HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 00:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sveti Dominik – utemeljitelj Reda propovjednika
PostPostano: 08 kol 2013, 21:28 

Citat:
Dominik - evanđeoski muž

Dominik Guzman rođen je 1171. u Caleruegi u Kastilji, u vrijeme kad je Španjolska na velikim mukama, u borbi za svoju slobodu, jer su u to doba Arapi držali više od trećine poluotoka. S pet godina njegovi ga roditelji Srećko i Ivanica od Aze povjeravaju na odgoj ujaku svećeniku. S četrnaest godina Dominik odlazi na katedralnu školu u Palenciju, gdje tijekom desetak godina proučava filozofiju i teologiju. Već u to vrijeme pokazuje svoju veliku ljubav prema siromasima. Kad je zavladala strašna glad, Dominik prodaje svoje skupocjene knjige i pomaže ljudima u nevolji, jer kako sam kaže, nije mogao učiti iz mrtvih koža dok oko njega živi ljudi umiru od gladi. Taj su njegov primjer slijedili i drugi teolozi i profesori. Tu Dominik upoznaje Diega, priora Zbora regularnih kanonika u Osmi, te i sam postaje njihovim članom. Od toga vremena Dominik provodi noći u molitvi, bdjenju i razgovoru s Bogom. Ubrzo nakon svećeničkog ređenja postaje i supriorom Zbora.

Malo je koji svetac iz vremena XII.-XIII. stoljeća ostavio tako malo osobnih tragova kao sveti Dominik. Nije napisao nijednu knjigu. Nitko nije zabilježio njegove propovijedi. Od nekoliko njegovih pisama, sačuvano nam je samo jedno. Istina, Jordan Saksonac, Dominikov nasljednik na čelu Reda braće propovjednika, napisao je Knjižicu o počecima Reda (Libellus), ali u njoj se više pozornosti posvećuje Dominkovu djelu negoli njegovoj osobi. (1) Dominikovu osobnost uočavamo tek kad promatramo njegovo životno djelo, Red koji je utemeljio. Kad iz Toulousea 1217. šalje svoju braću, jedne u Pariz, druge u Španjolsku, razdvajajući još uvijek nejaku zajednicu i kad mu prigovaraju da prebrzo donosi odluke, Dominik odgovara: "Nemojte se protiviti: znam što činim."

Prilikom putovanja u Dansku, Dominik i Dijego polaze kroz Languedoc, gdje se osobno uvjeravaju u nagli porast albingenza i jadno vjersko stanje u južnoj Francuskoj. Stanovništvo iz neznanja prelazi u katarske pokrete. Odsjevši u jednom gostinjcu u Toulouseu, Dominik čitavu noć pokušava obratiti gostioničara koji je katar. Toliko je uvjerljivo nastupao da je gostioničar pred zoru vratio na katoličku vjeru.

Na povratku iz Danske, Dominik i Dijego putuju preko Rima. Na molbu pape Inocenta III., odlučuju se poći propovijedati u Languedoc. Tada Dominik uočava nužnost "svetog propovijedanja", nužnost propovijedanja živeći Evanđelje među ljudima. Nakon Dijegove smrti, Dominik sâm propovijeda tijekom nekoliko godina u Languedocu i Toulouseu. Malo po malo dolazi na zamisao osnivanja prosjačkog reda radi naviještanja Radosne vijesti. Vrlo brzo okuplja petnaestak mladih suradnika odlučnog srca i gorljivih u molitvi, propovjednike riječju ali i svetošću života, jer to je ono što Dominik traži od njih. Dominik povjerava svoj plan i tuluškom biskupu Fulku, koji njega i njegove prve suradnike svesrdno podupire. Svjestan da se najuspješnija borba protiv katarske hereze sastoji u odgoju mladih djevojaka i zaštiti obraćenih žena, 1207. Dominik osniva ženski samostan blizu Fanjeauxa.

Godine 1215., Dominik ponovo kreće u Rim, u trenutku kad Inocent III., sazvavši IV. Lateranski koncil, poziva ljude sposobne na apostolsko propovijedanje. A to je upravo ono što Dominik nudi. God. 1216. papa Honorije III. potvrđuje osnutak Reda braće Propovjednika. Dominik, u dogovoru sa svojom subraćom, izabire Pravilo sv. Augustina. Pred Dominikom i njegovom subraćom otvara se široko polje rada. Na Veliku Gospu 1217. Dominik šalje svoju subraću dvojicu po dvojicu u gradove, na sveučilišta i vitalna kršćanska središta. Dominik ne posustaje, kreće na put, osniva samostane posvuda. Sam će propješačiti gotovo čitavu Europu do posljednjeg daha. Čas je u Rimu, čas u Španjolskoj, zatim u Parizu, Bologni, gdje saziva i prva dva opća zbora Reda.

Takav način djelovanja govori mnogo o Dominikovoj osobi. Na to ga tjera ono što daje Redu kao znak raspoznavanja, jer je Red braće propovjednika "već od samog početka bio ustanovljen posebno za propovijedanje i spasavanje duša."(2) Prije svoje smrti ohrabruje braću da nastave započeto djelo: "Ne plačite! Bit ću vam korisniji poslije smrti i vaš će rad uroditi većim plodom negoli sam ja učinio u svom životu."

Iscrpljen, Dominik umire u Bolonji 6. kolovoza 1221. u 51. godini života. Dvanaest godina kasnije, 1233., papa Grgur IX. proglašava ga svetim.

Citat:
Dominikanci izričito polažu samo jedan zavjet – poslušnost, i to Učitelju Reda i njegovim nasljednicima prema Konstitucijama Reda. Unatoč ovoj specifičnosti pri polaganju zavjeta, dominikanci žive prema trima evanđeoskim savjetima poslušnosti, čistoće i siromaštva.

Svoj život temelje na pet osnovnih elementa koji im omogućavaju živjeti potpuno apostolski život u kojem propovijedanje i studij proizlaze iz kontemplacije. Tih osnovnih pet elemenata su: zajednički život prema zavjetima, zajednička liturgija, zajednička molitva, studij i samostansko opsluživanje.

Hrvatska dominikanska provincija jedna je od najstarijih provincija tog reda osnovana nakon Drugog općeg zbora Reda u Bologni 1221. god. kada je misija organiziranja dominikanaca u Hrvatsko-Ugarskom kraljevstvu povjerena Pavlu Dalmatincu. Najstariji dominikanski samostan tako je osnovan u Dubrovniku prije skoro 800 godina.

Danas u Hrvatskoj postoji 11 samostana u kojima se čuvaju bogate zbirke umjetnina i drugih kulturno-povijesnih blaga. Hrvatski dominikanci su dali niz zaslužnih ljudi, kao što su bl. Augustin Kažotić, biskup zagrebački, propovjednici Klement Ranjina, Ivan Uljarević, Anđeo Miškov, teolozi i pisci Ivan Stojković, Luka Bračanin, Vinko Pribojević, Andrija Jamometić, Donat Đorđić, Serafin Bunić, Serafin Crijević i mnogi drugi.

di je onaj protestant Markan? da čujemo kritike. :kava

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

Naslov: Re: Sveti Dominik – utemeljitelj Reda propovjednika
PostPostano: 08 kol 2013, 22:34 

Hvala sto si me sjetila, prijateljima dominikancima sam stigao cestitat njihov dan :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 08 kol 2013, 23:39 

ZGabriel je napisao/la:

:neznam

Evo kritike-zašto prosjačkog ?Zašto pravilo sv.Augustina?

Citat:
Malo po malo dolazi na zamisao osnivanja prosjačkog reda radi naviještanja Radosne vijesti...Dominik, u dogovoru sa svojom subraćom, izabire Pravilo sv. Augustina

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 10:29 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

:neznam

slika zezam te.

Citat:
Evo kritike-zašto prosjačkog ?Zašto pravilo sv.Augustina?

Citat:
Malo po malo dolazi na zamisao osnivanja prosjačkog reda radi naviještanja Radosne vijesti...Dominik, u dogovoru sa svojom subraćom, izabire Pravilo sv. Augustina

zašto ne? pretpostavljam da je tražio najbolji način da dopre do ljudi. u to vrijeme valjda je bilo in biti prosjak, štajaznam, malo sam mlađa. :zubati
koliko ja znam, redovničke zajednice uređuju se po pravilima kojih ima nekoliko na izbor, pa se odluče za jedno od njih. :neznam

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 22:44 

ZGabriel je napisao/la:

zašto ne? pretpostavljam da je tražio najbolji način da dopre do ljudi. u to vrijeme valjda je bilo in biti prosjak, štajaznam, malo sam mlađa. :zubati
koliko ja znam, redovničke zajednice uređuju se po pravilima kojih ima nekoliko na izbor, pa se odluče za jedno od njih. :neznam

Tko je nama.kršćanima, uzor kako bi trebali živjeti ovozemaljski život?

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 22:55 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

evo, odoh u stolare.
postoje razni načini da se živi Evanđelje, ljudi imaju različite talente koje im je Bog dao. :neznam

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:00 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

evo, odoh u stolare.
postoje razni načini da se živi Evanđelje, ljudi imaju različite talente koje im je Bog dao. :neznam

Postoje xxx načina kako ljudi tumače Evanđelja...zato nam vjera i jeste gdje je danas-u slijepoj ulici.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:05 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

evo, odoh u stolare.

Postoje xxx načina kako ljudi tumače Evanđelja...zato nam vjera i jeste gdje je danas-u slijepoj ulici.

kao što je uvijek bila. :neznam pa opet je tu, i ništa je ne može uništiti.
nemoj biti tako mrk i katastrofičan.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:10 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Samo sam realan i vjerujem u ono što piše u Bibliji.Svaka čast svim tim "svecima",ali jasno je tko je rekao Ja sam Put,Istina i Život...

Vjera se da veoma lako uništiti,pogotovo zbunjujućim new age stvarima...

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:17 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

Samo sam realan i vjerujem u ono što piše u Bibliji.Svaka čast svim tim "svecima",ali jasno je tko je rekao Ja sam Put,Istina i Život...

naravno, ali nijedan od tih svetaca nije nikad rekao da je on Put, Istina i Život, nego Božji sluga. a služiti Bogu možeš i ako služiš ljudima.
a kakve veze new age ima s Dominikom, to samo ti znaš. :zubati

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:28 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

naravno, ali nijedan od tih svetaca nije nikad rekao da je on Put, Istina i Život, nego Božji sluga. a služiti Bogu možeš i ako služiš ljudima.

Forsiranje te prosjačke filozofije a la duhovno over materija,jeste jedna vrsta fanatizma koju rade npr. budisti ili hinduisti.To nije biblijsko učenje niti stav.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:40 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

Forsiranje te prosjačke filozofije a la duhovno over materija,jeste jedna vrsta fanatizma koju rade npr. budisti ili hinduisti.To nije biblijsko učenje niti stav.

Citat:
"Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" 26"Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? 27A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? 28I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. 29A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. 30Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?" 31"Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' 32Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. 33Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. 34Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."

Evanđelje po Mateju, 6:25 nadalje

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:48 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Citat:
"Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" 26"Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? 27A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? 28I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. 29A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. 30Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?" 31"Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' 32Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. 33Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. 34Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."

Evanđelje po Mateju, 6:25 nadalje

Da,i?gdje vidiš opravdanost prosjačenja,ili zagovaranje istog?Duhovni i moralni ljudi u Bibliji redom su bili i materijalno zbrinuti od Boga,nadodato im je.Pričao sam o ta dva koncepta,materijalnom i duhovnom.Kreni od početka,što je Bog rekao i dao Adamu i Evi?

Vrh

PostPostano: 09 kol 2013, 23:57 

Mar-kan je napisao/la:
Da,i?gdje vidiš opravdanost prosjačenja,ili zagovaranje istog?Duhovni i moralni ljudi u Bibliji redom su bili i materijalno zbrinuti od Boga,nadodato im je.Pričao sam o ta dva koncepta,materijalnom i duhovnom.Kreni od početka,što je Bog rekao i dao Adamu i Evi?

ja u klin, ti u ploču... :rolleyes

kasno je, a i RS se urušava. :zubati odgovorit ću ti kasnije.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2013, 00:01 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

ja u klin, ti u ploču... :rolleyes

kasno je, a i RS se urušava. :zubati odgovorit ću ti kasnije.

Da,RS je bitna baš.:-)

Stvar je jednostavna-živiš i radiš kako Bog zapovjeda,rasteš u duhu i tijelu i to je to.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2013, 17:55 

Mar-kan je napisao/la:

Isus je bio stolar, apostoli ribari. i kad su krenuli propovijedati, oslanjali su se na podršku ljudi koji su ih slušali. nisu odsjedali po hotelima ni večerali svaku noć po bogataškim kućama. :neznam dakle, zašto ne bi Dominik i njegova subraća?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: