalazi i Mario Tadić koji je uhićen, nalazi se u zatvoru, bez prilike da ga posjete (do sad je jedino imao kontakt sa Crvenim Kiržem). Mario je, kao i Chico također dragovoljac domovinskog rata, a sada oženjen čovjek i otac dvoje djece.

Inače sama akcija ubojstva uhićenja je ostavila dosta sumnje u službenu verziju događaja kako je došlo do oružanog sukoba i da su ubijeni svladani u brobi. Naime snimka bolivisjke vojske pokazuje da su ubijeni ležali na podu u donjem vešu a jedan od njih je imao svezane ruke (uhićen prije ?). Chico je pokopan odmah a irske vlasti se trenutno bore da dobiju u posjed tijelo jednog od ubijenih koji je njihov državljan. Inače bolivijske vlasti su nekoliko puta mijenjale verziju o optužbama spomenute grupe a zadnja verzija je da su došli ubiti biskupa regije koja se bori za autonomiju kako bi potaknuli nerede i građanski rat u zemlji.

Na Internetu se nalazi peticija koju su pokrenuli Mariovi prijatelji a tiče se pravednog odnosa prema Mariju. Mene su zamolili da proširim vijest o toj peticiji pa ako je netko voljan oni bi (a i ja) bili zahvalni da se odazove pozivu i potpiše tu peticiju.

http://www.petitiononline.com/mod_perl/ ... i?erdely17

Inače, pored Marija, uhićen je još jedan čovjek, Mađar, inače kompjuterski stručnjak pa ćete vidjeti i dosta madjarskih potpisa na ovoj peticiji.

Za one koje zanima malo više podataka o Mariju, na adresi http://www.tadicsupportnetwork.co.cc se nalazi sajt koji je napravljen kao potpora Mariju a napravio ga je jedan Englez, takodjer dragovoljac domovinskog rata.

Hvala svima koji se odazovu !

Vrh

Naslov: Re: Bolivija
PostPostano: 06 svi 2009, 14:19 

Taj Chico je malo žešći bolid. Pa taj je prešao na islam malo prije smrti. :P

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 15:48 

Citala sam o Tadicu i nasla sam ga na Facebook,Chico je bio pravi borac mislim da taj covjek nije znao za drugaciji zivot i nemogu nego mu biti od srca zahvalna sta je dosao u pomoc kad nam je trebalo.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 16:58 

Inkvizitor je napisao/la:
Taj Chico je malo žešći bolid. Pa taj je prešao na islam malo prije smrti. :P

Da, u pravu si. Pokoj mu duši.

Šta ćeš, ja inače u tom evidim tu njihovu južnoameričku "uzavrelu krv" sklonu tom nekakvom izigravanju avangarde. Pogledaj onog našeg južnoameričkog bolida - onaj kolumnista iz Ferala što se "odrekao" Katoličke Crkve... sad se ne mogu sjetiti imena...

PILSEL !

Slična priča...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 22:00 

Ne morate ostavljati svoja prava imena. Dovoljno je da ostavite e-mail.

Zar baš nitko ?

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 13:00 

pjosip je napisao/la:

Zar baš nitko ?

Ja sam se potpisao ;)

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 14:33 

DaniKU je napisao/la:
Ja sam se potpisao ;)

Hvala !

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 15:48 

MArkan -ima i njega , (imena luda nalaze se svuda , pa može i u Boliviju) :lol:

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 16:03 

Mar-kan je napisao/la:
MArkan -ima i njega , (imena luda nalaze se svuda , pa može i u Boliviju) :lol:

:top:

Vrh

PostPostano: 18 kol 2009, 20:41 

nije to jedino,ovi indijanci na veliko propagiraju kako su ti ljudi fasisti koji hoce razcjepkati boliviju.idoliziraju jugoslaviju,pokazivaju dokumentarce iz sedamdesetih,da dokazu kako su opasni "hrvatski ustasa fasisti".a sto radi nasa politika?da,tocno, suti.

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

PostPostano: 07 lip 2011, 23:24 

Tadic je ljudina ali tesko ce se izvuci :(

Vrh

Naslov: Re: Hrvati u Boliviji
PostPostano: 17 pro 2012, 13:33 

http://www.croatia.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=3172

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 15:59 

Taj mali indijanac hoće da sve nacionalizira i da se okiti socijalnom revolucijom...

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 18:35 

U Boliviji živi hrvatska iseljenička zajednica koja prema procjena broji oko pet tisuća osoba i svi su oni posljednjih godina izloženi udarima tamošnjeg komunističkog predsjednika Eva Moralesa.

Prvo se Moralesovoj diktaturi suprotstavio tamošnji veleposjednik i uzgajivač soje Branko Marinković, čija je zemlja nakon toga konfiscirana a koji je zbog toga bio prisiljen otići u izgnanstvo .
U otvorenoj borbi protiv političkih neistomišljenika, bolivijska je policija 2009. upala u hotel u gradu Santa Cruz i ubila trojicu Marinkovićevih sljedbenika, među kojima i Bolivijca Jorgea Eduarda Rosu Floresa zvanog Čiko, inače veterana Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Nakon Floresovog ubojstva bolivijski Glavni državni tužitelj podigao je optužnicu protiv 39 osoba optuženih za terorizam i urotu protiv predsjednika Eve Moralesa a među optuženima je i hrvatski državljanin Mario Tadić.

Prema informacijama koje smo dobili iz Južne Amerike, hrvatska diplomatska služba na tom kontinentu do sada nije pokazala nikakav interes zbog činjenice da hrvatski državljanin leži u bolivijskom zatvoru, gdje godinama čeka politički proces.

-Smatramo da bi pritisak hrvatske diplomacije mogao ići u prilog pravičnom suđenju, smatraju predstavnici hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini od kojih smo dobili ovu informaciju.

Oni također ističu kako je komunistički režim Eva Moralesa organizirao strahovitu medijsku kampanju protiv Hrvata čiji je temeljni cilj pokazati ostalima što se događa s ljudima koji se protive njegovoj komunističkoj vlasti.

- Iz Bolivije svakodnevno dobivamo informacije kako je tamošnja državna televizija kroz priloge o borbi za iskorjenjivanjem ustaša i fašizma okomila na cijelu hrvatsku zajednicu u toj zemlji, tvrdi naš sagovornik, ističući kako bi hrvatsko MVP trebalo reagirati u ovom slučaju, pogotovo u slučaju zatočenog hrvatskog državljanina Marija Tadića.

Međutim, teško je takvo što očekivati. Naime, bivši predsjednik Stjepan Mesić i njegov vanjskopolitički savjetnik Budimir Lončar bili su otvoreni simpatizeri politike Eva Moralesa a procjenjuje se da njihove stavove dijeli i aktualna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

hrsvijet.hr

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 19:53 

I ti si dobila one mailove. Ne znam ni tko ih šalje. Čitao sam malo o tome, sve je to dosta čudno. I ti tipovi iz hrvatskog društva nisu neki anđeli.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 05:48 

DaniKU je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Zar baš nitko ?

Ja sam se potpisao ;)

Htio sam se i ja potpisati ali kad kliknem na: "Sign Petition" , počne se kao otvarati, ali nikako da se otvori ... ?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2012, 21:53 

Ima li novosti u slucaju Tadic, jos je u pritvoru?

Vrh

PostPostano: 21 pro 2012, 19:36 

To sve treba promatrati u sklopu općih prilika u Boliviji i u tom dijelu Amerike.
Hrvati su tamo bogati doseljeni Europljani, plantažeri, koji mada se smatraju Bolivijcima, nemaju baš previše kontakta s autohtonim stanovništvom, uglavnom indijanskog porijekla, koji živi ispod svakog minimuma.
Naravno da će oni biti opozicija Moralesu.

I poziciju Crkve treba tako shvatiti...
Crkva tamo je tradicionalno najsklonija ljevici, puku i siromašnima...

Hrvatska se treba založiti za Hrvate u svijetu, ali ova grupica mi nije nešto naročito simpatična.
Također, Morales je izabran na pravednim i slobodnim izborima, koliko znam...

A i pokojni Chico je odgojen u ljevičarskom duhu, a to se lijepo može vidjeti u istoimenom biografskom filmu...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2012, 21:07 

Problem je složen, svaka strana ima svoje argumente, ali je činjenica da su ti Hrvati poslovno i privatno maltretirani od strane bolivijske vlasti, koja je demokratski izabrana, ali se ne služi uvijek demokratskim metodama. Prije formiranja konačnog mišljenja morao bih znati više o načinu odnosa tih zemljoposjednika prema svojim radnicima, kako su stekli bogatstvo i koji su im konačni ciljevi. Također, Morales je Hrvate opisivao kao rušitelje raja zvanog Jugoslavija.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2012, 22:10 

Opet bih mogla potpisati gotovo sve što je Divlja Svinja rekao, uz ogradu da sam ja u ovakvim slučajevima gotovo uvijek na strani domorodačkog stanovništva.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/cou ... 210487.stm

Vrh

PostPostano: 22 pro 2012, 00:59 

snowflake je napisao/la:
To sve treba promatrati u sklopu općih prilika u Boliviji i u tom dijelu Amerike.
Hrvati su tamo bogati doseljeni Europljani, plantažeri, koji mada se smatraju Bolivijcima, nemaju baš previše kontakta s autohtonim stanovništvom, uglavnom indijanskog porijekla, koji živi ispod svakog minimuma.
Naravno da će oni biti opozicija Moralesu.

I poziciju Crkve treba tako shvatiti...
Crkva tamo je tradicionalno najsklonija ljevici, puku i siromašnima...

Hrvatska se treba založiti za Hrvate u svijetu, ali ova grupica mi nije nešto naročito simpatična.
Također, Morales je izabran na pravednim i slobodnim izborima, koliko znam...

A i pokojni Chico je odgojen u ljevičarskom duhu, a to se lijepo može vidjeti u istoimenom biografskom filmu...

Je, a moze se i u filmu viditi kako mu otac objasnjava da su Hrvati fasisti, a JNA dobri momci. I to priko telefona kad mu Chico da do znanja kako se odlucija pomoci napadnutin Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2012, 01:17 

http://culpinak.blogspot.de/2008/04/san ... s.html?m=1
Nesto iz 2008, spanjolski mi je malo zahrdjan, ali mogu skontati da se naziva svakog Hrvata s'terminon Ustasa, nabrojali su imena "zlih" Hrvata, otovoren poziv na linc, spominjanje dobrih Jugoslavena naspram losih Hrvata itd. Kontroverzan je ovaj Marinkovic, od oca Bodula i matere Crnogorke, i nista mu vridi da tvrdi da su njegovi bili partizani, Morales i ostali sa guston lupaju istu pricu. Propagandna masinerija na kvadrat, a ovi Moralesovi simpaticni kao Mugabe, rasisti koje druge nazivaju rasistima.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2013, 13:32 

Citat:
Europski parlament izglasao Stierovu rezoluciju o Mariu Tadiću zatočenom u Boliviji

slika

Na inicijativu zastupnika Davora Ive Stiera (EPP-Hrvatska) i Kinge Gal (EPP-Mađarska), Europski parlament je danas izglasao rezoluciju kojom se traži pošteno i nepristrano suđenje hrvatskom državljaninu Mariju Tadiću i mađarskom državljaninu Elodu Toasou, koji su od 2009. u pritvoru u Boliviji.

Rezoluciju o pravednom suđenju u Boliviji s naglaskom na slučajeve Eloda Toasoa i Marija Tadića podržali su zastupnici Europske pučke stranke, socijalisti, liberali i konzervativci, dok su protiv glasovali zastupnici iz krajnje ljevice.

Mario Tadić i Elod Toaso uhićeni su u Boliviji 16. travnja 2009., a optužnica za navodne terorističke aktivnosti protiv vlade Eva Moralesa podignuta je nakon isteka zakonskog roka. Stoga su Tadić i Toaso, prema tada važećem zakonu, morali biti pušteni da se brane sa slobode. Međutim, bolivijske su vlasti naknadno promijenile zakon i primijenili ga retroaktivno kako bi mogle zadržati Tadića i Toasoa u pritvoru do danas. Zbog toga je i Radna skupina Ujedinjenih naroda za arbitrarna uhićenja u mišljenju br. 63/2011 ustanovila da Bolivija u ovom slučaju krši Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

U raspravi je Stier istaknuo kako Europski parlament ne ulazi u pitanje nevinosti ili krivice dvojce uhićenih europskih građana, jer to je posao Suda, ali traži nepristrano suđenje i poštivanje njihovih ljudskih prava.

Europski parlament je ovom rezolucijom zatražio od visoke predstavnice Catherine Ashton da poduzme konkretne mjere i korake u odnosima s Bolivijom kako bi se osiguralo nepristrano suđenje i pravedno. Također je zatražio neovisnu istragu s međunarodnim stručnjacima o događajima od 16. travnja 2009. kada su u bolivijske snage uhitile Tadića i Toasoa te ubile Arpada Magyarosija, Eduarda Rozsa Floresa i Michaela Martina Dwyera u gradu Santa Cruz de la Sierra.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: